Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

REIMARI 2-HANKEIDEOITA 2 2. Toimenpiteet 1.Hankkeen aikana Koulutusyhtymän sisällä tehostetaan HOJKS-opiskelijoiden ohjausta ottamalla käyttöön uusia.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "REIMARI 2-HANKEIDEOITA 2 2. Toimenpiteet 1.Hankkeen aikana Koulutusyhtymän sisällä tehostetaan HOJKS-opiskelijoiden ohjausta ottamalla käyttöön uusia."— Esityksen transkriptio:

1 REIMARI 2-HANKEIDEOITA 2 2

2 Toimenpiteet 1.Hankkeen aikana Koulutusyhtymän sisällä tehostetaan HOJKS-opiskelijoiden ohjausta ottamalla käyttöön uusia menetelmiä. Hyödynnytetään Facebook-palvelua ohjauksen välineenä, ohjataan HOJKS keskeyttämisvaarassa olevia työvaltaiseen koulutukseen, Teknostarttiin ja koulutuskokeiluihin sekä kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmään. Kehitetään keskeyttämiskaavaketta, sen prosessia ja seurantaa sekä te- toimistoon siirtyvien tiedonsiirtokaavaketta. Kehitetään HOJKS-keskeyttäneiden jälkiohjausta. Tehdään Te-toimiston kanssa yhteistyössä HOJKS-keskeyttäneiden tilanteen tarkistaminen ja tehostettu ohjaus. Seurataan kokkolalaisten peruskoulunsa päättäneiden sijoittumista KOULUTA-järjestelmän kautta kehitettyä seurantajärjestelmää hyödyntäen ja pyritään ohjaamaan ilman paikkaa olevat koulutukseen. 2. Hankkeen aikana valmistuville sekä työttömille nuorille tarjotaan tehostettua tiedottamista, työhallinnon palveluista ja koulutusmahdollisuuksista, tämä tapahtuu osittain sähköistä mediaa hyödyntäen..

3 REIMARI 2-HANKEIDEOITA 3. Työttömille nuorille tarjotaan tehostettua ohjausta te-toimistosta. Hankkeeseen tulee 1,5 henkilöä toteuttamaan tehostettua ohjausta, se on uusi palvelu, missä toimintaan ohjautuvat ne nuoret, joilla ei ole työkokemusta ja jotka eivät ole löytäneet harjoittelupaikkoja tai heistä herää huoli te-toimiston työntekijöiden keskuudessa. Sama projektityöntekijä voi tavata nuorta useamman kerran, voi pitää tiivistä yhteyttä työharjoittelupaikkoihin, keskeistä on yksilöllinen ohjauskeskustelu ja mahdollisuus kartoittaa tuen tarve, työntekijällä on erityisosaamista eri ostopalveluista ja muista nuorten tukipalveluista. Kohderyhmälle ostetaan palveluja Te-toimiston omalla rahoituksella, kokeillaan mm. tuettua ohjausta työharjoittelupaikkoihin. Kehitetään toimenpiteitä nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi

4 REIMARI 2-HANKEIDEOITA

5 1. Ohjataan HOJKS keskeyttämisvaarassa olevia systemaattisesti 2. Kehitetään keskeyttämiskaavake 3. Kehitetään Te-toimistoon siirtyvien tiedonsiirtokaavake 4. Tavoitteena on HOJKS-keskeyttäneiden tilanteen tarkistaminen ja tehostettu ohjaus. 5. Seurantamallin edelleen kehittäminen 6. Sähköistä mediaa hyödyntävä neuvontapalvelu koulutusyhtymän ja Te-toimiston käyttöön. 7. Tavoitteena on palvelutarvearvioinnin ja ohjauksen kehittäminen yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi. Kohderyhmälle ostetaan palveluja Te-toimiston rahoituksella, kokeillaan mm. tuettua ohjausta työharjoittelupaikkoihin. Helposti toteutettava ja yksinkertainen toimintamalli, joka mahdollistaa eri nuorten parissa toimivien tahojen/ostopalvelujen jatkuvan yhteistyön. Tavoitteena luoda mahdollisimman suuri synergiaetu ja taata nuorten ohjautuminen oikeisiin palveluihin yhteiskuntatakuun edellyttämässä ajassa. 8. Tehdään yhteenveto mihin hankkeessa olleet nuoret on ohjattu. Toimintoja kehitetään hankkeen alkuvaiheesta lähtien, syntyneet tuotteet pyritään saamaan vakiintuneeksi käytännöksi jo hankkeen loppuvaiheessa.

6 REIMARI 2-HANKEIDEOITA

7

8 REIMARI 3 OPINTO-OHJAAJA Toimipaikkoina olivat Kokkolan ammattiopisto ja 1 päivä viikossa myös Keski- Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen yksikkö. Tehtäväni projektissa olivat lähinnä löytää Hojks –keskeyttäneitä tai – keskeyttämisvaarassa olevia opiskelijoita ja lähestyä heitä lähinnä opinto- ohjaajan työnkuvan merkeissä. Myöskin jo valmistuneisiin, lähinnä hojksattuihin otin yhteyttä kysellen heidän tämän hetkistä työllistymistään/jatko-opintojaan. Koulutussuunnittelija Riikka Vilmin kanssa suunniteltiin tiedonsiirtolomaketta hojks –opiskelijoiden kohdalla mahdollisille viranomaisille, esim. opisto/TE-toimisto. Yhteistyökumppaneina ovat olleet myös kuraattorit Päivi Kaustinen, Britt-Marie Karlsson ja Miia Apuli sekä opinto-ohjaajat Jouni Mantila ja Marjo Saarinen. Koulutussuunnittelija Jaakko Ojatalon kanssa olemme myöskin erilaisin toimenpitein edistäneet erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden jaksamista/jatkamista opintojen parissa. Teknostart – luokan opettaja Eevi Fiskaalin kanssa on ollut myös yhteistyötä samoin kuin koutsi Marika Aholan

9 REIMARI 2-HANKEIDEOITA Kokkotyösäätiön Kokkolan osaston Marita Somero-Sajon ja Pietarsaaren Retron Åsa Lundin kanssa olemme sopineet monista työvaltaisista opinto-ohjelmista. Kaikkien yllämainittujen henkilöiden kanssa toimiminen on ollut tavoitteellista työtä nuorten hyvinvoinnin hyväksi, heidän oman elämänhallinnan ja opiskelun/työn sovittamista jokapäiväiseen olemiseen.

10 REIMARI 2-HANKEIDEOITA KESKEYTTÄNEET/KESKEYTTÄMISVAARASSA OLEVAT: Yhteydenotot/ohjaukset 28 nuorta, joista naisia 14 ja miehiä 14 sekä 16 nuorta, joista 7 naista ja 9 miestä, joihin ei saatu yhteyttä. Yhteensä 44 henkilöä. TEHOSTETTUA OHJAUSTA 13 HOJKS OPISKELIJAA V.2010 VALMISTUNEET Hojksilaisia 8, joista 6 miestä ( ei yhteyttä 1 ) ja 2 naista ( ei yhteyttä 1 ). Muita nuoria 8, joista miehiä 7 ja 2 nainen. Yhteensä 18 henkilöä Ohjauskäynnit Ohjauskäyntejä kertyi 15 kertaa. Ne olivat luonteeltaan opiskelijoiden vientejä työvaltaiseen opiskeluun tai työvaltaisen opiskelun seurantakäyntejä. Koulutukset 19. – 20.3 MunReitti –koulutus 21.3. Nuorten motivointi 27.3. – 28.3 Kohti työelämää –koulutus 30.3 Rehtoreiden/opinto-ohjaajien koulutus 25.4 Taitajakilpailut Palaverit TE-toimistot Kokkola ja Kannus. Kokkotyösäätiö Kokkola ja Pietarsaari.

11 REIMARI 2-HANKEIDEOITA Oman työnkuvani mukaan keskityin alkuun lähinnä koulutusyhtymän opiskelijoihin, jotka olivat hojksattuja, keskeyttäneitä tai keskeyttämisuhan alaisia. Yhteydenotot tapahtuivat pääosin puhelimitse. Keskustelun pohjalta tapauskohtaisesti sovittiin kulloiseenkin tilanteeseen opiskelijan kannalta sopiva toimenpide: keskeytyneiden opintojen mahdollinen loppuunsaattaminen – joko opistossa tai erilaisin työvaltaisin toimenpitein. Kahdenkeskisiä ohjaushaastatteluja oli 13. Niihin pitäisi aina pyrkiä. Ne ovat ohjauksellisesti parhaita hetkiä sekä ohjattavan että ohjaajan kannalta. Valmistuneet ( yhteys saatu), joista osa oli hokjsattuja, olivat suurelta osin työllistyneet mutta joidenkin kohdalla oltiin ohjausta vailla ja lähinnä jatko-opinnot kiinnostivat. Työssäni jouduin tekemisiin eri alojen ihmisten kanssa. Yhteinen tavoite oli aina nuoren saaminen opintojen/työn pariin tavalla tai toisella. Aina se ei ole helppoa !

12 REIMARI 2-HANKEIDEOITA

13 Aapo Opo facebookissa REIMARI 2-HANKEIDEOITA

14 Kysymyksiä Aapo Opolle REIMARI 2-HANKEIDEOITA

15

16

17

18

19

20


Lataa ppt "REIMARI 2-HANKEIDEOITA 2 2. Toimenpiteet 1.Hankkeen aikana Koulutusyhtymän sisällä tehostetaan HOJKS-opiskelijoiden ohjausta ottamalla käyttöön uusia."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google