Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SÄÄNTÖPAJAT 2015-2017 Millaisen Punaisen Ristin haluamme? Taustaa ja malli työskentelyä varten.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SÄÄNTÖPAJAT 2015-2017 Millaisen Punaisen Ristin haluamme? Taustaa ja malli työskentelyä varten."— Esityksen transkriptio:

1 SÄÄNTÖPAJAT 2015-2017 Millaisen Punaisen Ristin haluamme? Taustaa ja malli työskentelyä varten

2 Sääntöpajat 2015-2017 Mihin toimintamme perustuu? Laki Suomen Punaisesta Rististä (v. 2000) Nimi ja asema Tunnus: oikeus käyttää Punaisen Ristin nimeä ja tunnusta (Gen.sop.) Suojelija ja ansiomerkit Asetus Suomen Punaisesta Rististä (v. 2005) ”Punaisen Ristin tavoitteena on kai- kissa oloissa suojella elämää ja terve- yttä, puolustaa ihmisarvoa ja pelas- taa ihmishenkiä”. Kansallisen yhdistyksen tunnustamisen ehdot Kansainvälisen Punaisen Ristin ja puolikuun liikkeen perussäännöt – jäsenyyden ehdot kansallisille yhdis- tyksille Geneven sopimukset Punaisen Ristin kansainvälisen komi- tean erityisasema aseellisissa selkka- uksissa – avustustoiminnan mahdol- listaminen Merkin käyttö Punaisen Ristin ja puolikuun 7 perusperiaatetta ovat perusta toiminnallemme kaikkialla maailmassa.

3 Sääntöpajat 2015-2017 Kansainväliset säännöt … Kansallisen yhdistyksen tunnustamisen ehdot Itsenäinen valtio, jossa Geneven sopimukset voimassa Ainoa PR/PP yhdistys ao. valtiossa Maan laillisen hallituksen tunnustama vapaaehtoinen avustusjärjestö, joka toimii viranomaisten apuna avustustehtävissä Itsenäinen asema –pystyy toimimaan kansainvälisen liikkeen perusperiaat- teiden mukaisesti Käyttää nimeä ja tunnusmerkkiä Geneven sopimusten mukaisesti Kyettävä tehokkaasti toteuttamaan sille sääntöjensä mukaan kuuluvia tehtäviä Ylläpidettävä myös rauhan aikana valmiutta kriisitilanteen varalta Toiminta kattaa koko valtakunnan alueen Ei erottele jäsenistöä / henkilökuntaa rodun, sukupuolen, sosiaalisen aseman,uskonnon tai poliittisen mielipiteen perusteella Toimittava yhteistyössä kansainvälisen liikkeen muiden jäsenten kanssa Kunnioitettava liikkeen perusperiaatteita ja humanitaarisen oikeuden periaatteita

4 Sääntöpajat 2015-2017 Keskeiset ohjeet (SPR) (sisältyvät sääntökirjaan -hyväksytty valtuustossa 2006) Työjärjestys tukee ja vahvistaa päätöksentekoa, toiminnan suunnittelua, yhteisvastuuta, yhdenmukaistaa hallinnollisia ja taloudellisia menettelytapoja, esim… Piirien johtosääntö määrittää piirin työn organisointia ja johtamista kuten… Osastojen johtosääntö määrittää osaston toiminnan organisointia ja johtamista kuten… Taloussääntö määrittää miten järjestön taloutta ja varainhoitoa johdetaan ja valvotaan kuten… Katastrofirahaston säännöt (Hallitus v.2000) laajentavat taloussäännön 38§ määräyksiä …

5 Sääntöpajat 2015-2017 Millaisen Punaisen Ristin haluamme? Millaiset säännöt parhaiten tukisivat tulevaisuuden Punaisen Ristin toimintaa? Mitä pitäisi korjata, mitä muuttaa nykyisissä säännöissä? Perustuu yleiskokouksen päätökseen 2014 Keskusteluun osallistuu koko järjestö Tavoitteena Yksinkertaistaa ohjeita ja sääntöjä ja luoda tulevaisuuden Punaisen Ristin toiminnan tavoitteita tukeva ohjeisto Uudet säännöt hyväksytään Helsingin yleiskokouksessa kesäkuussa 2017 Muutostarpeet koskevat lähinnä sääntökirjan ohjekokonaisuutta Ei juurikaan muutostarpeita lakiin tai asetukseen Työjärjestys Piirien johtosääntö Osaston johtosääntö Taloussääntö

6 Sääntöpajat 2015-2017 Näin sääntöuudistus etenee 1.Teemakeskustelut piirien aluetapaamisissa ja muissa tapaamisissa alkaen keväästä 2015: ”Millaisen Punaisen Ristin haluamme – ohjaavatko säännöt toimintaa vai toiminta sääntöjä” -Teemakeskusteluja voi pitää samalla mallilla myös osastojen ja toimintaryhmien omissa tapaamisissa vuoden 2016 loppuun asti 2.Piirikierros vuoden 2016 aikana tarkennetuista muutostarpeista ja itse säännöistä 3.Uusi sääntöehdotus lähtee järjestökäsittelyyn osastoille ennen yleiskokousta tammi-helmikuussa 2017.

7 Sääntöpajat 2015-2017 Näin sääntöuudistus etenee Vaihe A: Millaisen Punaisen Ristin haluamme ? Vaihe B: Tekninen tarkistus Yleis- kokous 2017 Hallitus 2015 2016 2017 Miten rakennetta voidaan selkiyttää? Mitä muita juridisia tarpeita? Mitä lainsäädännön kannalta pitäisi muuttaa 3/2015 Luonnoksen viimeistely Luonnos järjestö käsittelyssä Yhteenveto vaiheet A ja B, alustava luonnos OCAC itsearvioi nti Sidosryhmien kuuleminen Hallitus Henkilöstön kuuleminen Ohjausryhmänä toimii järjestön hallitus Piiri- kierros Hallitus Vaihe C: Sääntökirjan valmistelu Hallitus Sääntöpajat Itsearviointi työpaja (Ocac)

8 Sääntöpajat 2015-2017 Työskentelyn tavoite Kysymyksiä pohditaan erityisesti näiden teemojen näkökulmasta: Osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet Ykseys Inhimillisten arvojen ja auttamismielen vahvistaminen Avoin teema (vapaa sana) Haetaan vastauksia kysymyksiin: Millaisen Punaisen Ristin haluamme? Millaiset säännöt parhaiten tukisivat tulevaisuuden Punaisen Ristin toimintaa? Mitä säännöissä pitää korjata tai muuttaa jotta tämä toteutuisi?

9 Sääntöpajat 2015-2017 Tämä ohje on laadittu ryhmälle, jonka koko on 10-20 osallistujaa Jos ryhmä on pieni, erillistä fläppityöskentelyä ei tarvita vaan teemat voidaan käydä vetäjän johdolla keskustellen läpi Työskentelyaikaa varataan 1-2 tuntia Vetäjinä voivat toimia luottamushenkilöt tai työntekijät. Kirjurin tehtävänä on kirjata tulokset sähköiseen kyselyyn http://digiumenterprise.com/answer/?sid=1275958&chk=QWQP78MG http://digiumenterprise.com/answer/?sid=1275958&chk=QWQP78MG Tulokset kootaan ja analysoidaan keskustoimistossa. Apuvetäjinä ja kirjureina voivat toimia esimerkiksi paikalliset nuorisodelegaatit. Tulevaisuuden Punainen Risti – työskentelyohje

10 Sääntöpajat 2015-2017 1.Työskentelyä varten varataan fläppejä, tusseja, liimalappuja, teippiä tai sinitarraa sekä muutama sääntökirja ja toimintalinjaus. Jos sääntökirjoja/toimintalinjauksia ei ole käytettävissä, voidaan ne hakea sähköisenä versiona verkkosivuilta https://www.punainenristi.fi/julkaisut/jarjeston-saannot https://www.punainenristi.fi/julkaisut/jarjeston-saannot https://www.punainenristi.fi/materiaali/toimintalinjaus-2015-2017 1.Ihannetapauksessa fläpeillä 1-3 on jokaisella kokenut luottamushenkilö tai työntekijä fasilitoimassa. Jos vetäjä on yksin, hän kiertää vuorotellen fläpeillä seuraamassa keskustelua ja vastaamassa mahdollisiin esiin nouseviin kysymyksiin. 2.Vetäjä selkiyttää osallistujille tavoitteen ja kertoo miten tuloksia käytetään ja miksi työskentely on tärkeää 3.Vetäjä esittelee osallistujille taulukon (slide 9), jossa käsiteltävät kysymykset ovat otsikkotasolla hieman avattuna 4.Jokainen kysymys käsitellään omalla fläpillä. Fläpin yläpuolelle voi tulostaa ja teipata kysymyksen alakohtineen (=tämän esityksen viimeiset sivut) Lisäksi varataan ylimääräinen fläppi mahdollisesti esiin nousevaa ryhmän omaa teemaa varten. Fläpit sijoitetaan kokoustilan eri seinille Työskentelyn kulku (esimerkki isolle ryhmälle)

11 Sääntöpajat 2015-2017 Työskentelyn kulku… 5.Osallistujat jaetaan kolmeen tai neljään ryhmään riippuen siitä onko alkukeskustelun perusteella noussut lisäkysymys, jota halutaan käsitellä. Tarkoitus on, että sääntöpajoissa käsiteltäisiin ainakin yksi valmiiksi annetuista kysymyksistä. 6.Ryhmät kiertävät fläpit keskustellen ja kirjaten kehittämisehdotuksiaan: Työskentelyaika / fläppi on 15 – 20 minuuttia. Ihannetapauksessa fläpeillä 1-3 on pysyvä fasilitaattori, joka varmistaa, että keskustelu pysyy tavoitteiden mukaisena ja tulokset tulevat lopuksi oikein kirjatuiksi Ryhmästä saattaa nousta eriäviä mielipiteitä, kaikki kirjataan Aiempien ryhmien kirjauksia voi ”peukuttaa” esimerkiksi plus(+)merkeillä tai vastustaa miinus(-) –merkeillä. Erillisillä liimalapuilla voi kiinnittää kommentteja tai perustella eriäviä mielipiteitään 7.Työskentelyn loppuun varataan osallistujille 15 minuuttia aikaa kiertää tutkimassa työskentelyn tuloksia. 8.Vetäjä ja mahdolliset apuvetäjät ja avustajat sopivat tulosten kirjaamisesta digiumpohjaan.

12 Sääntöpajat 2015-2017 Osallisuus ja vaikutus- mahdollisuudet YkseysInhimillisten arvojen ja auttamismielen vahvistaminen Vapaavalintai- nen teema Vapaaehtoisuus vs. jäsenyys? Osallistuminen päätöksen- tekoon? Järjestön sisäinen yhteisvastuu? Tasapuoliset toiminta- mahdollisuudet koko valtakunnassa? Toiminnan ja hallinnon organisointi? Yhteisesti sovittujen tavoitteiden noudattaminen? ”Laitokset” osana yhteistä Punaista Ristiä: Veripalvelu, Kontit, Turvatalot,VOKit? Järjestön rooli arvojen puolesta- puhujana? Arvojen näkyvyys toiminnassa - säännöissä? Arvojen ja periaat- teiden noudattaminen toiminnassa? Entä jos ei noudateta? SPR:n tulisi tulevaisuudessa -toimia tavalla, joka… -Keskittyä …

13 Sääntöpajat 2015-2017 1. Osallisuus ja vaikutusmahdollisuus Vapaaehtoisuus vs. jäsenyys? Osallistuminen päätöksen- tekoon?

14 Sääntöpajat 2015-2017 2. Ykseys Järjestön sisäinen yhteisvastuu? Tasapuoliset toiminta-mahdollisuudet koko valtakunnassa? Toiminnan ja hallinnon organisointi? Yhteisesti sovittujen tavoitteiden noudattaminen? ”Laitokset” osana yhteistä Punaista Ristiä: Veripalvelu, Kontit, Turvatalot,VOKit?

15 Sääntöpajat 2015-2017 3. Inhimillisten arvojen ja auttamismielen vahvistaminen Järjestön rooli arvojen puolestapuhujana? Arvojen näkyvyys toiminnassa -säännöissä? Arvojen ja periaatteiden noudattaminen toiminnassa? Entä jos ei noudateta?

16 Sääntöpajat 2015-2017 4. Vapaa teema SPR:n tulisi tulevaisuudessa -toimia tavalla, joka… -keskittyä …


Lataa ppt "SÄÄNTÖPAJAT 2015-2017 Millaisen Punaisen Ristin haluamme? Taustaa ja malli työskentelyä varten."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google