Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Strateginen suunnittelu Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman neuvottelukunnan kokous 16.10.2009.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Strateginen suunnittelu Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman neuvottelukunnan kokous 16.10.2009."— Esityksen transkriptio:

1 Strateginen suunnittelu Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman neuvottelukunnan kokous 16.10.2009

2 Yksikön tehtävä Ydintehtävänä koulutusohjelmassa on kouluttaa bio- ja elintarviketekniikan insinöörejä elintarvike- ja lääke- teollisuuteen sekä alan tutkimuslaitoksiin sekä biotekniikkaa hyödyntävään muuhun teollisuuteen ja kauppaan.

3 Ydintehtävän ohessa koulutusohjelmassa tehdään aktiivisesti T&K-työtä useilla aihealueilla Fermentointitekniikkaan liittyen on menossa Tekesin SymBio-ohjelmaan kuuluva Bioteknisen tuotantoprosessin hallinta ’BioControl’ -hanke, joka jatkuu vielä vuoden 2010 toukokuuhun. Yhteistyössä Materiaali- ja pintakäsittelytekniikan koulutusohjelman kanssa on menossa nanopinnoitushanke, jossa bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman osuus on itsepuhdistuvien ja antibakteeristen pintojen toiminnan testaus. Helsingin Yliopiston koordinoimana kolmevuotinen EU:n aluekehitysrahaston rahoittama 'Uudet ympäristömittausmenetelmät liiketoiminta- mahdollisuutena' -hanke jatkuu vuoteen 2011. Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman osuus on biohajoavien uusien materiaalien kompostointikokeiden suorittaminen ja siihen liittyvien mikrobiprofiilien ja geenien tunnistusmenetelmien kehittämistyöhön osallistuminen.

4 Koulutusohjelman henkilöstö 4yliopettajaa 2lehtoria 1laboratorioinsinööri 2assistentti (1harjoitteluinsinööri)

5 Strategiset haasteet sekä keskeiset muutostekijät Keskeisin muutostekijä on käynnissä oleva pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen uudelleenorganisoituminen ja todennäköinen koulutusohjelmien koon kasvattaminen. Iso kysymys on, tuleeko 40 aloituspaikan bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma säilymään itsenäisenä koulutusohjelmana vai ollaanko yhdistämässä useammat koulutusohjelmat isompaan kokonaisuuteen, jolloin biotekniikka ja elintarviketekniikka jäisivät omiksi suuntautumisvaihtoehdoikseen? Opiskelijoiden saanti päiväopetukseen on ollut tasaisen varmaa ja todennäköisesti näin tulee jatkumaankin eli 40 aloituspaikkaa saadaan hyvin täyttymään vuosittain. Aikuisopiskeluun sen sijaan opiskelijoiden saaminen on ollut vaikeaa mutta syksyllä 2009 on yhteistyössä Kemiantekniikan, Materiaali- ja pintakäsittelytekniikan sekä Laboratorioalan koulutusohjelman kanssa aloitettu uusi ryhmä joka suorittaa perusopinnot yhdessä ja vasta opintojen loppuvaiheessa erikoistuu omaan alaan. Ko. ratkaisumallin saattaminen käytäntöön siten että voimassa olevat opintosuunnitelmat toteutuvat on oma haaste. Nykyisellä opetusmäärällä yhdistettynä em. T&K-hankkeisiin kaikille koulutusohjelman opettajille tulee riittävästi työtä vuosittain ja vuonna 2009 tarvittiin lisäksi kolme tuntiopettajaa jotta virassa olevien opettajien 1600 h työaikarajoitusta ei liikaa ylitettäisi. Merkittävä sisäinen muutostekijä aiheuttaa se, jos uusia T&K-hankkeita ei saada käyntiin. Uusi tiimiajatteluun perustuva organisaatiomalli otettiin käyttöön syksyllä 2009 ja se tuo myös uusia toimintamalleja organisaatioon.

6 Koulutusohjelman haasteet Koulutusohjelman näkyvyys oppilaitoksen ulkopuolella voisi olla parempi. Opiskelijoiden opetussuunnitelmiin sisällytettyjen CDIO-projektien kautta näitä asioita voidaan parantaa. Tämä vaatii kuitenkin koko koulutusohjelman henkilökunnalta aktiivista panostusta ja uudenlaisia työtapoja. Kansainvälisten suhteiden luominen ja ylläpitäminen on jäänyt vain muutaman henkilön vastuulle, joten koulutusohjelman KV-suhteet ovat polkeneet paikoillaan. Uudessa organisaatiossa yksi koulutusohjelman KoVa:sta on resursoitu vastaamaan kv-asioiden kehittämisestä ja koordinoinnista. Suurin osa koulutusohjelman laboratorioiden laitteisto on yli 10 vuotta vanhaa ja kaipaisi päivitystä.

7 Asiakkaat ja heille tarjottavat palvelut Esimerkkejä koulutusohjelmalta pyydetyistä palveluista: Elintarviketeollisuuden sekä pakkausteollisuuden omavalvontasuunnitelmien sekä laadunvalvontasuunnitelmien laatimista Prosessikehitystyötä Materiaalien hygieenisyyden testauksia ja tilojen hygieniakartoituksia Ilman ja vesinäytteiden mikrobipitoisuuksien määrityksiä Laboratoriotilojen vuokrausta yrityksen sisäiseen koulutukseen


Lataa ppt "Strateginen suunnittelu Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman neuvottelukunnan kokous 16.10.2009."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google