Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 VIISAASTI VESILLÄ JA RANNOILLA Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö toimii kestävän käytön mukaisen vapaa- ajankalastuksen edistämiseksi. Tämän.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 VIISAASTI VESILLÄ JA RANNOILLA Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö toimii kestävän käytön mukaisen vapaa- ajankalastuksen edistämiseksi. Tämän."— Esityksen transkriptio:

1 1 VIISAASTI VESILLÄ JA RANNOILLA Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö toimii kestävän käytön mukaisen vapaa- ajankalastuksen edistämiseksi. Tämän ympäristöministeriön rahoittaman julkaisun tavoitteena on ohjata vapaa- ajankalastajia vastuulliseen vesillä ja rannoilla liikkumiseen.

2 2 Upea luonto ja jokamiehenoikeudet tarjoavat suomalaisille erinomaiset mahdollisuudet vesillä virkistäytymiseen. Vapaa-ajankalastus on merkittävä luontoharrastus: 2,1 milj. suomalaista kalastaa vähintään kerran vuodessa. Vapaa-ajankalastus on muuttunut kotitarvekalastuksesta virkistyskalastuksen suuntaan. Vapakalastus on yleistynyt ja kalastusta harrastetaan suurten asutuskeskusten lähellä sekä kesämökkialueilla. Usein lähdetään kalalle luonnoltaan ja paikallisilta tavoiltaan vieraaseen ympäristöön.

3 3 Vesillä ja rannoilla liikkuminen edellyttää ympäristön ja muiden luonnossa liikkuvien huomioimista. Vapaa-ajankalastajan on tunnettava oikeutensa ja velvollisuutensa. Vesillä on liikuttava paikalliset asukkaat ja tavat muistaen, rannassa rannan tavalla.

4 4 Luonnossa voi kuljeskella vapaasti Luonnossa (ei pihoilla, pelloilla ja istutuksilla) voi vapaasti kulkea, kunhan ei aiheuta vahinkoa luonnolle tai maanomistajalle. Joillakin luonnonsuojelualueilla liikkumista on rajoitettu. Vastuu rajoitusten selvittämisestä on luonnossa liikkujalla. Hylkeidensuojelualueilla kalastus ja liikkuminen on kielletty 1.2.–15.6. Alueilla olevat luodot on aina kierrettävä vähintään puolen merimailin etäisyydeltä. Liikkumiskielto ei koske virallisia vesiväyliä.

5 5 Linnut tarvitsevat rauhaa Lintujen tahallinen häiritseminen on kielletty kaikkialla. Lintujen takertumista kalaverkkoihin voi estää välttämällä niiden laskemista lintujen suosimille matalikoille ja salmiin.

6 6 Monet linnut ovat pesimäaikana herkkiä. Siksi liikkumista ja kalastusta lintuvesillä, luodoilla, ulkosaarilla ja niiden välittömässä läheisyydessä on vältettävä keväästä keskikesään. Pesimäluodon tunnistaa niillä oleilevista aikuisista linnuista. Pesiä on vaikea havaita, mutta useimpien lajien emot paljastavat pesimäpaikan. Ne hätääntyvät ja varoittavat, kun pesimäluotoja lähestyy, mutta osa poistuu paikalta huomaamatta. Pesimisrauhan säilyttämiseksi ja poikastuotannon turvaamiseksi lintujen pesimäalueille ja -luodoille menemistä tulee välttää.

7 7 Huomaavaista veneilyä Jokamiehenoikeuksien ansiosta vesillä voi liikkua ja tilapäisesti ankkuroitua, mikäli ei aiheuta häiriötä. Vesillä liikkuessa ei saa vaikeuttaa muiden liikkumista tai aiheuttaa haittaa ympäristölle ja luonnon virkistyskäytölle. Kalanpyydykset ja muut kalastajat on kierrettävä, ettei kalastusta haitata. Vesien ääressä asuvia on kunnioitettava. Siksi asutun rannan läheisyydessä kannattaa veneillä ja kalastaa harkiten. Vapaa-ajankalastajien sekä paikallisten asukkaiden ja kalastajien välille saattaa joskus syntyä ristiriitoja. Usein asiat selviävät järkevästi keskustellen. Oikeuksiaan voi puolustaa, mutta viisas vieras väistyy tarvittaessa.

8 8 Moottoriveneellä ajoa tulee välttää kalojen kudun kannalta tärkeissä, matalissa ja pehmeäpohjaisissa lahdissa. Kannattaa muistaa, että veneen aiheuttama aallokko ja potkurivirta irrottavat pohja-ainesta ja jouduttavat rehevöitymistä. Ympäristönsä huomioiva veneilijä ei päästä luontoon pilssivettä ja polttoainetta.

9 9 Kala on arvokasta ravintoa Kala on merkittävä luonnonvara ja arvokasta ravintoa, jota ei sovi tuhlata. Virkistyksekseen kalastavien tulee pyytää kalaa vain omiin tarpeisiinsa, mahdollisia pyyntirajoituksia noudattaen. Rauhoitettu tai alamittainen kala, joka ei ole sanottavasti vahingoittunut, on irrotettava pyydyksestä kostutetuin käsin ja laskettava varovaisesti takaisin. Pahasti vahingoittunutta kalaa ei pidä päästää takaisin veteen.

10 10 Luonnossa liikkuva ei jätä jälkiä Luonnossa voi tilapäisesti oleskella ja telttailla samoissa paikoissa kuin kulkea, jos ei aiheuta haittaa luonnolle tai maanomistajalle. Pitkäaikaisesta oleskelusta ja leiriytymisestä pitää neuvotella maanomistajan tai -haltijan kanssa. Nuotiota tai muuta avotulta ei luvatta saa tehdä toisen omistamalle maalle ilman pakottavaa tarvetta. Retkikeittimen ja lämmitys- tai valaistuslaitteen käyttöön ei lupaa tarvita Metsäpalovaaran aikana ei avotulta saa sytyttää metsään tai sen läheisyyteen maanomistajan luvallakaan. Roskaaminen on kiellettyä kaikkialla, sekä yleisillä että yksityisillä alueilla. Roskat on korjattava talteen ja vietävä niille tarkoitettuihin paikkoihin.

11 11 Ahvenanmaalla omat säännöt Ahvenanmaalla on voimassa erillinen kalastuslaki. Virkistyskalastajan oikeudet sekä kalalajien alamitat ovat erilaiset kuin muualla Suomessa. Kalastusoikeus kuuluu vesialueen omistajalle. Siksi kalastukseen tarvitaan aina vedenomistajan tai kalastusoikeuden haltijan lupa. Myös jokamiehenoikeudet ovat Ahvenanmaalla rajoitetummat kuin muualla Suomessa. Pesivien lintujen suojelemiseksi on Ahvenanmaalla rannalta kalastus kielletty 15.4.–15.6.

12 12 Lisätietoja Jokamiehenoikeuksista, ympäristönsuojelusta Ympäristöministeriö www.ymparisto.fiwww.ymparisto.fi Kalastusmaksuista, kalastuskieltoalueista Maa- ja metsätalousministeriö www.mmm.fi/kalastus/www.mmm.fi/kalastus/ Kalastusalueista, kalastuskieltoalueista TE-keskusten kalatalousyksiköt www.te-keskus.fiwww.te-keskus.fi Linnustonsuojelusta BirdLife Suomi ry www.birdlife.fiwww.birdlife.fi Vesialueiden jätehuollosta Pidä Saaristo Siistinä ry www.pidasaaristosiistina.fiwww.pidasaaristosiistina.fi Itämeren ja vesiensuojelusta Suomen Luonnonsuojeluliitto www.sll.fiwww.sll.fi WWF www.wwf.fiwww.wwf.fi Jokamiehenoikeuksista ja kalastuksesta Ahvenanmaalla Ålands Turistförbund r.f. www.goaland.netwww.goaland.net

13 13 Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö www.vapaa-ajankalastaja.fi puh. (09) 2289 130 s-posti: vapaa-ajankalastaja@vapaa-ajankalastaja.fi


Lataa ppt "1 VIISAASTI VESILLÄ JA RANNOILLA Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö toimii kestävän käytön mukaisen vapaa- ajankalastuksen edistämiseksi. Tämän."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google