Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suunnitelma metsähallituslain (234/2016) 6 §:n mukaisia yhteiskunnallisia velvoitteita koskevista vuosien 2017–2020 omistajapoliittisissa linjauksissa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suunnitelma metsähallituslain (234/2016) 6 §:n mukaisia yhteiskunnallisia velvoitteita koskevista vuosien 2017–2020 omistajapoliittisissa linjauksissa."— Esityksen transkriptio:

1 Suunnitelma metsähallituslain (234/2016) 6 §:n mukaisia yhteiskunnallisia velvoitteita koskevista vuosien 2017–2020 omistajapoliittisissa linjauksissa mainituista aktiivisista toimista

2 Tämänhetkiset yyv-toimenpiteet
YYV –velvoitteet (mm. luontokohteiden säästäminen, vesiensuojelutoimenpiteet, säästöpuiden jättäminen, metson soidinalueiden varovaiset hakkuut ym.) : Käyttörajoituksia (v. 2016) oli ha, kokonaispanostus 56 milj. €/vuosi josta monimuotoisuusrajoituksia 35 milj. € ja virkistyskäyttörajoituksia 13 milj. €. Laadittu v luonnon- ja vesienhoitosuunnitelma, jonka toteutus on jo alkanut. Sen puitteissa poistetaan vaellusesteitä virtavesistä(teiden alitukset, tierummut), kunnostetaan purovesiä ja ennallistetaan karuja ojitusalueita ojia tukkimalla. Hankkeen vuosibudjetti on €. Edellä mainitun lisäksi on aloitettu v tekopökkelöiden valmistus hakkuiden yhteydessä ( pökkelöä vuodessa). Lisäksi MtOy on mukana mm. seuraavissa yhteishankkeissa: Freshabit Life IP, , MtOy:lla asiantuntijaosuutta (Timo Hiltunen) valuma-aluesuunnittelussa. MtOy:n budjetti yhteensä noin €, josta 60 % EU-rahaa. Ulkopuolisia yhteistyötahoja: Luke, Syke, Suomen Metsäkeskus. MtOy on mukana myös Freshabit Life:n kuuluvissa Koitajoen (Ilomantsi) hankkeen yhteistyöryhmässä ja Kolarissa Naamijokihankkeessa. Vesistökuormituksen seurantaverkon (Luke) näytteiden ottaminen Pirkanmaalla ja Taivalkoskella (7 350 €/vuosi) Metsäpeura-Life , Eräpalvelut, muita yhteistyötahoja: Luke. MtOy:n suunniteltu kokonaispanos € (henkilöstö- ja matkakuluja). Hydrologia –Life: Natura-alueisiin liittyvien MtOy:n käytössä olevien kitu- ja joutomaan soiden ennallistamista projektin puitteissa. Ei budjetoituja kuluja MtOy:lle. Hankittu kohteita toteutettaviksi Metsähallituksen Eräpalvelujen riistan elinympäristön hoitohankkeen (REH) puitteissa sekä toimittu palveluntuottajana Luontopalvelujen luonnonsuojelutöissä. Liito-orava –Life , metsäalan kaikki keskeiset toimijat hankkeessa mukana. Metsähallituksesta MtOy ja LP

3 Muita yhteiskunnallisia velvoitteita toteuttavia toimenpiteitä
Monikäyttömetsät ja niiden luonto- ja kulttuurikohteet on sisällytetty retkikartta.fi –palveluun. Metsästys- ja kalastusmahdollisuuksien lisäksi myös muu monikäyttömetsien virkistyskäyttöä hyödyttävä tieto on nyt helposti saatavilla. Samalla luodaan mahdollisuuksia jokamiehenoikeuteen kuulumattomien luonnontuotteiden hyödyntämiseen. Yyv-virkistyshyötyjä lisää kaikki paikallinen (ja alueellinen) suunnittelutyö, jossa suunnitellaan ja kehitetään virkistyksen palveluita virkistyskäytön kannalta tärkeillä alueilla. Esim. uudet reitit monikäyttömetsiin kuten mm. digitaaliset pyöräreitit yhdessä yritysten, kuntien ja kaupunkien kanssa Osana Pohjanmaan luonnonvarasuunnitelmaa tehdään virtuaalimallinnus Kylmäluoman retkeilyalueelle ja kehitetään digitalisaation hyödyntämisen mahdollisuuksia suunnittelussa ja osallistamisessa Virkistyskäytön mahdollisuuksista kertova viestintä Kohdennettua viestintää, kerrotaan yksilöidystä alueesta, paikasta, reitistä. Tavoitellaan vaikutusta kävijämääriin ja alueen käyttöön. Esimerkiksi Rovaniemellä osin jo toteutunut digitaalikarttapohjainen maastopyöräreitti. Viestitään Metsähallituksen metsäteiden käyttömahdollisuuksista. Syvän lumen moottorikelkkailualueet, pilotointihanke selvittelyvaiheessa moottorikelkkailun sallimisesta auraamattomilla metsäteillä ja muilla urilla Projekteja Retkeilyalueselvitys valmistuu syksyllä 2018 ”Metsähallituksen rooli suhteessa matkailuelinkeinoon valmistunut ja otettu käyttöön” Otettu käyttöön mobiililupa ( ) eräiden jokamiehenoikeuteen kuulumattomien luonnontuotteiden keräämisessä.

4 Esitys vuoden 2018 aktiivisiksi yyv-toimenpiteiksi
Jatketaan kaikkia tämänhetkisiä toimenpiteitä nykyisellä toimintatasolla mukaan lukien alla mainitut kuluvan vuoden aikana aloitetut uudet toimenpiteet Jätetään tekopökkelöitä hakkuualueille kpl, kustannusvaikutus € / vuosi Vaellusesteiden poistamista, purojen kunnostamista, soiden ennallistamista ym. aktiivisia luonnonhoitotöitä €/vuosi Uusia toimenpiteitä otetaan 2018 käyttöön: Lahopuun lisäämiseksi säästetään hakkuissa kaikki kuollut puu (n m3 / vuosi), kustannusvaikutus € / vuosi. Hakkuisiin ja metsänhoitokohteisiin liittyvien paahdeympäristöjen ja luontokohteiden hoitotyöt (mm. paahdeympäristöjen raivuuta, kuusettumisen estämistä rehevillä luontokohteilla) Niskaojien harkittua kunnostamatta jättämistä kunnostusojitus- ja muokkauskohteilla, kun se vesitaloudellisesti on mahdollista. Kustannusvaikutus tänä vuonna päätetyille ja nyt esitellyille luonnonhoitotöille on yhteensä € / vuosi

5 Esitys vuoden 2018 aktiivisiksi yyv-toimenpiteiksi
Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan luonnonvarasuunnitelma valmistui toukokuussa 2018 ja Lapin luonnonvarasuunnittelu aloitettiin huhtikuussa 2018 aikana. (Saamelaisten kotiseutualueen luonnonvarasuunnittelu toteutetaan Lapin jälkeen oman suunnittelualueenaan.) Osana Lapin luonnonvarasuunnittelua Metsähallitus kehittää hyötyvaikutusten mittaamista erityisesti monikäyttömetsien virkistyshyötyjen ja porotaloushyötyjen osalta. Metsähallitus jatkaa vuoden 2018 aikana metsähallituslain (234/2016) 6 §:n mukaisten yhteiskunnallisia velvoitteita koskevien vuosien omistajapoliittisissa linjauksissa mainittujen aktiivisten toimien toteuttamista. Aktiiviset toimenpiteet painottuvat virkistyskäytön edistämiseen, vesiensuojeluun, lahopuun tuottamiseen ja luontokohteiden hoitoon. Alue-ekologista suunnittelua uudistetulla järjestelmällä jatketaan, alue-ekologista suunnittelua ja verkostoa kehitetään tavoitteena panosten vaikuttavuus ja aktiivisten luonnonhoitotoimien tehokas kohdentaminen. Metsähallitus jatkaa retkeilyalueiden kehittämistä 2018 valmistuvan projektin esitysten pohjalta.

6 Esimerkkejä toimenpiteiden synergiasta ja kohdentamisesta
Luonnonhoitohankkeen puitteissa toteutettavat työlajit on priorisoitu yhteistyössä Eräpalvelujen ja Luontopalvelujen kanssa. Kohteiden valinnassa hyödynnetään tulosyksiköiden sisäistä synergiaa ja olemassa olevaa ae-verkostoa. Vaellusesteiden poistamisessa ja purovesien kunnostuksessa on tarkoitus hakea synergiaetuja Eräpalvelujen käynnisteillä olevan kalaelinympäristöjen hoitomalli (KEH) –hankkeen kanssa. Tällöin pystytään tulosyksiköiden yhteistyöllä kunnostamaan kerralla entistä suurempia virtavesikokonaisuuksia. Eräpalvelujen mahdollisesti saama ulkopuolinen hankerahoitus mahdollistanee virtavesien kunnostustarpeiden sangen laajamittaisen inventoinnin. Tällöin kunnostustyöt voidaan kohdentaa optimaalisesti ja kunnostustoimenpiteille saadaan paras mahdollinen vaikuttavuus. Kaikki aktiiviset yyv-toimenpiteet pyritään toteuttamaan kustannustehokkaasti muiden metsänhoitotöiden ja hakkuiden yhteydessä. Toimenpiteet sisällytetään Metsähallituksen johtamisjärjestelmään (ae-tarkastelut, ympäristöopas, tulostavoitteet, mittarit) Eräpalvelujen kanssa on teetetty gradutyö ”soiden ennallistaminen aktiivisen luonnonhoidon keinona”. Työssä on selvitetty soiden ennallistamisen priorisointijärjestystä ottaen huomioon myös monikäytön näkökulma.


Lataa ppt "Suunnitelma metsähallituslain (234/2016) 6 §:n mukaisia yhteiskunnallisia velvoitteita koskevista vuosien 2017–2020 omistajapoliittisissa linjauksissa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google