Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OAJ:n lukuvuoden avausinfo

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OAJ:n lukuvuoden avausinfo"— Esityksen transkriptio:

1 OAJ:n lukuvuoden avausinfo 3.8.2017
Olli Luukkainen Puheenjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

2 Lukuvuoden alku koskettaa lähes jokaista suomalaista perhettä
Koulutuksen eri asteen oppilaitoksissa aloittaa taas tänä syksynä 1,1 miljoonaa lasta ja nuorta.

3 Koulun työvuosi 2017−2018 Peruskoulujen ja lukioiden työvuosi alkaa eri kunnissa joko elokuun 9. tai 10. päivä tai sitä seuraavan viikon kuluessa. Koulutyö päättyy Lukuvuoden työ- ja loma-ajat voi tarkistaa kaupunkien ja kuntien nettisivuilta.

4 Mitä viime lukuvuonna tapahtui?
Uudet opetussuunnitelmat astuivat voimaan perusopetuksen alakouluissa ja lukiossa. Lukiokokeilu alkoi 28 lukiossa ja ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset muutettiin sähköisiksi. Työrauha, opettajien työkuorma ja sisäilma-asiat nousivat koulujen ykköshuolenaiheeksi. Suuremmat ryhmäkoot ja subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaukset astuivat voimaan. Maksuton varhaiskasvatus nousi puolueiden agendalle. Ammatillisen koulutuksen leikkaukset toteutettiin, mikä on näkynyt massiivisina henkilöstövähennyksinä. Kuntavaalit olivat vahvasti koulutusvaalit. Puoliväliriihessä päätettiin korjausliikkeistä koulutukseen.

5 Mitä lukuvuosi 2017-2018 tuo tullessaan?
Valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelmat otetaan käyttöön ja jokaiselle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Varhaiskasvatuksen kehittämiselle luodaan tiekartta. Peruskoulun kehittämisen pohjaksi luodaan visio. Myös korkeakoulut saavat oman visionsa. Uusi OPS astuu voimaan myös perusopetuksen yläluokilla. Lukiouudistus käynnistyy ja esitys lukiolaiksi tullaan antamaan jo ensi keväänä. Ammatillisen koulutuksen reformi pannaan täytäntöön vuodenvaihteessa. OAJ:n, OKM:n ja OPH:n yhdessä lanseeraama Sivistysakatemia käynnistyy!

6 Suomalainen peruskoulu on maailman paras, mutta rapautumassa
Oppimistulosten ero heikoimmin ja parhaiten pärjäävän kymmenyksen välillä on kasvanut kymmenessä vuodessa niin paljon, että se vastaa kokonaisen lukuvuoden oppimista. Oppilaiden saaman opetuksen määrässä voi olla jopa yli puolen kouluvuoden mittainen ero perusopetuksen aikana. Opetusryhmän enimmäiskoko kunnissa vaihtelee 14–38 oppilaan välillä. Uusi opetussuunnitelma edellyttää yhä yksilöllisempää opetusta.

7 Kaikki lapset eivät saa riittävästi tukea oppimiseensa, sillä resursseja ei ole
Ainoastaan 3 % opettajista ja rehtoreista pitää oppilaan tuen resursseja riittävinä. Opettajat uskovat, että moni oppilas tarvitsisi nykyistä enemmän opetusta pienryhmässä. Lapsen saaman tuen määrä ja tukimuodot riippuvat suuresti siitä, missä kunnassa lapsi sattuu asumaan.

8 Yhä useampi nuori jatkaa perusasteen jälkeen opintojaan, mutta 15 % ei koskaan suorita toisen asteen tutkintoa. Peruskoulun 9. luokan päättäneiden välitön sijoittuminen jatko-opintoihin Lähde: Tilastokeskus

9 Peruskoulu on pelastettava!
Perusopetuksen rahoitus pohjoismaiselle tasolle Suomen panostukset perusopetukseen ovat pohjoismaiden pienimmät. Vain nostamalla panostuksia perusopetukseen voidaan turvata koulutuksen hyvä laatu. Lainsäädäntöä täsmennettävä laadun turvaamiseksi Oppilaiden yhdenvertaisten oikeuksien toteutuminen voidaan turvata mm. säätämällä opettajamitoituksesta, laatimalla perusopetukselle sitovat laatukriteerit ja antamalla Aluehallintovirastoille oma- aloitteinen puuttumisoikeus. Kuntapäättäjien on huolehdittava että oman kunnan koulu on maailman paras Jokaisessa kunnassa tulisi tehdä suunnitelma koulutuksen kehittämiseksi ja lyhytjänteisestä hankerahoituksesta pitäisi siirtyä koordinoituun pitkäkestoiseen kehittämistyöhön. Opettajarekisteri turvaamaan kelpoisten opettajien saatavuus Opettajarekisterin avulla voidaan aiempaa paremmin ennakoida opettajankoulutus- ja työvoimatarpeita ja varmistaa jokaiselle kelpoinen opettaja. | OAJ |

10 OAJ haluaa opettajamitoituksen kuntoon

11 Lukion uudistaminen jatkuu edelleen
Kevään kehysriihessä päätettiin, että lukion kehittäminen käynnistetään ja että uudistettu lukiolaki annetaan ensi keväänä. Uudet opetussuunnitelmat tulivat voimaan viime syksynä ja niiden käyttöönotto jatkuu. Ylioppilastutkinnon digitalisaatio etenee. Syksyllä uusina aineina toinen kotimainen (suomi/ruotsi), uskonto ja ET, historia ja terveystieto Ylioppilastutkinnon kehittäminen on käynnissä. Millaiset ylioppilaskokeet tulee olemaan nyt lukionsa aloittavilla? Kuinka valmistautua tulevaan? Tämä huolettaa lukioissa. Ylioppilastutkinnon painoarvo tulee korostumaan opiskelijavalinnoissa. Lukion rahoitus on heikolla pohjalla. Lukiokoulutus on kaikista halvinta koulutusta Suomessa. Laskennalliset kustannukset jäävät 18 % alle todellisten kustannusten. Heikko rahoitus vähentää opiskelijan saamaa yksilöllistä ohjausta ja tukea sekä vähentää valinnaisuutta ja syö lukion vetovoimaa.

12 Valtionosuudet eivät kata lukion todellisia kustannuksia
Lähde: Opetushallitus

13 Näin lukiota pitäisi OAJ:n mielestä kehittää
Lukion tilasta on tehtävä perusteellinen selvitys/arviointi. Lukioverkon kattavuus on turvattava rahoituksen keinoin. Erityisen tehtävän saaneiden lukioiden osaaminen käyttöön lukion kehittämisessä. Ylläpitäjiksi nykyistä suuremmat kunnat tai muutoin vahvemmat koulutuksenjärjestäjät. Lukioille laatukriteerit. Opiskelijalle oikeus erityisopetukseen ja henkilökohtaiseen opinto-ohjaukseen. Yläkoululaisille mahdollisuus suorittaa lukio-opintoja. Yhteistyötä yliopistojen kanssa on tiivistettävä. Kielten opiskelua tulee lisätä ja lukion LUMA-osaamista tukea. Lukion pedagogista kehittämistä on vahvasti tuettava. Lukion päättötutkintona on oltava ylioppilastutkinto.

14 Suomalainen koulutusosaaminen on kansainvälisillä mittareilla erinomaista
Suomalaisnuoret pärjäävät edelleen erittäin hyvin OECD:n osaamistuloksia mittaavassa PISA-tutkimuksessa, vaikka osaamistaso onkin notkahtanut alaspäin. Suomalaisten 15- vuotiaiden luonnontieteiden osaaminen on OECD-maiden kolmanneksi parasta ja lukutaito neljänneksi parasta. Suomalaisen lukion käyneillä on monta kansainvälistä myyntivalttia. Lukio takaa jokaiselle tasaisen vahvan ja laajan yleissivistyksen ja osaamisen. Lukion käyneillä on laaja kielitaito ja kyky itsenäiseen vastuun kantoon. Suomalainen ammattiosaaminen on myös huipputasoa. Esimerkiksi viimeisimmissä EuroSkills – ammattitaitokilpailuissa Suomen joukkue voitti eniten kultamitaleja!

15 Onko meidänkin kunnan koulu maailman paras?
Lukuvuoden alku on vanhemmille hyvä hetki tarkastella, millä tolalla omassa lähikoulussa ja kunnassa asiat ovat. Vanhemman huoneentaulu varhaiskasvatuksesta Vanhemman huoneentaulu koulun aloitukseen Vastuu siitä, että oman kunnan koulu on maailman paras on uusilla kuntapäättäjillä. Kevään kuntavaalit olivat vahvasti koulutusvaalit. Nyt uusien valtuutettujen on lunastettava lupauksensa ja laitettava kasvatus- ja koulutusasiat kuntapäätösten keskiöön. Kunnissa valmistellaan parhaillaan kuntastrategiaa ja siihen liittyviä ohjelmia. Näissä kuntapäättäjien tulee linjata, kuinka kuntalaisten yhdenvertaisista ja laadukkaista kasvatus- ja koulutuspalveluista pidetään huolta.

16 Suomeen tarvitaan sivistystekoja!
Opetusalan ydinkolmikko juhlistaa 100-vuotiasta Suomea perustamalla päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian. Tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta. Sivistysakatemia on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen lanseeraama korkean profiilin koulutuskokonaisuus. Myös Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on vahvasti mukana Sivistysakatemian järjestelyissä. Sivistysakatemia järjestetään ensimmäisen kerran vuodenvaihteessa. Osallistujiksi kutsutaan tarkoin valikoitu joukko yhteiskunnallisia vaikuttajia ja päättäjiä. He pääsevät tutustumaan aivan uusilla tavoilla suomalaisen sivistyksen perustaan eli koulutusjärjestelmäämme. Osallistujat myös ideoivat ratkaisuja, joilla Suomen sivistystaso pysyy korkeana seuraavat 100 vuotta.

17 Luokanopettajien, erityisopettajien ja lastentarhanopettajien yli kolmikertainen kesätyöttömyys

18 Lukuvuoden alkaessa kouluissa työnsä aloittaa tuhansia uusia opettajia
Opettajien perehdytyskoulutukseen erityisesti työuran alkuvaiheessa tarvitaan panostuksia. Opettajien ja rehtoreiden riittävästä osaamisen kehittämisestä huolehtiminen on työnantajan tehtävä.

19 Joka viidennessä kunnassa uudet opettajat palkataan vasta ensimmäisestä koulupäivästä alkaen
Koulujen lukuvuosi alkaa 1.8. jolloin myös uusien opettajien työsuhteen pitäisi alkaa, jotta he voivat valmistella ja suunnitella tulevaa lukuvuotta. N = 198 kuntien pääluottamusmiestä Lähde: OAJ

20 Ansiotasoindeksi sektoreittain, vuosikeskiarvo 2010-2016
Kuntasektori ei ole palkkajohtaja Ansiotasoindeksi sektoreittain, vuosikeskiarvo * Ennakkotieto Lähde: Ansiotasoindeksi, Tilastokeskus

21 Palkansaajien kuukausiansiot työnantajasektoreittain
* Ennakkotieto Lähde: Ansiotasoindeksi, Tilastokeskus

22 Ansiotasoindeksi sektoreittain, vuosineljännekset 2010-2017
Ansiotaso julkisella sektorilla on laskenut Ansiotasoindeksi sektoreittain, vuosineljännekset Ansiotasoindeksissä lomarahojen leikkaukset jaetaan tasaisesti sille kalenteri­vuodelle, jolloin ne maksetaan. * Ennakkotieto Lähde: Ansiotasoindeksi, Tilastokeskus

23 Sopimuskorotukset ja liukuma yksityisellä ja kuntasektorilla 2016 ja 2017
2017* Lähde: Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta

24 Yksityisen ja kuntasektorin keskiansiot koulutusasteen mukaan 2016
Kuntasektorin matalammat palkat eivät johdu matalammasta koulutuksesta Yksityisen ja kuntasektorin keskiansiot koulutusasteen mukaan 2016 Lähde: Tilastokeskus

25 OAJ toivoo hyvää ja turvallista lukuvuoden alkua!


Lataa ppt "OAJ:n lukuvuoden avausinfo"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google