Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

              Sopimusseminaari 17.3.2017 Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu Tämän esityksen teksti, siltä osin.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "              Sopimusseminaari 17.3.2017 Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu Tämän esityksen teksti, siltä osin."— Esityksen transkriptio:

1               Sopimusseminaari Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu Tämän esityksen teksti, siltä osin kuin sen on kirjoittanut Maria Rehbinder, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

2 HS : Onko opetus jämähtänyt menneisyyteen?
”HS kysyi opiskelijoilta ja korkeakouluilta, onko opetus hapantunutta. Opiskelijat toivovat sähköisiä materiaaleja, joita opettajat panttaavat itsellään. Sähköisiä kokeitakaan ei haluta aina tarjota.” :00 Päivitetty: :45 Marjo Valtavaara Helsingin Sanomat Ossi Mansikka Helsingin Sanomat

3 Digitaalisuusloikka ja avoimuusloikka
OKM edellyttää että digitaalisuus hyödynnetään täysimääräisesti ja OKM:n /korkeakoulun sopimuksien korkeakoululaitoksen yhteiset tavoitteet –osio. Teksti löytyy kaikkien korkeakoulujen sopimuksista, ks. esim. Aalto: Tiedeyhteisö on siirtynyt verkkojulkaisemiseen. EU Open Science Policy Platform (presentation slides .pptx) Jean-Claude Burgelman, Head of Unit Data, Open Access and Foresight at at European Commission ks. Digitaalisuus että avoimuus edellyttävät tekijänoikeudesta sopimista.

4 Yhteenveto Työntekijän ja työnantajan välillä ei ole kirjallista sopimusta tekijänoikeuden siirtymisestä (pl. ulkopuolisen rahoituksen projektin tekijänoikeus) Digitaaliset oppimisympäristöt ja opetusteknologian hyödyntäminen edellyttävät sopimista opetusmateriaalien tekijän kanssa Nyt käyttölupa annetaan konkludenttisesti tallentamalla ja jakamalla. Kirjallisen selkeän sopimuksen puuttuessa tekijänoikeuden siirtymisen laajuus ratkaistaan tapauskohtaisesti Asiasta sopiminen on katsottu tarpeelliseksi Valmistelua tehty yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa

5 Nykytila Aalto-yliopistossa
Työsopimuksen liitteenä oleva sopimus tekijänoikeudesta koskee vain ulkopuolisen rahoituksen projektin tekijänoikeutta. Muilta osin työntekijän ja työnantajan välillä ei ole kirjallista sopimusta tekijänoikeuden siirtymisestä. Käyttölupa annetaan ns. hiljaisesti eli konkludenttisesti tallentamalla ja jakamalla. Siirtymisen laajuus ratkaistaan tapauskohtaisesti. Vanhojen työntekijöiden osalta samansisältöinen projektikohtainen siirtosopimus tai laitos päättää että kaikki vanhat työntekijät tekevät kaikkia projekteja koskevan siirtosopimuksen.

6 Ehdotus käyttöoikeus opetuksessa sopimuksesta
Yliopistolle luovutetaan rinnakkainen oikeus käyttää työntekijän osana työtehtäviään yliopistossa tekemää tekijänoikeuslain suojaamaa materiaalia opetuskäytössä. Kustantajille tehtyjen kirjojen ja artikkelien tekijänoikeutta ei siirtyisi yliopistolle. Yliopistolle siirretään vain rinnakkainen käyttöoikeus käyttää materiaaleja opetuskäytössä yliopiston tutkintoihin kuuluvissa opinnoissa. Omistusoikeus oppimateriaaleihin säilyy materiaalit luoneella tekijällä. Kyse on ehdotuksesta jota käsitellään vielä yliopiston johdossa

7 Ehdotus edelleenluovutusoikeudesta
Edelleenluovutuksen oikeus siirtyisi vain siinä laajuudessa, joka on tarpeen yliopiston järjestämän opetuskäytön toteuttamiseksi. Opetuskäytöksi katsotaan kandidaatin, maisterin ja tohtorin tutkintoon johtava opetus, koulutus jonka maksuista on säädetty lainsäädännöllä, yliopiston järjestämäksi opetukseksi katsotaan yhteisohjelmat yliopistojen välillä ja yliopiston koulutusvienti. Edelleenluovutusoikeutta tarvitaan mm. pilvipalvelujen, vimeo ja muiden ulkoistettujen palveluiden hyödyntämisessä opetuksen toteuttamiseksi.

8 Ehdotus oikeudesta muuttamiseen
Tarve muuttaa opetusmateriaalia kun oppimateriaaliin tehdään opiskelijapalautteen perusteella parannuksia, jos tieteellinen tieto lisääntyy tai jos oppimistavoitteet, laajuus, työmäärä, esitiedot, opetusympäristö, opetusmenetelmät tai arviointimenetelmät muuttuvat. Yliopistolla tulee olla oikeus materiaalin päivittämiseen ja muuttamiseen. Muuttamisoikeus siirtyisi vain siinä laajuudessa, joka on tarpeen yliopiston opetuskäytön toteuttamiseksi. Muuttaminen ei saa loukata tekijän tieteellistä tai taiteellista integriteettiä, se olisi vastoin tekijänoikeuslain 3 §:n respektioikeutta.

9 Ehdotus tekijän nimen ilmoittamisesta
Tekijänoikeuslaki edellyttää, että tekijän nimi tulee mainita sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii ja että tekijän taiteellista tai tieteellistä ominaislaatua ei saa loukata. Tekijän ilmoittamisesta voidaan antaa tarkempi ohjeistus, esim: Sinun tulee säilyttää tiedot aineiston tekijästä / tekijöistä ja lähteet sillä tavoin kun ne ilmenevät aineistosta. Merkitse jos olet muokannut aineistoa sekä linkitä aikaisempaan materiaaliin jos se on mahdollista.

10 Saatavuuden rajoittaminen
Tekijä voi määritellä aineiston saatavuuden. Esim. My Courses alusta antaa saatavuudelle seuraavat vaihtoehdot: Access options: -Prevent access until (or from) a specified date and time. -Require students to achieve a specified grade. -Control access based on fields within the student’s profile. -Allow only users with a specified course role. -Add a set of nested restrictions to apply complex logic

11 Vaihtoehtoja käyttöoikeussopimuksen sisällössä
1) Mahdollisuus rajoittaa saatavuutta kirjataan HR- ohjeistukseen ja eri alustojen, kuten My Courses ohjeistukseen, mutta se rajoita siirtyvää käyttöoikeutta itse käyttöoikeussopimuksessa. 2) Saatavuuden rajoitus kirjataan käyttöoikeussopimukseen yliopistolle siirtyvän käyttöoikeuden laajuutta rajoittavana tekijänä. Tällöin jokaisen materiaalin osalta pitää tarkastella yliopiston käyttöoikeuden laajuutta tapauskohtaisesti, mikä tekee käytöstä vaikeaa.

12 Opetusmateriaalien sopimuskäytäntö
Sopimuskäytäntöihin opetusmateriaalin osalta vaikuttaa myös Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisu Soulier & Doke. Ratkaisu rajoittaa mahdollisuutta käyttää Kopioston sopimuslisenssiä digitaalisten opetusmateriaalien saattamisessa yleisön saataville, ” Jos kyseisestä tulevasta käytöstä ei ole ilmoitettu tosiasiallisesti etukäteen, tekijä ei voi ottaa siihen kantaa eikä näin ollen kieltää sitä tarvittaessa, joten hänen implisiittisen suostumuksensa antaminen on tältä osin täysin hypoteettista.”

13 Tutkimusdatan käyttöoikeudesta tulee sopia
Siteerattavaa, julkaisu- ja käyttökelpoista dataa voi tuottaa vain tutkija eli pelkällä sopimuksella emme saavuta tavoitetta ”optimal reuse of research data” . Sopimuksesta huolimatta, jotta tutkimusdataa voi oikeasti jatkokäyttää tarvitsee sen olla varustettuna metadatalla, se tarvitsee analysointiohjelmia yms. alla esimerkkejä. Koska rahoittajat ja julkaisut vaativat tutkimusdatan käytöstä sopimista

14 Tietosuoja - toimiva eettinen ennakkoarviointi
Esim. Delftissä: Jos kerätään henkilötietoja, on alla kuvattu prosessi pakollinen. Yksinkertaisella lomakkeella saadaan arviointi nopeasti minimaalisen riskin tutkimusprojekteille ja ohjataan riskejä sisältävät tutkimusprojektit tarkempaan käsittelyyn. Jotta meidän tutkijamme ja opiskelijamme voivat osallistua globaaliin tiedekenttään , jossa useimmat muut yliopistot ja tieteellisten lehtien kustantajat edellyttävät eettistä ennakkoarviointia AINA jos kerätään tietoja henkilöiltä, tulisi meidän kehittää vastaavaa järjestelmää.

15 JYSE ehdot ja avoimen julkaisemisen huomioiminen
Yleisiä sopimusehtoja (esim. JYSE Palvelut) käytettäessä tulee tarjouksessa ja sopimuksessa määritellä, että oikeudet JYSE ehdoista poikkeavalla tavalla tavoitteiden kannalta riittävässä laajuudessa esim. Creative Commons Nimeä Kansainvälinen julkinen lisenssi 4.0 ehtojen mukaisesti jos tavoitteena on avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteiden mukainen toiminta. Kun yliopiston ostaa palveluja joiden osalta tekijänoikeus määrittää hankinnan käytön laajuuden kuten valokuvaus, videokuvaus, käännös , tulee pyrkiä mahdollisuuteen käyttää hankittuja teoksia ja oikeuksia laajasti.

16 Kun yliopisto myy palveluja esim
Kun yliopisto myy palveluja esim. opintoprojekteja julkiselle sektorille voi opiskelijoiden ja yliopiston ja opiskelijoiden  jatkotutkimusoikeuden  ja  jatkokäyttöoikeuden turvata siten että tarjouksessa ja sopimuksessa poiketaan esim. JYSE Palvelut ehdoista siten että projektin tulokset  voidaan käyttää Creative  Commons Nimeä Kansainvälinen julkinen lisenssi  4.0 ehtojen mukaisesti. Tätä on noudatettu esim.  Aalto ARTS Creative Sustainability ohjelman Design for Government opintoprojekteissa joissa hankintayksikkönä ovat eri ministeriöt.

17 JHS Suositus 189 julkishallinnon aineistojen avaaminen
Uudelleenkäytön oikeudet Suomen julkishallinnon avoimiin tietoaineistoihin suositellaan JHS 189suosituksessa  myönnettäviksi avoimella käyttöluvalla, joka kuuluu Creative Commons -lisenssiperheeseen. Suositeltava käyttölupa on Creative Commons Nimeä 4.0. Suosituksen tarkoituksena on tehdä suosituksen kohteena olevan Creative Commons Nimeä 4.0 -käyttöluvan sisältö ymmärrettävämmäksi julkishallinnon käytännön soveltamistilanteissa.  

18 Projektin avaaminen -checkpoint
Projektin avaaminen taloushallinnossa ( esim. Controller) avaa projektin antaa projektille numeron, vasta sitten voi olla rahankäyttöä työsopimuksia yms. Asiat joita voi tarkistaa tutkimusprojektissa Henkilötietojen käsittely tutkimusprojektissa. Voidaan edellyttää, että projektin vastuullinen johtaja täyttää esim. lomakkeen henkilötietojen käytöstä / eettinen enakkoarviointi tutkimusprojektissa, edellytyksenä sille että projekti avataan Oikeuksien siirto kaikilta hankkeen tutkijoilta tarkistetaan, koska vanhoilla ei vielä työlsopimuksen liitettä


Lataa ppt "              Sopimusseminaari 17.3.2017 Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu Tämän esityksen teksti, siltä osin."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google