Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Osaamisen osoittaminen ja yksilölliset järjestelyt

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Osaamisen osoittaminen ja yksilölliset järjestelyt"— Esityksen transkriptio:

1 Osaamisen osoittaminen ja yksilölliset järjestelyt
Hannu Puupponen Hakija- ja opiskelijapalvelut Jyväskylän yliopisto

2 Esteettömyys ja saavutettavuus
Käyttö vaihtelee, toisinaan synonyymejä. Usein ajatellaan Esteettömyys (barrier free) suppeammaksi, vammaisuuteen liittyväksi Saavutettavuus (accessibility) laajemmaksi kaikkia osallistujia koskevaksi.

3 Monenlaistuvat korkeakoulut
Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) erityisjärjestelyjen määrä luki-vaikeuden perusteella on kaksinkertaistunut (KUVA). Keskustelua on käyty korkeakoulujen valintakokeisiin tarvittavien lääkärintodistusten/asiantuntijalausuntojen kelpoisuudesta

4 r YLE 2017

5 Monenlaistuvat korkeakoulut
Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) Opetusalan sisäilmaselvityksen (2012) mukaan sisäilmaongelmia esiintyi opetusalan henkilöstön tai vanhempien ilmoittamina viimeisen kahden vuoden aikana kahdessa kolmasosassa päiväkoteja, peruskouluja ja lukioita.

6 Saavutettavuuden motiivit korkeakouluille
Lainmukaisuus Toiminnan eettisyys Korkeakoulun maine Talousvaikutukset

7 Saavutettavuuden motiivit korkeakouluille (2)
Lainmukaisuus Rakennusmääräyskokoelma F1 Esteetön rakennus Yliopistolaki /558 mukaan, hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla este opiskelijaksi ottamiselle, ja opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014 kieltää syrjinnän ja edellyttää koulutuksen järjestäjältä kohtuullisia mukautuksia, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa asioida viranomaisissa sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita samoin kuin suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla. Kohtuullisten mukautusten epääminen katsotaan syrjinnäksi. Saavutettavuusdirektiivin ( kansallinen lainsäädäntö ( mennessä) edellyttää standardinmukaisia verkkosisältöjä.

8 Saavutettavuuden motiivit korkeakouluille (3)
Talousvaikutukset Valmistuvat tutkinnot vs. opintojen pitkittyminen ja keskeytykset Ennakointi vs. täydentävät ratkaisut, palvelut, muutokset ja korjaukset Valitukset, oikeudenkäynnit, korvaukset Toiminnan eettisyys Lupausten pitäminen Korkeakoulun maine Oikeudenmukainen, luotettava vs. syrjivä, piittaamaton

9 Yksilölliset järjestelyt: osaamisen osoittaminen
Lääkärin määräämien lääkkeiden ottaminen mukaan tentti- ja opetustilanteisiin Mahdollisuus korvata tenttimällä tai muulla sovittavalla tavalla kursseja, joissa normaali suoritus koostuu useammasta ryhmätyöstä, raportoinnista tms. Mahdollisuus siirtää tenttipäivää tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla ilmoittamalla sähköpostitse xx.-osoitteeseen jos siirtäminen on tentaattorille mahdollinen.

10 Yksilölliset järjestelyt: osaamisen osoittaminen (2)
Muistiinpanojen ja opiskelutehtävien laatiminen sekä tenttiminen mahdollisuuksien mukaan joko: tietokoneella tai muulla päätelaitteella kirjoittaen/puheentunnistuksella sanellen tekstitiedoksi tietokoneella tai muulla laitteella sanellen äänitallenteeksi suullisena tenttinä/esityksenä mahdollisine teksti- ja/tai kaavioesityksineen.

11 Yksilölliset järjestelyt: osaamisen osoittaminen (3)
Ainelaitokselta/yliopistopalveluista toimitetaan tietokone tentteihin vastausten kirjoittamiseen ja/tai puheen tallentamiseen ja tenttijärjestely, jossa vastauksen ääneen puhuminen onnistuu häiriöittä. puheen tunnistamiseen sopiva ohjelmisto (esimerkiksi Dragon Naturally Speaking).

12 Yksilölliset järjestelyt: osaamisen osoittaminen (4)
Tilaisuus käyttää ruotsin kieltä tentteihin, kokeisiin ja tehtäviin vastaamisessa TAI suomen kielellä vastattaessa tilaisuus käyttää sanakirjaa tietokonetta ja oikeinkirjoituksen tarkistusta tekstinkäsittelyssä lisäaikaa 15 minuuttia/koetunti.

13 Yksilöllisiä järjestelyjä osaamisen osoittamiseksi (5)
Kun opetuksessa esitetään keskeistä tietoa visuaalisesti (kuvissa, kuvioissa, taulukoissa jne.) on opettajan hyvä kuvailla ydinsisältö lyhyesti myös sanallisesti Tarvittaessa lisäaikaa tehtävien palauttamiseen eTentin sijasta mahdollisuus vaihtoehtoisiin tapoihin osaamisen osoittamiseen (yleinen tentti, esseet, oppimispäiväkirja, suullinen kuulustelu jne.) Oman tietokoneen ja apuvälineiden käyttö yleisessä tentissä Kirjallisissa tehtävissä, ohjeissa ja materiaaleissa teksti päätteettömällä fontilla (kuten arial, helvetica..) koko 18 pistettä, kuvat, käsialatekstit jne. suurennettuna, tekstissä ja kuvissa mahdollisimman hyvä laatu ja kontrasti Tenteissä ja tehtävissä esteetön ratkaisu tai vaihtoehto visuaaliselle esitykselle (kuvat, kuviot, taulukot jne.) kysymyksessä ja/tai vastaamisessa (maininta tentti- ilmoittautumisessa).

14 Yksilölliset järjestelyt: osaamisen osoittaminen (6)
Tentissä ja tehtävissä kuvat ja graafit selkeinä mustavalkoisina esityksinä ja/tai niiden sisältämä informaatio teksti- tai taulukkomuodossa. Mahdollisuus käydä WC:ssä tentin aikana avustajan läsnäolo näköyhteyden ulottuvilla.

15 Yksilölliset järjestelyt: osaamisen osoittaminen (7)
Lähiopetus ja tenttiminen tiloissa, joissa opiskelija voi ongelmitta toimia Mahdollisuus käyttää värikalvoa tehtäväpaperien lukemisessa tenteissä Arvioinnissa rankaisematon suhtautuminen oikeinkirjoituksen puutteisiin Mahdollisuus tenttiä kahden tai useamman kirjan tai monien artikkelien kokonaisuuksia pienemmissä osissa Lisäaika tentteihin 20 minuuttia/koetunti, erillinen tila, mahdollisuus käyttää omaa tietokonetta ja apuvälineitä Tarvittaessa lisäohjeistusta tehtävien tekemiseen (mm. ajankäyttö ja toivotun tuotoksen laajuus) Tarvittaessa perinteiselle tentille vaihtoehtoinen tapa osaamisen osoittamiseen (essee, oppimistehtävä, e-tentti, verkkotentti, ryhmätentti, suullinen kuulustelu jne.).


Lataa ppt "Osaamisen osoittaminen ja yksilölliset järjestelyt"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google