Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

9. Juutalaisuuden historiaa ja suuntauksia

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "9. Juutalaisuuden historiaa ja suuntauksia"— Esityksen transkriptio:

1 9. Juutalaisuuden historiaa ja suuntauksia
Ydinsisältö

2 Valittu kansa kärsii Roomalaiset valtasivat Jerusalemin v. 63 jKr. ja tuhosivat temppelin → juutalaiset menettivät uskonnollisen ja maantieteellisen keskuksensa Antisemitismillä (= juutalaisvastaisuudella) on Euroopassa pitkä historia. Juutalaisia on syytetty mm. Rooman aikana kristittyjen vainoista 1000-l. koronkiskonnasta 1300-l. rutosta 1800-l. Venäjällä Aleksanteri II:n murhasta 1700-luvun valistus paransi juutalaisten asemaa länsi-Euroopassa. 1800-luvulla perustettiin antisemitistisiä puolueita. Antisemitismi johti sionismin, juutalaisvaltion perustamista edistävän aatteen, nousuun juutalaisten keskuudessa.

3 Adolf Hitlerin ja kansallissosialistisen puolueen valtaannousu v
Adolf Hitlerin ja kansallissosialistisen puolueen valtaannousu v käynnisti valtavan juutalaisten vainon. Juutalaisia eristettiin ghettoihin. Lopulta kuusi miljoonaa juutalaista tapettiin keskitysleireillä. II maailmansodan jälkeen YK luovutti Palestiinasta alueita juutalaisille. Monet palestiinalaiset joutuivat jättämään kotinsa. Israelin valtio perustettiin v

4 Israelin ja palestiinalaisten suhteet
jatkuvia jännitteitä v lähtien v merkittävä neuvotteluratkaisu Israelin ja PLO:n (Palestiinan vapautusrintama) välille itsehallinto Länsirannalle ja Gazan alueelle tavoitteena palestiinalaisvaltio → ei ole edelleenkään toteutunut → Israel on saartanut Gazan ja miehittää Länsirantaa Juutalaisista rauhansopimuksia vastustavat äärioikeistolaiset ryhmät ja Länsirannan juutalaisasuttajat. Palestiinalaisten puolella Hamas-järjestö ei hyväksy Israelin valtion olemassaoloa. Oppikirjan s. 92

5 Juutalaisuuden tärkeimmät suuntaukset
Juutalaisuudessa on ollut aina erilaisia suuntauksia. Nykysuuntauksia: Ortodoksijuutalaiset Eivät hyväksy juutalaisen perinteen uudistamista. Kaikkia Tooran ohjeita tulee noudattaa. Reformijuutalaiset Toora on Jumalan opetuksia, ei ehdoton laki. Tooraa tulee soveltaa uudelleen historian eri vaiheissa. Ortodoksijuutalaiset miehet eivät leikkaa ohimohiuksiaan (ks. 3. Moos. 19:27). Nämä pojat ovat todennäköisesti hasideja, minkä voi päätellä vaatteista ja kiharista otsahiuksista. 3. Moos. 19: Hasideista ks.

6 Konservatiivinen juutalaisuus
Syntyi ortodoksijuutalaisuuden ja reformijuutalaisuuden välisestä jännitteestä. Tooran ohjeita voi soveltaa. Juutalaisuuden perusarvoille tulee pysyä uskollisena. Mystiikkaa korostavat suuntaukset Esim. kabbalismi ja hasidismi Pyrkimys läheiseen yhteyteen Jumalan kanssa ja pyrkimys vaikuttaa tuleviin tapahtumiin Ajoittain kansanliikkeiden piirteitä Lisäksi messiaaniset juutalaiset Uskovat, että Jeesus oli Messias. Noudattavat ympärileikkausta ja sapatinviettoa. Enemmistö juutalaisista ei pidä heitä todellisina juutalaisina. Sekä juutalaiset että muslimit käyttävät käsisymbolia suojelevana talismaanina. Klikkaa kuvaa ja lue lisää symbolista. Linkki lisätietoon käsisymbolista: Samalta sivustolta löytyy tietoa muistakin juutalaisista symboleista.

7 Juutalaiset eri puolilla maailmaa
14 milj. juutalaista 6 milj. Israelissa 5,7 milj. Yhdysvalloissa Israelissa ortodoksijuutalaisuus on ainoa virallisesti tunnustettu suuntaus. 95 % väestöstä ei virallisesti valtionuskonto laaja vaikutus yhteiskunnassa esim. sapatin, ruokasäädösten ja juutalaisten juhlien vaikutus kouluun ja julkisten laitosten toimintaan Euroopassa alle 2 milj. (ennen II maailmansotaa 10 milj.)

8 Juutalaisuus nykyaikana
Suurin osa juutalaisista ei noudata Tooran ohjeita tarkasti, vaan määrittelee itse, mitkä lait sitovat heitä → juutalaisuuden muutos. Juutalaisten identiteetti on tullut epäselvemmäksi. Perinteisesti juutalainen oli se, jonka äiti on juutalainen. Uudistusmielisten rabbien mukaan juutalaisena voidaan pitää myös sellaista, jonka isä on juutalainen. Erimielisyyttä on myös siitä, miten juutalaiseksi voi kääntyä. Juutalaiset sulautuvat yhä vahvemmin muuhun väestöön. Juutalainen laki ja rabbit eivät vaikuta enää juutalaisten elämään kuten ennen.


Lataa ppt "9. Juutalaisuuden historiaa ja suuntauksia"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google