Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eettiset kysymykset opinnäytetyössä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eettiset kysymykset opinnäytetyössä"— Esityksen transkriptio:

1 Eettiset kysymykset opinnäytetyössä
Tuokiokuvia tutkimuksen ja opiskelun parista – toimimmeko oikein ja mitä on oikein? Aristotelis De Moribus ad NicAristotelis De Moribus ad Nicomachumomachum Public Domain Teemu Kokkonen, Panu Kiviluoma, Markku Kuuva Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu

2 Milloin oma panos oikeuttaa merkintään työn tekemisestä?
Bürkliplatz - ZSG 'Wädenswil' mit Lindt 'Goldhase' (P7800) CC BY-SA 3.0 Vapaamatkustamista? Touwtrekken CC BY-SA 3.0 Vai yhteinen etu?

3 Taavi Tutkija ohjaa tohtoriopiskelija Venla Väittelijää
Taavi Tutkija ohjaa tohtoriopiskelija Venla Väittelijää. Taavi on järjestänyt Venlalle rahoituksen työhön ja antanut aihepiirin väitöstyöhön. Venla on itsenäisesti tuottanut tutkimustulokset ja kirjoittanut käsikirjoituksen tekstin. Taavi on kommentoinut valmiin käsikirjoituksen ja antanut parannusehdotuksia. Käsikirjoitusta tarjotaan julkaistavaksi tieteellisessä sarjajulkaisussa ja Taavi ehdottaa, että hänen nimensä lisätään kirjoittajaksi. Liittyykö tähän mielestänne jotakin eettisesti merkittävää? Olisiko pitänyt toimia toisin ja miksi?

4 Olli Opiskelija on mukana ryhmätyössä, jossa kullekin opiskelijalle tulee oma osakokonaisuus tehtäväksi ja osaset nivotaan yhteen ryhmäkokouksissa. Aikaisin alkaneiden kesätöiden vuoksi Olli ei pääse ryhmätapaamisiin, minkä vuoksi oman osuuden tekeminenkin vaikeutuu. Lopulta muu ryhmä päätyy pistämään Ollin osuuden kasaan hänen alustavien merkintöjensä pohjalta. Olli merkitään ryhmän jäseneksi palautukseen. Ryhmän päätöstä puoltaa, että Olli on aiemmin auttanut joitakin ryhmän jäseniä toisen kurssin laskutehtävissä. Liittyykö tähän mielestänne jotakin eettisesti merkittävää? Olisiko pitänyt toimia toisin ja miksi?

5 Milloin oma panos oikeuttaa merkintään työn tekemisestä?
Burglar CCO Public Domain Varkaus? Helsinki city bikes Public Domain Laina?

6 Teemu Teekkari on tekemässä opinnäytettä
Teemu Teekkari on tekemässä opinnäytettä. Hän on löytänyt sopivia lähteitä työnsä teoriaosaan. Näistä löytyisi suoraan asiayhteyteen sopivia pitkähköjä tekstiosuuksia, joista cut&paste-tekniikalla saisi koostettua useita kappaleita opinnäytteeseen sopivasti yhdistelemällä. Sanajärjestystä, lauserakenteita yms. muuntelemalla saisi yhteyttä alkuperäisiin teksteihin vielä sopivasti häivytettyä. Miten Teemun tulisi edetä? Paljonko hän voi lainata ilman viitteitä, entäpä viitteiden kera? Tulisiko hänen kirjoittaa samat asiat uudelleen omin sanoin? Paljonko samasta aiheesta kirjoitetun tekstin pitää erota vertailtavasta lähteestä, jotta voidaan katsoa sen olevan uniikki?

7 Milloin oma panos oikeuttaa merkintään työn tekemisestä?
Onko laatu riittävä? Quality not quantity CC BY-SA 3.0

8 Arja Aaltolainen osallistuu ohjelmointikurssille jonka harjoitustyöt suuren osallistujamäärän vuoksi tarkastetaan automaattisesti. Arjan algoritmi ei aivan toimi, vaan antaa tietyissä tilanteissa aina väärän vastauksen. Arja tietää, missä ongelma on, mutta ei osaa korjata sitä koodiinsa. Arja osaa kuitenkin muuttaa koodia niin, että ongelmatilanteissa ohjelman ajo hyppää suorituksessa eteenpäin ja jättää tuottamatta virheellisen vastauksen. Automaattinen palautusjärjestelmä antaa Arjalle täydet pisteet. Liittyykö tähän mielestänne jotakin eettisesti merkittävää? Olisiko pitänyt toimia toisin ja miksi?

9 Tarja Tohtori on kerännyt kolmen vuoden ajan aineistoa asuntojen myyntihinnan suhteesta useisiin selittäviin tekijöihin (etäisyys keskustasta, viheralueiden määrä, pääsääntöinen asumismuoto, jne.). Hän saa sovitettua aineistoonsa mallin, joka toimii erittäin hyvin koko aineistolle neljää kaupunginosaa lukuun ottamatta. Hän päättää jättää nuo neljä kaupunginosaa analyysin ulkopuolelle ajatellen niihin liittyvän datan olevan virheellistä. Liittyykö tähän mielestänne jotakin eettisesti merkittävää? Olisiko pitänyt toimia toisin ja miksi?

10


Lataa ppt "Eettiset kysymykset opinnäytetyössä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google