Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Minera-malli Opasnetissa Jouni Tuomisto, THL Minera-tiimi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Minera-malli Opasnetissa Jouni Tuomisto, THL Minera-tiimi."— Esityksen transkriptio:

1 Minera-malli Opasnetissa Jouni Tuomisto, THL Minera-tiimi

2 Sisältö Mallin tavoite ja toimintaidea Mallin perusrakenne Esimerkkejä Päätelmät

3 Minera-mallin tavoite Kaiken sisällön –Jatkokäytettävyys –Kritisoitavuus –  Tiedon avoimuus Kaivoksiin liittyvät päätökset on voitava perustella –Vaikutusarvioinnit päätösten perusteluna –Data ja mallit vaikutusarviointien perusteluna

4 Minera-mallin toteutus Kaikki sisältö internetissä saatavissa ja käytettävissä. Opasnet (http://fi.opasnet.org/fi/Minera) :http://fi.opasnet.org/fi/Minera –THL:n ylläpitämä yleiskäyttöinen verkkotyötila. –Nettisivusto ja laskentaympäristö yhtä aikaa. –Mahdollisuus rakentaa sisältöjä kuin legoista. Avoimen verkkotyöskentelyn toimintamalli on ainutlaatuinen vaikutusarviointien alalla.

5 Minera-malli tarjoaa Yleistä kaivosten käytäntöihin liittyvää ohjeistusta (mm. Metallikaivosten parhaat ympäristökäytännöt) Täsmällisempiä ”keittokirjareseptejä” riskinarvioinnin eri osien tekemiseen (pohjavesien virtaus, melu, haju, ekologisen riskin luonnehdinta…). Osamalleja tiettyjen osien laskemiseen tapauskohtaisilla tiedoilla. Kokonaismallin eri osamallien yhdistämiseen.

6 Minera-mallin osat

7 Minera-mallin rakenne Yksi asia yhdellä sivulla. Sivutyyppejä: –Osamalli, metodi –Ohjeistus –Aiheen esittely, ensyklopedia-artikkeli –Tapaustutkimus, esimerkki Sivun rakenne: –Tiivistelmä –Kysymys (esittelee ja rajaa aiheen) –Vastaus –Perustelut Data Laskenta –Viitteet, linkit ym.

8 Esimerkkisivuja http://fi.opasnet.org/fi/Meluvaikutusten_arviointi http://fi.opasnet.org/fi/Luikonlahden_sienitutkimus Luikonlahden terveysriskinarviointi http://fi.opasnet.org/fi/Louheen_lastaus_ja_pudotus Kohdekohtaisen Minera-arvioinnin esimerkkisivu Esimerkkimalliajo

9 Meluvaikutusten arviointi

10 Sienitutkimus Luikonlahdella

11 Luikonlahden terveysriskinarviointi

12 Louheen lastauksen hiukkaspäästö

13 Louheen lastaus: syötedataa malliin

14 Tapauskohtaisen mallin tiedot ja laskenta

15 Esimerkkitulos

16 Usein kysyttyjä kysymyksiä Miten sisällön laatu varmistetaan? –Projektin aikana tieteelliset käytännöt, jatkossa palaute virheistä tai puutteista (jokaista sivua voi kommentoida) Miten sivustoa ylläpidetään? –THL vastaa yleisestä ylläpidosta ja löydettyjen virheiden käsittelystä. Jatkokehitys auki. Kuka voi käyttää Minera-mallia? –Kuka tahansa voi lukea. Osamalleja helppo ajaa vähällä datalla. Kohdekohtaisen mallin rakentaminen vaatii paneutumista (konsultit).

17 Päätelmät Minera-malli mahdollistaa toimintatavan, jossa vaaditaan paitsi vaikutusarviointi myös sen yksityiskohtaiset perustelut päätöksenteon pohjaksi. Mallissa on tärkeitä kehityskohteita (esim. vesistövirtausmalli puuttuu). Mallissa on varmaankin virheitä, mutta –se on silti nykyiselläänkin varsin hyödyllinen, ja –virheiden huomaaminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja –niiden korjaaminen sujuvaksi. Mallin jatkokehitys on auki, vaikka olisi nyt helppoa. Käyttökoulutusta tarvittaneen, tämä olisi suunniteltava kysynnän pohjalta.


Lataa ppt "Minera-malli Opasnetissa Jouni Tuomisto, THL Minera-tiimi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google