Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Islanti PINTA-ALA: ASUKASLUKU: PÄÄKAUPUNKI: REYKJAVIK KIELI: ISLANTI RAHA:KRUUNU.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Islanti PINTA-ALA: ASUKASLUKU: PÄÄKAUPUNKI: REYKJAVIK KIELI: ISLANTI RAHA:KRUUNU."— Esityksen transkriptio:

1 Islanti PINTA-ALA: 103 000 ASUKASLUKU: 311 000 PÄÄKAUPUNKI: REYKJAVIK KIELI: ISLANTI RAHA:KRUUNU

2 Islannin elinkeinot Islannin pääelikeinot ovat kalastus ja kalanjalostus. Maan viennistä suurin osa on kalaa ja kalatuotteita. Eniten pyydetään turskaa ja silliä. Kasvihuoneita lämmitetään kuumien lähteiden vedellä, ja niissä kasvatetaan kurkkuja, tomaatteja ja muita vihanneksia. Luonnonlaitumella näkee paljon lampaita, joiden villasta islantilaiset kutovat vettä hylkiviä ja lämpimiä villapaitoja. Useimmat talot lämmitetään kuumista lähteistä tai syvältä kallioperästä nostetulla kuumalla vedellä. Sähkövoimaa tuotetaan koskien vesivoimaloissa.

3 Tulivuoria ja kuumia lähteitä Islannissa on peräti parisataa tulivuorta. Hekla on niistä suurin ja tunnetuin, jo vuosisatojen mittaan sen rajut purkaukset ovat aiheuttaneet tuntuvia vahinkoja. Suuri osa Islannista on jähmettyneen laavan peittämää karua autiomaata. Tulivuorten purkauksiin ja kallioperän liikahduksiin liittyy usein maanjäristyksiä, jotka vavisuttavat kallioperää laajoilla alueilla. Sadat kuumat lähteet, joiden vesi kuplii ja kiehuu tulikuumana, kertovat omalta osaltaan Islannin kallioperän tuliperäisyydestä. Geysir on kuuma lähde, josta vesi ajoittain purkautuu ylös kohoavina suihkuina.

4 Nähtävyydet  Islannin pääkaupunki Reykjavik eli ”Savujen lahti” on maan suosituin matkailukohde. Kaupungin nimi johtuu kaupungin ympäristössä höyryävistä kuumista lähteistä. Matkailijoiden suosima harrastus on lekottelu maa-uimaloissa, joissa on usein tarjolla erilämpöisiä altaita. Valassafarilla on mahdollisuus kiikaroida maailman suurimpia eläimiä, ja maalla voi tehdä pitkiä ratsastusretkiä pienikokoisilla ja sitkeillä islanninhevosilla. Islannin sisäosissa on helpointa liikkua jykevillä maastoautoilla.  Norjasta lähteneet viikingit alkoivat asuttaa islantia yli tuhat vuotta sitten. Vanhat Islantilaiset sadut, eddat ja saagat, kertovat noista ajoista ja viikinkien hurjista seikkailuista. Näiden tarinoiden takia Islantia sanotaan myös ”satujen saariksi”. Islantilaiset puhuvat omaperäistä, muinaisnorjaa muistuttavaa kieltä, jota muiden pohjoismaalaisten on vaikea ymmärtää.


Lataa ppt "Islanti PINTA-ALA: ASUKASLUKU: PÄÄKAUPUNKI: REYKJAVIK KIELI: ISLANTI RAHA:KRUUNU."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google