Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Alkoholista ongelmia Hurtig Alkoholilaki 4 luku § 16 Alkoholijuomaa ei saa myydä henkilölle joka on kahtakymmentä vuotta nuorempi, kuitenkin.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Alkoholista ongelmia Hurtig Alkoholilaki 4 luku § 16 Alkoholijuomaa ei saa myydä henkilölle joka on kahtakymmentä vuotta nuorempi, kuitenkin."— Esityksen transkriptio:

1 Alkoholista ongelmia Hurtig 2015-2016

2 Alkoholilaki 4 luku § 16 Alkoholijuomaa ei saa myydä henkilölle joka on kahtakymmentä vuotta nuorempi, kuitenkin niin että mietoa alkoholijuomaa voidaan myydä kahdeksantoista vuotta täyttäneelle häiritsevästi käyttäytyvälle tai selvästi päihtyneelle jos on aihetta olettaa alkoholijuoman väärinkäyttöä tai sen luovuttamista tai välittämistä.

3 Rakenteelliset ja toiminnalliset muutokset nuoren aivoissa: 1.Murrosikä viivästyy 2.Oppiminen, muisti ja tiedolliset taidot heikkenevät 3.Persoonallisuus ja käytös muuttuu 4.Vaikeuksia mm. koulunkäynnissä ja ihmissuhteissa 5.Vakavuuteen vaikuttavat sekä alkoholin määrä että juomatapa → Aivomuutokset sattuvat sellaiselle kehitysjaksolle, joka on tärkeä nuorten opintomenestykselle ja myöhemmälle elämälle! + Alkoholimyrkytys - riski jo ensimmäisillä kokeiluilla!

4 Alkoholiveron tuotto v 2010: 1100 milj. € Alkoholista johtuvat suorat kustannukset v. 2010: 1300 milj. € + työn tuotantomenetyksiä, töistäpoissaoloja + menetettyjä elinvuosia + liitännäissairauksia + lähiyhteisön /perheiden henkistä pahoinvointia Onko alkoholin käyttö jokaisen oma asia?

5 Alkoholisyyt nousivat ensimmäistä kertaa työikäisten miesten yleisimmäksi kuolinsyyksi vuonna 2005 … …ja seuraavina vuosina alkoholisyyt olivat yleisin kuolinsyy sekä miehillä että naisilla (15-64v)

6 15–64-vuotiaiden miesten yleisimmät kuolemansyyt 2009 (Tilastokeskus)

7 15–64-vuotiaiden naisten yleisimmät kuolemansyyt 2009 (Tilastokeskus)

8 Alkoholin käyttö oli osallisena myös tapaturmissa ja itsemurhissa. Erityisesti työikäisten miesten kaatumistapaturmien määrä on viime vuosina lisääntynyt ja lähes puolet heistä on kaatuessaan humalassa. Itsemurhista vajaa kolmannes tehtiin humalassa.

9 Vuoden 2004 jälkeen alkoholijuomien tilastoitu kulutus, erityisesti väkevien juomien kulutus on lisääntynyt voimakkaasti Kulutuksen kasvu ja juomarakenteen väkevöityminen on tuonut mukanaan suuria sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja

10 Onko alkoholin käyttö TOSIAAN jokaisen oma asia? Äiti ja tytär Hirviöt

11 Kotitehtävät Lue kappale ”Alkoholista ongelmia” ja tee kappaleen lopusta sivulta 68 löytyvät tehtävät 1-4 vihkoosi.

12 Alkoholin vaikutukset perheeseen Kokoa ajatuskartta/ mindmap aiheesta. Yritä keksiä mahdollisimman monia erilaisia vaikutuksia. Päihdeilmiö

13 Turvaton lapsuus

14 Kertaus 1.Mikä on alkoholismille tyyppillistä? 2.Miten voi olla alkoholin suurkuluttaja, vaikkei olisi koskaan humalassa? 3.Miten alkoholi vaikuttaa suoriutumiseen liikenteessä? 4.Miten alkoholi saattaa vaikuttaa lääkkeiden yhteydessä?

15 Alkoholismi= sairaus, joka kehittyy vähitellen Suurkulutuksen rajat ovat miehillä 24 alkoholiannosta viikossa ja naisilla 16 annosta viikossa. Suomessa alkoholin suurkuluttajia on 500 000–600 000. Perimä vaikuttaa jonkin verranPerimä vaikuttaa jonkin verran alkoholismin puhkeamiseen. Alkoholismi vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin terveyden ulottuvuuksiin: psyykkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen terveyteen. toleranssin eli sietokyvyn kasvaminen,Tyypillistä alkoholismissa on toleranssin eli sietokyvyn kasvaminen, joka taas aiheuttaa entistä vakavampia seurauksia. Parantumiseen tarvitaan ulkopuolista apua esim. A-klinikka. Miten meille myydään alkoholia

16 Riippuvuuksien hoito Edellyttää ongelman myöntämistä, sekä omaa tahtoa haluta siitä eroon On usein pitkä prosessi, jopa elinikäinen Mielihyväkeskus jää ”yliherkäksi”  riippuvuus voi muuttaa muotoaan ”Retkahdukset” tyypillisiä Läheisten tuki/apu tärkeä. Hoitomahdollisuuksia on monia. Tärkeintä on löytää jokaiselle yksilöllisesti sopivin: o Yksilöterapia, pariterapia, ryhmäterapia o Vertaistukiryhmät o Auttavat puhelimet o Kouluterveydenhoitaja, terveyskeskus, sairaala o Päihdehuolto, sosiaalitoimi, nuorisoasemat o A-klinikat, katkaisuhoitoyksiköt

17 lääkkeet ja alkoholi Sekakäyttö – lääkkeet ja alkoholi Sekakäytöllä voi olla yllättäviä seurauksia o muistinmenetykset o käytöshäiriöt o tajuttomuus ja kuolemanvaara Säännöllinen sekakäyttö johtaa vakavaan riippuvuuteen, jota on paljon vaikeampi hoitaa kuin yksittäistä riippuvuutta. Paras apu on vieroitushoito. Lääkkeiden äkillinen lopettaminen saattaa pahimmillaan olla hengenvaarallista. Tämän vuoksi hoito-ohjelmaa varten on kerrottava tarkasti, mitä lääkkeitä on käytetty.

18 Liikenneturvan tilastot kertovat Tieliikenteessä kuolleet rattijuopumustapauksissa iän mukaan (kumulatiivinen kertymä 2004-2013) Lähes joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on nuori Kolme neljästä menehtyy henkilöautossa Nuorilla kuljettajilla korkea riski – kunnes ajokokemus karttuu Suistumisonnettomuu- det tyypillisiä Rattijuopoista kolmannes nuoria

19 Kotitehtävät Mene sivustolle www.viisaastivesilla.fi → valitse vasemmasta valikosta viisaasti vesillä → alkoholi Vastaa seuraaviin kysymyksiin: 1.Kuvaile tyypillistä hukkunutta suomalaista sekä tilannetta, jossa hän on hukkunut. 2.Mitkä ovat suomalaisten yleisiä hukkumissyitä? 3.Mikä on vesiliikenteen promilleraja?

20 Liikenteessä nollatoleranssi Miten seuraavissa esimerkeissä voi toimia vastuullisesti ja estää kaverin rattijuopumus tai sen mahdollisesti tuottamat vaaratilanteet? Mukavan grillausillan jälkeen Seppo päättää lähteä mopolla kotiin, vaikka tietää olevansa melkoisessa humalassa. Muut paheksuvat Sepon käytöstä. Koulut ovat loppuneet ja olette ystävien kanssa olleet juhlimassa. Tulette sinun luoksesi iltaa viettämään ja yksi ystävistänne yrittää lähteä skootterilla kotiin.

21 Koulun pihalla kokoontuu joukko nuoria. Paikalle ilmestyy vanhempia kavereita, joilla on jo auto. Ystäväsi on lähdössä heidän kyytiinsä, vaikka näyttää siltä, että ainakin pelkääjän paikalla istuva on aivan sekaisin. Olette sukulaisten kanssa joulupöydässä. Ruokailun jälkeen seuraa lahjojen avaaminen. Tiedät, että äidin veli unohtaa aina ostaa lahjat ja lähtee vielä aattona hakemaan kioskilta arpoja. Kuinkas muuten – humalassa. Helpoin tapa pitää nollat liikenteessä on olla ottamatta ollenkaan!

22 Pohdittavaa Tiedostanko tuntemattoman kuljettajan kyytiin lähtemiseen liittyvät riskit? Osaanko kieltäytyä tyylikkäästi tarjotusta kyydistä? Suunnittelenko kulkutapani jo hyvissä ajoin? Jos kuljettajalla on ylimääräistä näyttämisenhalua liikenteessä, osaanko ilmaista selkeästi arvostavani turvallista matkantekoa? Vai yllytänkö kuljettajaa ajamaan kovaa tai toimimaan muuten riskialttiisti liikenteessä?

23 Estänkö juopuneen lähdön ajamaan? Tiedänkö, että jos muut keinot eivät auta, voin pyytää poliisin apua? Tiedostanko, että selkeintä on noudattaa periaatetta ”jos ajan, en ota”, sillä käytetyn alkoholin määrä ja sen palamisaika arvioidaan usein väärin?

24 Alkoholin myynnin ikärajoja olisi nostettava -väittely Roolit: Puheenjohtaja Puolesta 5 Vastaan 5 Yleisö Opettaja antaa ryhmille hetken aikaa valmistautua väittelyyn ja toimii puheenjohtajana. Puolesta ja Vastaan: Valmistaudu väittelyyn keräämällä sinun kannalta hyödyllistä tietoa. Yleisö päättää lopuksi väittelyn voittajan.


Lataa ppt "Alkoholista ongelmia Hurtig Alkoholilaki 4 luku § 16 Alkoholijuomaa ei saa myydä henkilölle joka on kahtakymmentä vuotta nuorempi, kuitenkin."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google