Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Poikkihallinnollinen ohjelma 2016-2019? Salme Kallinen, STM 16.10.2014.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Poikkihallinnollinen ohjelma 2016-2019? Salme Kallinen, STM 16.10.2014."— Esityksen transkriptio:

1 Poikkihallinnollinen ohjelma 2016-2019? Salme Kallinen, STM 16.10.2014

2 Vastaajat :  Yhteensä 8 vastausta, joista 7 suhtautui asiaan myönteisesti  Vastaajat: VM TEM OKM THL TTL KELA RAY TEKES

3 Poikkihallinnollisen ohjelman tarpeellisuus? 1 (3)  Myönteisiä asioita: ”Ehdottoman kannatettava!”, ”Tarpeellinen!”, ”Varteenotettava ehdotus.”, ”Tervetullut avaus.” ”Näin voisi syntyä riittävän suuri kriittinen massa, mikä mahdollistaisi tavoitteiden saavuttamisen.” Kullakin rahoittajalla tulee säilyä oman roolinsa mukaista rahoitustoimintaa yhteisen ohjelman rinnalla. ”Hyötyinä voi olla toimintojen parempi yhteen nivoutuminen valittujen teemojen osalta ja laajempi vaikuttavuus.” ”Kaste-ohjelman puitteissa on havaittu, että yhdessä tekemisen kautta on pystytty luomaan tehokkaampia toimintakäytäntöjä.”

4 … jatkuu 2 (3)  Epäilyjä: Eri toimijoiden erilaisten näkökulmien ja intressien yhteensovittaminen on haastavaa, samoin tavoitteiden kirkastaminen ja priorisoiminen. Ministeriöiden poliittinen sitoutuminen ja toimeenpanon tuki on välttämätön. Jos sote-reformi ei etene, ohjelmalle on vaikea nähdä selkeää tarvetta. Hallituskausi on lyhyt isojen tavoitteiden saavuttamiseksi.

5 … jatkuu 3 (3) Politiikkaohjelmien avulla on jo aiemminkin pyritty kokoamaan hallintorajat ylittäviä hankkeita. Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksessa todettu, että politiikkaohjelmien välitön taloudellinen merkitys on suhteellisen vähäinen.  Tuloksellisuus pitäisi ennakkoon selvittää, mitä sellaista lisäarvoa, jota aiemmilla poikkihallinnollisia ohjelmilla ei ole pystytty saavuttamaan.

6 TAUSTAPOHDINTOJA 1 (3)  Tarvitaan poikkihallinnollinen ohjelmaa, joka tukee mahdollisesti käynnistyvää sote-uudistusta ja sen tavoitteiden toteutumista: sote-integraatio, palvelujen saatavuus ja saavutettavuus, sote- budjettijärjestelmän käyttöönotto, jne..  Rahoittajien olisi tärkeää kytkeä ohjemalliset toimenpiteensä reformien toteutuksen tueksi ja aidosti uudistuvien palvelujen aikaansaamiseksi.

7 Taustapohdintoja… jatkuu 2 (3)  Tuleva sote-rakenteen uudistus edellyttää vahvaa panostusta toimintojen ja toimintatapojen kehittämiseen. Ohjelman tulisi keskittyä mahdollistamaan uusia ja merkittävästi nykyistä parempia ratkaisuja palvelujen tuotantoon. Tuloksena:  merkittäviä kustannussäästöjä,  kansalaisten palvelukokemukset parantuvat ja  voidaan osoittaa syntyvän terveys- ja hyvinvointihyötyjä.

8 Taustapohdintoja … jatkuu 3 (3)  Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottavuuden parantaminen kiristyvässä rahoitus- ja työvoimatilanteessa edellyttää innovatiivisia ratkaisuja palvelutuotantoon.  Ne edellyttävät julkisen järjestäjä- ja toteuttajatahon sekä yritysten ja järjestöjen yhteistyötä.

9 Tarkennettuja teemoja: A.Tiedontuotanto ja johtaminen sote-uudistuksessa Sote-uudistuksen vaikutusten ja vaikuttavuuden seuranta. Tuotantoaluetasoisen kustannustiedon tuottaminen (Rahoitus: Tekes, STM) Reaaliaikaista, läpinäkyvää ja vertailukelpoista tietoa sote-palveluista (Rahoittajat STM, OKM/SA (strategisen tutkimuksen neuvosto) ja Tekes) Johtaminen ja henkilöstö – muutoksessa johtaminen, erityisesti palvelurakennemuutoksissa johtaminen (Rahoittajat: STM, THL, TTL, VM, Keva, KT-Kuntatyönantajat, Sitra, VM, Suomen Kuntaliitto, suuret kaupungit ja sote-alueet)

10 … jatkuu B.Palvelujen radikaali uudistaminen Aidosti uusien toiminnallisten kokonaisuuksien koetuotanto public-private- people-partnership (PPPP) hengessä. (Rahoittajat: STM, VM, Tekes, RAY ja Sitra ) Toimivien, palveluita integroivien mallien kehittäminen, toteuttaminen ja levittäminen (Rahoittajat: STM, Tekes, TEM) Kehitettyjen palvelujen ja palveluntuotannon mallien tuotteistaminen tarvelähtöiseen suuntaan (Rahoittajat: STM, Tekes) Palvelutuotannon tuottavuuden parantaminen uudistamalla palvelukonsepteja ja hyödyntämällä teknologiaa. (Rahoitus: Tekes, OKM, STM)

11 Tarkennettuja teemoja… jatkuu C.Tietoteknologian hyödyntäminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja palveluissa: Sähköinen asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Nuorten palveluihin kytketty IT-teknologian ja -palveluiden kehittäminen. (Rahoitus: Kela, STM, TEM, THL, TEKES, SITRA ja RAY) Uuden teknologian soveltaminen kotona asumisen tukemiseksi. Yksilöllisen, omaehtoisten ja ennaltaehkäisevien digitaalisten palvelujen kehittäminen, hyödyntäminen ja käyttöönotto. Esim. mahdollistetaan että kansalaisilla on pääsy omaan terveyteensä liittyvään tietoon ja siihen tukeutuviin erilaisiin digitaalisiin palveluihin (MyData). (Rahoittajat: STM, Sitra ja Tekes)

12 Tarkennettuja teemoja… jatkuu D.Muut Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työurien pidentäminen työelämän laatua edistämällä eli sote-alan henkilöstön voimavarojen ja työkyvyn edistäminen sekä työkyvyttömyyden ehkäiseminen. Nuorten palveluiden kokonaisvaltainen kehittäminen syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmasta. (Rahoitus: Kela, STM, TEM, THL, TEKES, SITRA ja RAY) Huono-osaisuus Arjen turvallisuus Yksinäisyys

13 Yhteinen valtakunnallinen selvitys eri tahojen ensitiedon ja sopeutumisvalmennuksen sisällöistä ja kuntoutuksen kohdentumisesta eri sairausryhmille. (Rahoitus: Kela, STM, RAY ja THL)

14 Kiitos!


Lataa ppt "Poikkihallinnollinen ohjelma 2016-2019? Salme Kallinen, STM 16.10.2014."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google