Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vapaaehtoisuus ammattioppilaitoksessa Kuvaus vapaaehtoisuustoiminnan pilottiprojektista Espoon Omnian ammattioppilaitoksessa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vapaaehtoisuus ammattioppilaitoksessa Kuvaus vapaaehtoisuustoiminnan pilottiprojektista Espoon Omnian ammattioppilaitoksessa."— Esityksen transkriptio:

1 Vapaaehtoisuus ammattioppilaitoksessa Kuvaus vapaaehtoisuustoiminnan pilottiprojektista Espoon Omnian ammattioppilaitoksessa

2 Vapaaehtoisuus kouluissa ja oppilaitoksissa Esimerkkejä jo olemassa olevista malleista: Koulujen ja oppilaitosten sisällä järjestetystä vapaaehtoistoiminnasta ovat esimerkkejä tukioppilas/tutortoiminta ja oppilas/opiskelijakuntatoiminta sekä erilaiset vapaaehtoisuusprojektit. Vapaaehtoistyö lukion opetussuunnitelmaan, syksy 2014. Kouluvaarit- ja mummot, kouluäijät http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/05/kouluaijat-koulurauhan-puolesta

3 Vapaaehtoistoiminnan tarkoitus ja tavoitteet Tavoitteena saada ammatilliseen oppilaitoksiin vapaaehtoistoimijoita kohtaamaan ja tukemaan ammattiin opiskelevia. Vapaaehtoistoiminnan tarkoituksena on: Vapaaehtoiset ovat kaivattuja aikuisia ihmisiä oppilaitoksissa. Opiskelijoilla on tarve ja kaipuu aikuisen tukeen, kuunteluun ja keskusteluihin. Opiskelevat nuoret voivat saada ammatillisen identiteetin tukea oman alansa kokeneilta ammattilaisilta Vapaaehtoistoiminta tarjoaa oppilaitoksille uudenlaisia käytänteitä toteuttaa 1.8.2014 voimaan tulleen opiskeluhuoltolain yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Oppilaitosten tulee tarjota matalan kynnyksen palveluja opiskelijoille ja helpottaa opettajien työtä. (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki, 2013 HE 67/2013 vp.). Vapaaehtoistoiminta voi olla yksi mahdollisuus matalankynnyksen tuen tarjoamiseen opiskelijoille. Vapaaehtoistoiminnan toteuttaminen oppilaitoksessa voi toimia opiskelijoille esimerkkinä siitä, millä tavoin voi toteuttaa kansalaisuuttaan ja tehdä työtä yhteisen hyvän ja hyvinvoinnin eteen.

4 Näkökulmia vapaaehtoistoiminnan kehittämiseksi ammatillisissa oppilaitoksissa Vapaaehtoistoimija nuoren ammatillisen kasvun tukena Osaamisen ja hiljaisen tiedon jakaminen Ammattilaisuuden arvostus Vapaaehtoistoimijat ”matalan kynnyksen tukena” nuorille Aikuisen ja nuoren kohtaamiset Elämänhallintataitojen vahvistaminen Toimintamallina oppilaitokselle toteuttaessa uutta opiskeluhuoltolakia Yhteisöllisen hyvinvoinnin vahvistaminen Matalan kynnyksen tuki -Oppimisen ja opiskelujen mielekkyys ja merkityksellisyys -Aikuiseksi kasvu -Toiveikas tulevaisuus

5 Omnian vapaehtoisuustoiminnan pilotoinnin vaiheet Vapaaehtoistoiminnan työryhmä ja ohjausryhmä Vapaaehtoistoiminnast a viestiminen & vapaaehtoisten rekrytointi Vapaaehtoisten koulutus, perehdyttäminen ja tukeminen Vapaaehtoistoiminnan pilotointi Toiminnan arviointi ja jatkosta sopiminen

6 Pilotoinnin vaiheet I 1. Työryhmän ja ohjausryhmän toiminta: Työryhmä määritteli vapaaehtoistoiminnan periaatteet, tarpeet ja tavoitteet, vapaaehtoistoiminnan tehtäväkuvat sekä vapaaehtoistoisten toimintaympäristön. Suunnitteli vapaaehtoistoiminnasta viestittämisen, vapaaehtoisten rekrytoinnin ja koulutuksen. Tapasi Omnian johtoa ja eri koulutusalojen päälliköitä sekä pohti heidän kanssaan vapaaehtoistoiminnan kokonaisuutta ja ennen kaikkea soveltuvuutta Omniaan. Työryhmän tukena toimi ohjausryhmä, joka tarjosi ideoita ja niin sanottua sparraamista. 2. Vapaaehtoisten rekrytoiminen Toiminnasta tiedottaminen ja rekrytoiminen espoolaisten seniorijärjestöjen kautta Espoon seurakuntalehdessä Essessä julkaistiin juttu vapaaehtoistoiminnasta Kiinnostuneet haastateltiin ensin puhelimessa ja tämän perusteella kutsuttiin varsinaiseen haastatteluun 10 vapaaehtoistoimijaa valittiin.

7 Pilotoinnin vaiheet II 3. Vapaaehtoisten koulutus ja muu tuki Orientoiva, kahdeksan tunnin koulutus, jossa sisältöinä: nuorten elämä, opiskelu ammatillisessa oppilaitoksessa, ammatillisen koulutuksen opettajien työ sekä vapaaehtoistoiminnan arvot, lähtökohdat ja tehtävät. Tutustuminen Omniaan toimintaympäristönä sekä oppilaitoksen henkilökunnan ja opiskelijoiden tapaamiset. Ryhmätyönohjaus. Vapaaehtoisten tukena toimivat myös Omnian henkilökunnan edustaja ja opiskelija. 4. Vapaaehtoistoiminnan pilotointi Vapaaehtoiset toimivat pareittain Omnian sosiaali- ja terveysalan koulutusyksikössä. Jokaisella työparilla oli työvuoro kerran viikossa, neljä tuntia kerrallaan. Päivä alkoi aamupuurolla ja jatkui lounasaikaan saakka. Vapaaehtoisten tehtäviksi määriteltiin opiskelijoiden kohtaaminen oppituntien ulkopuolisissa tilanteissa, taukotiloissa, ruokalassa, kahvilassa ja oppilaitoksen käytävillä. Vapaaehtoistoiminta sisälsi opiskelijoiden kanssa keskusteluja, pientä yhteistä tekemistä, kuten pelailua, yhdessä ruokailua ja kahvittelua. Tehtäväkuvaa tai tavoitteita ei voitu asettaa kovin tarkoiksi, koska tehtävät muotoutuivat tarpeiden ja tilanteiden mukaan.

8 Pilotoinnin vaiheet III 5. Arviointi ja jatkosta sopiminen Vapaaehtoistoimintaa arvioitiin haastattelemalla vapaaehtoiset, keräämällä palautekysely opiskelijoilla ja kyselemällä opettajien kokemuksia. Työryhmä teki esityksen Omnian johdolle vapaaehtoistoiminnan jatkosta Omniassa. Toiminta jatkuu seuraavana lukukautena.

9 Johtopäätökset Omnian vapaaehtoistoiminta on ollut onnistunut pilottihanke. Vapaaehtoisten omat kokemukset kertovat siitä, että he voivat tuoda omalla olemisellaan ja toiminnallaan lisäulottuvuutta ja -arvoa Omniaan. Heitä tarvitaan opiskelijoiden ja henkilökunnan kohtaamiseen, keskusteluihin ja kuuntelemiseen. Toimintaa tulee kuitenkin konkreettisesti tavoitteellistaa, tehtävänkuvia selkeyttää ja toiminnasta viestimisen tulee olla vahvempaa ja vaikuttavampaa. Vapaaehtoisille tulee järjestää aikaisempaa säännöllisemmin tilanteita, joissa he voivat jakaa keskenään omia kokemuksiaan. Koulutusta voisi olla niin ikään jonkin verran enemmän.


Lataa ppt "Vapaaehtoisuus ammattioppilaitoksessa Kuvaus vapaaehtoisuustoiminnan pilottiprojektista Espoon Omnian ammattioppilaitoksessa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google