LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski 30.3.2009. 30.3.20092 Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Advertisements

kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
3 ATOMIN MALLI.
Compact Muon Solenoid.  Lieriön muotoinen  Pituus 21m, halkaisija 15m, korkeus 15m  Painaa tonnia.
Aineen rakenteen standardimalli
Aurinkomalli - rakenne, energiantuotanto ja kehitys Perustuotanto: protoneista heliumia (klikkaa vaiheet esiin):
KVANTTI Määrämittainen paketti
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
Ammattikemia Terhi Puntila
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
4 ATOMIN YDIN.
Luento 9 Potentiaalikuoppa
Anyonit? Suurenergiafysiikkaako? Suunnitelma Kvanttistatistiikka Anyonien ominaisuuksia Kvantti-Hallin ilmiö & CS kenttäteoriaa.
Quiz Visailu Mikä hiukkanen toimii vahvan vuorovaikutuksen välittäjähiukkasena? Neutraliino A Snail B Gluoni C Pigsiino D 1.
KVANTTIFYSIIKKA 1900-luvun fysiikan kaksi merkittävintä saavutusta: kvanttifysiikka ja suhteellisuusteoria todellisuus ei arkikokemuksen tavoitettavissa.
Vetyatomin stationääriset tilat
SÄTEILYN LUONNE 1924 Louis de Broglie esitti seuraavaa:
Hiukkasfysiikan uudet teoriat
Kaasupilven halkaisija pienenee murto- osaan alkuperäisestä.
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
AVARUUSTUTKIMUSLABORATORIO
MUTTA OIKEAA AIKAA EI OLE OLEMASSA!
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Standardimalli.
MUTTA OIKEAA AIKAA EI OLE OLEMASSA!
Aineen rakenne.
Muutama Fys 8 kertaustehtävä ratkaisut ja teoriaa
Maailmankaikkeuden rakenne
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
Hiukkasilmaisimet Veli-Matti Kittilä.
Mikä on CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire.
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
FY8 –kurssi TNE Maailmankaikkeus. Yleinen suhteellisuusteoria Albert Einsteinin kehittämä teoria, jonka mukaan gravitaatio on avaruuden ja ajan vaikutusta.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Tähden kehityksen loppuvaiheet
Aurinkokunta Aurinko on Aurinkokunnan keskus, jota kaikki kappaleet kiertävät Siihen kuuluu mm. kahdeksan planeettaa, kymmenittäin kuita ja plutoideja.
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet
Fysiikkaa runoilijoille Osa 7: kohti kaiken teoriaa
Laudaturseminaari osa 2
SUPERSYMMETRIA SUSY.
Laudaturseminaari osa 1
Jaksollinen järjestelmä
Tähden kehityksen loppuvaiheet
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
31. Salama on hankaussähköilmiö
Elektroniverho eli elektronipilvi energiatasot eli elektronikuoret
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
Jaksolliset ominaisuudet
Sähkövaraus ja sähkökenttä
- hyvä esimerkki fysiikan malleista
Alisa, Saara, Wilma Tähdet.
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
3 ATOMIN MALLI.
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Radioaktiivinen hajoaminen
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski

Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot –outokaiset –magneettiset monopolit –tyhjiökuplat

Emmi Ruokokoski LHC Maailman suurin hiukkaskiihdytin ja Hadronien törmäytin Voidaan törmäyttää protoneja ja raskaita ioneja (esim. lyijy) Törmäysenergiat: –protoni-protoni: 14TeV –lyijy-lyijy: 1150TeV

Emmi Ruokokoski Miksi LHC? LHC:llä halutaan selvittää aineen rakenteen peruskysymyksiä kuten: –Mitä massa on? –Onko Higgsin bosoni olemassa? –Mitä on pimeä aine ja pimeä energia? –Onko olemassa lisää ulottuvuuksia?

Emmi Ruokokoski Riskit TAUSTAA: Törmäytinten energioiden kasvaessa on herännyt kysymys kokeiden turvallisuudesta: Voisiko suurienergisten törmäysten yhteydessä nousta esiin uusia ilmiöitä, jotka olisivat uhka Suurin poissulkeva tekijä: LHC:n energiat eivät yllä lähellekään suurienergisen kosmisen säteilyn energioita.

Emmi Ruokokoski Mikroskooppiset mustat aukot Alkeishiukkasen energian kasvaessa, alkaa sen painovoimavuorovaikutus lähestyä suuruudeltaan muita perusvuorovaikutuksia. Energian kasvaessa tarpeeksi syntyy musta-aukko. Einsteinin suhteellisuusteoria: LHC:n energiat liian pieniä, jotta mikroskooppisia mustia aukkoja voisi syntyä. Ylimääräisiä avaruusulottuvuuksia käsittelevät teoriat: Tarvittava energia alhaisempi - jopa LHC:n energioiden luokkaa(TeV)

Emmi Ruokokoski Miksi hypoteettiset mustat aukot eivät ole riski? Teoria: mustat aukot epästabiileja –Hawkingin säteily –Hajoaminen alkeishiukkasiksi Hypoteettiset stabiilit mustat aukot –Varaukselliset: LHC:ssä todennäköisempi tapaus, koska törmäytetään varauksellisia hiukkasia –Varausettomat

Emmi Ruokokoski Varaukselliset stabiilit mustat aukot –Ajautuvat lepoon vuorovaikuttaessaan Maan aineen kanssa ja alkaisivat kasvaa –Kosminen säteily tuottaisi jatkuvasti, mutta mitään makroskooppisia ilmiöitä ei ole havaittu. Varauksettomat stabiilit mustat aukot –Kosmisen säteilyn tuottamat: eivät ”näkisi” Maata –LHC:n tuottamat: lepoon maan sisään Keräisivät varauksen imemällä itseensä enemmän protoneja ja neutroneja kuin keveitä elektroneja Syntyisi myös kosmisen säteilyn törmäyksissä neutronitähdissä ja valkoisissa jättiläisissä

Emmi Ruokokoski Outokaiset Tavallinen aine koostuu vain u- ja d-kvarkeista Outokaiseksi(srangelet) kutsutaan mikroskooppista möykkyä outoa ainetta, jossa on likipitäen yhtä paljon u-, d- ja s-kvarkkeja. Outokainen on täysin hypoteettinen hiukkanen. Podmerin ja Wittenin hypoteesi: Outokaiset stabiilimpia kuin tavallisen aineen ytimet. Tämä on seurausta Paulin kieltosäännöstä. Uhkakuva: outokaiset muuttavat tavallisen aineen oudoksi aineeksi

Emmi Ruokokoski Miksi outokaiset eivät ole riski RHIC (retivistic heavy ion collider) on ollut toiminnassa jo 9 vuotta, eikä outokaisia ole havaittu Outokaisten syntymistodennäköisyys pienenee törmäytysenergioiden kasvaessa. Niinpä niiden syntyminen LHC:ssä on epätodennäköisempää kuin RHIC:ssä. Teoreettiset spekulaatiot outokaisten ominaisuuksista: –positiivinen varaus, epästabiilisuus

Emmi Ruokokoski Tyhjiökuplat Spekulaatio: nykyinen maailmankaikkeus ei ole alimmassa mahdollisessa energiatilassa Uhka: LHC:n törmäytykset voisivat stimuloida nykyistä tyhjiötä matalammalla energiatasolla olevien tyhjiökuplien syntymistä. Nämä tyhjiökuplat laajenisivat ja tuhoaisivat koko nykyisen kaikkeuden. Maailmankaikkeuden jatkuva olemassaolo osoittaa, ettei kosmisen säteilyn törmäyksissä ja siten myöskään LHC:ssä synny tyhjiökuplia.

Emmi Ruokokoski Magneettiset monopolit Spekulaatio: Magneettiset monopolit voisivat katalysoida nukleonien hajoamista muuttamalla protoneja ja neutroneita elektroneiksi ja positroneiksi sekä epästabiileiksi mesoneiksi. Miksi ei uhkaa: –Kosminen säteily –Taivaankappaleiden olemassaolo

Emmi Ruokokoski Yhteenveto:

Emmi Ruokokoski KIITOS