LPP15K Henna, Sanna, Siiri, Sonja R.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten vuorovaikutustaitojen tukeminen käytännössä
Advertisements

Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Muokkaa alaotsikon perustyyliä osoitt Miten oppia kuuntelemaan ja jakamaan lasten mielikuvia sodista ja konflikteista? Psykologi, psykoterapeutti.
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Pikkupoika kysyi isältään...
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
Vihdin seurakunnan ilta
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Mikä tekijänoikeus?.
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Ajatuksia elämästä..
Katso Aitolasta lisää:
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Teollisuustyöläisten elämää
Kirkko keskellä kylää Seurakuntien varhaiskasvatus ja perhepalvelut perheitten tukena Martti ESKO, kirkon perheasiain johtaja.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Kunnon kulttuuriympäristöt Euroopan rakennusperintöpäivien 2012 oppimateriaali: Motivointi Teema: liikunta- ja urheiluympäristöt Diasarja 1: Liikuntakokemukset.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Rakkaat ystäväni!.
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Norssi ja Varis juttusilla
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Käytännön kieleen ja työelämään tutustuminen Sosiaali- ja terveysalalle valmistava koulutus nuorille maahanmuuttajille.
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
Lasten suusta.
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Lapsen KYMMENEN KÄSKYÄ vanhemmille
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Yhdessä vahvemmaksi kasvaminen
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
HEI USEIN HYMY TARTTUU Minulla ei ole sinulle uutisia...
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
KANSAINVÄLISYYS JA MONIKULTTUURISUUS
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Pikkupoika kysyi isältään...
JEESUKSEN LAPSUUS.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Kouluinfo Renkomäen koulu
HUOLELLISESTI HOIDETTU LAPSI 1900-luvun alussa LPP15K Henna, Sanna, Siiri, Sonja R.
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
PETRA SUONIO 2011 ” Tulkaa lasten puutarhaan, kylvämään ja leikkaamaan, tuuli vilpas puhaltaa, vihertää ja kukkii maa.” (Fröbel)
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Suomalaisten elämänmeno 1950-luvulla luku ylipäätään 1950-luku oli hyvä vuosikymmen Välit Neuvostoliittoon oli lämpimät Vuosi 1952 oli suomalaisten.
Kasvatustyylit Petra Suonio 2011 perhepäivähoitajat.
Sanatyypit ja sijamuodot.
Hyvää elämää maaseudulla
2 Perheitä on joka lähtöön s
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
KPL 7 TEOLLINEN VALLANKUMOUS
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Kuntoutuksen perusteet
Esityksen transkriptio:

LPP15K Henna, Sanna, Siiri, Sonja R. Lapsi 1750- ja 1800-luvulla LPP15K Henna, Sanna, Siiri, Sonja R.

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) Ranskalainen valistusfilosofi, edusti luonnonmukaisia kasvatuksen periaatteita Ensimmäinen aikansa lapsikeskeinen ajattelija  nykypäivän ”vapaa kasvatus” Lapsen kehityksen vaiheet: 0-12v.  lapsi ei kykene monimutkaiseen ajatteluun 12-15v. lapsen järki alkaa kehittyä 15v.+  lapsi alkaa kehittyä aikuiseksi ”Kaikki on hyvää lähtiessään Luojan käsistä, kaikki huononee ihmisen käsissä.”

Rousseau – modernin kasvatustieteen isä Kuuluisin teos: Èmile (1762) Teos kertoo nuoren Èmile-pojan kypsymisestä Rousseaun kasvatuksessa Maaseutu, ei kaupunki  maaseudulla on luonnon rauha ja tila, joista seuraa kasvatuksen tavoite: oppia elämään oikein Èmile-teos ja Rousseaun ajatukset nousivat suosioon vasta 1900-luvun alussa  moderni kasvatustiede syntyi

Teollistumisen myötä lapsityövoiman käyttö lisääntyi Teollistuminen johti yhteen teollisen aikakauden suurimmista epäkohdista, kun hiilikaivoksiin ja tehtaisiin pestattiin jopa alle 10v. lapsia tekemään pitkää työpäivää. Myös lapsien työpanosta tarvittiin ja he toivat kaivattua rahaa köyhiin koteihin. Lapsityövoiman katsottiin olevan halpaa (puolet vähemmän kuin naisilla) ja lapset oli helppo nöyrinä pakottaa vaikeisiin työolosuhteisiin sillä tottelemattomuus johti töiden päättymiseen. 1800-luvun puolivälissä Englannissa työoloihin puututtiin säännöstelemällä naisten ja lasten työpäivän pituudeksi 10 tuntia. Lapsityövoiman käyttö oli yleistä Englannin tekstiilitehtaissa 1800-luvulla. Lapset mahtuivat parhaiten pienille kaivoskäytäville

Lasten työskentely Suomessa Työnteko kuului lapsuuteen Pientenkin lasten työntekoa pidettiin itsestään selvänä Työnteko aloitettiin 5-vuotiaana pikkuaskareilla ja 10-vuotiaana siirryttiin vaativimpiin työtehtäviin Tytöille ja pojille erilaiset työtehtävät

Yleistä Suomessa eläneiden lasten elämästä Perhekäsitys oli erilainen 1700-luvulla, perheeseen kuului koko sukupiiri ja jopa palvelijat Lapsia oli yleensä perheissä monta, omien lapsien lisäksi myös orpoja kasvattilapsia Kuolema oli lapsen elämässä läsnä 1750 vuoden tienoilla alle 1-vuotiaista n. joka viides menehtyi 1800-luvun lopulla lapsikuolleisuus laski 15%

Huutolaislapset Huutolaislasten elämä oli Suomessa useimmiten onnetonta. Lapset pakotettiin töihin, eikä heille suotu rakkautta. Kohtelu oli välillä julmaa: Piiskaus ja tukasta repiminen Sängyn tilalla oli usein puulaatikko, höyläpenkki tai lattia. Sairastumisesta ei välitetty jolloin ruuankin tarjoaminen saattoi jäädä kokonaan. Lapsia pidettiin nälässä. Jotkut karkasivat kerjuulle saadakseen jotain syötävää. Jossakin perheessä lapsille puhuttiin vain välttämätön. Lapset pakotettiin navetta- tai peltotöihin, ja he tekivät pitkiä työpäiviä koulun ohella. Paimenessa kuljettiin syyskuuraisessa maassa paljain jaloin. Niin pojat kuin tytötkin koettivat lämmittää pissallaan jalkojansa.

Kansakoulut Euroopassa oltiin 1800-luvun alussa laajasti kiinnostuneita kansanopetuksesta. Suomessa ei kehitetty kansakouluja sillä niin ei tehty Venäjälläkään, jonka alaisuudessa Suomi oli silloin. Suomessa lasten kouluun menemistä vastustettiin, koska se oli liian kallista. Todellisuudessa pelättiin, että koulun käynti vieroittaisi lapset työnteosta Osassa perheistä lapset tekivät töitä koulun ohella

Suomalaisten lasten lelut ja leikit Kavereita maaseutuyhteisössä oli lähellä, leluja sen sijaan ei juuri ollut Lelut kerättiin luonnosta ja leluina toimi kivet, kävyt, kaarna ja puu Vanhoja itsetehtyjä leluja olivat esim. Helistimet Hyrrät Pallot Pillit Räsynuket Lapset matkivat leikeissään aikuisten maailmaa Häät, hautajaiset, kirkonmenot

Kuritus Lapsia koskeva lainsäädäntö on kehittynyt länsimaissa eri tahtiin. Pohjoismaat ovat olleet edelläkävijöitä lasten oikeuksissa ja niiden laajentamisessa. Suomessa lasten ruumiillista kuritusta ei kauhisteltu, se kuului kasvatukseen Lasta kasvatettiin sisukkuuteen ja säästävyyteen Esim. tukistaminen, risun antaminen

Neuvoja lapsille 200 vuotta sitten, kuinka käyttäytyä kotona: Kumarra aina, kun astut kotiin: riisu heti ulkovaatteesi. Älä koskaan pidä hattua päässäsi kotona, äläkä erikoisesti Vanhempiesi tai Vieraitten läsnä ollessa. Älä koskaan istu Vanhempiesi läsnä ollessa ellei sinua pyydetä istumaan: älä silloinkaan, vaikka läsnä ei olisi Vieraita. Aina kun näet Vanhempasi vaikka ohikulkiessasi, olkoot he yksin tai seurassa, kumarra heille. Jos haluat puhua Vanhemmillesi mutta huomaat heidän keskustelevan toisten kanssa, vetäydy pois ja toimita asiasi vasta jälkeenpäin: jos sinun kuitenkin on aivan välttämätöntä puhua, tee se kuiskaten. Aina puhutellessasi Vanhempiasi käytä kunnioittavaa puhuttelusanaa Herra tai Rouva. Kumarra aina lähestyessäsi Vanhempiasi. Älä väitä Vanhempiesi käskyjä vastaan äläkä viivyttele niiden täyttämisessä. Älä mene ulos ilman Vanhempiesi lupaa: ja tule takaisin käskettyyn aikaan. Kestä nöyrästi, vastaanpanematta ja murjottamatta Vanhempiesi moitteet ja rangaistukset vaikka ne sattuisivatkin olemaan vääriä ja ansaitsemattomia. (Utrio-Helakisa, K. ja Harjanne: Laps Suomen)

Lähteet: http://www.mv.helsinki.fi/home/lehtinen/Aanitallenne.pdf (3.2.2015) http://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau#mediaviewer/File:Jean- Jacques_Rousseau_(painted_portrait).jpg (3.2.2015) http://www.jyu.fi/taiku/aikajana/kirjallisuus/ki_va_rousseau.htm (3.2.2015) http://kaulintiede.blogspot.fi/2013/09/vapaa-kasvatus.html (3.2.2015) http://www.metodix.com/en/pajatus/headlines/0811rousseau (3.2.2015) https://www.google.fi/search?q=%C3%88mile&espv=2&biw=1242&bih=606&sour ce=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=huvQVP6ZFef- ygPRtYG4Cw&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=%C3%88mile+rousseau&imgd ii=_&imgrc=V0FA1ASxKWA7RM%253A%3Bm3Aap1VLBnDT7M%3Bhttp%253A%252 F%252Fwww.memo.fr%252FMedia%252FEmile_JJ_Rousseau.jpg%3Bhttp%253A%2 52F%252Fwww.rousseau-emile.wg.am%252Fliteratur.html%3B385%3B311 (3.2.2015) http://koyote.vuodatus.net/lue/2013/10/luontokuvahaaste-hauska (5.2.2015)

Lähteet: Kirja: Lapsuus erityinen elämänvaihe s.10: Kurvinen Auli, Neuvonen Sohvi, Silvén Tuula, Vartiainen Jari, Vihunen Riitta ja Vilén Marika http://www.pori.fi/kulttuuri/satakunnanmuseo/teollisuustyonjaljilla/tyovaesto/lapsetjanuorettyo elamassa.html http://www.tiedonantaja.fi/2014-30-10/harvojen-vapaus https://peda.net/kannonkoski/e-opin-oppikirjat/epookki-ylakoulu/2jt/tosyn http://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/tiesitko-taman-vaietun-asian-historiasta-suomessa- myytiin-lapsia-orjiksi/134256 (4.2.2015) www.vau.fi/Perhe/Perheessa/Ydinperheen-lyhyt-historia/ (4.2.2015) http://www.kasvatus-aika.fi (3.2.2015) https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved= 0CEwQFjAH&url=https%3A%2F%2Fjyx.jyu.fi%2Fdspace%2Fbitstream%2Fhandle%2F123456789%2F 12782%2Fninaihan.pdf%3Fsequence%3D1&ei=-hLRVObzGon4ywOrmYCgBg&usg=AFQjCNF- VK5bUHrG_7Gqv4vY1F_6yJqmrA&bvm=bv.85076809,d.bGQ (4.2.2015) http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2010/02/jv-snellman-ja-1800-luvun-alun.html https://peda.net/kannonkoski/e-opin-oppikirjat/epookki-ylakoulu/1je1l/kvas (4.2.2015)