Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
4 TEHO.
Advertisements

Resistanssi ja Ohmin laki
3 TYÖ MUUTTAA MEKAANISTA ENERGIAA
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Kapasitanssi C Taustaa: + A d E _
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
Keskinäisinduktio Induktiivinen kytkentä Muuntaja Kolmivaihevirta
SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA)
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
Virtapiirit.
Pyörrevirrat TNE FY 7/
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Kondensaattori lyhyesti
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Induktio - ilmiö Muuttuva magneettivuo käämin läpi
Virtapiiri.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Vetyatomin stationääriset tilat
tarinaa virrasta ja jännitteestä
3 TASAVIRTAPIIRIT.
2.1 Sähkömagneettinen induktio
Veden ja sähkön virtaus
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Elektroniikan komponentteja
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Juhani Kaukoranta Raahen lukio 2012
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
Kiihtyvyys Kuvaa nopeuden muutosta.
SATE2010 DYNAAMINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT ”Virtapiiri.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.
Sähköenergia FY6. 1. Sähkövaraus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövarauksen tunnus on Q ja yksikkö coulombi.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
Voimat syntyvät vuorovaikutuksista Joni Lämsä
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Avain Fysiikka 3 | Luku 1 Magneetissa on kaksi napaa, N-napa ja S-napa. Magneetin erinimiset navat vetävät toisiaan puoleensa ja samannimiset navat hylkivät.
Elektroniikan komponentit
Virtapiirit.
Määritä vastuksen resistanssi 1
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
1. Energia liikeilmiöissä
Vuorovaikutus ja voima
Fysiikan käsitteitä AGORA (Pieni oppimäärä) Sähköopin
31. Salama on hankaussähköilmiö
1.3 Ohmin laki ja resistanssi
Sähkövaraus ja sähkökenttä
2. VASTUKSET Ohmin laki ja resistanssi Vastusten sarjaan kytkentä
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Coulombin laki Kahden varauksen välillä vaikuttaa voima F [N], joka on suoraan verrannollinen varauksien (Q1 ja Q2 [C]) suuruuteen ja kääntäen verrannollinen.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE2180 Kenttäteorian perusteet Siirrosvirta Sähkötekniikka/MV
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Sähkövirta I ja virtatiheys J
Atomin polarisoituminen
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
SATE2180 Kenttäteorian perusteet Työ, energia ja potentiaali (Staattinen sähkökenttä) Sähkötekniikka/MV.
SATE2180 Kenttäteorian perusteet Magneettikentässä vaikuttavat voimat ja vääntömomentit Sähkötekniikka/MV.
Faradayn laki Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän voimakkuutta E ei voi esittää skalaaripotentiaalin.
Induktanssin määrittäminen
Esityksen transkriptio:

Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta protonia ja elektronia, on atomin kokonaisvaraus nolla Kappaleen varaus eli sähkövaraus on sähkömäärä Q, joka on alkeisvarauksen e moninkerta Jännitteen U yksikkö on 1 V = 1 voltti Virran I yksikkö on 1 A = 1 ampeeri Resistanssin R yksikkö on 1 Ω = 1 ohmi

Virta, jännite, resistanssi PUIMURI (”jos ei leikkaa, niin puimuri leikkaa”) U = jännite I = virta R = resistansi P = U·I M U = R·I Vastuksien yhdistäminen:

V: a) 3,1 A b) 78 kW c) Ohmin laki Henkilön käsien välinen resistanssi on 8,0 kΩ (riippuu käsien kosteudesta yms). Henkilö tarttuu vahingossa toisella kädellään 25 kV johtoon ja toinen käsi koskettaa maadoitusta. a) Kuinka suuri virta kulkee hänen läpi? b) Kuinka suuri on sähkövirran teho? c) Mitä kyseinen teho aiheuttaa? V: a) 3,1 A b) 78 kW c)

2. Hermoimpulssin etenemisnopeutta mitattiin kaksikanavaisella oskilloskoopilla. Mittapäät laitettiin kahteen mittauspisteeseen, joiden välimatka oli 30 cm. Oskilloskoopin vaaka-akselin aikajako oli 2 ms/cm ja pystyakselin herkkyys 20 mV/cm. Alla on mittaustulos. Yksi ruutu on 1 cm. Kuinka suuri oli solun lepopotentiaali? b) Kuinka suuri oli aktio- potentiaalin huippu? (1p) c) Mikä oli aktiopulssin etenemisnopeus? d) Aksonikalvon kapasitanssi oli 31 nC pulssin leveyden matkalla. Mikä oli varausten siirtymä pulssin aikana?

Ratkaisu 2. a) Lepopotentiaali oli -80 mV b) Aktiopotentiaalin huippu oli +50 mV Mittauspisteiden väli on 30 cm = 0,30 m Pulssien välimatka 4,4 ruutua, 1 ruutu = 2 ms  aikaväli =2·4,4 ms = 8,8 ms c) Jännitteen muutos ΔU = 130 mV = 0,130 V Q = CU, joten: d)

Defibrillaattorilla ensihoitohenkilöstö voi elvyttää potilaan, jolla on sydän pysähtynyt tai sydän on pahassa kammiovärinässä. Kannettavissa Defibrillaattoreissa sähköiskuun tarvittava energia saadaan kondensaattorista. Kondensaattorin kapasitanssi on 70 mikrofaradia ja kondensaattori on varattu 5,0 kV jännitteeseen. a) Kuinka suuri varaus on kondensaattorissa? b) Kuinka suuri energia on kondensaattorissa? V: a) 0,35 F b) 875 J

Kondensaattori jännite varaus kapasitanssi C Energia kondensaattoria käytetään sähkövarauksen varastoimiseen ja purkamiseen  Jännite & virtapulssi kondensaattori koostuu kahdesta levystä, joiden välillä vaikuttaa kapasitanssi (varauskyky) Kapasitanssin yksikkö on 1 F = 1 faradi (valtavan suuri) Käytännössä milli-, mikro-, nano ja pikofaradeja

Sähkökenttä + + + + + + d U - - - - - - Kahden levyn väliin syntyy homogeeninen sähkökenttä E d U - - - - - -

Sähkökenttä + + + + + + d U - - - - - - Levyjen välillä oleva Kahden levyn väliin syntyy homogeeninen sähkökenttä E d U - - - - - - Levyjen välillä oleva Jännite U aikaansaa sähkökentän E. Yksikkö volttia/m Kentän suunta on plussasta miinukseen Esim. 100 V jännite, levyjen väli on 50 cm. Kenttä E=?

Varaukseen Q kohdistuva Voima F + + + + + + - - - - - - d F = EQ Q Kentän kahden pisteen välillä oleva potentiaaliero (jännite) : Sähkökentän tekemä työ : Yksikkö: [V] jossa Δx=pisteiden välimatka Yksikkö: [J]

Magneettikentästä Kelan (käämin) kenttä Sauvamagneetin kenttä B Varaus Q liikkuu kohtisuoraan magneettikentässä B nopeudella v. Varaukseen kohdistuu voima F F v B

Sähkökentän ja magneettikentän käyttöä Sähkökentän avulla kiihdytetään varauksia Q. Esimerkiksi hiukkaskiihdyttimissä, television kuvaputkessa, röntgenputkessa elektronimikroskoopissa Magneettikentällä muutetaan varausten liikesuuntaa