Maj-Lis Aaltonen MI Tietorakenteet Oy tietojärjestelmien suunnittelu, toteutus ja käyttöönotto ETM, informaatikko, toimitusjohtaja MATRI-yhteistyössä vuodesta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuntalaispalautteen kokoamispalvelu Multibase Oy Tämä on kuvaus palvelumallista, jonka pohjalta Kauniaisten kaupunki käynnisti pilottiprojektin. palvelumalli:1-3.
Advertisements

Vaihtuvia e-kirjoja it-alalta
Tiedonhallinnan näkökulma valokuvien digitoinnin suunnitteluun Originaalin vähimmäistiedot, jälkituotannon tiedot ja metadata Anne Isomursu Suomen valokuvataiteen.
IST Julkaisuarkistojen yhteentoimivuus – standardit ja suosituksia Rita Voigt Teknillisen korkeakoulun kirjasto ja OA-JES Julkaisupäivä –
Julkaisutietojärjestelmä Julia KTL:n avoimena arkistona Julkaisuarkistot-workshop
MMM29:00/2003, (c) Maj-Lis Aaltonen Tutkimustiedon välitys  MATRI ja julkinen tutkimustieto  tutkimustiedon saatavuus  tutkimustiedon tuottaminen.
MMM29:00/2003, (c) Maj-Lis Aaltonen Tutkimushankekuvausten yhteishaku  MATRI ja julkinen tutkimustieto  tutkimustiedon saatavuus.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
Projektiryhmän aloituskokous Pj. Merja Saarela
Internet-tiedonhaussa tarvitaan  Hakukone tai tietokanta  Hakusanoja tai asiasanoja  Hakulause.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
MULTIMEDIAN MONET MUODOT
Oman sivuston perustaminen Opasnetiin Kuopio,
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ 1 Tiedekunnan esittelylistojen ja pöytäkirjojen tuottaminen ja julkaisu XML- kieltä ja InfoPath-sovellusta.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
MATRI MI Tietorakenteet Projectnet.fi koekäyttöön Luonnonvara-alan hankekuvausten hakemisto Hankehaavin englanninkielinen.
MMM29:00/2003, (c) Maj-Lis Aaltonen Sähköisen julkaisemisen workshop MATRI ja julkinen tutkimustieto tutkimustiedon saatavuus tutkimustiedon.
Maaseutu.fi on uudistunut -
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
Netvibes Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
LearningHouse Oy Sosiaalisen median palveluhinnasto.
Viitelistat tietopalvelusta tilauksesta –kenelle ja miten Leena Koivula HY:n käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Arja Niskala HY:n oikeustieteellisen.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
Internetsivujen uudistaminen Konsepti ja vaativuusmäärittely / raportin luonnos (päivitetty )
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
OPAC vai WWW Miten elektroniset kausijulkaisut löytyvät? Kausijulkaisupäivä
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – kirjastojen tarjontaa yrittäjille.
Tilastomatematiikkaa verkossa - Pythagoras-oppimisympäristö
Tiivistelmä sisällöstä:  Facta Tietopalvelu on kotimainen hakupalvelu, joka vastaa sisällöltään moniosaista painettua tietosanakirjasarjaa Miten käytössä?
Copyright VirtuaaliAMK 1 Kirjastopalvelut osana Virtuaaliammattikorkeakoulua –projekti
Metropolian kirjasto oppimisen tukena. Häkkinen / Ylitalo-Kallio Mistä tietoa? Metropolian kirjaston kokoelmat ja www-sivut
KH Kirjasampo NYT Yleisten kirjastojen neuvosto
TUTKIMUSAINEISTOPROJEKTI 2009/2010 Tavoitteena tutkimusta helpottavia ja tehostavia tietokantoja. Huolehditaan tietoaineistojen säilyttämisestä, saatavuudesta.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
TIETOA JA TIEDONHANKINTAA YRITYSTOIMINTASI TUEKSI: Tehoa tiedonhankintaan ja kirjastojen palveluita yrittäjille.
Suunnittelija Janne Pölönen, TSV Julkaisutiedonkeruuseminaari 2014
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT. Sisällöt artikkeliviitetietokannat Arto ja Aleksi Elektroniset lehdet ePress, PressDisplay, Suoma ja Googlen lehdet.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT
Tutkimus ”Käspaikka” –sivuston verkko- oppimateriaaleista Tarja Kröger Savonlinnan OKL / Joensuun yliopisto Käspaikka:
EVIIKKI - kirjallisuusviitetietokanta Liisa Siipilehto Sähköisen julkaisemisen workshop Viikin tiedekirjasto.
Sanastoselvitys Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla Liisa Siipilehto MATRI-seminaari Viikin tiedekirjasto.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
DViikki Kokemuksia kokotekstien taltioinnista DSpace-ohjelmistolla Kimmo Koskinen Viikin tiedekirjasto.
INTERNET ja ROTARY Piiri 1420 Piirineuvottelu ROTARY INTERNATIONAL PIIRI 1420 PIIRINEUVOTTELU INTERNET JA ROTARY Jaakko Castrén Lauttasaaren.
Tietoaineistot sisällönkuvailulla tietoresurssiksi – miksi, mitä, miten ? MATRI-seminaari Tietoaineistojen sisällönkuvailu ja sanastot Maj-Lis.
Hankehaavi MI Tietorakenteet Oy Hankehaavi tutkimushankekuvaukset verkkohakemistoon helpompi haku, parempi löytyvyys ja näkyvyys MMM:n hallinnonalan.
Sisällönkuvailun periaatteita Päivi Lipsanen Viikin tiedekirjasto Matri-seminaari : Tietoaineistojen sisällönkuvailu ja sanastot.
Tiedonhaku Kirjastot ja kirjat 4. (toiminta) 4 ● Valitun kirjaston verkkopalvelusta tulostetaan eri teosten viitetietoja ● Opiskelijoille jaetaan ryhmittäin.
Avoimen tieteen palvelut ATT-palvelutyöryhmän pj. Ville Tenhunen © 2015 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu.
Mikä on DecaSolution?. DecaSolution tarjoaa käyttäjälle nopeasti opittavan henkilökohtaisen ratkaisun/työvälineen digitaalisen tiedon hallintaan, jäsentämiseen,
Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
Teema 2: Haasteet Maailma ympärillä muuttuu
Kansallinen palveluväylä PERTIVA-kokous
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Ajankohtaista Julkaisufoorumista
Toki-verkkokirjasto ja kirjastopalvelut
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
1. jakso 2. jakso 3. jakso 4. jakso JoPoX pähkinänkuoressa
Tutkimustietovaranto – Virran tuomaa Työpaja
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia – Mittaukset, analyysi ja mallintaminen Pekka Seppälä, Lauri Mikkonen
Matri-kokous Fao ja Agris
Kirjasampo – kirjallisuuden tiedonhaku
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
JHKA kehityspolun aiheita
Esityksen transkriptio:

Maj-Lis Aaltonen MI Tietorakenteet Oy tietojärjestelmien suunnittelu, toteutus ja käyttöönotto ETM, informaatikko, toimitusjohtaja MATRI-yhteistyössä vuodesta 1993, MTT:n tietopalvelu gsm

eViikki-tietokannan tulevaisuuden mahdollisuuksia MATRI-seminaari Näkökulmia eViikkiin –asiakaspalvelu, tietopalvelu –tietokannan toteutus, rakenne ja sisältö –tiedontuottaja hajautetussa tiedonkeruussa –pääkäyttäjä tietokannan sisällönhuollossa –elektronisen julkaisun tuotanto ja jakelu –tietoresurssien hyödyntäminen ja jatkojalostus

MATRI Maj-Lis Aaltonen Sisältö ja rakenne tietokannassa nyt ~ viitettä, rakenteessa 130 tietokenttää –kotimainen artikkelituotanto, kotimaiset sarjanosat, Viikin tiedekirjaston kokoelmien kirjat ja sarjanosat –monialainen, biotieteet painottuvat –ammattilehtien artikkelit, kotimaisissa sarjoissa julkaistu aineisto –vain vähän ”harmaata aineistoa” viitetieto maksutta vapaasti käytettävissä, linkitetyt kokotekstit ehdoin

MATRI Maj-Lis Aaltonen Yhteistyö eri alueilla tiedonkäytön yhteistyö –aihehakemistot –eri tietokantojen yhteiset hakemistot -> hakuliittymät tiedontuotantoyhteistyö –hajautettu jatkuva tallennus, eräajot –takautuvan tallennuksen projektit –Agriforest-sanastoyhteistyö –luetteloinnin muutosten seuranta –elektronisen julkaisemisen kehitystyö

MATRI Maj-Lis Aaltonen Aihehakemistoilla lähemmäs tiedontarvitsijoita aihehakemistot lähelle käyttäjän kiinnostusta tietokannan sisältö tarjolle käyttäjän omaan sivustoon, esim. yhteisön intranetiin, sopivilla luokituksilla ”rajattuna” kiinteä hakemistosivu, aiheluokkaan rajaava hakulomake, jatkuvasti päivittyvät julkaisuluettelot aina linkki myös koko tietokannan hakusivulle toimialan eri tietokantojen yhteinen aihehakemisto

MATRI Maj-Lis Aaltonen Rakenne ratkaisee ja metadata lisää löytyvyyttä kohdennus rakennetta hyödyntäen –tekijä –tekijän taustayhteisö? –julkaisusarja –julkaisijayhteisö –asiasanat –luokitukset –näiden yhdistelmät aihehakemistosivulle metadata hakukoneita varten

MATRI Maj-Lis Aaltonen Tiedonkäyttöyhteistyön monet muodot eViikistä –julkaisuluettelon linkki organisaation kotisivulle tai esittelysivu muualle sivustoon –henkilöiden julkaisutuotannon linkki (huom! ei ole CV) –organisaation sivuille julkaisuluettelolinkki aiheesta, joka liittyy organisaation toimintaan, mutta ei ole omaa julkaisutuotantoa, esim. metsäsivustoon riistajutut –ammatinharjoittajien/harrastajajärjestöjen kotisivuille julkaisuluettelolinkit, esim. keliakia/rav.terapeutit –ammattilehtien sivuille julkaisuluettelolinkki, yhtenä tai vuosijaksoina niiden omalla ISSN-numerolla

MATRI Maj-Lis Aaltonen Tiedontuotantoyhteistyön kohteet omat tietokannat vai eViikki tai joku muu vastaava? luettelointiosaamisen jakaminen hajautetun tallennuksen teknisten ja toiminnallisten mahdollisuuksien selvittäminen käyttöliittymätekniikat, esim. XML, Z39.50 elektronisen aineiston luetteloinnin tilanne: luetteloitavat ominaisuudet, aineistot, aineistojen tietovarastot

Summa summarum MATRI-seminaari eViikki toimialan keskeinen kotimainen tietolähde kartuttaminen kannattaa, etenkin siitä, mikä ei vielä ole missään tietokannassa moninaiskäyttö on mahdollista, kohteet valittava ja työstettävä harkiten tekniikka ja tuotantoprosessi ulottuvilla, sisällön tuottaminen edelleen tärkein haaste