Libertarismi ja oikeus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Dialogin olemuksesta kari.kaipainen(at)datainnovations.fi.
ENA 11 Essay Feedback. Spelling change chance choice countries ideologies whatever cannot thought through taught though/ although choice let’s chasing.
John Rawls REILUPELI.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
”Sähköposti Mikolle”, s. 43 Minkämaalainen Mikko on. Missä Mikko asuu
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
ohje kuunteluanalyysiin
Abikertaus Adjektiivit ja adverbit. Let’s practise! Jack on parhaiten tunnettu jalkapalloilijana. Hän on kaikkein paras! Jack is best known as a footballer.
VANHEMPAINNEUVOSTO Kokoontuu n. 3 krt / lukuvuosi Kokoontuu klo 18 Mahdollisuus keskusteluun muiden huoltajien kanssa Korvaa johtokunnan Joka luokasta.
T Software project – Final demo / 6 Metrix Workgroup Metrix Helsinki University of Technology Software Business and Engineering Institute.
Vaillinaiset apuverbit: must
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
Opetus ja kansainvälisyys toimivaksi kokonaisuudeksi
YLEIS- JA KESTOPLUSKVAMPERFEKTI
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
Filosofian kurssi, luento 3 Yhteiskuntafilosofia
LEARNING AND HEALING THROUGH EXPRESSION Grundtvig learning partnership
Oikeussosiologia 1: Luentosarjan eteneminen ja lähtökohdat
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Vaillinaiset apuverbit: may
Ribbon regulations. CURRENT REGULATIONS 1 § Ylioppilaskunnan nauha Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) tunnus on kaksivärinen ylioppilaskuntanauha.
Today’s Special ENA5 Fall älä jaa sanoja otsikon numero (älä muuta otsikkoa) sanamäärä ei saa ylittyä liikaa! sanaston monipuolisuus! ajattelun.
Jatko-ohjelma: Paikka: S20C sali 2, paitsi ja 10.12, S20A aud Johdanto. Historiallinen osuus Oikeudenmukaisuus, tasa-arvo,
Ajatteluhatut Teeman tarkastelua eri näkökulmista
Lauseen sanajärjestys
Substantiivit Substantiivit ovat jonkin ihmisen, eläimen, asian tai esineen nimityksiä. - a pupil - a horse - an orange - a chair - time - history.
Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto. Thoughts about Good Life Collected by Tuovi Kurttio, Pääkaupunkiseudun.
Oikeus ja kamppailut 7. luento. Kamppailu Regiimien Juristien Tilan avaaminen Grogan, Open Door, X Dodge v. Ford Lüth Yksilöiden Dodge v. Ford.
Oikeus ja kamppailut 7. luento. Kamppailu Regiimien Juristien Analytiikka Grogan, Open Door, X Dodge v. Ford Lüth Yksilöiden Ensimmäinen tapaus.
”Sähköposti Mikolle”, s. 43 Minkämaalainen Mikko on. Missä Mikko asuu
Prosessiongelmien analysointi- ja ratkaisupohjia Qualitas Fennica Oy Työkaluja | Qualitas Fennica Oy.
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
Päivi Paukku Language Centre
By Learning for Integration ry. Immigration issues in Finland: Somalis  Until the 1980s Finland was very much a homogenous society with only a few foreigners.
Vakiintuneet kustantajat ja uudet yrittäjät OA-monografiamaailmassa
CAF eTool Rekisteröitymisen kautta maksutta käyttöön Kansallinen laatuhanke /TjV 1.
FI4 YHTEISKUNTAFILOSOFI A. 1. Yhteiskunnan olemistapa Yhteiskunnan käsite Yhteiskuntamuotojen luokittelu Yhteiskuntafilosofian ongelmat -miksi yhteiskuntia.
SIIRTOMAAVALLAT 1900-luvun alussa IMPERIALISMI Euroopan maat hankkivat siirtomaita Afrikasta ja Aasiasta Erosi aiemmasta kolonialistisesta.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
LIBERALISMI. Taustoja… Yhteiskuntafilosofia pohtii yhteiskunnallisia kysymyksiä Locken vaikutus: Jokaisella oikeus päättää omasta elämästään ja tehdä.
OLLA-verbit Olla-verbejä on englannin kielessä kaksi: ’be’ ja ’have’.
Kehittää skenaarioita tulevaisuuden oppimaisemista ja niiden mahdollisista vaikutuksista koulutukseen kansallisesti ja yleiseurooppalaisesti. Toimii ideapajana.
Can I Buy Renova Cream Online
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
to eat and to drink (and other verbs with da/dä)
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Power Grammar: Konditionaali
Kestoperfekti Käyttö He has been writing that for half an hour.
Yksilön lyhyt historia
Yhteiskuntaoppi, oppitunti 3
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Yhteiskuntafilosofia
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Tulevaisuussuunnitelma Osa 3
to eat and to drink (and other verbs with da/dä)
Introduction to decision analysis
Risk analysis, risk attitudes
to eat and to drink (and other verbs with da/dä)
Vesikemian Professori
DIC and BMA in BUGS Biotieteellinen tiedekunta / Henkilön nimi / Esityksen nimi
Liberalismi sekä Uusliberalismi
Introduction to decision analysis
vedestä, ilmasta ja tulesta.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
X-ROAD ENVIRONMENTAL MONITORING
Refernce: Reference: VA.EHS Version: 5.0 Gemalto Oy HSE Policy
Gemalto Vantaa HSE Policy
Esityksen transkriptio:

Libertarismi ja oikeus Susanna Lindroos-Hovinheimo Yhteiskuntateorioiden oikeus Luentorunko, kevät 2011 Oikeustieteellinen tiedekunta

Johdatus libertarismiin Libertarismi (engl. libertarianism) on yhteiskuntateoria ja/tai ideologia, joka painottaa vapautta. Aikaisin versio Locke (1600-l). Keskeisimpänä edustajana pidetään Robert Nozickia (Anarchy, State and Utopia 1974). Yhdistetään usein oikeistolaiseen ajatteluun mutta tämä ei ole aina paikkaansa pitävä määrittely. Jotkut libertaristit ovat vasemmistosuuntautuneita.

Johdatus libertarismiin Libertarismi pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, millainen on oikeudenmukainen yhteiskunta ja varallisuuden jako ihmisten kesken. Keskeiset teemat: Oikeuksien puolustaminen, ihmisoikeudet Vapaus Valtion vallan rajoittaminen

Nozickin teorian lähtökohdat Robert Nozick oli amerikkalainen filosofi (1938-2002). Nozick kehitteli libertaristisen teoriansa pääteoksessaan ASU eikä ole juuri palannut aiheeseen. Teoria sai valtavasti huomiota ilmestyessään ja on yhä yksi modernin yhteiskuntateorian klassikoista. Keskeistä on Rawlsin kritiikki sekä uudenlaisen liberalismin kehittäminen.

Nozickin teorian lähtökohdat Nozickin teoria ei ole kylmää laissez-faire -liberalismia, vaan sen keskeinen idea on jokaisen ihmisen ainutlaatuisuuden kunnioittaminen. Yksilö on aina arvokkaampi kuin yhteisö tai valtio. Ihminen on päämäärä, ei koskaan keino (Kant). Yksilöitä ei saa uhrata yhteisen hyvän edessä. Valtion valtaa on rajoitettava > vain minimaalinen valtio on oikeutettu.

Nozickin teorian lähtökohdat

Minimaalinen valtio Miten Nozick perustelee edes minimivaltion oikeutuksen? Anarkian hyödyt ja haitat. Minimaalinen valtio on parempi kuin anarkia mutta sitä vahvempaa valtiota ei voida hyväksyä. Anarkia Minimaalinen valtio Vahva valtio

Minimaalinen valtio

Nozickin oikeudenmukaisuusteoria Jokaisella on se hyvä johon hän on oikeutettu. Oikeutus voi syntyä kolmella tavalla: Henkilö on saanut oikeutetulla tavalla haltuunsa esineen, joka ei aiemmin kuulunut kenellekään, Henkilö on hankkinut esineen toiselta henkilöltä oikeutetulla tavalla, Korjaavat toimet, joilla oikea omistus palautetaan. Oikeudenmukaisuus on historiallista. Omaisuuden on siirryttävä vapaaehtoisin oikeustoimin. Mikään ennalta määritelty malli ei ole oikeudenmukainen.

Nozick vastaan Rawls Nozick: Rawlsin teoria on historiaton. Lisäksi se on ”oikeudenmukaisempi” huono-osaisille kuin hyväosaisille. Rawls myös unohtaa mikrotason.

Nozick kritisoi marxismia Nozick pohtii marxismin kahta perusväitettä: Työläiset vieraantuvat Työläisiä riistetään Kapitalismi ei tee mielekästä työtä mahdottomaksi. Epämielekästä työtä on kaikissa systeemeissä. Marxismi ei ajattele työläisen vapautta. Kapitalismi antaa työläisille mahdollisuuden tehdä mitä työtä he haluavat tai ryhtyä yrittäjiksi.

Utopiat

Mikä on oikeuden paikka Nozickin teoriassa?

Kritiikkiä

Kritiikkiä Nozick The Examined Life, 1989: ”The libertarian position I once propounded now seems to me seriously inadequate, in part because it did not knit the humane considerations and joint cooperative activities it left room for more closely into its fabric. It neglected the symbolic importance of an official political concern with issues or problems, as a way of marking their importance or urgency…There are some things we choose to do together through government in solemn marking of our human solidarity, served by the fact that we do them together in this official fashion.”

Esseevastauksista Yritä muistella teorian keskeiset ideat ja mieti miten ne liittyvät toisiinsa. Mikä väite perustelee minkä? Miksi teoreetikko sanoo mitä sanoo? Ketä vastaan puhuu? Mitä kritiikkiä teoriaa vastaan on esitetty/voidaan esittää? Miten vertaisit tätä teoriaa muihin luennoilla/kirjasssa esiteltyihin? Huom: mitä johtopäätöksiä oikeuden kannalta?