Standardimalli.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Advertisements

FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
3 ATOMIN MALLI.
Compact Muon Solenoid.  Lieriön muotoinen  Pituus 21m, halkaisija 15m, korkeus 15m  Painaa tonnia.
Tiheys.
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Symmetriat ja symmetriarikot kvanttikenttäteorioissa
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Neutriinot.
Aineen rakenteen standardimalli
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
KVANTTI Määrämittainen paketti
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
Tiedonhaku Internetistä
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
Käyttöohje: Kuinka luoda käyttäjätili. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Niko Johansson ja Ville Paasonen
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Nuorten ja nuorten aikuisten viestintästrategia Miksi?Kenelle?Miten?Mitä?
4 ATOMIN YDIN.
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
Haasteellinen vuorovesi-ilmiö
Kinematiikka Newtonin lait: Voima Statiikka Mikko Rahikka 2000
Anyonit? Suurenergiafysiikkaako? Suunnitelma Kvanttistatistiikka Anyonien ominaisuuksia Kvantti-Hallin ilmiö & CS kenttäteoriaa.
Quiz Visailu Mikä hiukkanen toimii vahvan vuorovaikutuksen välittäjähiukkasena? Neutraliino A Snail B Gluoni C Pigsiino D 1.
Seuraavaksi: Higgsin teoriaa Tarkkuusmittauksia Standardimallin Higgs Supersymmetriset Higgsit Vahvasti vuorovaikuttava Higgsin sektori Katri.
Hiukkasfysiikan uudet teoriat
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Alkeishiukkaset Alkeishiukkasiksi kutsutaan
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
AVARUUSTUTKIMUSLABORATORIO
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Aineen rakenne.
Robustius Yleinen idea: jokin pysyy muuttumattomana vaikka jotakin muutetaan.
Väliaineen vastus.
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
1 Ultrarelativistiset raskasionitörmäykset ja vahvasti vuorovaikuttava alkeishiukkasaine Kari J. Eskola Jyväskylän yliopisto Fysiikan laitos Jyväskylä.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Hiukkasilmaisimet Veli-Matti Kittilä.
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Mikä on CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire.
KANSALLISKIRJASTO RDA-ohjeet Nimet ja nimien muutokset RDA-verkkokoulutus Maarit Huttunen, Kari Ahola Kansalliskirjasto.
FY8 –kurssi TNE Maailmankaikkeus. Yleinen suhteellisuusteoria Albert Einsteinin kehittämä teoria, jonka mukaan gravitaatio on avaruuden ja ajan vaikutusta.
PurisProjekti TAVOITTEENA PAREMMAT OPPIMISTULOKSET JA VIIHTYISÄMPI KOULU.
Fysiikkaa runoilijoille Osa 5: kvanttikenttäteoria Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja fysiikan tutkimuslaitos.
Valo hiukkasfyysikon silmin Aleksi Vuorinen Helsingin yliopisto Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Helsinki,
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Tutkielman teko-ohjeet
Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet
Fysiikkaa runoilijoille Osa 7: kohti kaiken teoriaa
Laudaturseminaari osa 2
SUPERSYMMETRIA SUSY.
Laudaturseminaari osa 1
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Vuorovaikutus ja voima
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
- hyvä esimerkki fysiikan malleista
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
3 ATOMIN MALLI.
Esityksen transkriptio:

Standardimalli

Yleistietoa fysiikan standardimallista Standardimalli on sähkömagneettisen, heikon ja vahvan vuorovaikutuksen, sekä kaikki tunnetut alkeishiukkaset sisältävä teoria. Standardimalli on tällä hetkellä kattavin ja eniten kannatusta saanut maailmankaikkeutemme koostumusta ja vuorovaikutuksia kuvaava teoria. Standardimalli on osoittautunut tehokkaaksi erinäisten fysiikan ilmiöiden (ennusti mm. gluonien ja Higgsin bosonin olemassaolon) kuvaamisessa, puutteistaan huolimatta. Kattavuudestaan huolimatta standardimalli ei vielä ole täydellinen, mm. kaikkia sen ennustamia hiukkasia ei ole vielä löydetty. Fysiikan standardimalli lukeutuu fysiikan perustutkimukseen, ja tukee maailmankaikkeuden perusluonteen tutkimista. => Mallin käytännön sovellukset ovat vähäiset, mutta standardimalli täydentää tietämystämme maailmankaikkeudesta. Standardimallin kuvaamat hiukkaset: Leptonit, kvarkit ja bosonit. Hiukkaset luokitellaan spinin mukaan.

Standardimallin kehitys Standardimallille luotiin pohja 1960-luvun alussa, kun löydettiin keino yhdistää heikko ja sähkömagneettinen vuorovaikutus. Vuosikymmenen loppupuolella Higgsin mekanismi yhdistettiin teoriaan, jolloin teoria saavutti nykyisen muotonsa. 1960-luvulta 2000-luvulle löydettiin useita uusia atomia pienempiä hiukkasia, joiden olemassaolon ja ominaisuuksia standardimalli oli aiemmin ennustanut. Nämä uudet löydökset tukevat standardimallia Viimeisimpien löydettyjen hiukkasten, Tau-neutriinon (2000) ja Higgsin bosonin (2012) myötä standardimallin ainoa ennustettu, puuttuva hiukkanen on painovoimaa välittävä gravitoni. 1970-luvulta lähtien standardimallin heikkouksien paikkaamiseksi on tutkittu mm. supersymmetriaa.

Standardimallin mukaiset alkeishiukkaset 12 fermionia (spin=½) 6 kvarkkia Värivoima ja murtolukuvaraus Muodostavat hadroneita (p,n) 6 leptonia Kokonaislukuvaraus Neutriinoilla ei varausta Bosonit (spin=0,1,2) 4 mittabosonia W+/-, Z -bosonit, fotoni, gluoni Higgsin bosoni (skalaari)

Perusvuorovaikutukset Vahva vuorovaikutus, värivoima [1, 10E(-15) m] Kvarkkien välillä, pitää hadronit koossa Pitää atomiytimen kasassa Välittäjähiukkasena gluoni Sähkömagneettinen vuorovaikutus [1/137, inf] Välittäjähiukkasena fotoni

Perusvuorovaikutukset Heikko vuorovaikutus [10E-6, 10E(-18) m] Fermionien välillä Välittäjähiukkasena Z tai W-bosoni Esim. beetahajoaminen, EC, Gravitaatio [10E-38, inf] Vetovoima Gravitoni?

Ongelmia Standardimallilla voidaan selittää vain näkyvän aineen ominaisuuksia eli se kattaa vain noin 4 prosentin suuruisen osan maailmankaikkeuden kaikesta energiasisällöstä. Standardimallilla ei voida selittää perusvuorovaikutuksiin kuuluvaa gravitaatio- vuorovaikutusta, koska gravitaatiovuorovaikutuksen oletettua välittäjähiukkasta eli gravitonia ei ole löydetty. Ei kykene selittämään, miksi neutriinoille on havaittu massa Sudbury Neutrino Observatory:n tekemässä neutiino-oskillaatioon perustuvassa kokeessa. Malli ei myöskään ole kyennyt ennustamaan fermionien (kvarkit, leptonit, baryonit) massoja tai varauksia, vaan ne on pitänyt tuoda malliin. Standardimallilla ei myöskään voida todistaa, ovatko kvarkit ja leptonit loppujen lopuksi aineen pienimpiä rakenneosia. Ne saattavat nimittäin koostua vielä pienemmistä hiukkasista joidenkin tutkijoiden oletusten perusteella. Malli ei kerro, miksi ainetta on enemmän kuin antiainetta.

kk Ongelmiin ratkaisuja? - Säieteoriat Standardimalli ei ole aukoton, joten sille on tullut kilpailevia teorioita kk Erilaiset säieteoriat, joissa alkeishiukkaset (perushiukkaset ja hadronit) esitetään yksiulotteisina säikeinä eikä siis pistemäisinä kappaleina. Säieteorioiden mukaan maailmankaikkeudessa on useampia ulottuvuuksia kuin kykenemme havaitsemaan. Näille teorioille on kuitenkin vain niukasti todisteita ja teoriat nojaavat lähinnä matemaattisiin väitteisiin.

Ongelmiin ratkaisuja? - Supersymmetriateoria kk Supersymmetriateorian mukaan jokaisella standardimallin hiukkasella on olemassa supersymmetrinen pari. Tämä teoria antaa ehdotuksen pimeän aineen rakenteesta, sillä kevyimmän supersymmetrisen hiukkasen oletetaan olevan pysyvässä tilassa ja vuoro- vaikuttavan vain hyvin vähän muiden hiukkasten kanssa. Kevyin supersymmetrinen hiukkanen saattaa siis olla pimeää ainetta, mutta todisteita idealle ei ole. Fyysikoiden tavoitteena onkin tulevaisuudessa luoda ns. kaiken teoria, jonka pohjana tulisivat todennäköisesti olemaan supersymmetriateoria ja säieteoriat sekä standardimalli eräänlaisena yhdistelmänä.

Ongelmiin ratkaisuja? - Higgsin bosonin löytyminen Standardimalli ennustaa Higgsin bosonin olemassaolon. Todisteita ennustukselle on saatu vuoden 2012 heinäkuusta lähtien, kun CERNin LHC-törmäyttimen dataa analysoitaessa havaittiin kohouma massajakaumassa 125 GeV.n kohdalla. Tutkimukset ovat jatkuneet ja tiedemiehet ovat tulleet yhä vakuuttuneemmiksi Higgsin bosonin olemassaolosta. Higgsin bosonin olemassaolon varmistuminen on merkittävä asia standardimallin kannalta, koska se antaa selityksen alkeishiukkasten massoille. Selitys perustuu teoriaan Higgsin kentästä, jonka kanssa alkeishiukkaset vuorovaikuttavat eri tavoin ja saavat siten erisuuruisia massoja. Higgsin hiukkanen vaikuttaa Higgsin kentässä, ja muut hiukkaset saavat massansa törmäilemällä Higgsin hiukkasiin. Kuvassa näkyy, kuinka Higgsin hiukkaset törmäilevät aktiivisesti massallisiin hiukkasiin, mutta eivät törmäile lainkaan fotoneihin (massattomia hiukkasia).

Ongelmiin ratkaisuja? - Higgsin bosonin löytyminen Higgsin bosonin löytyminen on ratkaisevaa standardi- mallin kannalta, koska ilman sitä standardimalli ei olisi käyttökelpoinen vajaavaisuutensa vuoksi. Mikäli hiukkasta ei olisi löytynyt, standardimallia olisi pitänyt muuttaa jotenkin Higgsin kentälle vaihtoehtoisen teorian löytämiseksi. Higgsin bosonin löytyminen kuitenkin herättää lisää kysymyksiä ja vauhdittaa uusien tutkimusten suunnittelemista. Jotkin teoriat nimittäin ennustavat Higgsin hiukkasia olevan jopa viisi erilaista. CERNissä tullaankin jatkamaan Higgsin bosonin ominaisuuksien tutkimista ja mahdollisten muiden Higgsin bosonien etsimistä.

Changelog __NIMI_______PVM___________LISÄTIETOA______________________________________________________________________________ Otto Hanski 4.1.-15 - Lisätty yleistietoa ja käyttötarkoituksia kuvaava dia (järjestyksessä 2.) - Tekstirivit muista dioista tasattu miellyttävämmän ulkoasun saavuttamiseksi (diat 3-7) 5.1.-15 - Edelleen ulkoasun tyylittelyä (Otsikoiden parempi korostus, Changelogin “käyttöohje”) Still me 23.1.-15 - Historiaosuus viimeistelty, ulkoasu tyylitelty dioissa 4-6

Työnjako (subject to change) Yleistieto (intro) - Otto Vuorovaikutukset - Elias Hiukkaset - Elias Historia - Otto Cernin tutkimukset - Jarno Ongelmat - Jarno