ALKOHOLIJUOMIEN MÄÄRITELMÄT JA ANNISKELUANNOKSET ANKI, HABEN, EMMA
Yleistä Alkoholijuomalla tarkoitetaan enintään 80% ja vähintään 2,8% etyylialkoholipitoista nestettä. Anniskelupaikassa pitää olla riittävä valikoima mietoja alkoholijuomia ja niille vastineeksi alkoholittomat vaihtoehdot Alkoholijuomia ei saa myydä ”tuplana” Alkoholia saa anniskella kerralla vaan yhden annoksen/asiakas. Poikkeuksena tästä ateriayhteydessä tilatut juomat. Seurueena on mahdollista ja sallittua tilata pulloittain alkoholia. Valvirasta voi hakea erikoislupaa perusannosten muunteluun Alkoholisäädöksillä pyritään ehkäisemään alkoholin liika-annostelua ja asiakkaiden päihtymistä
Mieto alkoholi Sisältää korkeintaan 22% etyylialkoholia Mm. siideri, olut, lonkerojuomat, viinit ja osa likööreistä Enintään 4,7% voivat olla keskioluita, siidereitä, longdrinkkejä tai kevytviinejä. Perusannos ravintolassa/baarissa 8cl tai 4cl Viinejä saa annostella sekä laseittain että pulloittain, kuitenkin vaan alle 5,5
Väkevä alkoholi Yli 22% etyylialkoholi juomaa Siihen lukeutuvat erilaiset viinat, viskit, rommit ja vahvat liköörit Perusannos ravintolassa/baarissa on 4cl tai vaihtoehtoisesti 2cl Hotellin minibaarissa poikkeuksena perusannos on 5cl Alkoholisekoituksissa drinkin vahvuus saa olla enintään yhtä suuri kuin yhden väkevän 4cl perusannoksen vahvuus
Lähteet http://www.valvira.fi/