Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Päivitetty laki Käsittää alkoholin lisäksi nikotiinituotteet, huumausaineet sekä rahapelaamisen haitat THL koordinoi tueksi toimintaohjelman joka linjaa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Päivitetty laki Käsittää alkoholin lisäksi nikotiinituotteet, huumausaineet sekä rahapelaamisen haitat THL koordinoi tueksi toimintaohjelman joka linjaa."— Esityksen transkriptio:

1

2 Päivitetty laki Käsittää alkoholin lisäksi nikotiinituotteet, huumausaineet sekä rahapelaamisen haitat THL koordinoi tueksi toimintaohjelman joka linjaa työtä paikallisella ja alueellisella tasolla Painopiste siirtyy sairaiden hoidosta terveyden edistämiseen Tavoite: kattavaa, vaikuttavaa ja kustannustehokasta Järjestöjen panos vahvistuu Haitat muille –ajattelu vahvistuu EPT-LAKI VOIMAAN 1.12.2015

3 Alkoholihaittojen välilliset ja välittömät kustannukset vuodessa noin 4-13 miljardia euroa Alkoholihaitat työelämässä tavallisia: sairauspoissaolot, työkyvyttömyys, tuotannonmenetykset -> alkoholi on mm. merkittävä työurien lyhentäjä Enemmistö alkoholihaitoista aiheutuu muille kuin suurkuluttajille OECD:n mukaan neljä viidestä hyötyisi siitä että joisi vähemmän. Toimet tulisi kohdistaa koko väestölle. Kustannustehokkaita keinoja OECD:n mielestä ovat hinnan ja saatavuuden rajoitukset sekä mm. mainonnan rajoittaminen ALKOHOLILAIN KOKONAISUUDISTUS

4 Alkoholin kulutusta ja haittoja vähennetään tehokkaimmin rajoittamalla alkoholijuomien saatavuutta. Kansalaisilla on asiasta oma näkemyksensä (joka välittyy virallisesti politiikan kautta ja epävirallisesti nykyään median kautta) (Hallituksella) on lisäksi tavoitteita muun muassa terveen kilpailun edistämisessä, harmaan talouden ehkäisyssä ja normitalkoissa - useita vanhentuneita/ turhia säännöksiä voidaan poistaa Hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan vuorovaikutusta edistetään Alkoholilain uudistaminen on eri politiikkojen tavoitteiden tasapainottamista

5 Ongelmana disinformaatio ”Matkustajatuonti on räjähtänyt..” ”Alkoholiverotuotot valuvat Viroon..” ”Alkoholivero tappaa suomalaiset ravintolat.. ” ”Kieltolaki ei ole koskaan toiminut…” ”Suomi menettää 164 000 000 € joka vuosi – ”Olutvero alas” ”(US 21.5.2015)Suomi menettää 164 000 000 € joka vuosi – ”Olutvero alas”

6 Alkoholijuomien markkinaosuudet euroina

7 Aikataulu Työpajat 10/2015 ja 11/2015 Lakiesitys lausuntokierrokselle 2/2016 HE eduskunnalle 5-6/2016 Päätökset syksylle Voimaan 1.1.2017 + tarpeen olevat siirtymäajat

8 Mikä on huonointa alkoholipolitiikkaa? - Ilmoitamme jokaiseen ehdotukseen, että sen sijaan meidän tulisi ”muuttaa alkoholikulttuuriamme”. - Nostamme pykälä kerrallaan niistä yksittäisiä rajoitustilanteita, joiden merkityksen asetamme kyseenalaiseksi. - Suostumme kaikessa muussa kuuntelemaan tiedeyhteisön tutkijoita, mutta alkoholiasioissa emme. - Nostamme kieltolaki-, kukkahattu- ja holhouskortteja kaikille ehdotuksille, jotka vaikuttavat omaan juomiseemme. - Keskitymmekin osoittelemaan ”väärinkäyttäjiä” ja etsimään heitä koskevia keinoja (esim. pakkohoitoa). - Vapautamme itseämme vastuusta puhumalla vain lasten juomisesta (ja päihdeäitien) juomisesta.

9 Kohti tasapainoisempaa alkoholikulttuuria Mitä alkoholihaittojen vähentämiseksi voidaan alkoholilain uudistuksessa tehdä? - Kulutus ja haitat ovat laskussa, ei saa toistaa samoja virheitä - Mainonta, promilleraja, kunnille mahdollisuus rajata alkoholinkäyttöä julkisilla paikoilla - Suunta on oikea, dramaattisiin kiristyksiin ei ole tarvetta Pitäisikö keskiolut siirtää Alkoon? - Ei ajankohtaista tällä hetkellä. Alkoholivero alas? - 2004 veronalennus johti kulutuksen ja haittojen kasvuun. Nyt olemme veroalea edeltävällä tasolla. Alkoholiverotuotto 400 miljoonaa korkeammalla.

10 Monopolin purkaminen? -Monopoli on pohjoismaalainen ja pohjoisamerikkalainen malli alkoholihaittojen vähentämiseen. Monopoli on käytössä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Tanskan Färsaarilla sekä mm. 17 USA:n osavaltiossa ja isossa osassa Kanadaa. -Keskiolutta, siideriä ja lonkeroa myydään yli 5000 vähittäismyyntipisteessä -Vahvempia juomia myydään noin 350 Alkossa -Jos Alkojen tehtävänä olisi vain väkevien alkoholijuomien myyminen, niitä olisi Suomessa nykyisen 350 myymälän sijaan 50-75, alueellinen tasa-arvo? -Alkon toiminnan lähtökohta on haittojen vähentäminen, ei voittojen kasvattaminen -https://www.youtube.com/watch?v=L4t-fCKQCP4https://www.youtube.com/watch?v=L4t-fCKQCP4 -Washingtonissa luovuttiin monopolista 2012. Hinnat nousivat, valikoima supistui, kulutus lisääntyi, kuluttajat olivat tyytymättömiä henkilökunnan osaamiseen, turvallisuusongelmat ja varkaudet myymälöissä lisääntyivät ja alkoholin ostaminen muista osavaltioista lisääntyi.

11 Ravintola-ala -Ravintolat ovat menettäneet markkinaosuuttaan alkoholinmyynnistä nimenomaan ruokakaupoille ja vähemmässä määrin matkustajatuonnille -Arvonlisäveron alentamista ruokailun tasolle harkittava, 24 prosentista 14 prosenttiin. -Tunnin aikaistus ravintoloiden anniskeluaikoihin vähentää katuväkivaltaa olennaisesti (Norjassa noin 16 prosenttia). -Kompromissina voisi olla jatkoaikalupien kriteereiden tarkentaminen ja omavalvonnan säätäminen pakolliseksi.

12 Myyntiajat -Kaupan aukioloaikojen vapautumisen myötä myös alkoholinmyyntiajat ovat lisääntyneet ilman erityistä harkintaa -Huomioitava vaikutukset alkoholinmyyntiin ja haittoihin. -Sunnuntaimyynnin kieltäminen tai myynnin lopettaminen aikaisemmin perjantaina Promilleraja -Suomi on naapurustonsa ainoa maa, jossa liikenteen promilleraja on vielä 0,5. -Liikenne ja alkoholi eivät kuulu yhteen Viinaralli -Viinaralliin on puututtu lisäämällä tullin valvontaa ja säätämällä ohjeellisista rajoista. Matkustajatuonti on laskenut selvästi jo toista vuotta -Verokorotus tuo valtion kassaan tuloja ja pienentää päihdehaittoja aina moninkertaisesti sen, minkä viinaralli mahdollisesti kiihtyy -Vakava asia, mutta ei tarvetta nostaa alkoholipolitiikkamme kärkeen

13 Alkoholimainonta -Stubbin hallitus päätyi kieltämään alkoholin ulkomainonnan ja rajoittamaan sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa mainontaa. -Mainonnan sisältöjen rajaaminen tuotetietoihin on todistetusti tehokkaampi, helpommin valvottava ja kanavaneutraali malli. -Mainonnan vaikutuksista lapsiin ja nuoriin on paljon tutkimustietoa. -Mielikuvamainonnan kieltäminen sisältyy esimerkiksi Viron voimassaolevaan hallitusohjelmaan. -Mikäli alkoholimainonta rajataan selkeästi vain tuotetietoihin, olisi mahdollista arvioida, voitaisiinko alkoholin ulkomainontakielto kumota.


Lataa ppt "Päivitetty laki Käsittää alkoholin lisäksi nikotiinituotteet, huumausaineet sekä rahapelaamisen haitat THL koordinoi tueksi toimintaohjelman joka linjaa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google