XML Schema Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
E4X © Reiska, JavaScript  Keksittiin 1995 (Ensin Netscape 2 selaimeen: Mocha  LiveScript  JavaScript)  Standardoitiin vuonna 1997  ECMA-262.
Advertisements

ENTERPRISE SEARCH Toteutustekniikka Mikko Uusitalo Tampereen ammattikorkeakoulu.
Koostumussuhde Jukka Juslin © Jukka Juslin.
Kokoelmien kuvailun formaatteja ja standardeja Marit Olander Helsingin yliopiston kirjasto
Suorita menulta voit ottaa yhteyden iSeries:iin tai katkaista yhteyden sinne ja poistua RI400:sta.
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3: Muuttujista ja funktioista Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
Moodlen ohje opiskelijoille
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
Valitse haluamasi raportti, jonka parametreja haluat muuttaa ja tuplaklikkaa sitä.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Luku 5 – Tietojen hakeminen sovelluksiin
Aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi ja indeksointi (Record Manager)  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti.
EXtensible Markup Language
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
Yhteystiedot: Jyväskylän yliopisto Informaatioteknologian tiedekunta PL 35, Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopisto Euroopan Yhteisö Informaatioteknologian.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ 1 Tiedekunnan esittelylistojen ja pöytäkirjojen tuottaminen ja julkaisu XML- kieltä ja InfoPath-sovellusta.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ 1 Tutkimusaineiston dokumentointi Juha Sinkkonen
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Kotus : Rakennepaja Ongelmana luettavuus ja editointi, kun nimittäjänä ovat UTF-8 ja XSLT Jack Rueter
T3MM65 RAKENTEISET DOKUMENTIT Pläjäys 3 Heikki Hietala HAAGA Ammattikorkeakoulu Helsingin liiketalousinstituutti Kevät 2010.
MB 3 Funktio. Lukuväleistä -2 < x < 5 tai ]-2,5]
XPath © Reino Aarinen, Mikä on XPath? XPath on W3C:n ylläpitämä yleinen standardikieli tiedon hakemiseen XML dokumenteista selaamalla sen elementtejä.
CSS ja sen sovellukset Vesa Jussila. Esitys  Yleistä –Historia –Etuja ja huonoja puolia –Mediatyypit  Käyttö –Laatikkomalli –CSS-taitto –Sovelluksia.
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto
XML -kielen perusteet SIMO Seminaari Antti Mäkinen.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
RSS, Rich Site Summary © Reino Aarinen, RSS RSS (Rich Site Summary, joskus Really Simple Syndication) on menetelmä, joka käyttää XML merkkausta.
XML Namespaces 1 XML Namespaces provide a method to avoid element name conflicts –name conflict will occur when two different documents use the same element.
Lueteltu tyyppitMyn1 Lueteltu tyyppi Lueteltu tyyppi on tietotyyppi, jonka arvot luetellaan erikseen tyypin määrittelyn yhteydessä. Lueteltua tietotyyppiä.
© 2010 IBM Corporation1 Objektien käyttöoikeudet  Kaikilla sisällönhallinnan objekteilla on käyttöoikeudet. Käyttöoikeudet on jaoteltuina Lukuoikeuksiin,
© 2010 IBM Corporation1 Sivustoalue  Internet sivu rakentuu sivustoalueista, jotka yleensä on jaoteltuna toiminnoittain osa-alueisiin.  Sivustoalueella.
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Lomakkeet © Reiska, Lomakkeet Varsinkin Web-sovelluksia ajetaan täyttämällä sivulla lomake ja lähettämällä tiedot palvelimella olevan Web-sovelluksen.
XHTML-perusteita Teppo Räisänen
Systeemityö 2 Toimintokaavio – Activity diagram
XML/DTD – osa 3 Teppo Räisänen
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Tekninen viestintä Ohjelmointia teknisille viestijöille.
6. Relaatioalgebra ja relaatiokalkyyli
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Kevät 2008 Raine Kauppinen
1.4. Integroimismenetelmiä
XPath Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Kehykset 1. KEHYKSET: rakenne 2. Frameset 3. Esimerkki: cols 4. Cols: mittayksiköt 5. Cols: mittayksiköt 6. Cols: esimerkki 7. Rows-mittayksiköt 8. Rows-esimerkki.
RSS Teppo Räisänen
CSS – osa 1 Teppo Räisänen
XSL & JavaScript Teppo Räisänen
Merkistöstandardeista
XML – osa 2 Teppo Räisänen
…Raportit kuosiin… Näin teet sivunumeroinnin ja sisällysluettelon
1 © Jukka Juslin Luokat, attribuutit ja metodit Yleistietoa: seuraavalla koulutusviikolla tarkempi käsittely.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
XSL Teppo Räisänen
XSL Teppo Räisänen
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
DTD rakenne ELEMENT elementtien määrittely ATTLISTattribuuttien määrittely ENTITYentiteettien määrittely NOTATIONnotaatioiden määrittely.
CLT132 Dokumenttityypin määrittely HTML:n taulukot ja listat (viikko 4)
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
XML Skeema Määritellään XML:llä Vältetään suurinosa DTD:n puutteista. Datatyypit (string, boolean,...) Voidaan asettaa rajoitteita datatyypeille (minLength,
06/11/ Porin korkeakouluyksikkö © Jari Multisilta,2000 Rakenteinen dokumentaatio ja XML Jari Multisilta Porin korkeakouluyksikkö.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Tove Selkälä Porvoon kaupunginkirjasto Millaista on rakentaa kahta Nelliä/kokemuksia ruotsinkielisen Nellin rakentamisesta.
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
JOPOX Uusi hallinta / Lomaketyökalu. Uuden lomakkeen luonti Lomakkeen rakentaminen alkaa klikkaamalla auki Lomakkeet. Oletusarvoisesti oman joukkueesi.
Näin teet sähköisen kokeen ABITTI.fi palvelulla
UML-mallinnus osana tietotuotemäärittelyä
7. Näytölle tulostaminen
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Esityksen transkriptio:

XML Schema Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö

Yleistä DTD voitiin määritellä mitä elementtejä (=tageja) ja attribuutteja XML- dokumentissa voi olla XML Schema tekee saman asian, mutta paremmin

Esimerkki <!DOCTYPE note [ ]> Teppo Aila Reminder Pay me more salary!

Yleistä DTD huonoja puolia Vaikea syntaksi DTD ei ole XML:ää Huonosti laajennettavissa Ei tue tietotyyppejä Ei tue nimiavaruutta (namespace)

Yleistä XML Scheman hyviä puolia Helpompi syntaksi XML:ää Helposti laajennettavissa Tukee tietotyyppejä Tukee nimiavaruutta (namespace)

Yleistä XML Schema Koska voidaan käyttää tietotyyppejä voidaan validoida dataa (ei pelkästään dokumentin rakennetta) Toimii myös paremmin tietokantojen kanssa Ei tarvitse opetella uutta kieltä, koska kielenä on XML Voidaan käyttää XSLT:tä

Esimerkki <!DOCTYPE note [ ]> Teppo Aila Reminder Pay me more salary!

XML Schema

XML Schema Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend!

XML Schema Tiedostopääte.xsd Juurielementti Schema julistus

XML Schema Schema julistus Kertoo, että scheman käyttämät tietotyypit ja nimiavaruus tulevat w3.org:lta Ja että niiden alkuosana on oltava xs:

XML Schema Schema julistus Kertoo, että scheman määrittämät elementit tulevat w3schools.org:n nimiavaruudesta

XML Schema Schema julistus Oletusnimiavaruus Tästä scheemasta luotujen XML-dokumenttien täytyy noudattaa määrättyä nimiavaruutta

XML Schema Minimijulistus

XML dokumentissa

XML dokumentissa Schema määritys menee juurielemetin sisään!

XML dokumentissa Oletusnimiavaruus

XML dokumentissa Määritellään xsi-etuliite Xsi-etuliitteellä määritellään schema määritykseen liittyvät asiat

XML dokumentissa Ensin nimiavaruus Sitten tiedoston nimi Erotetaan toisistaan välilyönnillä

XML dokumentissa Helpoimmalla pääsee kun kopsaan tämän suoraan (HUOM lainausmerkit!) ja muuttaa note.xsd-nimen halutuksi Huomaa lisätä encoding

XML Schema  Schemassa voidaan määritellä  Yksinkertaisia elementtejä  Monimutkaisia elementtejä  Yksinkertaiset elementit sisältävät vain dataa  Monimutkaiset sisältävät toisia elementtejä

XML Schema Yksinkertaisten elementtien määritys Name = elementin nimi Type = elementin sisältävän datan tyyppi  Määrittelee elementin, jonka sisältö on tekstiä

XML Schema Tietotyypit xs:stringtekstiä xs:decimaldesimaalinumeroita xs:integerint-numero xs:booleantrue/false xs:datepäivämäärä xs:timekellon aika

XML Schema

Moilanen

XML Schema Yksinkertaisille elementeille voidaan määrittää oletus- ja vakioarvot Oletusarvo Vakioarvo

XML Schema Yksinkertainen esimerkki monimutkaisesta elementistä Employee on monimutkainen John Smith

XML Schema John Smith

XML Schema

XML Schema

XML Schema

XML Schema Monimutkaisia elementtejä voi olla neljänlaisia Tyhjiä elementtejä Elementit, jotka sisältävät toisia elementtejä Elementit, jotka sisältävät tekstiä Elementit, jotka sisältävät tekstiä ja toisia elementtejä

XML Schema Attribuutin määritys Name = attribuutin nimi Type = tyyppi Käytössä samat tietotyypit kuin elementtien kanssa Esim: Smith

XML Schema Attribuutin oletus- ja vakioarvot Oletusarvoisesti attribuuttien käyttö on valinnaista Jos halutaan että attribuuttia on käytettävä

XML Schema Jos elementeille tai attribuuteille on määritelty tietotyyppi, mutta XML- dokumentti ei noudata tätä, ei dokumentin validointi onnistu Dokumentille voidaan myös itse määrätä rajoituksia

XML Schema Elementeille voi määrittää indikaattoreita

XML Schema Elementtien pitää esiintyä tietyssä järjestetyksessä Elementtien järjestys saa olla mikä vain (mutta ne pitää olla olemassa) Lapsielementeistä vain yksi voi olla olemassa

XML Schema Elementtien maksimi määrä Minimimäärä Elementtiryhmä Attribuuttiryhmä

XML Schema Hege Refsnes Cecilie Tove Refsnes Hege Stale Jim Borge Stale Refsnes

XML Schema

XML Schema Validator Schema määrittelyjä voidaan validoida