Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhteystiedot: Jyväskylän yliopisto Informaatioteknologian tiedekunta PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopisto Euroopan Yhteisö Informaatioteknologian.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhteystiedot: Jyväskylän yliopisto Informaatioteknologian tiedekunta PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopisto Euroopan Yhteisö Informaatioteknologian."— Esityksen transkriptio:

1 Yhteystiedot: Jyväskylän yliopisto Informaatioteknologian tiedekunta PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopisto Euroopan Yhteisö Informaatioteknologian Keski-Suomen koulutushanke INMIDE Länsi-Suomen lääninhallitus XML käytännössä + Johdatusta TJTSD22 XML-laboratoriotyö -kurssille Kevät 2007 Anne Honkaranta anne.honkaranta@it.jyu.fi Luento 08.01.2007 klo 17-18, Aud. 2

2 Sisältö XML käytännössä: XML vs. HTML-merkkauskieli. XML työvälineitä. XML:n käyttö organisaatioissa. Johdatusta XML-laboratoriotyö- kurssille: Osallistuminen, edeltävyysvaatimukset ja arvostelu. Tavoitteet ja suorittaminen. Ohjaus- ja suoritusajankohdat. Ohjelmat. Tehtävät.

3 XML ja HTML HTML on ulkoasuorientoitunut merkkauskieli. XML dokumentti voi sisältää joko ulkoasuorientoitunutta (esim. XHTML) tai sisältö- orientoitunutta merkkausta. HTML on SGML-merkkauskielellä määritelty merkkaussovellus: –ennalta määritellyt elementti- ja attribuuttinimet –ennalta määritelty esiintymäjärjestys. XML-merkkauskielen dokumenteille voi laatia dokumenttityyppikohtaisesti omat merkkausmääritykset esimerkiksi DTD-määritystä tai XML Schema- skeemamääritystä käyttäen.

4 XML Työvälineitä XML editori –XML-dokumenteille tarkoitettu tekstinkäsittelysovellus. –Esimerkkejä: Ebic, XMetaL, FrameMaker+XML. Jäsennin eli XML prosessori –kuuluu ”vakiona” kaikkiin XML-sovelluksiin –noudattaa XML 1.0 tai XML1.1 määritystä –voidaan käyttää verkossa ilmaiseksi saatavilla olevia prosessoreita, kuten MSXML, Xerces, jne –usein vaihdettavissa tai määriteltävissä erikseen, mitä prosessoria sovellusohjelmassa halutaan käyttää Muita –esim. kehitysympäristö XMLSpy, skeemaeditori Oxygen, Java Eclipse apusovellukset, MS Office 2007, OpenOffice2.0..

5 XML Organisaatiossa Tehtäviä ja nimikkeitä –dokumenttianalyytikko –skeemasuunnittelija –muunnossuunnittelija –ohjelmoija. Käytännössä XML dokumenteille laaditaan aina DTD- tai skeemamääritys. XML dokumentteja jaellaan tai julkaistaan harvoin XML muodossa, ne muunnetaan joko HTML, XHTML tai PDF muotoon ennen jakelua. XML on dokumenttien tuotanto ja tallennusmuoto. XMLaa käytetään laajalti myös sanomamuotona ja sovellusintegraatiossa.

6 Johdatusta TJTSD22 XML­laboratoriotyö ­kurssille

7 Osallistuminen, edeltävyysvaatimukset ja arvostelu Ilmoittautumiset Korppiin. Max. 70 osallistujaa. Kurssi TJTA221 XML-kieli pitää olla suoritettuna, ennen kuin koko kurssin suoritus voidaan kirjata. Kurssin harjoituksia voi, ja on myös tarkoituksenmukaista tehdä rinnakkain kurssin ITK221 XML-kieli kanssa. Arvosana: hyväksytty/hylätty.

8 Tavoitteet Tavoitteena on: 1)opetella tulkitsemaan, käyttämään ja laatimaan XML­dokumentteja ja DTD-määrityksiä, 2) tutustua XML-työkaluohjelmien käyttöön, 4) tutustua CSS-tyylisivujen ja XSLT- muunnosdokumenttien toimintaperiaatteisiin. ”Käytännönläheinen vastapaino XML-kieli - kurssin teorialle”.

9 Suorittaminen Kurssi kostuu viidestä tehtävästä. Tehtävän suorittaminen ja tuloksen esittäminen tarkastusajankohtana ohjaajalle ohjeen mukaisesti -> 1 piste 5 pistettä -> kurssi kirjataan suoritetuksi.

10 Ohjaus- ja suoritusajankohdat Luokka C531.1., 16.01 – 08.03.2005. Ohjaus- ja tarkistusajankohdat (ohjaaja paikalla luokassa): –5 ryhmää, tiistaisin ja keskiviikkoisin –ohjaajat Anneli Heimbürger ja Reija Nurmeksela –”itseopiskelijat”: tehtävien tarkastus helmi-maaliskuun vaihteessa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Ilmoittaudu johonkin ryhmistä Korppiin! Muista perua, jos et pääse paikalle! Voit myös kysyä neuvoa (tule vastaanotolle) Annelilta, Reijalta tai Annelta (c 51X.X –käytävä)

11 Kurssimateriaali Kurssin tila Optimassa (http://optima.jyu.fi) sisältää suoritustaulukon josta voit seurata että suorituksesi on kirjattu oikein. Kaikki kurssimateriaali saatavilla Internetistä osoitteesta http://www.ad.jyu.fi/users/a/ankarjal/TJTSD22/ Ellet pääse Optimaan, ota yhteyttä kurssin tentaattoriin (annli.heimburger@jyu.fi).annli.heimburger@jyu.fi

12 Kurssimateriaali Kurssiin liittyvää materiaalia Internetissä: –W3C- määritykset, www.w3.org/ –Runokustannus Oy,http://www.ad.jyu.fi/digdoc/ ->demot->Runodemo –XMLSpy 30 p testiversio (Professional 2004/2005), www.altova.com –XML-malleja ja tutoriaaleja myös esim. W3C Schools- sivustolla, –muita: xml.org, xml.com.

13 Ohjelmat XML Spy 2004/2005 Professional (Altova, GMBH). Saatavilla 30 päivän kokeiluversio osoitteessa www.altova.com. Ei varsinainen XML-editori ->hieman kömpelöhkö/vaivalloinen laajojen dokumenttien merkkaamiseen. ”Oikeat editorit” tähän saakka erittäin kalliita ->tilanne muuttumassa. Aiemmin käytössä: XMetaL ->vanhentunut ja hankala ylläpitää.

14 Tehtävät Kurssin tehtävät aloitetaan (T1) samaan aikaan XML- kieli- kurssin jakson 3 kanssa ->DTD-määrityksen tulisi olla jollain tapaa tuttu ennen tehtävien aloittamista. Ohjeita: –LUE XMLSpy- OHJELMAOPAS ENNEN KUIN ALOITAT! –TUTUSTU AINA DTD:HEN ENNEN KUIN ALOITAT DOKUMENTIN LAATIMISEN! –ÄLÄ KOSKAAN KIRJOITA DOKUMENTIN MERKKAUSTA KÄSIN, VAAN ANNA OHJELMAN JA JÄSENTIMEN HOITAA MERKKAUS JA TARKASTUKSET! (HYVIN MUODOSTETTU, VALIDI->SPY-YLÄVALIKON PIKANÄPPÄIMET). –HYÖDYNNÄ XMLSPY- APUIKKUNOITA (ENTRY HELPERS)

15 Tehtävät Tehtävä 1. Kirjoita Runo –Tehtävässä tutustutaan XMLSpy ohjelmaan ja sen dokumentti­editoriin. –Harjoitellaan myös CSS-määrityksen liittäminen dokumenttiin, ja CSS-määrityksen muokkaaminen. –Opetellaan myös DTD-määrityksen tulkintaa.

16 Tehtävät Tehtävä 2: DTD-määrityksen laatiminen. Kuvitteellinen toimeksianto. Käytetään hyväksi XMLSpy:n tarjoamia apuvälineitä DTD:n laadintaan. –DTD mallidokumentista. –DTD­syntaksin oikellisuuden tarkastus. –”Oikeassa elämässä” pohjana useimmiten mallidokumentti, ei valmis kuvaus halutuista elementeistä.

17 Tehtävät Tehtävä 3. Entiteetit ja nimiavaruudet. –Opetellaan käyttämään nimiavaruusmääritystä ja yhdistelemään useita DTD-malleja parametrientiteettiviittausta käyttämällä. –Muokataan edellisessä tehtävässä laadittua DTD:tä edelleen. –Harjoitellaan myös yleisten entiteettien käyttöä.

18 Tehtävät Tehtävä 4: mallidokumentin merkkaaminen DTD:n mukaan. –Opetellaan tutkimaan uutta (hieman laajempaa) DTD:tä, harjoitellaan ristiviittausten käyttöä, ja saadaan tuntumaa XML-dokumenttien julkaisemiseen liittyviin tehtäviin. –Tehtävä perustuu ”oikean elämän” tilanteeseen. –Harjoitellaan varsin suppean julkis-DTD:n (gcapaper.dtd) käyttöä. –Tämä tehtävä vaatii useimmiten useamman tunnin työskentelyä (hieman työlään puoleinen :-)

19 Tehtävät Tehtävä 5. XSLT-tyylisivun toimintaperiaate. –Tutustutaan XSLT-muunnoksen toimintaan käytännössä, ja opetellaan ymmärtämään sen toimintaperiaatetta. –Opetellaan hahmottamaan jäsennyspuu ja dokumenttihierarkia. –Raportoidaan muunnoksen toiminta (esim. Power Point, Word). –Tehdään muunnokseen pieni muutos.

20 Tavanomaiset ongelmat “Merkkisössö” –olet leikannut ja liimannut tekstiä XMLSpy- ohjelmaan muualta –jäsennin antaa “outoja” virheilmoituksia, dokumentin teksti on “silmällä katsottuna” oikein –hankkiudu eroon virheellisiä merkkejä sisältävästä tekstistä

21 Tavanomaiset ongelmat Verkko pätkii –jäsennin antaa virheilmoituksia DTD-määrityksestä tai muusta XML-dokumenttiin liittyvästä, erilliseen tiedostoon tallennetusta määrityksestä/tiedosta –toipuminen: kopioi työskentelydokumentit C-levylle

22 Tavanomaiset ongelmat XML-dokumentin tarvitsema määritys tai tieto ei löydy –jäsennin antaa edelleen virheilmoituksia –tarkasta, että dokumenttien väliset viittaussuhteet ovat oikein ->esim. DTD-määrityksen polku on oikein –tallenna kaikki työskentelydokumentit (DTD:t, kuvat, XML-dokumentit, merkistötaulukot, tyylimääritykset jne.) samaan hakemistoon –tallenna uudet dokumentit (esim. muunnoksen tulosdokumentit ->sijaitsevat temp-hakemistossa niin kauan, kunnes ne tallennetaan).

23 Kysymyksiä?


Lataa ppt "Yhteystiedot: Jyväskylän yliopisto Informaatioteknologian tiedekunta PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopisto Euroopan Yhteisö Informaatioteknologian."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google