Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme1 Maplen peruskäyttö 2. Derivaatta ja integraali.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 3 Luokkien käyttäminen
Advertisements

Yleistä Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen
© Hannu Laine 1 Tietorakenteet ja algoritmit Funktio-osoittimet Funktio-osoittimen ja taulukko-osoittimen vertailu Funktio-osoittimen käyttötapoja.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Integraalilaskenta MA 10
Rakenteinen ohjelmointi
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely •Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
Langattomien laitteiden matematiikka 1
Numeerisia ja algebralllisia menetelmiä MA 12
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2013)
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Taylor polynomi usean muuttujan funktiolle
MAT Insinöörimatematiikka A 4 Luennot periodilla 4 keväällä 2006
Rajoitetut jonot 1. Alhaalta rajoitettu jono
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2007)
TyyppimuunnoksettMyn1 Tyyppimuunnokset Joskus kääntäjän on tehtävä itse päätöksiä, jos ohjelmoija ei ole ajatellut yksityiskohtia: int arvo1=10; long arvo2=25;
Toiston tekeminen Javalla  Mikä toistorakenne on?  while toistorakenne  do-while toistorakenne  for toistorakenne 1.
Ohjelmoinnin tekniikkaa Sisällys for -lause lyhemmin. Vaihtoehtoisia merkintöjä aritmeettisille lauseille. Useiden muuttujien esittely.
1.2.1 KÄÄNTEISFUNKTIO JA SEN KUVAAJA
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
Elämä.
Funktion ääriarvokohdat ja ääriarvot
1. Usean muuttujan funktiot
*14. Kolmiossa yksi kärki on origossa, toinen pisteessä A= (9, 0), B=(3,6) Osoita, että kolmion pyörähtäessä x-akselin ympäri syntyvän kappaleen tilavuus.
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme 1 Maple. 1. Ohjelmiston peruskäyttö.
3.1. DERIVAATAN MÄÄRITELMÄ
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
FunktiottMyn1 Funktiot Funktiot voidaan jakaa –Kirjastofunktioihin, jotka ovat valmiina kaikkien käytössä. Erikoisempien kirjastofunktioiden käyttöönotto.
Vesa Ollikainen & Outi Grotenfelt
2.1.2 Tason vektori koordinaatistossa
7. Määritä sellaisen ympyräsektorin keskuskulma, jonka pinta-ala on 1 ja piiri mahdollisimman lyhyt. Anna tulos 0,1 asteen tarkkuudella. Keskuskulma =
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Funktio.
2. MÄÄRÄTTY INTEGRAALI Pinta-alan käsite Kirja, sivut
5. Fourier’n sarjat T
1.1. YHDISTETTY FUNKTIO (g o f) (x) = g(f(x))
Liikkeen fysiikkaa.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
21. Rekursio.
Ohjausrakenteet Määräävät ohjelmakoodin suoritusjärjestyksen Ehtolause if – else on muotoa if (lauseke) lause1 else lause2 Jos lauseke on tosi, niin suoritetaan.
Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme1 3.3Kohti todellista tilannetta.
Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme1 Maplen peruskäyttö 3. Grafiikkaa Maplella.
Keskinopeus.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Mitä osattava (minimivaatimus)?. Yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaiseminen –Huom! Määrittelyehdot Peruslaskutoimitukset –polynomien erityisesti binomin.
Monadeja siellä, monadeja täällä... monadeja kaikkialla?
13. Loogiset operaatiot.
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
TIES341 Funktio-ohjelmointi 2 Kevät 2006
Suoran yhtälön muodostaminen, kun suoralta tunnetaan 2 pistettä
Vielä laskentoa: kertausta ja täsmennystä
Murtoluku Murtoluku on jakolasku, jota ei ole laskettu loppuun asti.
9. Aritmeettiset operaatiot
9. Aritmeettiset operaatiot
16. Ohjelmoinnin tekniikkaa
14. Hyvä ohjelmointitapa.
7. Näytölle tulostaminen
Kontrollirakenteet laajemmin
KYNNYSILMIÖ kulmamodulaatioilla
5. Lisää sovellettavuutta
13. Loogiset operaatiot.
Kertausta FUNKTIOISTA MAB5-kurssin jälkeen (Beta 2.0)
16. Ohjelmoinnin tekniikkaa
Esityksen transkriptio:

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme1 Maplen peruskäyttö 2. Derivaatta ja integraali

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme2 2.1Funktio ja muuttujalauseke Maplen käyttäjältä vaaditaan, että hän ymmärtää eroon funktion ja muuttuja- lausekkeen välillä. Alkutuntien johdannon ja esimerkkien jälkeen on paneuduttava muutamiin pe- rusperiaatteisiin, jotta matemaattisten ongelmien ratkaisu onnistuisi.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme3 Muuttujalauseke määritellään, kuten on opittu: > p:=x^2-2*x+1; Ongelmana vain on, että p:n arvo muuttuu, aina sen jälkeen kun x:n arvoa muutetaan ja muuttuja p lasketaan (täysevaluaatio).

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme4 Siksi käytetään usein subs-komentoa, joka ainoastaan palauttaa lausekkeen uuden arvon työarkille. Kokeile: > p:=x^2-2*x-1; > subs(x=1,p); > p; > x;

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme5 Usein kuitenkin tilanne on sellainen, että lausekkeen arvoa ei haluta muut- taa. Jos joudutaan laskemaan funktioiden arvoja useissa pisteissä, niin se onnis- tuu subs-komennolla, mutta toimen- pide on työläs.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme6 Kätevämpää on määritellä funktio seuraavalla tavalla: > f1:=x->x^2-2*x+1; Huom. Funktiota ei määritellä kirjoittamalla > f1:=x^2-2*x+1

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme7 2.2Derivointi Maple osaa derivoida muuttujalause- ketta tai funktiota. Tutustutaan ensin muuttujalausekkeen derivointiin (argumenttina lauseke). Komennon syntaksi on diff(lauseke, muuttuja)

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme8 Esimerkki. > f1:=x^2-2*x+1; > diff(f1,x); Nyt ratkaisuksi saadaan lauseke, eikä siis funktio.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme9 Funktion derivointi Funktion määrittelyn jälkeen derivointi onnnistuu D-komennolla. Argumentiksi annetaan funktio, ja tulokseksi saadaan derivaattafunktio! Syntaksi on D(funktio);

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme10 Esimerkki. > f2:=x->x^3-3*x^2-1: > D(f2); Jos haluaa derivointilauseketta näkyviin, niin sen saa Diff- komennolla.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme11 Toinen tapa on määritellä funktio, ja ilmoittaa sen jälkeen argumentiksi lauseke eikä funktio! Esimerkki. > f3:=x->x^3-3*x^2-1: > diff(f3(x),x);

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme12 2.3Integrointi Integrointi suoritetaan int-komennolla. Vastaavalla tavalla kuin derivoinnissa- kin, niin int-komennon argumentiksi on annettava muuttujalauseke. Syntaksi on int(lauseke, muuttuja);

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme13 Esimerkki. > int(x^2-2*x+1,x); Havainnollisempaa opiskelijalle on, että näkisi samanaikaisesti, mikä lauseke integroidaan ja mikä on tulos.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme14 Esimerkki. > Int(x^2-2*x+1,x)=int(x^2- 2*x+1,x); Huomaa, että Maple ei automaattisesti lisää integroimisvakiota.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme15 Määrätty integraali Määrätyssä integraalissa on Maplelle ilmoitettava integroimisrajat. Syntaksi int(lauseke, x = alaraja.. yläraja); Esimerkki. > Int(x^2-2*x+1,x=- 1..1)=int(x^2-2*x+1,x=- 1..1);

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme16 Joskus käsinlaskettaessa integraalit ovat sellaisessa muodossa, että joudutaan tekemään osamurtokehitelmä. Tarkastellaan esimerkiksi integraalia

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme17 Se voidaan ’käsin’ laskemalla suorittaa osamurtokehitelmällä…ja Maplella se menee näin > a:=(x+1)/(x^4-2*x^3+x^2-2*x); > convert(a,'parfrac',x); > int(a,x);

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme18 Toki Maple laskee sen myös suoraan ilman osamurtokehitelmääkin…

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme Numeerinen integrointi Yhdenmuuttujan funktiolle ensimmäisiä (ja helpoiten käytettäviä) ovat trapetsi ja Simpsonin sääntö. Trapetsisääntö:

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme20 Simpsonin sääntö:

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme21 Simpsons:=proc(f,a,b,m) local h,S,n; #valitaan paikalliset muuttujat: #jakovälin pituus h, apumuuttuja n #summa S n:=m/2; h:=(b-a)/(2*n); S:= evalf(h/3*(f(a)+4*sum(f(a+(2*j-1)*h), j=1..n)+ 2*sum(f(a+2*l*h), l=1..n-1) + f(b))); end proc: