ERITYISKÄYTTÄJÄRYHMÄT

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutustu tablettiin (taulutietokone)
Advertisements

Joulukortti kuvaan lisäämällä tai piirtämällä
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 2 Kuvan lisäys ja muokkaaminen.
0 Aloitussivu oppaat esittelevät pääosiot 2 Suomen kielen äännemaailma Ali 3 Matematiikka Ubah 1.0 Tietokoneen esittely Mai (audio + kuva) 1.1 Hiiriharjoitukset.
Projekti-ideoita Kemppi 1 • Energy harvesting. Nykyisillä lyhyen kantaman radiolaitteilla on energian kulutus todella pientä. Toisaalta on erilaiset.
Heijastuksia elämästä
Selkä suoraksi Suomi TM
Jumalan kanssa.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Valitse haluamasi raportti, jonka parametreja haluat muuttaa ja tuplaklikkaa sitä.
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
Verkonkäytön ongelmat
TVT ja verkot opetuksessa ja oppimisessa Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
HTML-kielen perusteet Osa 1 Vilho Kemppainen
Näkövammaiset opiskelijat ja IT-ratkaisut
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Ikääntyminen ja vanhuus
Cruiser 75/150 Teknisiä neuvoja Rami Rajala EP-Engineering Oy
Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
S Sosiaalitekniikka 1999 Tieto- ja viestintätekniikka avohoidon tukena Merja Ranta-aho.
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä- tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä,
Näkövammaisuus ja näönkuntoutus
S Ihminen ja tietoliikennetekniikka 1999 Ihminen toimijana ja laitteen käyttäjänä.
Miksi turhaa altistumista matkapuhelimen säteilylle tulee välttää?
Hyvän esityksen piirteitä – ja mitä kannattaa välttää
Ohjeita SuLVInetin käyttöön Käynnistä diaesitys yläpalkista Neuvosten ”Limppu” ja ”Allu” laatiman ensimmäinen opastusohjelman tarkoitus: Opitaan kirjautumaan.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
TOP-keskus 2003 Turun 6-luokkalaisten TVT- taitotasokartoitus, kevät 2003 Turun kaupungin Tieto- ja viestintätekniikan TVT - opetuskäytön strategia -asiakirjassa.
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Mikä minä olen ? Minä olen suunnilleen 20 cm pitkä. Minun toiminto sopii kummallekin sukupuolelle. Minut voi löytää seisomasta, roikkumasta tai makaamasta.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
S Sosiaalitekniikka 1999 S Sosiaalitekniikka.
Sähköpalokuolemat Suomessa Antti Nenonen, Tukes Sähköpalokuolemat Suomessa Tilastollinen tutkimus Ylitarkastaja Antti Nenonen.
Yhdessä vahvemmaksi kasvaminen
Aisti-, kehitys-, ja kommunikaatiovammaiset tietoliikennepalveluiden käyttäjinä S Sosiaalitekniikka 1999.
Esteettömyys www-sivuilla Eija Mykkänen Mediatekniikan seminaari
PowerPoint-esitys OHJE.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
Pelien -ohjelmointi Syksy 2007 Vapaavalintainen opintojakso 3 op. ITP8TM003.
HOPS - Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ammattiin kasvamisen tukena TL/
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
1. IHMINEN.
MultiMaker 7.0 Workshop Ohjelma, jossa voidaan luoda näyttäviä multimediasisältöjä. Yhtä sisältökoko-naisuutta kutsutaan esitykseksi. Ohjelmointitaitoja.
AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-17 Ikäihmisten kotona asumista tukevien järjestelmien kehittäminen Ovivalpas loppudemo Mathias.
Parajousiammunta SJAL tuomarikoulutus Parajousiammunta - luokat Tähtäinjousi – W1, W2 ja Standing – kaikissa erikseen miehet ja naiset. – Välineet.
Iak115 Dokumenttien käsittely ja tietoverkot Dokumenttien käsittely ja tietoverkot — kurssirunko 1. Windows-käyttöliittymä ja ‑ tiedostojärjestelmä;
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa.
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
1.1. YHDISTETTY FUNKTIO (g o f) (x) = g(f(x))
1 Invalidiliitto 1 Avustajakoiratoiminta Katso esittelyvideo.
Ajatuksesta albumiin Digitaalikameran käytön jatkokurssi.
Fyysinen valmennus pojat -04 Tiivistetty katsaus P 04 joukkueen fysiikkaharjoitteluun Jape.
Iäkkäiden henkilöiden kaatumistapaturmat KTL:n aineistoon pohjautuen IKINÄ-opas kaatumistapaturmien ehkäisyyn.
Käden amputaatiot Sippola Ulla, toimintaterapeutti AMK Kuusisto Johanna, toimintaterapeutti AMK
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Koulutus kotisairaanhoidon ja kotipalvelun sekä muita sosiaali- ja terveydenhuollon avopalveluja tuottaville työntekijöille Erityisryhmien asumisturvallisuusriskien.
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Saavutettavuus/esteettömyys   Tilat, tuotteet ja palvelut suunnitellaan kaikkia käyttäjiä varten. Design for all / Universal design.
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
Työpisteen ergonomia.
VoiTas-koulutus Kiimingissä Orientaatio Kohti koulutusta Lisää laatua liikuntaan Oppia ikä kaikki.
Iän vaikutus näkemiseen
Sosiaalistuminen (sosialisaatio)
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
ESR Osaan! – Avaimia aikuisten perustaitoihin
2.2 Tutustutaan finalisteihin
Esityksen transkriptio:

ERITYISKÄYTTÄJÄRYHMÄT Maria Köykkä TKK/ Tietoliikennelaboratorio S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

Mitkä ominaisuudet jakavat käyttäjät eri ryhmiin? ikä sukupuoli fyysiset ominaisuudet luonne oppimistyylit ja -tavat henkilökohtainen tieto- ja taitotaso (kokemus) koulutus/ammatti käyttötarve/-tilanne S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

Millainen on normaali käyttäjä? S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

Erityiskäyttäjäryhmät vanhukset liikuntavammaiset käsivammaiset kuurot, kuuroutuneet ja kuulovammaiset sokeat ja näkövammaiset puhe- ja kommunikointivammaiset kehitysvammaiset ja muita kognitiivisia häiriöitä omaavat S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

Sosiaalitekniikan peruskysymykset: Miten teknologiaa tulisi suunnitella niin, että myös erityiskäyttäjäryhmät voisivat tasavertaisesti käyttää niitä? (Esteiden poistaminen) Miten uusi tekniikka voisi auttaa henkilöä niin, että hän voisi elää mahdollisimman tasavertaisena muiden kanssa? (Mahdollisuuksien tarjoaminen) S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

Vanhukset Valtaosa ihmisistä terveitä 40-45 vuoden ikään saakka n. 60-65 vuoden iässä alkaa esiintyä ongelmia päivittäisistä toiminnoista selviytymisessä, koska: keho menee kasaan nivelet jäykistyvät ja lihasmassa pienenee koordinaatiokyky, ketteryys ja notkeus heikkenevät aerobinen kapasiteetti heikkenee tasapaino järkkyy ja saattaa aiheuttaa huimausta asennon korjaantuminen vaikeutuu suurtaajuuksisten äänten erotuskyky heikkenee lähellä olevien pienten kohteiden tarkka näkeminen vaikeutuu hämäränäkö heikkenee kontrastien erotuskyky heikkenee näkökenttä supistuu S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

Ongelmia tekniikan käytössä: värien erottelukyky heikkenee liikkuvan kohteen yksityiskohtien erottelukyky heikkenee kognitiiviset toiminnot saattavat hidastua muistamattomuus ja dementia ovat yleisiä vanhuksilla Ongelmia tekniikan käytössä: vaikeuksia päästä laitteen luo hitaantuneen reaktionopeuden takia vaikea käyttää laitetta, jossa useita nopeasti muutovia käyttövaiheita vaikeuksia suuntia ja kuulla hälytysääniä vaikeuksia erotella laitteen ääniä, jotka saattavat ilmaista eri asioita vaikeuksia nähdä käyttöliittymän symboleja vaikeuksia nähdä näytöllä olevaa tekstiä vaikeuksia käyttää pieniä laitteita, jotka vaativat erityistä sorminäppäryyttä -->hienomotoriikan heikkeneminen vaikeuksia käyttää laitteita, jotka vaativat erityistä voimaa vetää tai painaa jotain vipua tai nappulaa oppii hitaammin uuden laitteen käytön satunnaisessa käytössä laitteen toiminnot saattavat unohtua S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

Liikuntavammaiset ja käsivammaiset Jalkojen vähentynyt tai puuttuva toiminta -->usein käytössä pyörätuoli, keppi tai rollaattori Käsivarsien tai sormien vähentynyt tai puuttuva toiminta Ongelmia tekniikan käytössä: fyysinen pääsy laitteiden luo input- laitteiden (esim. hiiren tai näppäimistön käyttö) kosketusnäytön käyttö esineen nostaminen ja pitäminen kädessä näppäimien painaminen, vipujen vetäminen tms. korttien, kolikoiden tms. työntäminen laitteen sisään S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

Keinoja, joilla ongelmia voi poistaa julkiset laitteet “loogisiin paikkoihin” laiteympäristön ergonominen suunnittelu (esim. pyörätuolille tilaa laitteen alle) sähköovet laitteeseen hands-free toiminto kallistuva näppäimistö langaton puhelin kolikko- ja korttilaitteiden suunnittelu sellaisiksi, että kolikot ja kortit voi työntää niihin siihen varta vasten suunnitellulla apuvälineellä S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

Mitä vaikeuksia arkipäivän viestinten käytössä? puhelin puhelinvastaaja teksti-TV matkapuhelin sähköposti WWW S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

Apuvälineet Mikä on apuväline? apuvälineitä vanhuksille (turvallisuus, liikkuminen, kommunikointi) apuvälineitä vanhuksille turvapuhelin kulunvalvontalaitteet erilaiset kutsujärjestelmät muistuttajat S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999

apuvälineitä liikuntavammaisille ympäristöhallintalaitteet (oven avaus, ikkunan käyttö, ovipuhelin jne.) fyysiset apuvälineet (rollaattori, pyörätuoli jne.) S-72.500 Sosiaalitekniikka 1999