VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Annukka Larsen valaistussuunnittelija AMK Valon kaupunki -hanke Jyväskylän kaupunki Kaupunkirakennepalvelut Liikenne- ja viheralueet Puh
Advertisements

CAN-VÄYLÄ AUTOISSA.
Keskuskaavio, esimerkki 1
Tehtävä 3: PowerPoint Heli Lämsä.
Puistomuuntajat Jani Jämsä.
VALAISTUS KYLPYHUONE, WC JA SAUNA Minna Lännenmäki
Sähäkästi sähköstä, makeasti magnetismista
Resistanssi ja Ohmin laki
Turvavalokeskuksen kaapelointi 2011
Monijohdinkaapeli maassa 52-2 Sarake Sarake 5
Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja
Sähäkästi sähköstä, makeasti magnetismista
Atte Järvinen Julia Martikainen Jani Grönlund
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Elektroskandia valaisimet – energiatehokkaat ratkaisut
Sähkösuunnittelu Seppälä Oy Puh Toimipisteet: • Varkaus • Lappeenranta.
Eristysresistanssimittaus
Tehtävä 3: PowerPoint Harjoitus.
Tehtävä 3: PowerPoint Toni Kääpä.
Tehtävä 3: PowerPoint Ville Julkunen.
Mittaus- ja ryhmätyökeskukset
Virtapiirit.
2 VASTUKSET.
Kondensaattori lyhyesti
Turvavalaistusjärjestelmien kaapelointi keskusjärjestelmässä
Virtapiiri.
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Mikä on CAN? • CAN (Controller Area Network) on autojen hajautettujen
Sähkölaitteiden palot 00:4001:3502:2003:53 Kuvasarja television polttokokeesta, kuvattu VTT:n palolaboratoriossa 2000.
Tehtävä 3: PowerPoint Ilkka Huttunen. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Tehtävä 3: PowerPoint Tomi Ilmonen. Ohjeistus Tämä on tehtävä 3: Power Point Etene tässä olevien ohjeiden mukaan. ◦ Älä ”hypi” eli käy kohta kohdalta.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Ti Lähiverkot -Erikoistyökurssi
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Älyenergimittarit ja säätölaitteet Laitekokeilu Ilmastokadulla.
PALOTURVALLINEN ASUMINEN KOHTI TURVALLISTA HUOMISTA!
BINÄÄRILUKUJÄRJESTELMÄ
SLY92-KYTKENNÄN PERIAATTEET
PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kuva-aineisto koulutukseen.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
KNX - DALI harjoitus 2 Ryhmä ECG-ohjaukset TEHTÄVÄNANTO
Luxomat PD4-M-TRIO-2DALI-1C-AP tai –FP asennus ja säätöohje
Elektroniikan komponentit
Unelmana Suomen älykkäin hiihtolatu - Älylatu
Virtapiirit.
Määritä vastuksen resistanssi 1
27. Jännite ja sähkövirta mitataan mittarilla
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
KNX - DALI harjoitus 1 Yksittäiset ECG-ohjaukset RATKAISU
KNX - DALI harjoitus 2 Ryhmä ECG-ohjaukset RATKAISU
Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja
Tehtävä 3: PowerPoint Maria Rahkola.
Suurjännitetasasähkönjakelu
PALOTURVALLISUUTTA KOTONA
28. Sähkölaitteet tarvitsevat sähkövirtaa toimiakseen
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Iän vaikutus näkemiseen
Lamppujen sarjaankytkentä
Service-etäyhteys ja tukipalvelu
Tehtävä 3: PowerPoint Jouni Koski.
Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja
MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS
OMAKOTITALON SÄHKÖINEN VARUSTUS 2016
Koneen kokoaminen.
Energiatehokasta valaistusta taloyhtiöön
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Palotapaturmat
Esityksen transkriptio:

VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET Keskitalo Anne Länkinen Pekka 5.11.2013

Suuren osan rakennusten sähköasennuksista muodostavat valaisinryhmien asennukset Valaistusryhmien kaapeleita voidaan asentaa seinä- ja kattopinnalle, kaapelihyllylle, valaisinripustuskiskoon, johtokanavaan sekä puu- ja kivirakenteiden onteloihin Valaistuskytkimeen on leimattu kytkimen tunnusnumero. Vaihe-johtimen liitin on merkitty kytkimessä L- tai P-kirjaimella ja nollajohtimen liitin N-kirjaimella. Kytkimeltä valaisimelle tai toiselle kytkimelle lähtevät johtimet liitetään kytkimen nuolitunnuksilla varustettuihin liittimiin. Muiden johtimien (esim. suojamaadoitusjohdin) jatkamiseen varatut liittimet on merkitty yleisesti X-kirjaimella. Kytkimissä on usein omat jousiliittimet merkkilamppua varten.

Yksinapainen, 1-kytkin Peruskytkin, jolla ohjataan yhtä valaisinryhmää. Yksinapaisessa kytkimessä kytkin kytkee ja myös katkaisee yhteyden kahden liittimen välillä.
Vaihejohtimesta (liitin L) sähkö kulkeutuu valaisimelle kytkimen ollessa sulkeutuneena. Kytkimen ollessa auki, valaisimelle menevä yhteys katkeaa ja valaisin sammuu.

Kytkentäkaavio, 1-kytkin

1+1+1-kytkin

Sarjakytkin, 5-kytkin, kruunukytkin aiemmin ohjattiin kruunuvalaisimen lamppuryhmiä käytetään kahden erillisen sähkölaitteen ohjaamiseen (1+1-kytkin)

Kytkentäkaavio, 5-kytkin

Vaihtokytkin, 6-kytkin, käytäväkytkin Käytäväkytkennässä vaihtokytkin kytketään toiseen vaihtokytkimeen. Kahdella yhteen kytketyllä vaihtokytkimellä ohjataan valoryhmää kahdesta paikasta esim. portaiden ylä- ja alapäästä. Jos valo on päällä kumman tahansa katkaisijan käyttö sammuttaa valon ja valojen ollessa pois kumman tahansa katkaisijan käyttö sytyttää valot.

Vaihtokytkentä voidaan tehdä kahdella eri tavalla 1. Keskukselta tuleva vaihe kytketään toisen valokytkimen L-liittimeen ja toisen kytkimen L-liitin yhdistetään lamppuun. Kytkimien nuoliliittimet liitetään toisiinsa. 2. vaihe kytketään molemmissa vaihtokytkimissä toiseen nuoliliittimeen ja toiset nuoliliittimet yhdistetään lampulle. Molempien kytkimien L-liittimet johdotetaan toisiinsa.

Kytkentäkaavio, 6-kytkin

Ristikytkin, 7-kytkin Ristikytkintä käytetään yhdessä kahden vaihtokytkimen (6-kytkimen) kanssa. Kytkennässä voi olla kahden vaihtokytkimen lisäksi useita ristikytkimiä. Kytkennässä valoryhmää voidaan ohjata kolmesta tai useammasta paikasta. Mikä tahansa kytkin sytyttää sammutetun lampun ja mikä tahansa kytkin sammuttaa palavan lampun. Valaistusta voidaan ohjata useasta kohdasta, kun vaihtokytkimien väliin lisätään ristikytkimiä.

Kytkentäkaavio, 7-kytkin

Kytkimen asennus Kytkimet tulee asentaa yhdenmukaisella tavalla ottaen huomioon mahdollinen kalustesuunnitelma, rakenteiden ja pintamateriaalien vaatimukset. Johtimet kytketään porras- ja ristikytkimiä lukuun ottamatta niin, että virtapiiri sulkeutuu painettaessa vipupainikkeen yläosa sisään, nostetaan vipu ylös tai vääntökytkin käännetään pystyasentoon. Asennuskorkeus lattiasta vähintään 100cm, kojerasian keskipisteen etäisyys ovenpielestä 10cm. Kytkin tulee sijoittaa niin, ettei jää avautuvan oven taakse.

Valaistuksen ohjaus Kytkimet Painonapit (kerrostalot) Himmentimet Liiketunnistimet (infrapuna, ultraääni, mikroaalto) Hämärä- ja kellokytkimet Ohjelmoitavat järjestelmät

Himmennin säätää valon kirkkautta valon kirkkautta voidaan vähentää tai lisätä säätämällä valaisimelle syötettävän jännitteen tehollisarvoa ja sitä kautta tehoa Energiansäästölamppuja ei yleensä voi himmentää, jollei niissä ole mainintaa himmennettävyydestä Vanhat himmentimet toimivat sarjaan kytketyllä säädettävällä tehovastuksella tai säätömuuntajalla. Himmentimet ovat elektronisia ja perustuvat vaihekulmasäätöön (TRIAC) ja pulssileveysmodulaatioon (hakkuritehonlähde)

Kytkentäkaavio

Valaisinpistotulpat ja -rasiat Pistotulppia on 4 erilaista: tavallinen, suojamaadoitettu, kruunu ja suojaeristetty. Pistorasioita on 3 erilaista: tavallinen, suojamaadoitettu ja kruunu

Tavallinen Tavallista käytetään kun ohjataan yhtä lamppua yhdellä kytkimellä esim. makuuhuone

Suojamaadoitettu keittiössä, pesuhuoneissa ja ulkovalaistuksessa

Kruunu lamppua ohjataan useammasta paikasta esim. käytävät, portaikot

Suojaeristetty

Tavallinen

Suojamaadoitettu

Kruunu

Suojaeristetty

Poikkeus

Pinta-asennus

Lähteet Ahoranta, Jukka: Sähköasennustekniikka Ahoranta, Jukka: Sisäjohtoasennukset Ensto ABB http://koti.mbnet.fi/~huhtama/ele/index.php?si=merkit15.sis&pa=j http://www.etman.fi/site/assets/files/1067/22100_22000.png