Laskettavat substantiivit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Open Road Artikkelit: a / an p. 132 Julie Silk, Riitta Silk.
Advertisements

Adjektiivit ja Adverbit
Suomen kielen ominaispiirteet.
Monikko.
Articles a an the. Substantiivit YleissanatC-sanatU-sanatErisnimet Yksikkö Monikko.
Epäsuora esitys Käytä epäsuoraa kerrontaa silloin, kun kerrot, mitä joku sanoi tai mitä jossain sanottiin Epäsuora kerronta eli raportoitu puhe on siis.
Omistamisen ilmaiseminen
YLEISPREESENS Käyttö: jokin tapahtuu yleensä, toistuvasti, usein
KESTOPREESENS.
YLEIS- JA KESTOPLUSKVAMPERFEKTI
Open Road    Yksikkö ja monikko p. 132.
LIITEKYSYMYKSET.
1 Ei artikkelia Julie Silk, Riitta Silk. Otavan asiakaspalvelu Puh Tilaukset Kirjavälitys Oy Puh Faksi.
1 Persoonapronominit Julie Silk, Riitta Silk. Otavan asiakaspalvelu Puh Tilaukset Kirjavälitys Oy Puh
Open Road    Relatiivipronominit Julie Silk, Riitta Silk.
YLEISPREESENS.
YLEIS- JA KESTOPERFEKTI
ENA1 Today’s Special. Muotoseikkoja koko nimi oikeaan yläkulmaan, myös ryhmä otsikkoon numero; ei alleviivausta kolme tekstikappaletta älä tee mitään.
Today’s Special ENA5 Fall älä jaa sanoja otsikon numero (älä muuta otsikkoa) sanamäärä ei saa ylittyä liikaa! sanaston monipuolisuus! ajattelun.
Today’s Special ENA5 Spring 2015 kirjoita paperiin nimesi kirjoita nimesi oikein älä jaa sanoja otsikon numero on oltava (älä muuta otsikkoa) kirjoita.
Substantiivit Substantiivit ovat jonkin ihmisen, eläimen, asian tai esineen nimityksiä. - a pupil - a horse - an orange - a chair - time - history.
YLEIS- JA KESTOIMPERFEKTI
ENA TODAY’S SPECIAL. otsikko oltava täysin oikein; numero pitää olla; ei alleviivausta! oma nimi oikeaan yläkulmaan; marginaaliin ei mitään.
Today’s Special eli Päivän Pannu. otsikon numero oltava älä tavuta sanoja kappalejako: väh. kolme kappaletta, sisennys (ei tyhjää riviä väliin) muista.
Substantiivit. Maskuliini Maskuliineja ovat yleensä sanat jotka päättyvät kirjaimiin: -o -o -or -or.
By Learning for Integration ry. Immigration issues in Finland: Somalis  Until the 1980s Finland was very much a homogenous society with only a few foreigners.
1 Paljoussanat Julie Silk, Riitta Silk. Otavan asiakaspalvelu Puh Tilaukset Kirjavälitys Oy Puh Faksi.
SUOMEN KIELEN OMINAISPIIRTEET Suomi kuuluu uralilaiseen kielikuntaan, suomalais- ugrilaisten kielten ryhmään, ja sen sukukieliä ovat mm. viro, unkari ja.
Suomi 1A Tiistai 9. helmikuuta Laskiainen Laskiaistiistai ja laskiaissunnuntai Laskea (1) mäkeä: Slide a slope Laskiaispulla: hillo vai mantelimassa.
Suomi 3A Maanantai 16. toukokuuta 2016 Leijonat. Selkouutiset Uutiset helpolla suomen kielellä internetissä
”mennyt aika”. YKSIKKÖ  I was minä olin  You were sinä olit  He / She / It was hän oli MONIKKO  We were me olimme  You were te olitte  They were.
PASSIIVI WHAT IS DONE?. Miksi passiivi? - huomio kohdistuu tekemisen kohteeseen - varsinaista tekijää ei tunneta, se on itsestään selvä tai sillä ei ole.
Open Road    Ei artikkelia p. 132 Julie Silk, Riitta Silk.
Infinitiivi + to-partikkeli
Kaksi perfektiä: Mitä eroa muodoilla on?
Relatiivipronominit Relative pronouns.
OLLA-verbit Olla-verbejä on englannin kielessä kaksi: ’be’ ja ’have’.
Kysymysten muodostaminen
Passiivi S
Yksiköt ja monikot, jotka poikkeavat suomen kielestä
Määräysmuodot englanti - ruotsi
En-sanojen monikko: Ruotsin kielessä substantiivit eli asioita, esineitä ja ihmisiä kuvaavat sanat jaetaan en- ja ett- sukuisiin. En-sukuiset sanat.
Indefiniittipronominit:
preesens – imperfekti – perfekti – pluskvamperfekti - futuuri
Substantiivit Substantiivit ilmaisevat
Indefiniittipronominit:
PREPOSITIOT.
yleisessä merkityksessä ’jotkut’, ’eräät’
Yleispreesens Ja be ja have -verbit.
EPÄSUORA KERRONTA Reported speech.
Substantiivit: yksiköitä ja monikoita
Words of quantity Open Road 6 pp
Perussanajärjestys Julie Silk, Riitta Silk 1 Open Road Open Road
RELATIIVI- JA INDEFINIITTIPRONOMINIT
INFINITIIVI / ING-MUOTO
SUBSTANTIIVIT JA ARTIKKELIT
SUBSTANTIIVIT JA ARTIKKELIT
Yleispreesens: mitä yleensä tapahtuu
OMISTAMINEN = GENETIIVI
Preesens Englannissa on kaksi preesensmuotoa: yleis- ja kestopreesens. Mitä eroa niillä on? I eat toast every morning. I am eating toast now. The sun sets.
Open Road Artikkelit: a / an p. 132 Julie Silk, Riitta Silk.
YLEISPREESENS.
ADVERBIT = ”MITEN” Käyttö
Substantiivien suku.
Indefiniittipronominit:
Open Road    Substantiivit p. 132 Julie Silk, Riitta Silk.
Mitä tapahtuu? Mitä tehdään?
Indefiniittipronominit:
Lue tekstikirjan sivut tarkkaan
Articles a an the.
Esityksen transkriptio:

Laskettavat substantiivit Useimmat englannin kielen substantiivit ovat laskettavia (count nouns). Niillä on siis yksikkö ja monikko. - a book – many books - an idea – many ideas Aine- tai abstraktisanoja ei voi laskea eli niillä ei ole monikkoa. - water, air, love, hate, mathematics

Monikon muodostus Yleensä lisätään pääte -s. - a girl – girls - a chair – chairs Jos sana päättyy yksikössä suhu- äänteeseen [s], [z], [∫], [dʒ] tai [t∫], pääte on -es. - a bus – buses - a match – matches - a box – boxes - a dish – dishes

Pääte on -es myös useimmilla o- päätteisillä sanoilla - a potato – potatoes - a tomato – tomatoes Konsonantin jäljessä yksikön -y-pääte muuttuu monikossa -ie:ksi - a lorry – lorries - a baby – babies Vokaalin jälkeinen -y ei muutu - a day – days - a boy – boys

Yksikön loppu -fe ja -f on monikossa usein -ves - a shelf – shelves - a wife – wives Eräät monikkomuodot ovat epäsäännöllisiä - a man – men - a woman – women - a child – children - a foot – feet - a tooth – teeth - a mouse – mice

Huom! - a person = yksi ihminen - people = ihmiset Joillakin substantiiveilla on sama muoto yksikössä ja monikossa - a sheep – sheep - a reindeer – reindeer - a fish – fish - a salmon – salmon

Ei-laskettavia substantiiveja Joitakin suomen kielen monikollisia sanoja käytetään englannissa vain yksikössä. - advice neuvot - equipment varusteet - furniture huonekalut - homework kotitehtävät - information tiedot - luggage / baggage matkatavarat - money rahat - news uutiset

Tällaisiin sanoihin liittyvät verbit ja pronominit ovat myös yksikössä. - That furniture was very old. - This luggage is very heavy.

Suomessa monikko, englannissa yksikkö Eräät suomenkielen monikkomuotoiset sanat ovat englannissa yksikössä. - a face kasvot - a party kutsut - a wedding häät - a funeral hautajaiset Niihin liittyvät verbit ja pronominit ovat myös yksikössä. - That was a nice party. - My sister had a big wedding last summer.