Tutkijan identifioinnin esiselvitys 2013 Tuija Raaska 3.12. 2012 RAKETTI-TIEHA –ohjausryhmän kokous.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Advertisements

Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
Maailma muuttuu - pysyykö kirjastolaitos mukana? Suomen tieteellisen kirjastoseuran Kirjastosihteerien työryhmän Asiakaspalvelupäivä - teemana muutos -
Esiselvitys valtion tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Tekniset ongelmat, aikataulu ja ohjeistus OKM:stä johtuvat ongelmat Tiukka aikataulu Ohjeistus myöhässä tiedonkeruuseen nähden Muutokset ohjeistuksessa.
- TiedeKOTA työryhmä (pj. Poropudas): tiedonkeruun kehittämisen kannalta ongelma on yliopistojen julkaisutietokantojen erilaisuudessa ja erillisyydessä,
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Tutkimuksen tulosalue Olli Poropudas / /1.1. Valtakunnallisen julkaisurekisterin perustamisen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
ORCID ja tutkijoiden tunnistaminen RAKETTI-tulosseminaari, Jyrki Ilva
Tutkijan identifiointi –kyselyn tuloksia Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
Yleiskuva CSC:n palveluista Tuija Raaska
Korkeakoulujen yhteiset luokitukset ja koodistot
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy TUTKI-ohjausryhmä
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Tutkijan kommenttipuheenvuoro Annika Blomberg TY TUTKIJAN IDENTIFIOINTI.
Ajatuksia TUTKIn suuntaamisesta Tuija Raaska
Kannusteet ORCID-tunnisteen käyttöönottoon. Kannusteita tutkijoille ORCID-tunnisteen käyttöönottoon Tiedottaminen? – Saadaan tavoitettua vain murto-osa.
Tutkijan identifiointi -esiselvitys Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy RAKETTI-tulosseminaari
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto JURE.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Korkeakoulujen tietomalli: Tutkimus
OKM- JULKAISUTIEDONKERUUN KÄYTÄNNÖT JA V IPUNEN Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Organisaatioiden välinen yhteistyö OKM:n näkökulmasta
TUTKI Tietomallityöryhmä RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Tietomallityöryhmän loppuraportti RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Kansainväliset tutkijatunnisteet Tutkijan identifiointi -seminaari Jyrki Ilva
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Tutkijoiden ORCIDisointi - uhka vai mahdollisuus?
VIRTA-julkaisutietopalvelu julkaisutiedonkeruuseminaari.
J ULKAISUTIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUKSET OKM: N NÄKÖKULMASTA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
Ehdotus CSC:n bibliometriikkapalveluista 1.Korkeakoulujen vuosittainen julkaisutiedonkeruu 2.Korkeakoulujen julkaisutietojen tilastointi ja raportit 3.WoS-
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Henkilöstötiedonkeruun kehittäminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
YTHS:n integraatio VIRTAAN. Tilanne nyt YTHS otti yhteyttä CSC:hen Virta-tietojen saamiseksi erityisesti opiskelijoitten läsnäolotiedon osalta YTHS:n.
Julkaisutiedot valtakunnalliseksi tietovarannoksi Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto -seminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
ORCIDin käyttöönotto Suomessa Hanna-Mari Puuska
OKM TIEDONKERUUT Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönotto Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
Julkaisusyöttöpalvelun toteutus Hanna-Mari Puuska Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä
Julkaisutietovirrat - tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska
Tutkimustietovaranto – käyttötapauksia (Tutkimuspalvelupäivien työpajan tuloksia) Tutkimushallinnon tietovirtojen ja tutkimustietovarannon ohjausryhmä.
Tutkimustietojen näkyvyys ja hyödynnettävyys
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
PRS-palvelun VN:n periaatepäätöksen valmistelu
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Julkaisujen syöttöpalvelu
OKM:N HALLINNONALALLE
ORCIDin käyttöönoton etenemissuunnitelma
Julkaisutietovirrat - tilannekatsaus
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
JULKAISUTIETOJEN POIMIMINEN VIRRASTA SUOMEN AKATEMIALLE JÄTETTÄVÄÄN HANKERAPORTTIIN Reino Viita © SUOMEN AKATEMIA 2016 | TIETEEN PARHAAKSI.
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönoton edistäminen
Julkaisusyöttöpalvelun toteutus
Open Researcher & Contributor iD
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
OKM T&K TIETOJEN TIETOPOHJA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Esityksen transkriptio:

Tutkijan identifioinnin esiselvitys 2013 Tuija Raaska RAKETTI-TIEHA –ohjausryhmän kokous

Miksi? –Tieteellisessä julkaisemisessa ja tutkimuksenarvioinneissa tarvitaan täsmällistä tietoa siitä, kuka julkaisun kirjoittajaksi merkitty henkilö on ja kenen ansioksi sen tuottamat tulospisteet lasketaan –Tällä hetkellä käytännöt ovat hajanaisia ja tekijöiden luotettava tunnistaminen pelkästään henkilönimien pohjalta on mahdotonta, etenkin kun nimet saatetaan eri yhteyksissä ilmoittaa eri muodossa ja samannimisiä henkilöitä esiintyy yleisesti –Julkaisun tekijöiden affiliaatio eivät riitä ongelman ratkaisuksi, sillä tutkijat ovat liikkuvat organisaatiosta toiseen, ja affiliaatiot saattavat muuttua tiuhaan myös projektirahoituksista riippuen – Tutkijoiden identifiointiin tarvittaisiin tunnistejärjestelmä

Tutkijan identifiointi –mitä etua? ─tieteellisessä julkaisemisessa ja tutkimuksenarvioinneissa tarvitaan täsmällistä tietoa siitä, kuka julkaisun kirjoittajaksi merkitty henkilö on ja kenen ansioksi sen tuottamat tulospisteet lasketaan ─koko uran ajan mukana vaikka vaihtaisi maata/organisaatiota ─tutkimusansioiden kiinnittäminen luotettavasti henkilöön (julkaisujen lisäksi muut tutkimusansiot) mm. tutkimus- rahoituksen jakamisessa Mahdollistaisi kansallisella tasolla mm. –julkaisutietojen tilastoinnin tutkijan taustatietojen mukaan (esim. tutkijanuravaihe, sukupuoli, ikä, liikkuvuus jne.) –analyysit kansainvälisistä viitetietokannoista (WoS- ja Scopus ) tutkijan taustatietojen mukaan –haut julkaisuportaalista tekijän mukaan –tutkimuksen tietoaineistojen kytkentä julkaisuun ja tekijään

Tutkijan identifiointi –miten? Eri tasoisia ratkaisuja, esim.: 1.Julkaisu- ja henkilöstötiedonkeruun linkittäminen –Julkaisun tekijöille liitettäisiin sama henkilö-ID, jota käytetään henkilöstötiedonkeruussa –Ei voida tunnistaa samaa henkilöä eri korkeakouluissa –Kattaa vain korkeakouluihin palvelussuhteessa olevat henkilöt (ei apurahatutkijat yms.) 2.Kansallinen tutkijarekisteri –Miten määritellään tutkija? 3.Kansainvälinen tutkijan identifiointi (ORCID) –Sama tutkija-ID seuraa henkilöä korkeakoulusta toiseen –Kustantajat mukana ORCID-yhteistyössä, (tekijän ID suoraan julkaisussa) –Kehitys vasta alkuvaiheessa

Miten? –OKM on antanut CSC:lle tehtäväksi selvittää vuoden 2013 aikana erilaisten ratkaisujen teknisiä toteuttamismahdollisuuksia sekä arvioita kustannuksista ja mahdollisista toteuttamisaikataulusta –kansainväliseen kehitykseen perehtyminen ja lokalisaatio suomeen (julkaisuihin ja nimiauktoriteetteihin liittyvät kv. projektit) –tunnistusasian huomioiminen tutkimustietojärjestelmähankinnan osana –TUTKI- ja TIEHA-ohjausryhmät, molemmilla roolinsa esiselvityksessä, eri näkökulmista

Päätösesitys –Esiselvityksen laatimiseen perustetaan työryhmä –Jäsenehdokkaita? –TIEHA-ohjausryhmä ohjaa/seuraa/tukee esiselvityksen laatimista?