Raittiuden trendit 1960-2006 Alkoholi- ja huumetutkijain seuran Raittius liikkeessä –seminaari 29.11.2007 Heli Mustonen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA KUOLLEET YLI 64-VUOTIAAT Lähde:Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2007 ennakkotietoja.
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
1 Ostopaikkakysely Heli Rauman Anu Simonen. 2 Kyselyn toteutus •Riihimäen kotitalouksiin lähetettiin yhteensä 2780 kyselyä •Kotitaloudet valitsimme postinumeroiden.
VALTIONHALLINNON YLIMMÄN VIRKAMIESJOHDON PALAUTEPÄIVÄ
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi Stakesissa Jussi Simpura
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Päihdetilastollinen vuosikirja 2012
Työpaikkaväkivallan yleisyys kyselytutkimusten valossa Väkivalta työpaikalla - entä sen jälkeen? Reino Sirén Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos.
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Eläkeselvitys 2012: Selvitys TEKin jäsenten näkemyksistä eläkeiästä ja eläke- ehdoista
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
Suomalaisnuorten terveys ja terveystottumukset
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Päihdekysely /ELT Alkoholi- ja huumetutkimus1 PÄIHDEKYSELY 2002.
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Aikakauslehtiä ikä kaikki – Aikakauslehtien lukeminen eri ikäkausina Mervi Raulos Suomen Gallup-Media Oy.
Päihdetilastollinen vuosikirja 2011
Alaraaja-amputaatiot
3. LAADULLISTEN VASTAUSTEN RAPORTOINTI. Väittämien keskimääräiset osuudet kaikista lehdistä.
Sirpa Rajalin LIIKENNETURVA Nuorten seminaari Kuopiossa Mitä nuoruus on? Miten nuoruus näkyy liikenteessä? Miten nuorten riskinottoa liikenteessä.
Kuntalaiset ja suorat osallistumis-/vaikuttamistavat - erilaisten osallistumis-/vaikuttamistapojen käyttö - arviot osallistumis-/vaikuttamistapojen vaikuttavuudesta.
Miten alkoholi näkyi päivystyksessä kahden vuoden aikana? tapaturmapotilaat puhallutettiin alkometrillä hoitoon tullessa päihtyneiden tapaturmapotilaiden.
Toimeentulotuki 2013 Ari Virtanen THL1.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013/Tilastoraportti 17/20141 Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013 Aune Flinck, Tuula Kuoppala ja Salla.
TYÖVOIMA JA TYÖPAIKAT vuotiaan väestön työllisyysaste (%) Helsingissä peruspiireittäin Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2.
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö 2009 Tietoja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä ja koulutuksesta vuoden 2009 lopussa (julkinen ja yksityinen.
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Kouluterveyskysely 2011 Salon prosenttiosuudet Elinolot ja terveystottumukset Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat Lukion 1.ja 2. vuoden opiskelijat Ammatillisten.
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2010 Aune Flinck, Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Alkoholi.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
PISA Programme for International Students Assessment OECD-maat.
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Tupakkatilasto 2014 Tuomo Varis Sirpa Virtanen Tupakkatilasto 2014 / Tuomo Varis ja Sirpa Virtanen.
Päihdehuollon huumeasiakkaat 2014 Martta Forsell Tuula Nurmi.
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
Päihdetilastollinen vuosikirja 2015 Tuomo Varis Sirpa Virtanen Tuomo Varis ja Sirpa Virtanen.
TAULUKOIDEN JA KUVIOIDEN TULKINTA.  ILMAISIA PISTEITÄ EI KANNATA MENETTÄÄ LAISKUUDEN VUOKSI!  Tulkinnan ydinkohtia: pääsanoma, suurimmat ja pienimmät.
Kuvalähde: Risto Kaikkonen TEROKA Diabetes: Koulutusryhmien väliset erot Kainuun maakunnassa.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Kohonnut verenpaine: Koulutusryhmien väliset erot Kainuun maakunnassa
Diabeteslääkkeiden erityiskorvausoikeudet Kainuussa vuosina : Koulutusryhmien väliset erot vuotiailla Risto Kaikkonen TEROKA
Suuhygienia: Hampaiden harjaaminen vähintään kaksi kertaa päivässä
Suuhygienian koulutusryhmittäiset erot Kainuun maakunnassa: Vähintään kuusi puuttuvaa hammasta Risto Kaikkonen TEROKA Kuvalähde:
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
Selkäkivut: Koulutusryhmien väliset erot Kainuussa
psykologinen tiedonhankinta
Keskustelua nuuskasta
Marke Jääskeläinen Sirpa Virtanen
Päihdehuollon huumeasiakkaat 2015
Väestö ja väestönmuutokset
Aikakauslehtien lukeminen kuukausittain eri välineillä
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 4. Taloudellinen toimeentulo
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 11
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 1
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 2
Anna Heino & Mika Gissler
Jokioisten kunnan 8.-luokkalaisten HUBU-tulokset vuosina
Nuoret ja trendit -tutkimus
Esityksen transkriptio:

Raittiuden trendit Alkoholi- ja huumetutkijain seuran Raittius liikkeessä –seminaari Heli Mustonen

Esityksen rakenteesta Esittelen aikasarjakuviota, joiden yhteydessä kerron käyrien kulkuun ts. raittiudessa tapahtuneisiin muutoksiin vaikuttaneista tekijöistä aiemman tutkimustiedon pohjalta. Raittiuden yleisyys aikuisten (työikäisten) keskuudessa Nuorten raittiudesta

Tiedot raittiudesta saadaan toistuvista haastatteluista ja kyselyistä Aikuisväestö: Stakesin Juomatapatutkimus - toteutettu vuosina 1968, 1969, 1976, 1984, 1992 ja kohdejoukkona vuotiaat - haastattelua edeltävän 12 kuukauden raittius - tiedonkeruutapa: käyntihaastattelu Stakesin vuosien päihdekyselyt - kohdejoukkona vuotiaat - kyselyä edeltävän 12 kuukauden raittius - postikysely Kansanterveyslaitoksen (KTL) Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK) –tutkimus - toteutetaan joka vuosi, vuodesta 1986 kysytty alkoholin käyttöä / raittiutta yhtenä terveyteen vaikuttavana tapana - kohdejoukko 15–64-vuotiaat - kyselyä edeltävän 12 kuukauden raittius - postikysely

Tietoja nuorten raittiudesta Nuorten terveystapatutkimus - Vuodesta 1977 joka toinen vuosi - Kohdejoukkona 12-, 14-, 16- ja 18-vuotiaat - Tieto raittiudesta perustuu nuoren ilmoitukseen, ettei ole käyttänyt alkoholijuomia - postikysely Kouluterveyskysely - Raittiuden osalta vertailukelpoinen vuodesta Kunta- ja koulupohjainen kysely - Kohdejoukkona peruskoulun 8. ja 9. ja lukion 1. ja 2. luokan oppilaat - Kyselyyn vastataan luokassa - Tieto raittiudesta perustuu nuoren ilmoitukseen, ettei ole käyttänyt alkoholijuomia ESPAD WHO:n koululaiskysely

Raittiiden osuudet ikäryhmittäin, miehet

Raittiiden osuudet ikäryhmittäin, naiset

Välijohtopäätökset trendeistä: aikuiset Raittius vähentynyt vain naisilla selvästi Stakesin Päihdekyselyjen mukaan raittius on yleistynyt sekä miesten ja naisten keskuudessa vuosituhannen vaihteen jälkeen. Samojen kyselyiden mukaan raittius olisi yleistynyt erityisesti nuorimmissa ikäryhmissä. Ikäluokitus vaikuttaa tuloksiin

Loppupäätelmät: Raittius on selvästi yleistynyt nuorten alle 18-vuotiaiden keskuudessa Stakesin Päihdekyselyjen mukaan raittius on nousussa myös nuorten aikuisten miesten keskuudessa ja eläkeikää lähestyvien naisten keskuudessa.