Tiedostomuodot Jussi Talaskivi atk-suunnittelija Jyväskylän yliopisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Autoliikkeen aula Jussi Seppälä asentaja
Advertisements

Laitteet ja käyttöjärjestelmät
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Muistit, apumuisti, cd-, dvd-levyt ja asemat, USB-muisti
Informaatioteknologian instituutti Esityksen tekeminen PowerPointilla Jouni Huotari.
Videoita verkkoon mediapalvelinta hyödyntäen Itäsuomalainen oppimisverkosto Videostudio-ohjelmisto Wirecast 3.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Digitaalinen video Perusteet. Videokamerat • Analogiset VHS ja SHVS -kamerat • Digital 8 –kamerat –Digital 8 –kasetit tai 8 mm tai 8 Hi –kasetit • Mini.
lyhytkurssikoulutus 10 h KymiPro/Osku Kiri
Videoneuvottelu IP- verkossa Jussi Talaskivi atk-suunnittelija Jyväskylän yliopisto.
Canon EOS 550D © Ammattilaiset.
Internetin toimintaperiaate ja käyttötavat
Niina Katainen, Virtuaaliyliopistohanke, Mediaelementit Niina Katainen Virtuaaliyliopistohanke2003.
Cruiser 75/150 Teknisiä neuvoja Rami Rajala EP-Engineering Oy
CD-ROM-asema mikrossa
Audio © Reino Aarinen, Audio-tiedostoformaatit .wav Pakkamaton digitoitu ääni (Microsoft) .aiff Pakkaamaton digitoitu ääni (Macintosh). Audio.
Kiintolevyn osiointi.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Web Services ©Reino Aarinen, Miksi?  Web Services tekniikalla voi muuttaa valmiit sovellukset Web sovelluksiksi.  Sovellus voi julkaista toiminnon.
VMware workstation. VMware •Virtual Machine •Yhtiö perustettu vuonna 1998 •1999 julkaisi ensimmäisen tuotteen: VMware for workstations •2001 tuli VMware.
Kielten tasotesti TAMK /Joni Sallila.
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
Kuvan pakkaaminentMyn1 Kuvan pakkaaminen •Bittikarttakuva muodostuu kuvapisteistä, ja jokaisessa kuvassa on tietty määrä kuvapisteitä pysty- ja vaakasuunnassa.
Heikki Niiranen 2006 T Multimedian työvälineet Videoeditointi.
Antti Tiihala, Esa Tuuri, Matti Ali-Löytty, Janne Karhu
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ 1 Tiedekunnan esittelylistojen ja pöytäkirjojen tuottaminen ja julkaisu XML- kieltä ja InfoPath-sovellusta.
Sähköisen aineiston tunnistaminen Veli-Matti Häkkinen
Kurssilla käytettävät työkalut
TIETOKONEOHJELMAN RAKENNE OHJELMALLA ON KAKSI OSAA  MÄÄRITYSOSA TIETOJEN KUVAUKSIA VARTEN  SUORITUSOSA TIETOJEN KÄSITTELYÄ VARTEN.
S Tiedonsiirto ja yhteyskäytännöt tietoliikenteen perusasioita top-down -lähestymistapa ohjelmistotekniikan näkökulma tavoitteena toimivat sovellukset.
Murphy ja TLT eli mitä kaikkea voi mennä pieleen tiedonsiirron eri vaiheissa?
Tiedon esittäminen.
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
Vapaa aihe Kysymykset.
Puh PowerPoint-esitys amk-opinnoista ja uudesta hakukäytännöstä sisältää 25 erilaista diaa vaatii.
Mikä ihmeen Office 365? Office 365
Murtoluvun supistaminen
Nexus Pasi Aho Henrik Härkönen Miikka Lahti Minna Rajala.
Algoritminen ajattelu
Digitaalinen ääni. Mitä ääni on? Digitaalisen äänenkäsittelyn yhteydessä törmätään äänitekniikan käsitteisiin kuten hertsi ja desibeli Ääni on aineessa.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Tietotekniikan peruskäsitteet
Toimisto-ohjelmat Linuxissa Mikael Hätinen & Antti Ukkonen OH2.
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Tietokoneen virallinen määritelmä
OHJEITA TET-RAPORTIN TEKEMISEEN
Suoratoiston periaatteet
Merkistöstandardeista
Tietokonegrafiikan perusteita
Adobe After Effects Sauli Lehtovaara Esitelmän rakenne: 1. osa –Mikä se on? Mitä sillä tehdään? –Ohjelman käyttö ja käyttöliittymä –Mitä tiedostoja.
Videoplayerit ja videoeditointiohjelmat Rikupekka Oksanen Virtuaaliyliopistohanke2004.
Keskusmuistitietokantahakemistot Vilho Raatikka Solid Information Technology Tietokannat NYT! Helsinki,
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Silverlight Expression Blend 3 työkaluna. Mikäs on Silverlight? (1/2) Pääasiassa teknologia webbiin –Internet Explorer –Mozilla –Opera –Safari.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2011 / Jyväskylän yliopisto.
Ti LÄHIVERKOT -ERIKOISTYÖKURSSI
Ti Lähiverkot - erikoistyökurssi RAID Timo Rauta 2007.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yliopiston suunnittelumalli Ohje: Näin tallennat suunnittelumallin käyttöösi omalle koneellesi.
Onnistuneen tietovarastoprojektin edellytykset
Kuinka niitä käsitellään
Tietoturva internetissä
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Matematiikkaa 3a, Lukualue © Varga–Neményi ry 2016
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Digitaaliset videokamerat
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Valintaperusteiden mallinnusta Opintopolussa
Esityksen transkriptio:

Tiedostomuodot Jussi Talaskivi atk-suunnittelija Jyväskylän yliopisto

Alussa oli bitti Bitti on joko nolla tai yksi. (b) Kahdeksan bittiä on yksi tavu. (B)  Suurin luku joka kahdeksalla bitillä voidaan ilmoittaa on 255. Tällöin kaikki bitit ovat ykkösiä tavua on yksi kilotavu (KB) 1024 kilotavua on yksi megatavu (MB) 1024 megatavua on yksi gigatavu (GB) 1024 gigatavua on yksi teratavu (TB)

Mikä on tiedosto? Tiedosto on tallennusmuoto jostain tiedosta tai ohjelmasta. Koneen massamuistissa se on vain joukko peräkkäisiä ykkösiä ja nollia. Sillä ei ole vielä tiedollista sisältöä. Tiedostomuoto on sopimus siitä mitä bitit tiedostossa tarkoittavat.

Mikä on tiedosto? Erilaisia tiedostomuotoja on lukemattomia. Eri tietokoneohjelmat tukevat tiettyjä tiedostomuotoja eivätkä ymmärrä kaikkia mahdollisia.  ”Miks tää tiedosto ei avaudu Wordiin?”  ”Kun se on tehty WP:llä!”

Verkkovideo Lähtökohta verkkovideoon on hyvälaatuinen lähdemateriaali. Videota pakataan aina voimakkaasti.

Videotiedostot Videotiedostot jakautuvat kahteen kategoriaan käyttötarkoituksensa mukaan:  Työtiedostot  Jakelutiedostot Työtiedostoissa laatu on tärkeämpää kuin tilankäyttö. Jakelutiedostoissa pyritään mahdollisimman pieneen tiedoston kokoon (laadun kuitenkaan pahasti kärsimättä).

Videotiedostot Video voidaan koodata tiedostoon erilaisilla koodekeilla ja sen parametreillä.  Editointiohjelmissa on valmiita templateja erilaisia tarpeita varten

AVI (Audio Video Interleave) Videon paketointiformaatti, joka voi sisältää eritavoin koodattua videota Käytetään sekä loppujakelussa että työskentelyformaattina. Limittää audion ja videon peräkkäisiksi lohkoiksi. FourCC koodi määrittää käytettävän koodekin sekä värijärjestelmän. (

Suoratoisto eli streaming Videon ja audion välitön katselu heti tiedonsiirron alettua. RealMedia  RealNetworksin formaatti  yleisin QuickTime  Applen formaatti  Ei sovellu pienimmille kaistanleveyksille WindowsMedia  Microsoftin formaatti  Toimii vain Microsoftin ohjelmistoilla

Kaistanleveys Kuinka paljon tietoa saadaan siirrettyä sekunnin aikana? Mittayksikkö: b/s eli bittiä sekunnissa. (esim. 420 Kbs. Lähiverkon nopeus on vähintään 10Mbs) Jos jakelutiedosto koodataan suuremmalle kaistanleveydelle, mitä katsojalla on käytössä, niin video joko nykii tai sitten sitä pitää puskuroida ennen esitystä. Suoratoistotiedosto koodataan yhtä tai useampaa kaistanleveyttä silmälläpitäen.

Puskurointi – buffering Data siirretään ensin väliaikaiseen varastoon, josta järjestelmän prosessit noutavat sen. Eliminoidaan tiedonsiirtokapasiteetin vaihteluja. Ongelmat reaaliaikaisuudessa:  Paljonko voidaan puskuroida ennen kuin viive haittaa?

Videoeditoinnin työnkulku 1. DV-nauhalla on kuvattu materiaali 2. DV-materiaali puretaan Firewire liitäntää pitkin koneeseen 3. Koneeseen tallentuu suuria AVI tiedostoja (työtiedosto) 4. Koostetaan haluttu esitys 5. Tallennetaan esitys suoratoistomuotoon (jakelutiedosto)