Käyttöjärjestelmien käynnistyminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietokoneen käyttöjärjestelmä
Advertisements

Tietokoneen osat v.2.5 Ohjelman avulla perehdyt tietokoneen sisältämiin osiin. Liikuta hiirtä kuvien päällä. Osan löytyessä ja nimen tullessa näkyviin,
Tietojenkäsittelyn osatekijät
TIETOKONE PROJEKTI Prosessin vaiheet Tarve Hankinta Kokoaminen
Muistit, apumuisti, cd-, dvd-levyt ja asemat, USB-muisti
Nimien poimimiseen temppeliä varten voit vaihtoehtoisesti käyttää kahta menetelmää: -poiminta PAF 5.2 ohjelmassa -poiminta suoraan TempleReady for Windows.
Johdatus Linuxiin Mauri Heinonen
Active directory.
IBM WebSphere Application Server Mediatekniikan Seminaari Mikko Matilainen.
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi löytyy myös kannettavia.
YV9TV1-07 Mikron käyttöönotto ja ylläpito Juha Korhonen
Kiintolevyn osiointi.
Ari Rannisto1 Käyttöjärjestelmät •yhden käyttäjän yksiajojärjestelmät •yhden käyttäjän moniajojärjestelmät •monen käyttäjän moniajojärjestelmät.
Kuinka rakentaa tietokone itse
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
VMware workstation. VMware •Virtual Machine •Yhtiö perustettu vuonna 1998 •1999 julkaisi ensimmäisen tuotteen: VMware for workstations •2001 tuli VMware.
Aineistojen tuonti Finnaan
Aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi ja indeksointi (Record Manager)  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti.
Ubuntuun LAMP server sekä Samba tiedostonjako palvelu.
Samba seminaari. Historiaa  Ensimmäinen versio 1992  Kehittäjä Andrew TridgellAndrew Tridgell.
Tietojenkäsittelyn osatekijät
Sulautettu tietokone. Miten tähän on tultu? • ”varsinaisen” tietokoneen historiassa – Tavoitteena on ollut laskutoimitukset – Toimistosovellukset, merkkien.
13. Pakkaukset.
Toimisto-ohjelmat Linuxissa
Windows NT Mika Purmonen
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
Vapaa aihe Kysymykset.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Ohjelmat.
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi on kannettavia tietokoneita.
Kotitietokoneen tietoturvasta Materiaalia:
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
Virtuaalisointi.
Visual Basic -ohjelmointi
DHCP & DNS Joni Härmä EL3.
Tietokonemadot Aleksi Tarhonen Henri Yletyinen.
Novell NetWare Verkkokäyttöjärjestelmä. NOS (Network Operating System) Yleensä järjestelmäriippumaton. Antaa: Läpinäkyvän (käyttäjän kannalta protokollavapaan)
Mandrake linux Seminaarityö. Linux -Linux on vapaa Unix-tyyppinen käyttöjärjestelmä. Tavallisesti Linuxista puhuttaessa tarkoitetaan "levitysversiota"
Windowsin Historia. Yleistä historiaa Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi. Ohjelmalla pyrittiin helpottamaan IBM:n tietokoneiden.
Tukiasemaohjaimen ohjelmiston muutostoimitusten automatisoitu testaustyöympäristö Mikko Harila Työn valvoja:Professori Sven-Gustav Häggman Työn.
Lomakkeet © Reiska, Lomakkeet Varsinkin Web-sovelluksia ajetaan täyttämällä sivulla lomake ja lähettämällä tiedot palvelimella olevan Web-sovelluksen.
WMware, Wine, Win4Lin & Bochs Voiko windows-ohjelmia käyttää Linuxissa ?
Toimisto-ohjelmat Linuxissa Mikael Hätinen & Antti Ukkonen OH2.
Pinon ylivuodon estäminen Mikko Toivonen & Antti Mattila.
6. Relaatioalgebra ja relaatiokalkyyli
Ubuntu Linux Toni Rosenlund, EL4. Johdanto  Ubuntu Linux:n on perustanut eteläafrikkalainen miljardööri Mark Shuttleworth jonka toimesta on luotu sekä.
To start press the space bar. Tietojen päivittäminen PAF kantaan käyttäen Temple Ready ohjelmaa ja IGI CD- levyjä CD-ROM:lla on tiedot vuoteen 2000 saakka,
DNS ja DHCP palvelut Linuxissa
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tuo Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Tietojenkäsittelytieteen historia –seminaari: MS-DOS-käyttöjärjestelmän kehitys Petteri Salonvaara Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
BIOS!. Tulee sanoista Basic input output system Valmistajan tehtaalla valmistettu ohjelma emolevyn flash-piirillä (ennen 1995 ROM-piirillä) Laitteiston.
Windows 2000 Jukka Stranden Marko Suhonen Käyttöjärjestelmät Seminaari 2006.
.NET ohjelmointi C#-kielellä RäsSe, lokakuu 2004.
MS-DOS Tekijät: Antti Pohjonen Juho Vartiainen Ville Varma.
PADS –ohjelmiston asetukset: Ohjeet kirjaston luontia ja ylläpitoa varten sekä varmuuskopiointi HUOM !!!! Kaikki piirilevysuunnittelu uudella PADS –versiolla.
Kovalevy-liitännät Ahti Kare.
Sähköinen ylioppilaskoe, Digabi-verkko ja Abitti- koejärjestelmä Digivirtaa lukiokoulutukseen Virtapiikki-koulutus Imatra
Linux työpöydällä -kurssi. Kansiohierarkia ● Toisin kuin Windowsissa, Linuxissa (ja muissa POSIX-pohjaisissa järjestelmissä) ei ole C:, D: jne... asemia.
Kirjautuminen Opiskelijat kirjautuvat yleensä sisään vieraana. Kirjoita nimesi kenttään ja kirjaudu sisään. Voit kirjautua sisään myös omilla tunnuksilla.
Linux Mint Heikkilä Visa.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
WineApi ja Virtuaaliohjelmistot
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Syöpäilmoitus sähköisesti
Power Point 2007 ohje.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Kirjaston avoimet tietotekniikkaopastukset
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
Esityksen transkriptio:

Käyttöjärjestelmien käynnistyminen Eri käyttöjärjestelmät käyttävät erilaisia menetelmiä käynnistykseen. Yhdellä käynnistysohjelmalla on vaikeaa käynnistää kaikkia PC:n käyttöjärjestelmiä Peruskäyttöjärjestelmä on MS-DOS. Muut käyttöjärjestelmät muuttavat jotakin MS-DOS:n käynnistyssekvenssin osaa Useimpien käyttöjärjestelmien käynnistysohjelmat ovat kiintolevyn alussa (C:-asemalla), vaikka itse käyttöjärjestelmä olisi muualla.

MS-DOS:n käynnistyssekvenssi Basic Input Output System. Tulee tietokoneen mukana. Ei siis kuulu mihinkään käyttöjärjestelmään. Käynnistyy aina ensimmäisenä, kun PC käynnistetään BIOS Master Boot Record. Kiintolevyn ensimmäinen sektori. Sisältää ohjelman, joka käynnistää aktiivisen osion ensimmäisellä sektorilla olevan ohjelman. Lisäksi MBR:ssä on kiintolevyn osiointitaulukko. MBR Aktiivisen osion ensimmäinen sektori. Käynnistyssektori. Käynnistää IO.SYS ohjelman. IO.SYS etsitään kiintolevyltä määrätystä paikasta ei siis nimen perusteella! Boot sector Ensimmäinen varsinaisesti MS-DOS:n tiedosto. IO.SYS:n on oltava tietyssä paikassa kiintolevyllä. Siksi sitä ei voi kopioida normaalisti IO.SYS MSDOS.SYS Varsinainen MS-DOS-käyttöjärjestelmä on MSDOS.SYS-tiedostossa

BIOS Basic Input Output System. Muissa koneissa kuin PC:ssä on jokin vastaava. Tulee aina PC:n mukana. Nykyisissä koneissa BIOS on päivitettävissä sopivalla ohjelmalla Sisältää useita osia: Laitteiston testaus, POST (power on self test ) Setup-ohjelma, joka käynnistetään tarvittaessa. Setup:lla voi muuttaa laitteistoasetuksia Käynnistysohjelma, joka käynnistää levyaseman ensimmäisellä sektorilla olevan ohjelman. Setup-ohjelmalla voi valita, minkä levyaseman ensimmäinen sektori käynnistetään

MBR Kiintolevyn ensimmäinen sektori. Pääkäynnistyslohko Levykkeillä ei ole erillistä MBR-sektoria, vaan ensimmäinen sektori on samalla käynnistyssektori Sisältää ohjelman, joka käynnistää edelleen aktiivisen osion ensimmäisen sektorin. Lisäksi MBR:ssä on osiointitaulukko, jossa kerrotaan miten kiintolevy on jaettu osiin. Jokaisesta osiosta on kerrottu osion alkukohta, loppukohta ja tyyppi. Lisäksi yksi osio voi olla aktiivinen. MBR:llä olevan ohjelman voi kirjoittaa uudelleen komennolla FDISK /MBR. FDISK löytyy mm. MSDOS:n ensimmäiseltä asennuslevykkeeltä. MBR on suosittu paikka viruksille, koska siinä oleva virus käynnistyy aina riippumatta käyttöjärjestelmästä

Boot sector Käynnistyssektori. Kiintolevyn osion tai levykeaseman ensimmäinen sektori. Jos levyke tai osio on alustettu käynnistyslevyksi ( FORMAT /S ), käynnistyssektorilla on ohjelma, joka käynnistää samalla levykkeellä tai osiolla olevan IO.SYS-ohjelman. Jos levykettä ei ole alustettu käynnistyslevyksi, käynnistyssektorin ohjelma pyytää käyttäjää vaihtamaan tilalle käynnistyslevykkeen. Käynnistyssektorin ohjelma etsii IO.SYS-tiedostoa määritellystä paikasta levyllä. Siksi tiedoston nimellä ei ole merkitystä. Windows NT (ja 2000, XP ja 2003) käyttää omaa käynnistyssektoriaan, joka etsii NTLDR-nimistä ohjelmaa. NT laittaa saman käynnistyssektorin kaikkiin NT:ssä alustettuihin levyihin.

Windows NT:n(2000,XP) käynnistys NT korvaa aktiivisen osion käynnistyssektorin omallaan. Alkuperäinen käynnistys-sektori on tallennettuna BOOTSECT.DOS-nimiseen tiedostoon. BIOS MBR bootsect.dos NT:n boot sector NTLDR pyytää käyttäjää valitsemaan käyttö-järjestelmän. Jos käyttäjä valitsee muun kuin NT:n, käynnistetään bootsect.dos-tiedoston ohjelma. NTLDR on oltava aktiivisella osiolla IO.SYS NTLDR MSDOS.SYS

Windows Vista Microsoft muutti käynnistyssekvenssiä Vistassa. NTLDR on korvattu Bootmgr.exe ja Winload.exe ohjelmilla. Bootmgr.exe ohjelman asetukset on määritelty Boot Configure Data –tiedoissa. Asetuksia muutetaan Bcdedit-ohjelmalla. Jos järjestelmä palautetaan lepotilasta, Winload.exe:n sijasta suoritetaan Winresume.exe. Boot sector ja Bootmgr.exe ovat aktiivisella osiolla. Muut ovat Vistan järjestelmäosiolla. BIOS MBR boot sector IO.SYS Bootmgr.exe IO.SYS Winload.exe

Windows 95/98/ME:n käynnistys Windows 95 vaihtaa IO.SYS-tiedoston paikalle oman käynnistysohjelmansa. Alkuperäinen IO.SYS muutetaan tiedostoksi IO.DOS. MSDOS.SYS on win95:ssä asetustiedosto. Alkuperäisen tiedoston nimi muutetaan MSDOS.DOS:ksi. BIOS MBR Boot sector IO.SYS IO.DOS Win95 MSDOS.DOS MSDOS.SYS

Linux:n käynnistys Linuxin käynnistämiseksi on useita eri menetelmiä. Linux laittaa MBR-sektoriin ohjelman, joka käynnistää Lilo tai Grub ohjelman. Näiden avulla voidaan valita, käynnistetäänkö aktiivisen osion käynnistysektori vai Linux. BIOS MBR grub Boot sector Linux:n ydin IO.SYS MSDOS.SYS

Useita käyttöjärjestelmiä samassa koneessa BIOS MBR (Lilo) Linux NT:n boot sector bootsect.dos IO.SYS NTLDR IO.SYS IO.DOS Windows NT MSDOS.DOS Windows 95 MSDOS