Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietojenkäsittelyn osatekijät

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietojenkäsittelyn osatekijät"— Esityksen transkriptio:

1 Tietojenkäsittelyn osatekijät
Ihmiset Human ware Ohjelmisto Software Laitteisto Hardware

2 tai näin: Ihmiset Ohjelmisto Laitteisto

3 Tietokoneohjelmien jaottelu

4 Tietokoneen käyttöjärjestelmä

5 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Käyttöjärjestelmä (Operating System) toimii siltana laitteiston ja ohjelmien välillä. Se hoitaa perustoiminnot niin, että sovellusten ei tarvitse niitä hoitaa

6 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ hakee tiedon levyltä ja tallentaa sen (ellei käyttöjärjestelmää olisi, jokaiseen sovellukseen olisi tehtävä tällainen ohjelma ja se kasvattaisi sovelluksen kokoa) käynnistää sovellusohjelmat huolehtii tulostamisesta pitää huolta muistien hallinnasta

7 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ näyttää luettelon kiintolevyllä ym. levyillä olevista tiedostoista mahdollistaa niiden kopioinnin, siirtämisen ja poistamisen valvoo ja ohjaa laitteiston ja ohjelmien toimintaa

8 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows-historiaa
pohjana DOS-käyttöjärjestelmä ja Windows toimi vain sen käyttöliittymänä Windows 2.0, 1987 ikkunat, muuten lähinnä tekstiä Windows 3.0, 1990 graafisuus lisääntyi, kaupallinen menestys Windows 95 ulkoasu muuttui nykyisen tapaiseksi DOS-käyttöjärjestelmää ei enää taustalla vaan Windows oli oma käyttöjärjestelmänsä Windows 2000 Windows XP ja lisää tulee

9 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ DOS (Disk Operating System)
Aikaisemmin mikroissa käytettiin MS-DOS-käyttöjärjestelmää. Koska DOS oli merkkipohjainen, sen päälle kehitettiin havainnollisempi, graafinen Windows-käyttöliittymä. DOSissa käytetään FAT (File Allocation Table) tiedostojärjestelmää. Tämän päivän käyttäjä ei joudu enää juurikaan tekemisiin DOSin kanssa.

10 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 3.x
Windows-käyttöliittymä asennetaan DOSin päälle. Windowsia ei voi sanoa käyttöjärjestelmäksi, koska DOS on asennettava ennen Windowsin asennusta. Windows on graafinen käyttöliittymä, jossa käytetään kuvakkeita ja jota voidaan ohjata hiirellä.

11 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 95
Windows 95 on korvannut Windows 3.x:n ja DOSin, sillä se "sisältää" ne. Windows 95 on itsessään käyttöjärjestelmä, sillä se voidaan asentaa suoraan tyhjään koneeseen eikä DOSia tarvitse asentaa lainkaan. Windows 95 -kone voidaan kuitenkin tarvittaessa käynnistää DOS-tilaan ja käyttää DOS-ohjelmia.

12 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows NT 4.0
Windows NT-ympäristössä toimivat Windows- ja Windows 95 -ohjelmat sekä DOS-ohjelmista suurin osa. Windows NT voidaan käynnistää myös DOS-tilaan kuten Windows 95.

13 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 98 / Windows Me
Windows 98 on tarkoitettu erityisesti kotikäyttäjille, kun NT on tarkoitettu työtarkoituksiin. Myös kotikäytössä Windows 98 jäänee viimeiseksi Windows 95:n ytimeen pohjautuvaksi käyttöjärjestelmäksi, kun Windowsissa siirrytään NT-pohjaisuuteen.

14 Selvitä erot ja ominaisuudet ?
KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 2000 / Windows XP Selvitä erot ja ominaisuudet ?

15 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Muita käyttöjärjestelmiä
OS/2 WARP, IBM:n graafinen käyttöjärjestelmä. Siinä toimivat omien sovellusten lisäksi sekä 32- ja 16 -bittiset Windows-ohjelmat samoin DOS-ohjelmat. Unix on lähinnä suurimpien tietokoneiden käyttöjärjestelmä ja käytetään paljon esim. palvelimissa kuten Linux. SCO-Unix ja Linux soveltuvat myös mikrotietokoneisiin. Unix ja Linux ovat yleisiä esim. www-palvelimissa.

16 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Linux/Unix
Linux on Linus Torvaldsin yhdessä muiden kehittäjien kanssa kirjoittama ilmainen Unixiin perustuva käyttöjärjestelmä. Linux on riippumaton POSIX-implementaatio, jossa on todellinen moniajo, virtuaalimuisti, jaetut kirjastot, kunnollinen muistinhallinta, TCP/IP-verkkotoiminnot ja muut Unixeille tyypilliset ominaisuudet.

17 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Linux/Unix Linuxia levitetään GNU General Public Licencen ehdoilla ja sen lähdekoodi on vapaasti saatavissa. Linuxia käytetään paljon palvelimissa, mutta työpöytiä se ei ole vieläkään vallannut eikä ehkä ikinä valtaakaan.

18 Esimerkki Word Käyttöjärjestelmä Kiintolevy
Käyttäjä pyytää tallentamaan asiakirjan levylle Esimerkki Word Word ohjaa pyynnön käyttöjärjestelmälle Käyttöjärjestelmä Käyttis, tässä Windows, huolehtii tallennuksen halutulle laitteelle Kiintolevy

19 Pitääkö tavallisen käyttäjän hallita käyttöjärjestelmää?
Jokainen käyttäjä kommunikoi käyttöjärjestelmän kanssa suoraan mm. käynnistäessään haluamansa ohjelman, kopioidessaan, siirtäessään tai poistaessaan tiedostoja tai katsoessaan tiedostoluetteloita. Kommunikointi tapahtuu Windowsissa sen käyttöliittymän (user interface) kautta Graafisen käyttöliittymän avulla kommunikointi on helppoa

20 Sovellusohjelmat Sovellusohjelmilla tehdään varsinainen työ!
Sovellusohjelmat ovat käyttöjärjestelmäkohtaisia esim. MS Word toimii Windowsin alaisuudessa

21 Työvälineohjelmat korvaavat jonkun vanhan työkalun: kirjoituskoneen, laskimen, ruutupaperin Tekstinkäsittely (mm. Word) Sähköposti (Outlook) Internet-selaimet (Internet Explorer) Taulukkolaskenta (Excel) Julkaisuohjelmat (PowerPoint) Kuvankäsittelyohjelmat (PhotoShop) Lomakeohjelma (Infopath)

22 Erikoissovellukset Erikoissovellus ohjelmoidaan joko alusta alkaen yrityksen tarpeisiin tai se räätälöidään yritykselle sovelluksen perusversiosta Esimerkkejä: Winha on opintosuoritusrekisteriohjelma Mimosa on lukujärjestysten laatimisohjelma Amadeus on matkatoimistojen varausohjelma Passeli on pienen yrityksen kirjanpito-ohjelma Econet on taloushallinto-ohjelma SAP on ERP- eli toiminnanohjausjärjestelmä

23 Käyttämäsi sovellusohjelma voi sijaita
paikallisena eli omalla työasemalla (esim. Word) oman yrityksen/organisaation palvelimella (esim. Winha) ohjelmaa käytetään yrityksen oman tietoverkon välityksellä ulkopuolisen palveluntarjoajan palvelimella (esim. Optima?) ohjelmaa käytetään Internetin välityksellä salasanasuojaus Aina et havaitse eroa missä sovellus on eikä sinun tarvitsekaan tietoliikenneongelmien aikana on hyvä tietää mitkä ohjelmat ovat paikallisia ja käytettävissäsi

24 Tietokoneen käyttöliittymä

25 Käyttöliittymä (user interface)
Jokaisessa ohjelmassa on oma käyttöliittymänsä = rajapinta, jota käyttäjä käyttää ja jonka ohjelmasta näkee Useimmat Windowsiin tehdyt sovellus-ohjelmat noudattavat käyttöliittymässään Windowsin ”standardia” Käyttöliittymien suunnitteluun on ruvettu kiinnittämään yhä enemmän huomiota Graafinen käyttöliittymä, GUI (graphical user interface)

26 Hyvän käyttöliittymän ominaisuuksia:
Opittavuus Käyttöliittymä on nopea ja helppo oppia Muistettavuus Käyttäjä voi helposti palauttaa mieleensä ohjelman käytön Virheettömyys Käyttäjä tekee vähemmän virheitä Käyttöliittymä estää virheiden tekoa Kohtalokkaat virheet eritoten on estettävä Tehokkuus Työskentely on nopeaa ja tehokasta Tyytyväisyys Esteettisyys vaikuttaa tyytyväisyyteen Ihmiset ovat erilaisia! Räätälöitävyys erilaisille käyttäjille: tehokäyttäjille oikopolut, satunnaiselle käyttäjälle selvät valikot jne.

27 Tehtävä: Kirjoita mielipiteesi WinhaWillen käyttöliittymästä.
myös: millainen WinhaWille on edellisten viiden ominaisuuden näkökulmasta? Kirjoita Wordilla ja tallenna omaan kansioosi (siis KAPA10:lle). Lähetä tuotos opettajalle (Ari Vainionpää) sähköpostilla liitetiedostona (attachment).


Lataa ppt "Tietojenkäsittelyn osatekijät"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google