LAPPI – SOPIMUS – LAPIN MAAKUNTAOHJELMA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Häme-ohjelma on Kanta-Hämeen tulevaisuuden tekemisen strateginen ohjelma Häme-ohjelma sisältää maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman. Strategiaosa.
Advertisements

Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
Työ- ja elinkeinoministeriö Mari Anttikoski
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Kuntaliitto ja Etelä-Savo Tästä eteenpäin / Riitta Koskinen.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
MENESTYVÄ YRITYSTOIMINTA Etelä-Savon avaintoimialat toimivat kannattavasti ja ekotehokkaasti OSAAVA TYÖVOIMA JA HYVÄ INNOVAATIOYMPÄRISTÖ Koulutus ja tutkimus.
POKAT 2010 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma Yritykset luovat tämän päivän työpaikat Teknologinen kehitys varmistaa huomisen työpaikat Koulutus.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? EN HURUDAN METROPOLSTAD? Helsingin valtuusto / Helsingfors fullmäktige Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Kaupunginvaltuusto § xx 1. Kemijärvi 2020 ”Vedenvälkettä ja vihreää kultaa” Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu-
Maakuntasuunnitelmasta maakuntastrategiaan Lapissa maakunnallinen kehittäminen toimii Kehittämisen yhteen nivominen Laaja kehittämisote Tahtotilan osoitus.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Maaseuturahasto Satakunnassa
Aluepalvelut Laureassa
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Maaseutuyrittäjyys maakuntaohjelmassa Asko Peltola
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
VARKAUDEN KAUPUNKI VARKAUS VISIO 2012 Kehittyvä, kilpailukykyinen, ympäristöä arvostava ja kansainvälinen teollisuusseutu Turvallinen, elinvoimainen ja.
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
KAISTA SAVOON JA KUNTIINKAISTA SAVOON JA KUNTIIN.
Maakunnan yhteistyöryhmä Ylijohtaja Pekka Häkkinen.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Espoon kuntalaiskuuleminen Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Tutkijaliikkuvuuden palvelut –roundtable Kv-kevätpäivät, Seinäjoki Marita Niemelä Tutkimus- ja innovaatiopalvelut.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Pohjoisimman Lapin Leader ry. INTOA, ROHKEUTTA JA OSAAMISTA PELOTON POHJOISIN
Kestävää kasvua ja työtä
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Brändin kiteytys Vihreä kasvu syntyy yhdistämällä uudella tavalla uusiutuvia luonnonvaroja, teknologiaa ja eri alojen osaamista. Joensuun seudulla Vihreän.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Kari Aalto.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Tavoitteena alueellinen osaamiskeskittymä – matkalla Lapin koulutuskonserniin Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan Tulevaisuusseminaari
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Strategiaperusta ja ohjelmat
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Kemian opetuksen visiot kemianteollisuuden näkökulmasta
Nokian seurakunnan strategia
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Janakkalan kunnan strategia vuoteen 2025
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Megatrendit.
TOPSU ARVIOINTI JA KITEYTYKSET
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
Maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma
Matkailuyrityksen tämän hetken haasteet ja menestys-tekijät Lapissa
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Tiekartta hyviin lähiöihin
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kaupunkistrategian laadinta
Esityksen transkriptio:

LAPPI – SOPIMUS – LAPIN MAAKUNTAOHJELMA 2014-2017

ILMIÖLÄHTÖISTÄ YKSINKERTAISTAMISTA Lappi sopimukseen on yhdistetty kaksi maakunnallista suunnitteluasiakirjaa maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma 2014-2017. Nämä neljä ilmiötä ovat uusi pohjoinen politiikka, ilmastonmuutos ja vihreä talous, rakennemuutos sekä virtuaalinen elämäntapa.

MIKÄ MUUTTUU VAI MUUTTUUKO MIKÄÄN Kaikissa ilmiöissä olennaista on muuttaa toimintatapaa koko maakunnassa keinot nopeaan reagointikykyyn ja ketteryyteen muuttuvissa tilanteissa nopeiden kokeilujen kautta Lapin kilpailukyvyn ja elinvoiman säilymisen kannalta kaikissa ilmiöissä on tuotava esiin liiketoimintamahdollisuudet. Lapin on oltava maantieteellisen sijainnin lisäksi myös toimiltaan keskiössä ja tavanomaisen yläpuolella, kun puhutaan arktisesta osaamisesta ja mahdollisuuksista. Näiden ilmiöiden pohjalta lähdettiin rakentamaan Lappi sopimusta – maakuntaohjelmaa vuosille 2014-2017

Lappi sopimus vastaa maakuntaohjelmalle asetettuihin sisältövaatimuksiin Lapin strategisen kehittämisen linjat ja tavoitteet vuosille 2014-2017. Asiakirjassa nostetaan esiin Lapin menestyksen kannalta kriittisimpiä tehtäviä, jotka irrotetaan osaksi TEHEMÄ POIS – sitoutumista, Lappi – sopimusta. Kaksivuotiset toimeenpanosuunnitelmat kuvaavat kehittämistoimia yksityiskohtaisemmin. Lisäksi Lapissa on 16 voimassaolevaa toimiala- tai sektoristrategiaa

Tässä uudessa asiakirjassa on tarkoituksella pyritty pois tiukasta sektoriajattelusta ja myös perinteinen toimintalinja-ajattelu on haluttu haastaa. Ilmiöpohjainen tarkastelukulma antoi tähän hyvät mahdollisuudet. Lapin kehittämiselle on yksi tavoite: maakunnan kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin lisääminen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on asetettu neljä strategista kokonaisuutta:   Avoin ja arktinen Lappi – Kilpailukykyä ja työtä Lapissa on osaamista ja hyvinvointia – yhdessä tekemisen meininkiä. Lapin yhteydet ovat kunnossa – tulla tänne ja toimia täällä ja täältä Lapin aluerakenne kehittyy hajakeskittyneesti Saamelaisosio (Saamelaiskäräjät 03/2014) Älykkään erikoistumisen – ajattelumallin mukaisesti kehittämisen tavoitteet ovat pohjana kansallisen, rakennerahastojen tutkimus- innovaatio- ja kehittämistoimien sekä rajat ylittävien yhteistyöohjelmien rahoituksen suuntaamiseen. Tavoitteena on yhä menestyksekkäämmin ansaita rahoitusta myös esimerkiksi HORIZON 2020 – ohjelmasta.

LAPPI SOPIMUS – MAAKUNTAOHJELMA 2014-2017 AVOIN JA ARKTINEN LAPPI - kilpailukykyä ja työtä LAPISSA ON OSAAMISTA JA HYVINVOINTIA - yhdessä tekemisen meininkiä LAPIN YHTEYDET OVAT KUNNOSSA- tulla ja toimia LAPIN ALUERAKENNE KEHITTYY HAJAKESKITTYNEESTI Lappi – sopimuksen strategiset valinnat

Valitut sisällöt STRATEGINEN VALINTA – AVOIN JA ARKTINEN Uusiutuvat ja kasvuhakuiset yritykset Parhaat käytönnöt ja teknologiat sekä luovuus Metsä, matkailu ja lapin alkuperäiset elinkeinot Lappilainen elää visusti Ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä toiminta Uudet alat Viihtyisä ja innostava ympäristö LAPPI BRÄNDI ARKINEN, ARKTINEN TOIMIJA STRATEGINEN VALINTA – AVOIN JA ARKTINEN Valitut sisällöt

YHDESSÄ TEHDEN JA ONNISTUEN Koulutuspaik-kojen määrä avainasemassa Lappilaisille tarjotaan laadukasta ja kysyntäläh-töistä koulutusta Älykäs erikoistuminen nojaa matkailuun, kaivoksiin, metsään, suurteolli-suuteen Lappilainen voi hyvin Lappilaisen työelämän hyvä laatu Lappilainen työllistyy mallikkaasti Ennakoiva toimintatapa Julkinen sektori pilotti-roolissa Lapin SOTE RESURSSI-TEHOKKUUS TOIMINTA-ALUE BARENTS ITSE RAKENNETTU TULEVAISUUS STRATEGINEN VALINTA – YHDESSÄ TEHDEN JA ONNISTUEN Valitut sisällöt

YHTEYDET OVAT KUNNOSSA Arktinen sijainti Kaikki liikkumisen muodot kunnossa Virtuaalinen elämäntapa Älyliikenne Julkisen sektorin pilottirooli DIGILAPPI Laajakaista kaikille STRATEGINEN VALINTA – YHTEYDET OVAT KUNNOSSA Valitut sisällöt

SAAMELAIS-KULTTUURIOSIO Elinvoimaiset perinteiset elinkeinot ja perinteinen tieto Tä´lvvsijdd – Elävän kolttasaamelaisen kulttuurin keskus Saamelaisalueen palvelurakenne toimivaksi Saamelaiskulttuurin mukainen koulutuspolku Kieli ja kulttuurinen rikkaus Lasten ja nuorten Sápmi Hyvinvoiva saamelaisalue ja sen saamelaiset asukkaat SAAMELAIS-KULTTUURIOSIO Saamelais-käräjät

LAPIN ALUERAKENNE KEHITTYY HAJA-KESKITTYNEESTI STRATEGINEN VALINTA – LAPIN ALUERAKENNE KEHITTYY HAJA-KESKITTYNEESTI Valitut sisällöt

LUONNOSTELUA – EI VIRALLISEENKÄYTTÖÖN Tämän sopimuksen teoilla, sitoudumme luomaan Lappiin uutta työtä ja toimeentuloa, houkuttamaan tänne uusia ihmisiä ja huolehtimaan Lappilaisista ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan. VUOSINA 2014-2017 Lappi brändistä tulee osa arktista toimintaympäristöämme Olemme merkittävä Vihreän talouden maakunta Palvelurakenteemme lähtee ihmisistä Toimimme resurssitehokkaasti, yhdessä tehden Olemme askeleen edellä, omilla ratkaisuillamme Yhteytemme palvelevat paikallisia, vierailijoita ja arktista ulottuvuutta Lapin aluerakenne kehittyy tukien koko maakuntaa HANKKEISIIN KONKREETTISIA ESITYKSIÄ?    LUONNOSTELUA – EI VIRALLISEENKÄYTTÖÖN Mitä Lappi – sopimus voisi olla? Tehemä yhesä?