Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KANSANTAUDIT.
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Aivoverenkiertohäiriöt (AVH)
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Neurokirurgiaa.
Diabetes s. 65 –
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Tapaturmat s
Verkkokalvon kostean ikärappeuman hoitomuodot
Ruusu Jenni Pajulahti.
Virtsaongelmat ja niiden hoito
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Sydän- ja verisuonitaudit
SYÖPÄ.
Valtimotaudit: AVH, aivoinfarkti, SAV & ICH
Paniikkihäiriö.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Sydän- ja verisuonitaudit
Syöpä.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Päänsärky – ”kansantauti” * % / 20-45v. / naiset / vähenee iän myötä A. Varsinaiset sairaudet: Jännityspäänsärky, 30-78% < lihasjännitys, yksipuoliset.
Aivoverenkierron häiriöt (=AVH)
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
KIVUN LÄÄKEHOITO Ritva Räisänen.
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Lääkekorvausoikeudet
Nestetasapaino.
Osteoporoosi (luukato)
TE1 KANSANTAUDIT RYHMÄTÖINÄ
Kohonnut verenpaine.
KEUHKOSYÖPÄ …..
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Syövän riskitekijät.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Rintasyöpä.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Unettomuus Inka ja Milga.
Syövän riskitekijät.
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Kansantaudit Suomessa
AVH Laura Laakkonen.
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Esityksen transkriptio:

Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen AIVOTAPAHTUMA – OSAATKO TOIMIA? Miten maallikko voi tiedostaa aivoverenkiertohäiriön? Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Ensihoito- ja päivystyskeskus, Tarkkailuosasto 15.11.2012

YLEISTÄ Aivoinfarkti on aivokudoksen pysyvä vaurio, minkä on aiheuttanut vaillinainen verenvirtaus tai täysin puuttuva verenkierto. Avh aiheuttavat suurimman osan aikuisten vaikeista vammautumisista. n. 15 000/v Päijät-Hämeessä 2003 – 2008 ensimmäiseen aivoinfarktiin sairastui naisia ikävuosista 35 – 74 n. 118 (koko Suomi 2477, kuoli 457). Kuoli 21. Miehiä ikävuosista 37 – 74 n. 183 (koko Suomi 3925, kuoli 967). Kuoli 33. Suurimmat sairastumiset ikävuosissa 55 – 74 Ehkäisy tärkeää Ikääntyminen lisää sairastumisen todennäköisyyttä

AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖT JA AIVOINFARKTI Suurten aivovaltimoiden tukkeutumisen aiheuttavat enimmäkseen veritulppa (tromboembolia) tai valtimonkovettumatauti (ateroskleroosi) Aivohalvaus käsite: perinteisenä kliinisenä nimityksenä tarkoittaa aivoinfarktin, aivoverenvuodon tai subaraknoidaalivuodon aiheuttamaa aivotoimintojen häiriötä Aivoverenkiertohäiriöllä tarkoitetaan joko paikallista aivokudoksen verettömyyttä (iskemia), tai paikallista aivovaltimon verenvuotoa (hemorragia) Iskeemisen avh:tä: TIA (Transient ischemic attack) Iskeeminen aivoinfarkti Aivoverenvuodot: Aivomassan sisään tapahtuva valtimovuoto Subaraknoidaalivuoto (SAV) on valtimovuoto lukinkalvonalaiseen tilaan

AIVOINFARKTIN RISKITEKIJÄT Korkea verenpaine Tupakointi Rasva-aineenvaihdunnan häiriöt Sydän- ja verisuonisairaudet Alkoholin liikakäyttö Sokeritauti Ylipaino Vähäinen liikunta Estrogeenipitoiset ehkäisypillerit Perinnölliset tekijät

AIVOINFARKTIN OIREET Alkavat yllättäen ja huippu saavutetaan muutamassa minuutissa tai tunnissa Oireiden tunnistaminen ensisijaisen tärkeää Oireita määrittelevät aivoverenkiertohäiriöiden laajuus ja sijainti Karotisalueen aivoinfarkteja 80 – 90 % toispuoleinen raajaheikkous, tunnon heikkeneminen, kasvojen alaosan halvaantuminen ja puheentuottohäiriö sekä toisen puolen havaitsemisen häiriö Vertebrobasilaarialueella 10 – 20 % huimaus, pahoinvointi ja oksentelu, erilaisia aivohermo-oireita (kaksoiskuvat, puhe- ja ääntämishäiriö, nielemishäiriö, kasvojen tuntohäiriö, ääreiskasvohermohalvaus. Tetrapareesia eli neliraajahalvaus Muistisääntö FAST (F=face, A=arms, S=puhe, T=aika)

AIVOINFARKTIN ENNALTAEHKÄISY Ensisijaisena elintapojen korjaaminen Kohonneen verenpaineen hoito Terveet ruokailutottumukset (lautasmalli) Liikunta Tupakoinnin lopettaminen (vähentäminen) Runsaan alkoholinkäytön välttäminen

OHJAUS Tavoitellaan kykyä ja oma-aloitteisuutta Tarve voi liittyä terveysongelmiin, elämäntilanteen muutosvaiheeseen, elämäntaito-ongelmiin jne. Tuki Ohjaus

K I I T O S JA ANTOISAA PÄIVÄN JATKOA