PLANKTON.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P ERTTI YLÄMÄKI Virolahden ya. H YÖNTEISET Esitykseni aihe on hyönteisten anatomia ja elin tavat. Esittelen myös tunnetuimpia suomalaisia hyönteisiä.
Advertisements

Muovijätteen ympäristöseuraukset
Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS
Geenikoivujen ympäristöriskit FT Liisa Kuusipalo Joensuu.
Kansantaudit.
6. Energia ja olomuodot.
TYPPI JA TYPEN KIERTOKULKU
Lajintuntemus.
Mistä koirat saa energiaa
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
Sademetsä.
Canikur®.
1. Joukko-oppi Merkinnät
Kappale 1.
Kappale 4 Rantojen kasvillisuus kasvaa erilaisina vyöhykkeinä.
Kappale 7.
Muovien kierrätys.
Pituus- ja paksuuskasvu
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
LAJIEN VÄLISET SUHTEET s
Metsätyypit Kasvupaikkatekijöiden vaihtelu vaikuttaa kasvillisuuteen.
Helena Rimali Mankkaan koulu
Fossiilit Fossiilit.
Elimistömme suurin sisäelin
Fotosynteesi.
Veden kiertokulku.
SIENISTÄ.
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Ravinnon laadun vaikutus Daphnia-vesikirppujen loisinta-riskiin OHJAAJAT: FT Katja Pulkkinen, FM Sanni Aalto HYB Glugoides intestinalis, Daphnian suolessa.
Yhteyttäminen Eliöiden vanhin yhteyttämistapa on kemosynteesi (jotkin bakteerit) => epäorgaanisten aineiden hapettaminen (esim. rauta, rikki..) => energiaa.
HIILEN KIERTOKULKU. Hiili Esityksen nimi / Tekijä -Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia.
Tehtävät s.35.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
SUOMEN VESISTÖT.
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.
EYKARYOOTTEIHIN ELI AITOTUMAISIIN KUULUVA HYVIN RUNSASLAJINEN KUNTA SIENET.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
Tehtävät 1.Käsitteitä Määrittele oheiset käsiteparit:
Kasvien energiatalous kasvi sitoo valoenergiaa fotosynteesissä kasvi tarvitsee energiaa esim:  aineiden siirtämisessä soluista/kasvinosista toisiin 
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
ELIÖKUNNAT KÄYTÖSSÄ KUUDEN KUNNAN JÄRJESTELMÄ MILLÄ PERUSTEILLA ELIÖT SIJOITETAAN KUNTIIN? S RAKENTEELLINEN (solut,elimistö) SAMANKALTAISUUS,
BI1 - Eliömaailma.
4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
KPL 6 Solun energian vapauttaminen
Eläimen aineenvaihdunta
Ilmastonmuutos.
5 Lämpö ja energian siirtyminen
MIKROBILOOTA Miten mikrobit liittyvät seuraavien kuvien tuttuihin tuotteisiin tai ilmiöihin? Diojen kuvat ellei toisin mainita: Ari-Pekka Huhta tai Kati.
Hiili ja sen yhdisteet Hiiltä on kaikessa elollisessa (kasvit,
Kappale 4 Selkärangattomilla ei ole sisäistä tukielimistöä, vaan lihakset kiinnittyvät usein ulkoiseen tukirakenteeseen kuten kalkki- tai kitiinikuoreen.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Elämän kehitysvaiheita s. 102 – 132
Eliöiden luokittelu =>Samaan lajiin kuuluvat yksilöt lisääntyvät keskenään ja saavat lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä =>lajit => suvut => heimot => lahkot.
Yhteyttäminen.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Otsonikerros vahvistunut riittävästi => elämä siirtyy maalle!
Eliömaailman luokittelu
5. KASVIT JA LEVÄT 7. BIOLOGIA.
on elämän perusominaisuus
Lajintuntemus Kurssin sisältö ja tavoiteet
Solun toiminta II Solun toiminta.
II Ekologia.
IV Luonnon monimuotoisuus
Suomen luonnon haavoittuvuus
1. MAA – elämän planeetta 7. BIOLOGIA.
Esityksen transkriptio:

PLANKTON

Ravintoketjussa on tuottajia ja kuluttajia Tuottajat (esim. planktonlevät yhteyttävät) Tuottaja Kuluttaja 1 Kuluttaja 2 Kuluttaja 3 Hajottaja Kuluttajat saavat energiaa syömällä muita eliöitä. Hajottajat saavat energiaa hajottamalla kuolleita eliöitä. Ravintoketjussa energia virtaa tuottajilta kuluttajille ja edelleen hajottajille.

Planktonlevät keijuvat vedenpinnan lähellä Viher-, pii- ja sinilevät ovat planktonleviä. Mikroskooppisen pieniä Yhteyttävät Kaasurakkulat tai öljypisarat kelluttavat. Osa sinilevistä on myrkyllisiä.

Vesikirput ja hankajalkaiset kuuluvat eläinplanktoniin Vesikirput ja hankajalkaiset ovat pieniä äyriäisiä Eläinplankton on monien kalanpoikasten ruokaa.

Planktoniin kuuluu myös bakteereja Vedessä keijuvat bakteerit hajottavat kuolleita eliöitä. Planktoneläimet syövät bakteereja.

Planktoneliöitä sinilevää piilevä koristelevä siimaeliö ripsikello viherleviä hankajalkainen vesikirppu

Keskeisiä käsitteitä Plankton eli keijusto tarkoittaa mikroskooppisen pieniä vedenpinnan tuntumassa ajelehtivia leviä, eläimiä ja bakteereja. Sinilevät eli sinibakteerit ovat planktoniin kuuluvia yksisoluisia eliöitä tai rihmamaisia solurykelmiä. Ne muodostavat joskus kelluvia lauttoja. Osa sinilevistä on myrkyllisiä. Ravintoketju tarkoittaa ravinnoksi käyttökelpoisten aineiden siirtymistä eliöyhteisössä yhteyttävistä kasveista kasvinsyöjiin ja niistä edelleen syöjiin.

Keskeisiä käsitteitä Tuottaja tarkoittaa auringon valoenergiaa käyttöönsä sitovaa eliötä. Vihreät kasvit ja levät ovat tuottajia, jotka yhteyttämällä sitovat auringon valoenergiaa koko eliökunnan käyttöön. Kuluttaja tarkoittaa eläintä, joka syö kasveja tai toisia eläimiä. Kuluttajia ovat myös raadonsyöjät, loiset ja hajottajat. Hajottajat ovat eliöitä, jotka hajottavat kuolleet eliöt kasviravinteiksi ja palauttavat niiden aineet takaisin luonnon kiertokulkuun. Samalla vapautuu vettä ja hiilidioksidia.