Bioenergian edelläkävijät - hanke. Bioenergian edelläkävijät TOIMINTA-AIKA 1.1.2008 – 31.12.2011 (Hankepäätös 2. ja 3.11.2009) Elinkeinojen kehittämishanke.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusiutuvat energialähteet Suomessa ja Saksassa Erneuerbare Energiequellen in Finnland und Deutschland Juha Rautanen, Motiva Uusikaupunki,
Advertisements

ESAELY, Maaseutu ja energia
Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Uusiutuvaa energiaa käyttävät lämmitysjärjestelmät pientaloissa
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
Uusiutuvat energialähteet
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
” Julkisen liikenteen uudistamiseen julkisin hankinnoin ” Mikko Jokinen,Ympäristötoimenjohtaja Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto TEKES-aamukahvit.
Elinkeinojen kehittäminen Oulunkaarella
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla.  Pohjois-Savossa 3 Leader- ryhmää, joilla jokaisella oma, paikallinen kehittämisohjelmansa  Rahoitus kohdentuu sekä.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Energiateollisuuden Ilmasto- ja päästökauppaseminaari Arto Lepistö TEM.
HE laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta
Uusiutuvan energian kuntakatselmus. päivämääräEtunimi Sukunimi, Motiva Oy Katselmustoiminta lähtee kansainvälisistä tavoitteista • Euroopan komission.
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Miten korvata kivihiili
Kainuun bioenergiaohjelma KAIBIO Timo Karjalainen Kaukametsä
Viljan sopimustuotannon sähköinen toimintamalli
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
BIOENERGIAN TULEVAISUUS KAINUUSSA Timo Karjalainen Kajaanin yliopistokeskus Kainuun Opisto
Energinen Suomi.
1 Peltoenergia Kainuussa EU-osarahoitteinen kehittämishanke ─ ─ Elina Virkkunen MTT SOTKAMO Elina Virkkunen.
Maalämpö Kerää kallioperään, maaperään tai vesistöihin varastoitunutta aurinkoenergiaa ja geotermistä energiaa. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköenergiaa.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
LUOVA-verkosto Keski-Pohjanmaalla Keski-Pohjanmaan maaseutuopisto Keski-Pohjanmaan Metsänomistajien Liitto, metsänhoitoyhdistykset Keski-Pohjanmaan 4H-piiri.
Maaseuturahasto Satakunnassa
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
ESSI –HANKE Energia omavaraisuusohjelman luominen pilottialueille Hanketta koordinoi Vaasan yliopiston energiainstituutti Hankkeen toteuttajina Jyväskylän.
Gasek oy.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Usage of biofuel in Finnish municipal heat supply systems South-East Finland - Russia European Neighborhood and Partnership Instrument St. Petersburg.
Uusiutuva energia ja Suomi Timo Juurikkala.
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
Kaskisten rata metsä- ja puutalouden näkökulmasta
Innova Länsi-Suomen akk
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
– 10 kysymystä ja vastausta–
Betonimestarit Oulainen oy Centria tutkimus ja kehitys |
Pohjois-Savon ELY-keskus Euroopan kalatalousrahasto Pohjois-Savossa Tuleva ohjelmakausi Pohjois-Savon maakunnan yhteistyöryhmä
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Energiakatsaus Martti Kätkä Ryhmäpäällikkö.
PUUPOLTTOAINE. Puupolttoaine - Puupolttoaine on polttoaineena käytettävää biomassaa eli biopolttoainetta, joka on peräisin puun rungosta, oksista tai.
Aurinkoenergiailta Joensuu Uusiutuvan energian mahdollisuudet.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
WEC Finlandin aamiaisdebatti: Voiko bioenergialla vähentää kasvihuonekaasupäästöjä? Sampo Soimakallio, TkT, Dos., Suomen ympäristökeskus, Scandic Hotel.
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa
Energi, energiformer, energikällor
Työpaikat päätoimialoittain Oulun Eteläisen alueella 2015
Yritysten toimipaikat toimialoittain Oulun Eteläisen alueella 2015
Arvonlisäys toimialoittain Oulun Eteläisen alueella 2015*
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Joensuun seudun maaseutupalvelut
Esityspaikka/tapahtuma pp.kk.vvvv
Case – esittely Emännänkatu 2, Kaarina
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Bioenergia on maaseudulla MTK:n tiedotustilaisuus
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Vähähiilinen Lappi Väppi Tanja Lepistö
Yritysten toimipaikat toimialoittain Oulun Eteläisen alueella 2016
Väestönmuutokset Oulun Eteläisen alueella 1987–2016
Esityksen transkriptio:

Bioenergian edelläkävijät - hanke

Bioenergian edelläkävijät TOIMINTA-AIKA – (Hankepäätös 2. ja ) Elinkeinojen kehittämishanke TOIMINTA-ALUE Koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alue HANKEORGANISAATIO Metsäkeskus P-P hallinnoi (projektipäällikkö, 3 alueellista neuvojaa, sekä tukitoiminnot) Yhteistyösopimuksella ProAgria Oulu, asiantuntijat: maatilat ja maisemanhoito RAHOITUS Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus (nyk. ELY) Maaseutuohjelman toimintalinja 3, toimenpide 312

Bioenergian edelläkävijät TAVOITTEENA UUSIUTUVAN ENERGIAN KÄYTÖN LISÄÄMINEN MAAKUNNASSA Bioenergiayritystoiminnan ja kotimaisen energian käytön lisääminen Ympäristönhoidossa raivattavan biomassan energiankäytön lisääminen ja ympäristönhoidollisilla tarpeilla kohteiden aktivoiminen Metsähakkeen tarjonnan lisääminen lämpö- ja voimalaitoksille uusien menetelmien hyödyntämisen kautta Lämpöyrittäjyyden lisääminen maakunnassa Pienkiinteistöjen bioenergiankäytön lisääminen

Bioenergian edelläkävijät TOIMENPITEET JA TAVOITTEET Kylä ja aluetaso. Jokaiselle pilottialueelle laaditaan kokonaisvaltaiset energian tuotanto- ja käyttösuunnitelmat (7kpl/ 7 seutukuntaa) –Kehitetään uusia toimintamalleja lähienergian tuotantoon ja tiedonvälitystä toimijoiden ja energian tuottajien välille Maatilojen energiasuunnitelman käyttöönoton kehittäminen ja viljelijöiden tietotarpeen kartoitusta kehittämisistuntojen kautta (tavoitteena 150 tilan aktivointi) Metsäenergian osalta tiedonvälityksen kehittäminen metsänomistajille ja tietotaidon parantaminen metsäammattilaisille uuden puutavaralajin tunnistamiseksi ja kohteiden merkitsemiseksi metsävaratietojärjestelmiin. Erityyppisiä tapahtumia/ tilaisuuksia järjestämällä hankkeen aikana 12 kpl.

Bioenergian edelläkävijät TOIMENPITEET JA TAVOITTEET Uusien toimintamallien testaaminen metsänomistajien informoimiseksi heidän metsävaroistaan ja energiapuumarkkinoista (tavoitteena 1200 metsätilan aktivointi, 4 tapahtumaa/vuosi metsäammattilaisille) Bioenergiayrittäjyyden lisääminen maakunnassa (tavoitteena 100 yrittäjäkontaktia) Pienkiinteistöjen bioenergiankäytön lisääminen tiedottamisen kautta ja polttopuuyrittäjyyden edistäminen (tavoitteena kiinteistöyhteyksiä 60 kpl ja 50 polttopuuyrittäjän kontaktit)

Bioenergian edelläkävijät HANKKEEN KESKEISET EDUNSAAJAT Kunnat, seutukunnat, srk:t ja kyläyhteisöt Metsänomistajat ja energia-alan yrittäjät Alueelliset energiayhtiöt Metsäalan ammattilaiset Pienkiinteistöjen omistajat ja polttopuuyrittäjät Lämpöyrittäjät ja puuenergia-alan kone- ja laitevalmistajat Uusien energia-alan innovaatioiden keksijät

Bioenergian edelläkävijät HANKETOIMIJAT METSÄKESKUKSESSA JA PROAGRIASSA Metsäkeskus Pohjois-Pohjanmaa: Projektipäällikkö, Timo Vanhala, RaaheP Bioenergianeuvoja/ Oulu, Perttu OjakoskiP Bioenergianeuvoja/ Ylivieska, Juhani PihlajamaaP Bioenergianeuvoja/ Koillismaa, Kauko TiirolaP Hankkeen vast.johtaja Eeva-Liisa RepoP Sähköposti: ProAgria Oulu: Yritysneuvoja/ bioenergianeuvoja Esko ViitalaP Ymp.hoidon neuvoja/ agrologi, Taimi MahosenahoP Sähköposti:

Bioenergian edelläkävijät Yleistä Ilmasto- ja energiastrategian tavoitteen kasvattaa uusiutuvan energian osuus vuoden 2005 tasosta(28,5%) 38% vuoteen 2020 mennessä. Keskeisimpänä syynä uusiutuvan energian käytön lisäämiseen on kasvihuonekaasu- ja rikkipäästöjen vähentäminen ilmakehässä ja näin torjua ilmastonmuutosta Siirtymällä käyttämään uusiutuvaa energiaa kasvatetaan kotimaisen energian osuutta ja sitä kautta energiasektorin huoltovarmuutta. Bioenergian käytön lisäämisellä on myös merkittäviä positiivissa vaikutuksia työllisyyteen ja maaseutualueiden säilymiseen elinvoimaisina. Monessa tapauksessa myös lämmityskustannukset pienenevät.

Bioenergian edelläkävijät Uusiutuvaa energiaa aurinko tuuli vesi bioenergia maalämpö aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia. Bioenergiaa puuperäiset polttoaineet peltobiomassat biokaasu kierrätyspolttoaineiden biohajoava osa

Bioenergian edelläkävijät Puuperäiset polttoaineet Pelletit Pelletti polttoaineena on tasalaatuista, kuivaa ja sisältää runsaasti energiaa Pelletti tilataan siiloon kuten öljy, joten hankinnassa ei tarvitse nähdä vaivaa Laitteet pitkälle automatisoituja, automaattinen tuhkanpoisto, hälytysjärjestelmä(kännykkään) ja etäohjaus mahdollisuus. Ylläpidon ja huollon voi tarvittaessa ulkoistaa huoltoliikkeelle Lämmitysjärjestelmän saa valmiina konttina tai sitten voidaan hyödyntää olemassa olevia tiloja järjestelmän sijoittelussa

Bioenergian edelläkävijät Puuperäiset polttoaineet Metsähake Raaka-aineina hakkuutähteet, kokopuu, rankapuu tai tai muu ainespuuksi kelpaamaton esim. lahovikaiset, tyvilumpit Pienemmillä laitoksilla yleensä koko- ja rankapuu Lämmitysjärjestelmän saa valmiina konttina tai sitten voidaan hyödyntää olemassa olevia tiloja järjestelmän sijoittelussa Varastotilaa tarvitaan enemmän kuin esim. pelletissä Lämmitysjärjestelmän suunnittelussa tulee ottaa huomioon polttoaineen alueellinen saatavuus Lämmitys voidaan hoitaa myös lämpöyrittäjä periaatteella

Bioenergian edelläkävijät Maalämpöpumput: Lämpöpumppujen avulla siirretään maahan, kallioon tai veteen auringosta varastoitunutta lämpöenergiaa, jota käytetään rakennusten ja käyttöveden lämmittämiseen Käyttökustannuksiltaan edullinen, mutta investointikustannukset varsinkin maalämpöpumpuilla ovat suuret Vähäinen huollon tarve, varma ja tasainen lämmönlähde ympäri vuoden ”Tutkimusten mukaan noin 3 % osuus vuosittaisesta auringon maahan varastoituvasta energiasta riittää vuotuisen lämmöntarpeemme kattamiseen maalämmöllä”(Suomen Lämpöpumppuyhdistys)

Lähde: Suomen Lämpöpumppuyhdistys