CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen 3-4.2.2010 Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uutta Suvi-työryhmältä Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän pj Proflangin kevätpäivät Rovaniemellä 23. –
Advertisements

OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
PROFIMILL Oy Tuotannon hallintaan liittyvät ohjelmistot ja konsultointipalvelut. Yritys.
Korkeakoulujen tietomallin hallintamalli
”Sähköistämisen” merkitys vaihtoon haussa -Ulkomaille opiskelemaan lähtevät Kv -hallinnon kevätpäivät Seinäjoki Nina Björn, Maiju Kannisto &
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-OPI.
Kokonaisarkkitehtuuri osana laatutyötä KA-pilotti ohjausryhmä
Tietokanta.
KORKEAKOULUN KIELIPOLIITTISET LINJAUKSET Anneli Airola Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Kielten ja viestinnän vastuuopettajat
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Ajankohtaista
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
- TiedeKOTA työryhmä (pj. Poropudas): tiedonkeruun kehittämisen kannalta ongelma on yliopistojen julkaisutietokantojen erilaisuudessa ja erillisyydessä,
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto JURE RAKETTI-hankkeen.
Suomen kieli ja viestintä YAMK-koulutuksessa Vastuuopettajien AC-kokous / Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän ja Osku-hankkeen tuotoksia.
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-XDW Käsitemäärittely,
Ministeriön tietotarpeet ja käsitemalli Jukka Haapamäki
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen TKI-käsitemallinnustyöpaja klo Esittäytyminen 5 min Käsitemallin.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Käsitemalli kuvaa relevantit tiedot kohdealueelta. Tietotarpeet määrittävät relevantit.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Opi Analyzer Peruskäyttäjäkoulutus
Ammatillisen koulutuksen seminaari, Oulu /OPM / Tuulikki Koski Sähköinen haku Tuulikki Koski.
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Energiatarpeen laskentaohjelmisto Jouni Huotari & IIZO3030 Tietokannat –opintojakson opiskelijat (S2010) Päivitetty : lisätty toimeksiantajan.
LIIKE-RESTO-OPS-linjaukset Kaija Sääski.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
FUAS Kielet ja viestintä
Korkeakoulujen tietohallinnon kehittäminen: tiedon yhteismitallisuus ja järjestelmien yhteentoimivuus Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan.
Case TOPPIS Ammattiopisto Lappian kokemuksia työpajojen kanssa tehdystä yhteistyöstä Sanna Laihinen.
Opiskelun ja opetuksen tuen viitearkkitehtuuri Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa tulee olla Työstänyt Synergiaryhmä Toimittanut.
Yliopistojen yhteisen YDW tietovaraston määrityshanke - tilannekatsaus Tampere
Viitearkkitehtuurityön tilanne
Opetusmateriaalin hallintajärjestelmä ”Matahari” Jouni Huotari ja IST5M1-ryhmä Kevät 2006 Versio
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Sanastotyön.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hankkeen tilannekatsaus Synergiaryhmä.
Johdanto Teppo Räisänen, Principal Lecturer Oulu University of Applied Sciences, School of Business and Information Management
Korkeakoulujen tietomalli: Tutkimus
Historia ja tausta: Alku 70-luvun tutkinnonuudistuksessa Alku 70-luvun tutkinnonuudistuksessa Monivaiheinen kehitys yli 30 vuoden aikana Monivaiheinen.
TUTKI Tietomallityöryhmä RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Tietomallityöryhmän loppuraportti RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
VIRTA osana korkeakoulujen tietohallinnon kehittämistä Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Tietohallinnon vastuualue.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto TUTKI-osahanke.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu. Mistä tässä on kyse? Jatkossa korkeakoulut (opintohallinnon perustietojärjestelmät, käyttäjähallinto) saavat luotettavasti.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
J ULKAISUTIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUKSET OKM: N NÄKÖKULMASTA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
TUHA-verkoston tapaaminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri Pekka Linna, CSC.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
Kati Kettunen Palvelujohtaja Opetus- ja opintopalvelut
AVOP-opiskelijapalautejärjestelmä OKM/KTPO Kaisu Piiroinen.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen TKI-työpaja klo Esittäytyminen Käsitemalli 1.0, T&K&I-osuus, laajennusperiaatteet.
Semanttinen yhteentoimivuus tietoarkkitehtuurikuvauksissa
Opiskelun ja opetuksen sekä niiden tuen ja hallinnon toiminta-arkkitehtuuria eli Prosessit Pekka Linna, CSC.
Oodi-tietojen tuonti XDW-malliin HY:n tietovarastoon
Yhteisten tietomäärityksien mallintaminen
Tietomallista tietokannaksi
Esityksen transkriptio:

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio ja värit (Teemu Kemppainen) 09:30-10:00Ministeriön tietotarpeet ja niiden suhde XDW-malliin (X.X, OPM) 10:00-11:30Käsitemallin rakenteen kuvaus muutamien konkreettisten esimerkkien kautta (Kim Johnsson) 11:30-12:00Tietovarasto-inkrementeissä saatuja kokemuksia (Heikki Haavisto)

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Muodostuu kaavioista ja sanastosta Yli 40 kaavioita Yli 300 ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistä käsitettä Vapaasti käytettävissä: Alustava työ ja ”kirjoituspöytähahmotelma” tehty työryhmissä korkeakoulujen (~20 korkeakoulua) substanssi-asiantuntijoiden kanssa - Yleis-, henkilöstö- ja taloushallinnon ryhmä - Opintohallinnon ryhmä - T&K&I-ryhmä (”standby”-tilassa odottaen TUTKI-osahanketta) Jatkokehitys 2009-> Tietovaraston rakennushankkeissa saadaan oikeata dataa jonka perusteella mallia täsmennetään ja laajennetaan Lisäksi mallia laajennetaan raportointitarpeiden mukaan Mallista haastavaa poistaa osia, jotka tietovarastossa otetaan (on otettu) käyttöön Laajennuksia voidaan tehdä helposti Korkeakoulujen yhteinen käsitemalli 1.0

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Muutosprosessi

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Indikaattorit Johdetut käsitteet Käsitemalli Opintojakso, opetuksen toteutus, opiskelija Opetuksen kohderyhmä Ulkomainen opiskelija, kotimainen kielikurssi, vaihtoopiskelija Tarjottujen kielten kurssien määrä suhteessa ulkomaisten opiskelijoiden (ml. Vaihto-opiskelijat) määrään Käsitemallin suhde indikaattoreihin

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Käsitekaaviot Käsitekaaviot kuvaavat käsitteiden väliset yhteydet Vihreä - konkreettinen kohde (Party, Place, Thing) Keltainen - Rooli (Role) Sininen - Kuvaa toista käsitettä (Description) Punainen - Tapahtuma ajassa (Moment- Interval) Esimerkki: kuvassa punainen Palautekysely- käsite viittaa tapahtumaan, jossa opiskelija vastaa kysymyksiin. Sininen Palautekyselyn tyyppi -käsite kuvaa millainen kysely on kysymyksessä (voisi olla esim. kysely johon vastataan valmistumisen yhteydessä). Vihreä Palautekysymys viittaa konkreettiseen kysymykseen, joka voisi olla esimerkiksi "Onko opetus ollut asiantuntevaa?". Keltainen "Kysymys palautekyselyssä" -käsite kertoo, että kyseinen kysymys esiintyy palautekyselykysymyksen roolissa.

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Sanasto Käsitteen määsitelmä, selite, synonyymit, esimerkkiarvoja (koodistoarvoja), laki tai asetus johon käsite perustuu, ruotsin- ja englanninkieliset käännökset (tulossa) Mallinnusväline: Visual Paradigm 7.0 Työryhmäpalvelin, työstetään samanaikaisesti yhtä yhteistä mallia Mallin julkaisu: julkaistaan wiki-järjestelmässä jossa myös kommentointimahdollisuus

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Käsitemalli on vapaasti käytettävissä!