M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Phase Shift Keying M-ary FSK:ssa huomattiin, että on mahdollista lähettää kaksi tai useampi symbolitila.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ASK - Amplitude Shift Keying Timo Mynttinen1 ASK-Amplitude Shift Keying •Otetaan erikoistapauksena tilanne, jossa informaatiosignaalina s(t) on kantataajuinen.
Advertisements


M-ary Frequency Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Frequency Shift Keying •M-ary FSK on suuren mielenkiinnon kohteena verrattuna binaariseen FSK:hon. •Parempi.
 Mobiilisuus on tietoa paikasta riippumatta  Mobiililaitteella voidaan siis lähettää ja vastaanottaa tietoa paikasta riippumatta  Nykyään monelle ihmiselle.
Ohjelman perusrakenteet
Tiedonsiirronperusteet
Tavoite Oppia seuraavat asiat •Yksikkö Beli, desibeli •Analoginen signaali •Digitaalinen signaali •Diskreettiaikainen signaali.
Kiintolevyn osiointi.
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
STK500 / AtmelIR -näppäimistö / Pieka IR -Näppäimistö •Internet –osoitteet •Laitteistokuvat •Testaussuunnitelma ja testitapaukset •Oskilloskooppikuvat.
BINÄÄRISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
Siniaaltotuotanto Tomas Södergård Vaasan Yliopisto.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Avainten vaihto ja eheys •Avainta pitää vaihtaa aika ajoin. •Avainten vaihto ei ole helppoa, ja mitä useampia osapuolia.
JATKUVAN AWGN-KANAVAN KAPASITEETTI — SHANNON-HARTLEY -LAKI
Elsa Savolainen T Johdatus opiskeluun tietotekniikan tutkinto-ohjelmassa.
BEAMEX MC5-IS Kalibrointilaite.
Taita lautasliinasi ranskanliljaksi
RADIOKANAVAT.
Tietoliikennetekniikka II AKari KärkkäinenOsa 27 1 (12) KAISTANLEVEYDEN JA TEHON KÄYTÖN KANNALTA OPTIMAALINEN MODULAATIO — TRELLISKOODATTU MODULAATIO.
Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen1 Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Tähän asti on kerrallaan käytetty yksinomaan joko amplitudia, taajuutta.
KANTATAAJUINEN BINÄÄRINEN SIIRTOJÄRJESTELMÄ AWGN-KANAVASSA
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
Prosenttilaskua, tiivistelmä
FSK-Frequency Shift Keying
Ohjelman perusrakenteet
Syksy 2001Johdatus bioinformatiikkaan / T. Pasanen 1 7. Monirinnastus Geeni perhe: ryhmä läheisiä toisilleen sukua olevia geenejä, jotka koodaavat samankaltaisia.
Tiedon esittäminen.
Virtapiirit.
Digitaalinen kuvankäsittely
WLAN Langaton verkkoyhteys
Symmetrinen salaus Modernit salaustekniikat pohjautuvat joko tietokoneella tapahtuvaan bittien sekoittamiseen (symmetriset salaukset) tai matemaattiseen.
IDS Antti Junttila. IDS = Intrusion Detection System Suomeksi TunkeutumisenTunnistusJärjestelmä (TTJ) Tarkoitettu valvomaan verkkoa ja paljastamaan kaikenlainen.
Mittaustekniikka 26 AD-muuntimia Liukuhihna – Pipeline Muunnos tehdään useassa peräkkäisessä pipeline- asteessa, joissa kussakin ratkaistaan joukko bittejä.
Käsityön opetustuokio
Vaihemodulaatio Vaihemodulaatio ja taajuusmodulaatio muistuttavat suuresti toisiaan. Jos moduloidaan kantoaallon vaihekulmaa, niin samalla tullaan moduloiduksi.
Videosignaalin perusteet tMyn1 Videosignaalin perusteet Euroopassa televisiolähetyksissä kehyksiä lähetetään 25 kappaletta sekunnissa (frame rate 25 Hz).
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Varmenteet ja PKI Julkisen avaimen järjestelmä on pelkkä tekniikka. Arkikäyttöä varten avain ja tieto sen haltijasta.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 PSK-Phase Shift Keying PSK:ssa informaatio koodataan moduloidun signaalin hetkelliseen vaihekulmaan. Tavallisesti.
Pulssimodulaatio Pulssiamplitudimodulaatio
5. Fourier’n sarjat T
Liikkeen fysiikkaa.
Lähiverkot- erikoistyökurssi
Jakolajittelu (Radix sort) Vertailu tehdään avaimen osien perusteella Avaimia käsitellään R-kantaisina arvoina esim. postin lajittelukone prosessoi lähetykset.
Ti Lähiverkot - erikoistyökurssi RAID Timo Rauta 2007.
KANTOAALTOMODULOIDUN KAISTANPÄÄSTÖSIGNAALIN (BANDPASS) JA KANTATAAJUISEN (BASEBAND) SIGNAALIN AMPLITUDISPEKTRIT A Tietoliikennetekniikka II Osa.
ANALOGISET PULSSIMODULAATIOT PAM, PWM JA PPM Millä eri tavoilla signaalinäyteet voidaan esittää & koodata? A Tietoliikennetekniikka I Osa 20 Kari.
Tutkimattomia kieliä on yhä!.  Miten paljon kieliä maailmassa puhutaan?  Mikä on maailman puhutuin kieli?  Miten paljon puhujia on arabian kielellä?
SYMBOLIVIRHETODENNÄKÖISYYDESTÄ BITTIVIRHETODENNÄKÖISYYTEEN
Amplitudimodulaatio Amplitudimodulaatiossa moduloiva signaali muuttaa kantoaallon voimakkuutta eli amplitudia. Kantoaallon taajuus pysyy koko ajan samana.
Tiedonsiirtotekniikka 2
BINÄÄRISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
Logical Link Control (LLC)
Ryhmätyö / kotitehtävä
Edellisen kerran yhteenveto
Luku 8 binääriset tiedonsiirtomenetelmät
TYNKÄSIVUKAISTAMODULAATIO (VSB)
Signaalit ja järjestelmät aika- ja taajuusalueissa
LUKU 7 TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
EDGE
KANTATAAJUINEN BINÄÄRINEN SIIRTOJÄRJESTELMÄ AWGN-KANAVASSA
Menetelmiä signaali/kohina-suhteen parantamiseksi
Ylinäytteistetyt A/D-muuntimet
Kevät 2015 EPÄLINEAARISET KULMAMODULAATIOT — VAIHEMODULAATIO (PM) JA TAAJUUSMODULAATIO (FM) Miten PM ja FM eroavat toisistaan? Millainen on kapeakaistainen.
LUKU 3 ANALOGISET KANTOAALTO- JA PULSSIMODULAATIOMENETELMÄT
MONITILAISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
KAISTANLEVEYDEN JA TEHON KÄYTÖN KANNALTA OPTIMAALINEN MODULAATIO — TRELLISKOODATTU MODULAATIO (TCM) A Tietoliikennetekniikka II Osa.
Ohjelman perusrakenteet
Esityksen transkriptio:

M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Phase Shift Keying M-ary FSK:ssa huomattiin, että on mahdollista lähettää kaksi tai useampi symbolitila (kaksi tai useampi taajuuskomponentti) samanaikaisesti kayttäen orthogonaalisia symbolitiloja (orthogonaalisia taajuuksia). Tällöin ei huononnettu yksittäisen symbolitilan koherenttia ilmaisua. Voidaan osoittaa, että jos jaetaan kantoaalto sini- ja kosinitermeihin kokonaisiksi jaksonajoiksi, niin nämä termit ovat keskenään orthogonaalisia.

M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen2 Voidaan siis ajatella PSK-modulaatiota, jossa käytössä ovat vaihekulmat,, ja ja jossa siis vaihekulmat ovat suorakulmassa toisiinsa nähden. Tällöin puhutaan 4-ary PSK-moduloinnista, 4- tasoisesta vaihe-eromoduloinnista tai toiselta nimeltään QPSK, Quadrature Phase Shift Keying. QPSK:n orthogonaalisuusominaisuudesta johtuu, että informaatiota voidaan lähettää kaksinkertaisella nopeudella verrattuna binaariseen PSK:hon. Ilmaisuhyvyys on kuitenkin yhtä hyvä kuin BPSK:lla.

M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen3 QPSK-moduloidun signaalin generointi Käytetään kahta BPSK-signaalin generointiin tarkoitettua kytkentää, joiden kantoaaltojen vaiheet ovat kohtisuorassa toisiinsa nähden. Lähdedatavirta jaetaan kahtia (esim. niin, että joka toinen bitti ylemmälle modulaattorille, joka toinen alemmalle...), jolloin tällaisen ”puolikkaan” datavirran jaksonaika on siis kaksinkertainen alkuperäiseen ”kokonaiseen” lähdedatavirtaan. Lopuksi kummatkin ”puolikkaat” summataan, kuva 1.

M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen4 SARJA/RINNAKKAIS MUUNNIN Kuva 1. QPSK-moduloidun signaalin generointi.

M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen5 Koska QPSK käyttää tehokkaasti kaistaa (ei tuhlaa) ja koska sen suorituskyky on hyvä kohinaisessa ympäristössä, on QPSK ja sen variantit kaikkein suosituimpia modulointimenetelmiä sekä johdollisessa että langattomassa ympäristössä.

M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen6 ITU-T Suositus V.26, 1200 baud käyttää seuraavia vaihekulmia: binaarinen 11 binaarinen 10 binaarinen 00 binaarinen 01 Bittien sijoittelusta V.26, kuva 2.

M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen Kuva 2. ITU-T Suositus V.26