Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen1 Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Tähän asti on kerrallaan käytetty yksinomaan joko amplitudia, taajuutta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Copyright  Hannu Laine Bittitason-operaatiot Hannu Laine.
15. Loogiset operaatiot.
KuvatyypittMyn1 Kuvatyypit •MPEG-2 käyttää kolmen tyyppisiä kuvia. •Kuvatyyppejä kutsutaan I, P ja B-kuviksi. •Kuva voi olla joko kehys (frame) tai kenttä.
Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isometriat ja Symmetriat.
Naakan oppilaskunta Tervetuloa! Kasvu yrittäjyyteen -hanke - 2 Projekti Idea projektista syntyy kun: –tarvitaan jotain, jotain puuttuu (rahaa.
ASK - Amplitude Shift Keying Timo Mynttinen1 ASK-Amplitude Shift Keying •Otetaan erikoistapauksena tilanne, jossa informaatiosignaalina s(t) on kantataajuinen.
Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.

M-ary Frequency Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Frequency Shift Keying •M-ary FSK on suuren mielenkiinnon kohteena verrattuna binaariseen FSK:hon. •Parempi.
Tietoliikennetekniikan perusteet – Luku 1
@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA.
Luokkien väliset koostesuhteet
Huomio ! Tämä Power Point esitys sisältää Pornograaffista materiaalia LopetusEteenpäin.
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
Salasanojen hallinta Metropolian ympäristössä Timo Luukkonen.
Äänen pakkaaminentMyn1 Äänen pakkaaminen •Äänen enkoodaaminen ja mahdollinen pakkaaminen on ratkaistava jotenkin monissa arkipäivän sovelluksissa ja tuotteissa:
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Avainten vaihto ja eheys •Avainta pitää vaihtaa aika ajoin. •Avainten vaihto ei ole helppoa, ja mitä useampia osapuolia.
JATKUVAN AWGN-KANAVAN KAPASITEETTI — SHANNON-HARTLEY -LAKI
Etusivun otsikko Alarivit tulevat näin lorem ipsum dolor Lorem ipsum dolor sed diam TK00507 Mikrotietokoneet I 3 opintopistettä Petri Nuutinen.
Langattomien laitteiden matematiikka 1
Duaali Teemu Myllynen.
Tietoliikennetekniikka II AKari KärkkäinenOsa 27 1 (12) KAISTANLEVEYDEN JA TEHON KÄYTÖN KANNALTA OPTIMAALINEN MODULAATIO — TRELLISKOODATTU MODULAATIO.
M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Phase Shift Keying M-ary FSK:ssa huomattiin, että on mahdollista lähettää kaksi tai useampi symbolitila.
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
FSK-Frequency Shift Keying
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
Tiedon esittäminen.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
2. Vuokaaviot.
T / PPT / Jari Mäntylä1 IOBASE PPT Menetelmäesitys : Konfiguraatiohallintasuunnitelma.
Symmetrinen salaus Modernit salaustekniikat pohjautuvat joko tietokoneella tapahtuvaan bittien sekoittamiseen (symmetriset salaukset) tai matemaattiseen.
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op ALU.
Ympäristöväittämien käyttö tuotteiden myynninedistämisessä Johtaja Anja Peltonen Kuluttajavirasto Ympäristöseminaari Kuluttajavirasto.
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
Mittaustekniikka 26 AD-muuntimia Liukuhihna – Pipeline Muunnos tehdään useassa peräkkäisessä pipeline- asteessa, joissa kussakin ratkaistaan joukko bittejä.
Pelien -ohjelmointi Syksy 2007 Vapaavalintainen opintojakso 3 op. ITP8TM003.
1. Usean muuttujan funktiot
Vaihemodulaatio Vaihemodulaatio ja taajuusmodulaatio muistuttavat suuresti toisiaan. Jos moduloidaan kantoaallon vaihekulmaa, niin samalla tullaan moduloiduksi.
Virheenpaljastus- ja korjauskoodit tMyn1 Virheenpaljastus- ja korjauskoodit Virheen havaitseminen Tässä vaaditaan ainoastaan se, että pystytään toteamaan.
OTTELUKIERROKSET - JOUKKUEET SJAL tuomarikoulutus 2013.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Varmenteet ja PKI Julkisen avaimen järjestelmä on pelkkä tekniikka. Arkikäyttöä varten avain ja tieto sen haltijasta.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 PSK-Phase Shift Keying PSK:ssa informaatio koodataan moduloidun signaalin hetkelliseen vaihekulmaan. Tavallisesti.
Pulssimodulaatio Pulssiamplitudimodulaatio
Testaus Testaus Testauksella pyritään löytämään virheitä, jotka sitten korjataan. Yksittäinen testi on yleensä ohjelman suoritus (tietyillä.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
11. Relaatiotietokannan suunnittelualgoritmit ja lisäriippuvuudet Tällä kurssilla käsitellään kirjan luvusta 11 ainoastaan algoritmi 11.1 häviöttömän liitoksen.
7. Määritä sellaisen ympyräsektorin keskuskulma, jonka pinta-ala on 1 ja piiri mahdollisimman lyhyt. Anna tulos 0,1 asteen tarkkuudella. Keskuskulma =
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Projektityö: Vahvistimet
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Monilajimallit YE10. ekosysteemeistä Saalistajat, saaliit, kilpailijat, taudit ym. saattavat vaikuttaa merkittävästi luonnonvaran kasvuun. fysikaalinen.
HomePNA -Mikko Pehkonen, Tite4. Sisältö Yleistä Käytäntö Spesifikaatiot Tiedonsiirto Ongelmia Tilanne Suomessa Case Lappeenranta Johtopäätökset.
ANALOGISET PULSSIMODULAATIOT PAM, PWM JA PPM Millä eri tavoilla signaalinäyteet voidaan esittää & koodata? A Tietoliikennetekniikka I Osa 20 Kari.
SYMBOLIVIRHETODENNÄKÖISYYDESTÄ BITTIVIRHETODENNÄKÖISYYTEEN
Amplitudimodulaatio Amplitudimodulaatiossa moduloiva signaali muuttaa kantoaallon voimakkuutta eli amplitudia. Kantoaallon taajuus pysyy koko ajan samana.
BINÄÄRISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
Edellisen kerran yhteenveto
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
KVANTISOINTIKOHINA JA AWGN-KOHINAN vaikutus PULSSIKOODIMODULAATIOSSA
Ylinäytteistetyt A/D-muuntimet
Kevät 2015 EPÄLINEAARISET KULMAMODULAATIOT — VAIHEMODULAATIO (PM) JA TAAJUUSMODULAATIO (FM) Miten PM ja FM eroavat toisistaan? Millainen on kapeakaistainen.
MONITILAISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
KAISTANLEVEYDEN JA TEHON KÄYTÖN KANNALTA OPTIMAALINEN MODULAATIO — TRELLISKOODATTU MODULAATIO (TCM) A Tietoliikennetekniikka II Osa.
Esityksen transkriptio:

Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen1 Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Tähän asti on kerrallaan käytetty yksinomaan joko amplitudia, taajuutta tai vaihetta moduloitaessa informaatiosignaalia. Jos käytetään kahta ominaisuutta yhtä aikaa, niin voidaan saada parempi lopputulos pyrittäessä optimaaliseen kaistanleveyden käyttöön ja suorituskykyyn kohinaisessa ympäristössä. Yleisin käytetty yhdistelmä on amplitudin ja vaiheen samanaikainen hyväksikäyttö.

Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen2 Silloin voidaan puhua joko M-ary APK (Amplitude and Phase Keying)- tai QAM (Quadrature Amplitude Modulation)-moduloinnista. Valinta nimelle riippuu asetetuista amplitudi- ja vaihekulmarajoituksista.

Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen3 QAM-moduloidun signaalin generointi Yksinkertaisin QAM-moduloitu signaali on itse asiassa QPSK-moduloitu signaali! Siinähän voidaan amplitudien ajatella olevan suuruudeltaan +A ja -A. Kun sitten lisätään kumpaankin toisiinsa nähden orthogonaaliseen kantoaaltoon esim. neljä amplitudiarvoa, vaikkapa A, 3A, saadaan 16 erilaista symbolitilaa, joilla kullakin on erilainen amplitudi-vaihekulmayhdistelmä. Tällaisen 16-QAM-moduloidun signaalin generointi onnistuu hyvin samantyyppisellä ratkaisulla (kuvassa 1) kuin mitä oli QPSK-moduloidun signaalin generointi.

Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen4 SARJA/RINNAKKAIS MUUNNIN Kuva QAM-moduloidun signaalin generointi.

Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen5 ITU-T Suositus V.32, 16-QAM, 2400 baud, 9600 bit/sek. Käytössä 12 vaihekulmaa ja 3 amplitudiarvoa, kuva 2.

Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen6 Kuva 2. ITU-T Suositus V.32, 16-QAM, 2400 baud, 9600 bit/sek

Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen7 M-ary APK, M-ary Amplitude and Phase Keying Joissakin tapauksissa QAM-modulointimenetelmän vaatima symmetria ei ole optimaalinen siirtotietä tai ilmaisua ajatellen. Esimerkiksi ITU-T Suositus V.29 kuuluu M-ary APK- moduloinnin piiriin. Tavoitteena on, että sellaiset symbolitilat, joilla on sama energia, olisivat toisistaan päässä. 16- QAM-moduloinnissa tämä välimatka on vain.

Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen8 M-ary APK vaatii useampia amplitudiarvoja, mutta se kannattaa, jos siirtotien vallitsevana vääristymänä on vaihevääristymä. ITU-T Suositus V.29, 16-APK, 2400 baud., määrittelee bitit kuvan 3 mukaisesti. Konstellaatioesitys näkyy kuvassa 4.

Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen9 ITU-T Suositus V.29,16-APK, 2400 baud: Kuva 3. Bittikuvion jakaantuminen 16-APK-moduloinnissa.

Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen Kuva 4. ITU-T Suositus V.29, 16-APK, 2400 baud, 9600 bit/sek., konstellaatiokuva.