Kaukolämpö Suomessa Kaukolämmitys on luonnollinen suomalaisten taajamien lämmitysmuoto. Se pitää ympäristön puhtaana ja lisää asumisviihtyvyyttä. Kaukolämmitys.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Wilhelms ja Tanner-Faarinen Energiavuosi 2012 Kaukolämpö.
Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Hiihtokeskus Paljakka
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
Puimuri - kaava.
Myyttejä tuulivoimasta
Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
Uusiutuvat energialähteet
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Aurinkoenergian mahdollisuudet
Energiateollisuus ry
Kerrostalon matalaenergiaratkaisut 2010
Energiavuosi 2011 Kaukolämpö
Fortum Power and Heat Oy:n 35 MW lämpölaitos Vammalassa
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
 Eri laitteiden sähkötehoja Eri laitteiden sähkötehoja  Pöytätietokone on joka neljännen kerrostalokodin sähkösyöpöin laite. Tuoreen tutkimuksen mukaan.
Uusiutuvan energian kuntakatselmus. päivämääräEtunimi Sukunimi, Motiva Oy Katselmustoiminta lähtee kansainvälisistä tavoitteista • Euroopan komission.
Ahoplan OY. Yritys Suunnittelutoimisto – 2 työntekijää – LVI alan suunnittelu Laskee myös säästön saneerauskohteelle – Suunnittelee ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiä.
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Energinen Suomi.
Hiihtokeskus Ukko Halla. Hiihtokeskus – Laskettelurinteitä noin 17 kpl – Hissejä 5 kpl – Murtomaahiihtolatuja 160 km – Asuntovaunualueella on 450 vaunupaikkaa,
Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab
Maalämpö Kerää kallioperään, maaperään tai vesistöihin varastoitunutta aurinkoenergiaa ja geotermistä energiaa. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköenergiaa.
KAUKOLÄMPÖ NYT JUUASSA TUOTANTOVÄLINEET KUNNOSSA TUOTANTOVÄLINEET KUNNOSSA PAITSI VARAVOIMA, UUSINTA 2011 ALK. PAITSI VARAVOIMA, UUSINTA 2011 ALK. VERKOSTO.
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö.
Kaukolämmön hinta, teho+energiamaksu €/MWh (sis. verot)
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
ESSI –HANKE Energia omavaraisuusohjelman luominen pilottialueille Hanketta koordinoi Vaasan yliopiston energiainstituutti Hankkeen toteuttajina Jyväskylän.
Gasek oy.
KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU MYÖS SINUN
Taina Wilhelms Energiavuosi 2011 Kaukolämpö.
Kaukolämmön hinta, teho+energiamaksu €/MWh (sis. verot)
Metallien jalostus Suomessa Ennakkotiedot vuoden 2014 kehityksestä.
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö Wilhelms TILASTOTIETOJA 2013  Kaukolämmön myynti (sis. verot) 2310 milj. €  Kaukolämpöenergian myynti31,7 TWh.
Rovaniemen voimalaitoshanke 120 MW S / 120 MW L Esisuunnittelu ja toteutus
Energiavuosi 2014 Kaukolämpö TILASTOTIETOJA 2014  Kaukolämmön myynti (sis. verot) 2330 milj. €  Kaukolämpöenergian myynti31,7 TWh  Kaukolämmön.
TA-Yhtymän pilotit. -TA-Asumisoikeus Oy/Isopurjeentie passiivitalohanke -Kiint.Oy Oulun Tarve/Rita-aukiontie passiivitalohanke -Kiint.Oy.
Energiavuosi 2012 Kaukolämpö Kaukolämpö ja –jäähdytys 2012 Kaukolämmön myynti (sis. verot)2,25 mrd € Kaukolämpöenergian myynti33,6 TWh Kaukolämmön.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän.
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö.
Energiavuosi 2016 Sähkö Energiateollisuus ry.
Hankkeen esiselvittelyn tausta
Energiavuosi 2016 Kaukolämpö
Kaukolämmön hinta, teho+energiamaksu €/MWh (sis. verot)
Kaukolämpö 2016.
Energiavuosi 2014 Kaukolämpö.
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Ilkka Reko, myyntijohtaja
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Energiavuosi 2016 Kaukolämpö.
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Päivitetty Energiateollisuus ry
Energiaeksperttikoulutus Kaukolämpö - Energiakäänne
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Kaukolämpöverkkojen avaaminen
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Paikallinen energiaratkaisu
Kivihiilen kieltämisen vaikutukset Selvityksen tulosten tiivistelmä Pöyry Management Consulting Oy
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
(päivitetty ) Energiateollisuus ry
Esityksen transkriptio:

Kaukolämpö Suomessa Kaukolämmitys on luonnollinen suomalaisten taajamien lämmitysmuoto. Se pitää ympäristön puhtaana ja lisää asumisviihtyvyyttä. Kaukolämmitys on myös mittavaa energian- ja ympäristönsäästöä. Parhaiten säästö toteutuu lämmön ja sähkön yhteistuotannossa, jossa polttoaineen energia hyödynnetään 80..90 prosenttisesti. Erillisessä sähkön tuotannossa polttoaineesta saadaan hyödyksi vain 40..50 prosenttia. Yhteistuotannon tehokkuuden ansiosta ympäristöpäästöt jäävät noin 30 prosenttia pienemmiksi kuin tuotettaessa energia erillisissä sähkön ja lämmön tuotantolaitoksissa.

Kaukolämpö Suomessa Kaukolämmitys on Suomen yleisin lämmitysmuoto, ja sen osuus lämmitysmarkkinoista on noin 50 prosenttia. 2,4 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa. Kaukolämpöä tuotetaan paikkakuntakohtaisesti edullisimmilla polttoaineilla. Maakaasuverkon alueella kaukolämmön pääpolttoaine on maakaasu, suurimmissa rannikkokaupungeissa käytetään hiiltä ja suurilla turvealueilla pääasiassa turvetta.

Kaukolämpö ja ympäristö Kaukolämmitys ja sähkö ovat osa yhdyskuntatekniikkaa. Ne vähentävät merkittävästi paikallisia päästöjä ja siten lisäävät asuinympäristömme viihtyvyyttä. Kaukolämmitykselle on olemassa oma ympäristönhallintajärjestelmänsä. Monet energiayritykset ovat jo tehneet tämän hallintajärjestelmän. Osa yrityksistä on sertifioinut yrityksen ympäristöä kuormittavia toimintoja. Näillä toimenpiteillä taataan jatkuva ympäristöasioiden kehittäminen ja ympäristön huomioonottaminen kaikessa toiminnassa. Ympäristönsuojelun kehittämistä kuvataan ympäristöraporteissa, joita julkaistaan vuosikertomusten yhteydessä tai erillisinä raportteina.

Toimintaperiaate Lämpökeskuksesta asiakkaalle Asiakkaat saavat lämmön kaukolämpöverkossa kiertävästä vedestä. Kaukolämpöveden lämpötila vaihtelee sään mukaan 65 ... 115 ºC välillä. Asiakkailta tuotantolaitoksiin palaavan veden lämpötila vaihtelee 40 ... 60 ºC välillä. Talot käyttävät lämpöä huoneiden ja käyttöveden lämmittämiseen sekä ilmanvaihtoon. Kaukolämpöä tuotetaan lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksissa tai lämpökeskuksissa. Asiakkaat saavat lämmön kaukolämpöverkossa kiertävästä kuumasta vedestä

Kaukolämmön tuotanto Suomessa Kaukolämpöä tuotetaan sekä lämmitysvoimalaitoksissa (CHP) yhdessä sähkön kanssa että lämpökeskuksissa pelkästään lämpönä. Kaukolämmitys on Suomessa saanut alkunsa lämmön ja sähkön yhteistuotannosta puunjalostusteollisuuden mallin mukaan.

Polttoaineet Kaukolämmitys on varmaa ja joustavaa Kaukolämpö tuotetaan paikkakuntakohtaisesti vaihtoehtoisilla polttoaineilla, kuten maakaasulla, hiilellä, turpeella, puulla ja puutähteellä tai öljyllä, kokonaistaloudellisuus ja ympäristövaikutukset huomioon ottaen. Kaukolämmityksessä käytetään hyväksi myös teollisuustuotannon ylijäämälämpöä.

Kulutus Vuonna 2004 kaukolämpöä kului 29,5 TWh. Kaukolämmön myynti oli 1,14 miljardia euroa. Asuintalojen osuus kulutuksesta oli 53 prosenttia, teollisuuden 10 ja muun kulutuksen 37 prosenttia.

Lämpöindeksin kehitys

Kaukolämmön hinta Vuonna 2004 kaukolämmön keskihinta oli 3,89 senttiä kilowattitunnilta. Noin 25 % kaukolämmön hinnasta on veroja. Hinta vaihtelee paikkakunnittain. Suurilla paikkakunnilla kaukolämpö tuotetaan edullisesti yhteistuotannossa sähkön kanssa. Käytettyjen polttoaineiden lisäksi hintatasoon vaikuttavat kaukolämpölaitoksen ikä, taajaman rakenne, investointien tehokkuus sekä laitoksen hoito ja omistajan tuottovaatimukset.

Jakelu Kaukolämpö siirretään kuumana vetenä Kaukolämpövesi ei kierrä talojen lämmitysverkossa Kaukolämpöjohdot asennetaan maahan yleensä 0,5 - 1 m syvyyteen. Johdot on lämpöeristetty tehokkaasti Lämpöhäviöihin menee keskimäärin alle 10 prosenttia siirrettävää energiaa. Talvella menojohdon paine voi olla noin 1,5 MPa (15 bar) ja normaaleissa käyttöolosuhteissa paine-ero on vähintään 60 kPa (0,6 bar) Kaukolämmön toimitusvarmuus on lähes sataprosenttinen. Johtokoko vaihtelee talojen liittymisjohtojen 20 mm:stä Helsingin Vuosaaren voimalaitokselta lähteviin 1000 mm putkiin Kaukolämpöverkon kokonaispituus Suomessa on noin 9 700 km Vuosittain verkon pituus kasvaa 200 ... 300 km

Lämmön mittaus Lämpöenergiamittarin osat ovat virtausanturi, lämpötila-anturit ja lämpömääränlaskin. Virtausanturi mittaa kaukolämpöveden määrän. Lämpötila-anturit mittaavat tulevan ja palaavan veden lämpötiloja. Lämpömääränlaskin laskee kulutetun lämpöenergian virtausanturilta ja lämpötila-antureilta tulevien mittaustulosten perusteella. Lämpömääränlaskin ottaa huomioon lämpötilaa vastaavat veden tiheyden ja ominaislämmön. Käytetty lämpö näkyy megawattitunteina (MWh). 1 MWh = 1 000 kWh (kilowattituntia) veden ominaiskerroin on 1,163. Kiinteistökohtainen lämpöenergian mittaus on tarkkaa ja luotettavaa.