Claude Elwood Shannon 1916-2001 Hannele Anttonen Tietojenkäsittelytieteen historia -seminaari 2007.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Luku 1. Siirtotekniikan käsitteitä – Taajuus
Advertisements

Puh Powerpoint-esitys ammatillisesta koulutuksesta ja uusista opiskelijaksi ottamisen perusteista:
Yliopisto-opiskelu eroaa kouluopetuksesta
Työ,ja teho.
Opinnäytetyöprosessi
Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu
Puh Powerpoint-esitys: Ohjaus lukioon • sisältää 20 erilaista diaa • vaatii toimiakseen Microsoftin.
opintojaan pohtiville
Tiedonsiirronperusteet
Tietotekniikka musiikin opetuksessa Samuel Rahikainen Tietotekniikan kandidaattiseminaari
Sähköposti: S Teletekniikan perusteet Luento Signaalinkäsittelyllä kapasiteettia johtoon ja ilmaan Signaalinkäsittelyn.
Mikko Tyrväinen InSitu –Luentopalautejärjestelmän tekninen evaluointi.
Pyritty hyödyntämään jo aiemmin tehtyä työtä.
YO-ILMOITTAUTUMISOHJE 2014 SYKSY. Täytä kuulakärkikynällä Huom! Jos erityisjärjestelyitä, lukitodistuksia, lääkärinlausuntoja on käytössä, nämä asiat.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Perhevapaiden epäsuorat kustannukset yrityksille Mika Maliranta (Etla) Perhevapaiden.
Elsa Savolainen T Johdatus opiskeluun tietotekniikan tutkinto-ohjelmassa.
Pasi Kaipainen Tietokone ja tietoverkot ty ö v ä lineen ä – kurssi Tekij ä n p ää aine!!
Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto
KV- JA URAPALVELUT Anu Honkanen Kansainvälinen harjoittelu osana opintoja Työrymä 2 Bolognan vanavedessä –seminaari: Kansainvälisyys korkeakoulujen.
FSK-Frequency Shift Keying
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Psykologian koulutuksen abi-info 2012
Wipro Technologies, Wireless Solutions
RS2014 SyyslukukausiKevätlukukausi HISTORIAN PERUSOPINNOT (14 op) VALTIO-OPIN PERUSOPINNOT (10 op) ENGLANTI (5 op) HISTORIAN PERUSOPINNOT (11 op) HISTORIAN.
Ura- ja rekrytointipalvelut OPINTOJEN TYÖELÄMÄORIENTAATION järjästämisen ja kehittämisen tukena Esittely- ja keskustelutilaisuus Kati Kettunen.
Virheenpaljastus- ja korjauskoodit tMyn1 Virheenpaljastus- ja korjauskoodit Virheen havaitseminen Tässä vaaditaan ainoastaan se, että pystytään toteamaan.
Edsger Dijkstra Merkittävä Hollantilainen tietojenkäsittelytieteilijä Julkaissut ja kirjoittanut paljon Tutkinut useita eri alueita Tietojenkäsittelytieteen.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Mallinnusmenetelmät 5 – Emilia Partanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 Mallinnusmenetelmät.
Logiikka.
Sauli Nurmi Tietojenkäsittelytieteen historia (seminaari kevät 2007) Tietokonepelien varhaishistoria.
Janne Korhonen. Henkilöhistoria Syntyi 1815 alaluokan perheeseen Isä kannusti opiskeluun Toimi myöhemmin opettajana Lopulta päätyi perustamaan oman koulun.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö / Markku Mattila/pm/ /1. BOLOGNAN PROSESSI Berliinin ministerikokous 1.Prosessin.
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
YLIOPPILASTUTKINTO Ounasvaaran lukio TUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET KOKEET Äidinkieli + 3 omaa valintaa  Toinen kotimainen kieli*  Yksi vieras.
 Voit hajauttaa tutkinnon pakolliset kokeet kolmeen peräkkäiseen kertaan (esim. kevät 2015, syksy 2015, kevät 2016)  Ilmoittautuminen on sitova, syksyn.
Apua OPS:n tvt-tavoitteiden arviointiin Jari Harvio, Hämeenlinnan kaupunki Harri Jurvela, Tampereen kaupunki Esityksessä on Kahootilla toteutettu kilpailu.
Mihin lukion jälkeen? Kaikki tarvittava tieto keskitetysti: opintopolku.fi.
Lapin yliopiston Avoin yliopisto Tervetuloa Avoimen yliopiston infotilaisuuteen.
Miten kerron koulutuksestani ja työkokemuksestani suomeksi?
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, syksy 2016 Sosiaalityön orientoivat opinnot Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö.
Radioliikenne. Historiaa Radion historia (Wikipedia)Radion historia (Wikipedia) Merkittävät pioneerit –Michael Faraday ( ), elektromagneettinen.
Toinen kotimainen kieli Tutkintoon voit liittää ylimääräisiä kokeita:
Kaksoistutkintoilta Ylioppilastutkinto
Ohjeita valintaa varten
Abien YO-INFO Viherlaakson lukio 2016.
Esittelyssä Karhulan lukion matemaattis-teollisen linjan opinnot
Yleisopinnot, miten saada kokoon?
Arttu, Amos, Kasimir & Markus
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Toinen kotimainen kieli Tutkintoon voit liittää ylimääräisiä kokeita:
Vanhempainilta Tervetuloa!
1. Valitkaa keksinnöistä kiinnostavin. 2
Televisiot.
Signaalinkäsittelyn sovellukset
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
Signaalien datamuunnokset
Opiskelu Oulun yliopistossa
Tervetuloa jatkamaan DIGITAALI- TEKNIIKAN opiskelua!
ABC-kone (Atanasoff-Berry Computer)
LUKU 1 TIETOLIIKENNEJÄRJESTELMIEN ANALYYSI
Tallinnan teknillinen yliopisto
Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan tutkinto-ohjelma
Toiselle vuosikurssille
OSAAMISKANSIO Nimi.
OPO2 Jatko-opinnot ja työelämä- luennot
YO-TUTKINNON RAKENNE 4 pakollista, yksi tai useampia ylimääräisiä (HUOM! 2022) tasot: matem P/L, toinen kotim. P/KP, vieras kieli P/L väh. yksi A-tasoinen.
Korvaavuudet syksy 2019 varhaiskasvatuksen koulutus
YO-info Syksy 2019.
Esityksen transkriptio:

Claude Elwood Shannon 1916-2001 Hannele Anttonen Tietojenkäsittelytieteen historia -seminaari 2007

Claude Elwood Shannon Yhdysvaltalainen matemaatikko ja sähköinsinööri Kehitti informaatiotekniikan perusteet Kehitti digitaalitekniikkaa Tutki tiedonsalausta

Koulutus Valmistui Gaylordin lukiosta v. 1932 Kandidaatin tutkinnot matematiikassa ja elektroniikassa Michiganin yliopistossa v. 1936 Maisterin tutkinto v. 1937 Massachusetts Institute of Technology (MIT) Tohtorin tutkinto v. 1940 Bell Labsilla töissä v. 1941-1956 Sen jälkeen työskenteli MIT:ssä

Taustaa Isä tuomari ja liikemies Äiti kieltenopettaja ja rehtori Sukua Thomas Edisonille Naimisissa Mary Elizabeth Mooren kanssa Kolme lasta

Luonteesta Oli kiinnostuneempi haastavista ongelmista kuin niiden soveltamisesta Yhdisti käytännön teoriaan ja havainnollisti usein tilanteita erilaisilla laitteilla Bell Labsilla rohkaistiin innovatiivisuuteen Myös taloudellinen menestys salli 'sooloilun' Julkaisi vain valmiita ja viimeisteltyjä artikkeleita, koska ei pitänyt kirjoittamisesta

Harrastukset Laitteiden rakennus Sirkusharrastuksia: hyppykeppihyppely, yksipyöräisellä pyöräileminen, jongleeraus Jongleerauskone jongleerausteoreema Shakki shakkipeliohjelma

Shannonin laitteita Theseus-hiiri Labyrintissa kulkeva mekaaninen hiiri Oppii reitin määränpäähän Oppii uuden reitin, jos labyrinttiä muutetaan THROBAC-tietokone Syötteet, tulosteet ja operaatiot roomalaisia numeroita

Boolen algebra Maisterin työ Boolen algebraan liittyen pohjana digitaalitekniikalle Ajatus kehittyi differentiaalikoneeseen tutustumisen myötä Boolen algebraa ja binääriaritmetiikkaa voidaan käyttää piirien suunnittelussa Releistä koostuvilla piireillä voidaan ratkoa Boolen algebran ongelmia Voitti Alfred Nobelin palkinnon

Informaatioteoria Ennen Shannonia käsitys viestinvälityksestä epämääräinen Sanoma ja sen lähetys koettiin kiinteäksi kokonaisuudeksi Artikkeli A Mathematical Theory of Communication v. 1948 muutti kaiken Yleinen viestinvälitysmalli Sanoman lähetys erotettuna kanavasta

Informaatiomalli

Informaatioteoria - sanoma Lähetettävä sanoma on valinta jostain sanomajoukosta Sanomajoukkoon liittyy tilastolliset todennäköisyydet Esimerkkinä englannin kieli Sanoman sisällöllä tai esityksellä ei merkitystä Kaikki sanomat voidaan muuntaa biteiksi Bittimuodossa sanoma voidaan generoida uudelleen ja lähettää eteenpäin ilman virheitä.

Informaatioteoria – kanava 1/2 Kanavan kapasiteetti (C bittiä/sekunnissa) riippuu signaalin voimakkuudesta vastaanottimessa (P), häiriöstä kanavassa (N) ja kaistanleveydestä (W) C=W∗log(P/N+1) Kanavassa pääsee aina enintään kapasiteetin verran informaatiota läpi

Informaatioteoria – kanava 2/2 Kaikki sanomat voidaan lähettää kanavassa halutulla virheprosentilla, jos lähetysnopeus <= kanavan kapasiteetti Virheiden määrää voidaan kontrolloida Sanoma suojataan häiriöiltä koodaamalla se lähettimessä ja purkamalla koodaus vastaanottimessa

Tiedonsalaus 1/4 Shannon julkaisi vuonna 1949 tiedonsalaukseen liittyvän artikkelin Communication Theory of Secrecy Systems Artikkelissa tutki salausjärjestelmää, joissa sanoman merkitys salataan, mutta sen olemassaoloa ei Oletetaan vihollisen omaavan kaikki tarvittavat laitteet ja taidot sanoman sieppaamiseen ja tallettamiseen Sanomassa diskreettejä symboleja

Salausjärjestelmän malli

Tiedonsalaus 2/4 Kielen toisinto kertoo, kuinka paljon tekstiä kielestä voidaan poistaa informaatiota hukkaamatta Esimerkkinä tapaus, jossa yksinkertainen korvaussalakieli ja satunnainen avain Tällöin englannin kielessä on 26! eri vaihtoehtoa korvata kaikki 26 eri kirjainta Periaatteessa kaikki vaihtoehdot yhtä todennäköisiä

Tiedonsalaus 3/4 Käytännössä todennäköisyydet vaihtelevat Vihollinen voi laskea todennäköisyydet erilaisille mahdollisille sanomille ja avaimille Salaus on täydellinen, jos salakieli ei selviä, vaikka vihollinen saisi siepattua näytteen siitä Toisin sanoen selväkielen todennäköisyysjakauma ei muutu, vaikka salakieli tunnettaisiin.

Tiedonsalaus 4/4 Vahva salausmenetelmä rakennetaan toistamalla muunnoksia tarpeeksi monta kertaa tilastollisen analyysin vaikeuttamiseksi Käytettävät muunnokset ovat diffuusio eli hajottaminen, ja konfuusio eli sekoittaminen.

Yhteenveto Shannonilla monia mielenkiinnon kohteita Motivaattorina mielenkiintoiset ongelmat, ei maine ja kunnia tai raha Kehitti informaatiotekniikan ja loi pohjan digitaalitekniikalle Teki ensimmäisiä kokeiluja tekoälyllä