EU:n energiapolitiikka Esitelmä Tutkijoiden ja kansanedustajien seuran (TUTKAS) seminaarissa ‘Tulevaisuuden energiaratkaisut muuttuvassa ilmastossa’, 16.2.2011,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
Miksi puhumme liuskekaasusta? (I). Miksi puhumme liuskekaasusta? (II)
Jukka Heinonen, tutkija
Yrityssaunailta Otaniemi
” Julkisen liikenteen uudistamiseen julkisin hankinnoin ” Mikko Jokinen,Ympäristötoimenjohtaja Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto TEKES-aamukahvit.
Energiaa harakoille? Lauri Myllyvirta energiakampanjoitsija.
Keravan Energia Oy © Jussi Lehto Keski-Uudenmaan finanssilounas Energia tulevaisuuden kilpailutekijänä Toimitusjohtaja Jussi Lehto Keravan.
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
SUOMI UUSILLE RAITEILLE  Miten torjua lamaa vihreistä lähtökohdista Tarja Cronberg
Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategian esittely Tiedotustilaisuus VN:n linnan tiedotustila.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Kuluttajapoliittinen katsaus
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Voidaanko Euroopassa siirtyä uusiutuvaan energiatalouteen? Oras Tynkkynen Helsinki.
Seitsemän syytä optimismiin Kööpenhaminassa Helsinki.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
-Yhteistyötä, yhdessä oppien kohti globaalia ympäristövastuuta - Pitkäjänteistä toimintaa kestävän vastuun rakentamiseksi - Meillä hyviksi koettujen toimintamallien.
MITÄ KÖÖPENHAMINAN JÄLKEEN
LogiCity Tuomas Mikkola Turun Seudun Kehittämiskeskus
ITÄMERI-STRATEGIA JA ITÄ-SUOMI ESKO ANTOLA.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Ongelmapuu täyttöpohja
Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen vaikuttavuus Helsinki Gustav Björkstrand.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Kannattaako Suomeen tulla opiskelemaan? Kansainvälisen liikkuvuuden uudet muodot Irma Garam Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus.
MONTAKO YDINVOIMALAA?. MISSÄ MENNÄÄN NYT? Ilmasto- ja energiastrategian mukaan kulutustavoite 2020 on 98 TWh/v Nousukaudella ( ) sähkön kulutus.
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Pohjoismaat ja Venäjän markkinat Toimitusjohtaja Leif Fagernäs Pohjola-Nordenin seminaari
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
Ilmastonsuojelu on elinehto ja mahdollisuus Puheenvuoro ympäristövaliokunnan seminaarissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Kansainvälinen valuuttajärjestelmä:
ET2050 Euroopan alueiden tulevaisuus Timo Hirvonen
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Energiaratkaisut kestävässä taloudessa –avoimet energiaverkot
2 2 Markkinatilanne  Raakamaito –Tuotanto noussut hieman Euroopassa. Suomessa lasku tasaantunut. Hinnat laskeneet muutamissa maissa alle tuotantokustannusten.
KUINKA KILPAILUKYKY SÄILYTETÄÄN GLOBALISOITUVASSA TALOUDESSA I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia -
Clean Energy (CE) Projektianalyysi kurssi Kasvihuonekaasupäästöjen analyysi RETScreen ® Ohjelmistolla © Minister of Natual Resources Canada 2001 – 2005.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
Rahoitus-markkinoiden muutostuulet – globaalin yhtiön uhka vai mahdollisuus Minna Helppi
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Tutkijaliikkuvuuden palvelut –roundtable Kv-kevätpäivät, Seinäjoki Marita Niemelä Tutkimus- ja innovaatiopalvelut.
Department of Electrical Energy Engineering 1 31/03/2015 Jatko-opintokurssi Wind Power in Power Systems Kappale: 3. An introduction Jussi Antikainen.
Tulikivi Oyj  Tulikivi Oyj rakentaa uuden tuotantolaitoksen Juukaan vuonna  Investointi on Tulikiven kasvustrategian mukainen toimenpide.
Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.
EU : Tärkeitä henkilöitä:. Perustajat… Robert Schuman ( ) Jean Monnet (1888 – 1979)
Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Ylijohtaja Riku Huttunen Helsinki,
Ilmastonmuutos.
Kansainvälinen kauppa
Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Avauspuheenvuoro Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
TALOUDELLINEN YHDENTYMINEN
Itä-Suomen yliopisto – monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto
Metallienjalostuspäivät 2014 Toimitusjohtaja Mika Nykänen Metallinjalostajat ry
Metsäjohtaja Sauli Brander UPM Metsä
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
Kari Tuutti Yksikönjohtaja, Long Products Outokumpu
Esityksen transkriptio:

EU:n energiapolitiikka Esitelmä Tutkijoiden ja kansanedustajien seuran (TUTKAS) seminaarissa ‘Tulevaisuuden energiaratkaisut muuttuvassa ilmastossa’, , Helsinki Pami Aalto Jean Monnet –professori/ Jean Monnet –keskuksen johtaja Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto

Onko EU:lla energiapolitiikkaa? •Kompetenssit jakautuvat Komission ja jäsenmaiden kesken –Komissio: keskeinen rooli mm. sisämarkkina, kuljetus- ja ympäristöpolitiikassa –Jäsenmaat: kontrolli energian alkuperästä (koti/ulkomaa, EU/ei- EU); energian lähteestä (fossiiliset vs. muut); ja ‘energian kokonaispaketista’ (energy mix) –Kun 50-70% energiasta tuontitavaraa, korostuu kontrolli alkuperästä –Solidaarisuuslauseke: Neuvosto voi Komission pyynnöstä päättää soveltuvista toimenpiteistä mikäli energiatoimituksissa vakavia vaikeuksia •Lisäksi toimijoina mm. energiayhtiöt ja kansainväliset rahoituslaitokset, jotka rakentavat ja rahoittavat energiainfrastruktuuria •Yhdelläkään toimijalla ei ole yksiselitteistä päätösvaltaa energiapolitiikan (policy) aikaansaamiseksi ja sitä tukevien toimenpiteiden edistämiseksi •Komissiolla on sisämarkkinoiden vahdin, politiikkatavoitteiden asettajan ja koordinaattorin rooli (määrätyissä raameissa – jos yhteistä politiikkaa on, sen tulee olla Komissio-vetoista •Konkretisoituu Komission vuosittaisessa dokumenttituotannossa energiapolitiikan alalla: •Tuottavatko dokumentit ‘tulevaisuuden energiaratkaisuja’? –Markkinat ja kilpailu –Toimitusvarmuus –Kestävä lehitys (ilmastopolitiikka, jne.)

Tuottaako EU:n energiapolitiikka tulevaisuuden ratkaisuja I: markkinat ja kilpailu •Kaikkiaan edistystä ja tuloksia, mutta yhä monopolistisia ja oligopolistisia, EU-lainsäädäntöä rikkovia markkinoita, joille vaikeahkoa päästä –Suuret kansalliset yhtiöt nähdään vastauksina globaaliin kilpailuun •Sähkö: pohjoisen tuulivoima ja etelän ‘aurinkoenergiaoptio’ kärsivät sisämarkkinan infrastruktuuriongelmista –Pulllonkauloja jäsenmaiden välisessä energian siirtokapasiteetissa –Riittämättömiä yhteyksiä uuden uusiutuvan energian paikallistuotannon ja pääverkkojen välillä •Maakaasu: tehostuneilla Luoteis-Euroopan markkinoilla lisääntynyt tarjonta on painanut hintoja huomattavasti alas –LNG-markkina ja väliaikainen ylitarjonta (Qatar) –Tosin kaikki syyt eivät EU-lähtöisiä (USAn epäkonventionaalinen kaasu) •Tarvittaneen kanta ydinvoimaan! •Uusiutuvat energianlähteet: tarvitaan rahallista tukea samassa mittakaavassa kuin fossiilisille polttoaineille! –OECD:ssa 57mrd vs. 9mrd, ydinvoima 16mrd) –EU ei aivan omien % lisäystavoitteiden tahdissa

Tuottaako EU:n energiapolitiikka tulevaisuuden ratkaisuja II: toimitusvarmuus •Heikoimmat tulokset EU-kompetenssin puuttuessa ja bilateralismin, rajoitetun koalitiopohjaisuuden sekä riittämättömän luottamuksen vallitessa laajemman Euroopan alueella tuottajien, transitmaiden ja kuluttajamaiden välisissä suhteissa –EU-maat häviävät kollektiivisesti vaikka ‘Saksa voittaa aina’ •Silti ei ehkä paljoa tehtävissä koska historiallisesti rakennetut energiaratkaisut ja infrastruktuurit niin erilaisia ettei yhteisiä intressejä yksinkertaisesti löydy tarpeeksi –Kaikkia ei Venäjä tai Pohjois-Afrikka kiinnosta •Energian lähteiden ja alkuperämaiden monipuolistaminen ajaa suuret toimittajat etsimään uusia markkinoita muualta –EU-Venäjä ‘energiadilemma’ (Monaghan) •Tarvitaan idea pan-Eurooppalaisesta energiapolitiikasta, joka ei perustu vain EU:n omaan ‘markkinat ja kilpailu’ -periaatteeseen

Tuottaako EU:n energiapolitiikka tulevaisuuden ratkaisuja II: kestävä kehitys •EU yhä kenties suunnannäyttäjä, mutta kuinka pitkään ja onko suunta oikea/riittävä? •Nykyinen Kioto-pohjainen päästökauppa hyödyllinen, mutta kovin raskas mekanismi 5% GHG-päästövähennyksen aikaansaamiseksi –GHG-vero? •Energiatehokkuuden 20% lisäys 2020 ei nykyvauhdilla toteutumassa –Erityisesti kuljetussektori ongelma, rakentamisessa ja yhdyskuntarakenteessa paljon kehitettävää •EU jäämässä Kiinan ja jopa USA:n jalkoihin uusissa investoinneissa ja teknologian kehittämisessä •Päästävä eroon halvan energian illuusiosta kilpailuvalttina! •Otettava energiapolitiikka kiinteäksi osaksi yhteiskunnallista suunnittelua koko Unionin tasolla ja lisättävä EU:n kompetensseja