Web Services ©Reino Aarinen, 2007. Miksi?  Web Services tekniikalla voi muuttaa valmiit sovellukset Web sovelluksiksi.  Sovellus voi julkaista toiminnon.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Internet ohjelmointi ympäristönä- webtop -web 2.0 kulttuurin alkuaskelet tietosovelluksien siirto yksittäisistä laitteista ja käyttöjärjestelmistä> www-alustaisiksi.
Advertisements

Web-sovelluspalvelutekniikat (Web services)
ENTERPRISE SEARCH Toteutustekniikka Mikko Uusitalo Tampereen ammattikorkeakoulu.
JavaFX © Reino Aarinen, 2007.
LanguageMaid Kielten oppimiseen ja opetukseen Itsenäiseen käyttöön Opettajan työvälineeksi.
Web-palveluiden alusta Axis2
WLAN Tekijät: Petri Koskinen Miika Kulla Veli-Pekka Koskinen.
JavaScript oliot © Reiska, DOM Oliot  JavaScript sisältää paljon valmiita DOM olioita, on sisältänyt jo DOM level 0 (ns. Legacy DOM) alkaen  WWW-ympäristössä.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Integrointi.
Verkot: internet ja HTML Jaana Holvikivi Metropolia.
Web-sovelluspalvelut terveydenhuollossa? Juha Mykkänen, Marko Sormunen, PlugIT, Kuopion yliopisto, HIS-yksikkö PlugIT-puolivuotisseminaari, Kuopio,
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
Johdatus web-palveluihin
Erik Fallenius Kevät  Taustaa ◦ Ontologiat  Tavoitteet  Teknologiat ◦ Dojo/AJAX ◦ JSON ◦ SOAP  Projektin kulku  Lopputulos – demo.
EXtensible Markup Language
Internet  Lingua Franca, kaikkien ymmärtämä yhteinen kieli: TCP/IP tai UDP/IP. ”Kaikki maaiman tietokoneet, liittykää yhteen”.  Suomeen 1990-luvun alussa.
Geoinformatiikan ja kartografian osasto Geodeettinen laitos PATINE/TIPY Paikkatietopalvelujen kokonaisarkkitehtuuri Arkkitehtuurityöryhmä Lassi Lehto.
Visual Studio 2008 ja sovellusten elinkaaren hallinta Matti Antila Jukka Wallasvaara Iikka Paavolainen Microsoft Oy.
PlugIT-seminaari Työpaja 2, ma 27.10: Kertomus- ja koodistoliittymät ja kansallisten hankkeiden yhteistyö Kertomus(arkisto)rajapinnat, klo.
S Tiedonsiirto ja yhteyskäytännöt tietoliikenteen perusasioita top-down -lähestymistapa ohjelmistotekniikan näkökulma tavoitteena toimivat sovellukset.
Windows Presentation Foundation UxE:n näkökulmasta
XPath © Reino Aarinen, Mikä on XPath? XPath on W3C:n ylläpitämä yleinen standardikieli tiedon hakemiseen XML dokumenteista selaamalla sen elementtejä.
CSS ja sen sovellukset Vesa Jussila. Esitys  Yleistä –Historia –Etuja ja huonoja puolia –Mediatyypit  Käyttö –Laatikkomalli –CSS-taitto –Sovelluksia.
XML -kielen perusteet SIMO Seminaari Antti Mäkinen.
Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
JSPWiki © Reiska, WikiWiki Idea Applen Hypercard-pinosta. Juuret Hawaijin lentokentällä (WikiWiki, pikapikabussit). Ward Cunningham. WikiWikiWeb.
Tiedostomuodot Jussi Talaskivi atk-suunnittelija Jyväskylän yliopisto.
Web 2.0 tiivistetysti 1. Ohjelmistoalusta on Web. Webtop korvaa Desktopin. Keskeistä yhteisöllisyys ja ”Software as a Service”. 2. Kollektiivisen älyn.
PlugIT-ydinrajapintademo Marko Sormunen PlugIT-projekti, HIS-yksikkö Kuopion tietotekniikkakeskus Kuopion yliopisto
Liferay Portal © Reino Aarinen, Liferay Portal Olemassa jo Liferay Portal 4.3.0rc1. Tässä asennettu Liferay Portal Liferay on avoimeen.
RSS, Rich Site Summary © Reino Aarinen, RSS RSS (Rich Site Summary, joskus Really Simple Syndication) on menetelmä, joka käyttää XML merkkausta.
© Altti Lagstedt, Jukka Juslin Tietotekninen selvityshanke.
PlugIT-rajapintaesittely ja demo PlugIT-rajapintakoulutus , Kuopio.
SerAPI: SERvice-based architecture and web services in healthcare Application Production and Integration – Palveluarkkitehtuuri ja web-sovelluspalvelut.
Kenttäväylien kehitystyö
Hyväksyttyjen palvelurajapintojen tilanne ja koulutustarpeet Uudet palvelurajapinnat ja SerAPI-hanke HL7 Finland Common Services SIG Juha Mykkänen,
XHTML-perusteita Teppo Räisänen
KISKO-erikoistumisopinnot Tietojärjestelmät (osa 2 / 1 op) Juhani Heikkinen KyAMK – Tuotantotalous ja logistiikka.
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
PlugIT-ydinrajapinnoista Marko Sormunen PlugIT-projekti, HIS-yksikkö Kuopion tietotekniikkakeskus Kuopion yliopisto
Pakkanen -arkkitehtuurin siirto toteutustekniikoihin
VOIP &LINUX & SKYPE. VoIP Voice over Internet Protocol tekniikka jolla siirretään verkon yli reaaliaikaista ääntä ja kuvaa –internet tai lähiverkko.
HTTP (c) Reino Aarinen, HTTP yhteyskäytäntö Web asiakasohjelmat (yleensä erilaiset selaimet) käyttävät HTTP protokollaa tiedon siirtoon WWW sivustojen.
GNU-ohjelmointityökalut Panu Tertsunen & Daniel Liljeqvist.
VETUMA, verkkotunnistaminen ja - maksaminen Tietotekniikkaosasto Ismo Aulaskari
Kansalaisen tunnistus- ja maksamispalvelu VETUMA Tietotekniikkaosasto Ismo Aulaskari
Ydinpalveluiden (käyttäjä, käyttöoikeus, potilas).NET-palvelutoteutus: CoreServiceDemo PlugIT-loppuseminaari Koulutustyöpaja 1: Avoimet ohjelmistorajapinnat.
Palomuurin peruskäsitteitä Palomuurin tehtävänä on erottaa ja kontrolloida tietoliikennettä yrityksen lähiverkon (LAN) ja yrityksen ulkoisen verkon (WAN)
XSL Teppo Räisänen
XSL Teppo Räisänen
Software product lines. Suomeksi ohjelmistotuotelinja Kuvaa metodeja ja työkaluja tuottaa yhteiskäytettävää koodia samankaltaisissa sovelluksissa Tarkoituksena.
PDF –dokumentit Adobe Acrobatilla Taina Joutsenvirta Valtiotieteellinen tiedekunta
PHP ja MySQL PHP: Hypertext Preprosessor. PHP, johdanto Komentosarjakieli, joka on suunniteltu dynaamisen sisällön tuottamiseen verkossa PHP on sekä kieli,
XML Skeema Määritellään XML:llä Vältetään suurinosa DTD:n puutteista. Datatyypit (string, boolean,...) Voidaan asettaa rajoitteita datatyypeille (minLength,
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
06/11/ Porin korkeakouluyksikkö © Jari Multisilta,2000 Rakenteinen dokumentaatio ja XML Jari Multisilta Porin korkeakouluyksikkö.
.NET ohjelmointi C#-kielellä RäsSe, lokakuu 2004.
Lehden tietojärjestelmän suunnittelu ja käyttöönotto.
WAP-Sovellusten kehittäminen PL/SQL:llä Kimmo Seppänen Asio-Data Oy.
1 WS-I vs REST vs Ajax Eetu Mäkelä. 2 WS-I WS-I on standardipino, joka määrittelee kaiken mitä tarvitaan siihen että jokin ohjelma voi tehdä RPC-kutsun.
Digitaalisen lastenkirjallisuuden haasteet kirjastoissa
Oma avoin pilvi Antti Alainen, Anton Rautanen
Tietoturva.
Web-sovellusten kehittäminen - Johdanto
Istuntojen hallinta PHP-sovelluksessa
Digitaalisen liiketoiminnan kumppanisi
Välikokeen palautus 35 osallistui kokeeseen
Verkon komponentteja Isäntäkone (host) reititin R R R R linkki R
Esityksen transkriptio:

Web Services ©Reino Aarinen, 2007

Miksi?  Web Services tekniikalla voi muuttaa valmiit sovellukset Web sovelluksiksi.  Sovellus voi julkaista toiminnon (metodin tai viestin) muulle maailmalle.  Web Services palveluja voivat käyttää myös muut sovellukset. Alustasta riippumatta.  Perusalusta Web Services palveluille on XML+HTTP.  Tieto koodataan ja dekoodataan liitteitä (usein binäärisiä) lukuunottamatta XML:llä.  Tiedon siirtoon käytetään SOAPia.

Intro  Muuntaa sovellukset Web-sovelluksiksi, palvelut julkaistaan, etsitään ja käytetään Web-alustalla.  Sovelluskomponentteja, jotka kommunikoivat avoimilla protokollilla.  Ovat itsenäisiä ja itsensä kuvaavia.  Löytyvät UDDIn avulla rekistereistä.  Toiset sovellukset voivat käyttää.  XML on kaiken taustalla.

Miten toimii?  Perusalusta on XML+HTTP.  Alustan elementit ovat:  SOAP, Simple Object Access Protocol  UDDI, Universal Description, Discovery and Integration  WSDL, Web Services Description Language  Alusta on yksinkertainen, viestipohjainen viitekehys.  Siitä puuttuu kuitenkin vielä monia tärkeitä ominaisuuksia, kuten tietoturva ja reititys.  Hyvin toimiakseen vaatii lisäksi laajakaistayhteydet.

Kaksi käyttötapaa  Olemassa olevien ohjelmistojen liittäminen.  Web Services ratkaisee yhteensopivuusongelmia yhteisellä tietojen merkkauksella ja linkittämisellä.  Tekniikan avulla voidaan vaihtaa dataa eri sovellusten ja alustojen välillä.  Uudelleenkäytettävät sovelluskomponentit.  Sovelluksilla on usein moniakin yhteisiä asioita, joita ohjelmoidaan turhaan yhä uudelleen.  Sovelluskomponentteja voivat olla esim. valuuttalaskin, sääraportti tai kielen käännöspalvelu.  Sovelluksista voidaan koota isompia sovelluksia.

SOAP  Simple Object Access Protocol  Tiedonsiirtoprotokolla sovellusten välillä  Viesti(nsiirto)formaatti  Perustuu XML:n käyttöön  Suunniteltu tiedonsiirtoon Internetissä  Alustariippumaton  Kieliriippumaton  Yksinkertainen ja helposti laajennettavissa  Kiertää palomuurit  W3C standardi

WSDL  Web Services Description Language, palvelun kuvauskieli, kuvaa palvelun ja sen saantimenetelmät.  Kirjoitetaan XML-dokumentiksi.  Kuvaa palvelun ja paikantaa palvelun.  Ei ole vielä W3C standardi?

UDDI  Universal Description, Discovery and Integration.  Hakemisto, johon talletetaan tietoja palveluista.  Hakemisto, jossa on WSDL:llä kuvattuja palveluliityntöjä.  Kommunikoi SOAP:illa.  Sisäänrakennettu sekä Microsoft.NET ja avoimiin JavaEE alustoihin.  Usein tarpeeton, kun palvelun WSDL tunnetaan muutenkin.