Sujuvaa toimintaa vapaaehtoisten ja ammattilaisten kesken

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
Advertisements

Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
Heijastuksia elämästä
Pikkupoika kysyi isältään...
vedestä, ilmasta ja tulesta.
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Jumalan kanssa.
LUONNONLÄHEISTÄ PALVELUASUMISTA
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Katariina Haapasaari Hanna Lahti
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Järjestö- ja nuorisotiimi Vapaaehtoisen rooli Punaisessa Ristissä.
10 vinkkiä voimaantumiseen
Millainen on ystävä?.
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Kouluttajakoulutus 2011 MONIMUOTOISUUS OSASTOSSA.
Vapaaehtoistoiminnan teematyöryhmä Hanna Kääriäinen
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Koulutuksen toteutus - vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke/ P-K - Yksi naapureista –hanke/Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Koulutuksen aikataulu.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Lahden ensi- ja turvakoti ry TURVALLISTEN PERHEIDEN PÄIJÄT-HÄME -PROJEKTI Perheen ja sen lähipiirin huomioivan turvallisuustyön toimintamallien.
Mitä tulevaisuudessa? Miten eteenpäin?. Avustajakeskuksen palkallisen puolen toiminta keskittyy toimintaa tukevien kuntien alueille Tiedotusta ja markkinointia.
Minä oppijana 1 ov..
Lapselle hyvä päivä tänään
Lahden kaupungin vanhusten kotihoidon palvelujen uudistaminen tarinateatterin keinoin Prosessi liittyy Lahden kaupungin "Kotiin kohdistuvien palveluiden.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Pellervon Pirkanmaan seminaari Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja Erkki Vähämaa.
Avaimia itsensä valmentamiseen
Yhdessä vahvemmaksi kasvaminen
TOIMIVA TULPPA-RYHMÄ Tuire Hautanen terveydenhoitaja/tulppa-ohjaaja
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
2009 Kansallista ja kansainvälistä verkostoa palveleva Vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen informaatio- ja kehittämiskeskus © Kansalaisareena 2010.
Turvallista moniammatillista lääkehoitoa – case Lapua
DIAKONIATYÖNTEKIJÖIDEN PÄIVÄT DIPOLI NYT TIENI KULKEE KOULUHUN
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 2011 Monikulttuurisuustyöpaja
Nuoren turvapaikanhakijan polku Pudasjärvellä
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Metsänhenkeä etsimässä Prosessikuvaus Metsänhenki-naamiosta Katariina Kinnunen 2007.
VALIKKO-ryhmä/Liisa Reinman VALIKKO-ryhmä/Liisa Reinman Asiakas ottaa yhteyttä avunväli- tykseen Taustatie- tojen selvittä- minen Vapaa-
Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo Pirkko Karjalainen.
Asumissosiaalinen työ oven takana Nimi ovessa- hankkeen työpajat Espoossa Riitta Granfelt.
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
MONIPUOLINEN LÄÄKEHOITO - koulutuksen palaute Uudenmaan sairaanhoitajat ry.
Uudistuva intranet Henkilöstötoimikunta Riitta Lehtonen Juhani Lassander.
1 © 3/28/2015 Koulumestarin koulu - Espoo ITK
Valmentajana kehittyminen
Sisältö Menetelmän taustaa Menetelmän 8 askelta – 1. Liikkeelle (Move!) – 2. Video minulle – 3. Puhetta minulle – 4. Video sinulle – 5. Puhetta sinulle.
Kukka ja mehiläinen Emma ja Satu, tekno11a
PALAUTTEEN ANTAMINEN JA VASTAANOTTAMINEN
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
2009 Kansallista ja kansainvälistä verkostoa palveleva Vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen informaatio- ja kehittämiskeskus © Kansalaisareena 2010.
Kumppanuus – kupla? Junkala Pekka, tutkija, Koske Puustinen Alisa, vapaaehtoistoiminnan ohjaaja, MLL.
Pikkupoika kysyi isältään...
Tapahtukoon sinun tahtosi
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
VAPAAEHTOISTOIMINNAN YHDYSHENKILÖT Asiakasyhdyshenkilö(t): Työntekijäyhdyshenkilö(t): Huom! Sekä asiakas- että työntekijäyhdyshenkilöitä voi olla kaksi!
1 Invalidiliitto 1 Avustajakoiratoiminta Katso esittelyvideo.
OPPISOPIMUSNUOREN OHJAAMINEN TYÖPAIKALLA RAKENNUSAINEITA NUORTEN MODUULIN SUUNNITTELUUN Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi- hanke 2015.
AJATUKSIA ITSENSÄ KEHITTÄMISESTÄ JA ONNELLISUUDESTA
Kotka Suomen Romanifoorumi.
Kerro lauseella mikä on ryhmän tarkoitus?
Samaan aikaan kun moni koti maailmalla on tuhoutunut,
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Think global act local Tavoitteet projektille yhteistyötaidot
Kerro lauseella mikä on ryhmän tarkoitus?
Yrittäjyys antaa virtaa
Esityksen transkriptio:

Sujuvaa toimintaa vapaaehtoisten ja ammattilaisten kesken Riikka Näätänen Projektivastaava Uudenmaan Vanhustenhuollon Kannatusyhdistys, Palvelukoti Mäntyranta

Palvelukoti Mäntyranta Uudenmaan Vanhustenhuollon Kannatusyhdistyksen omistama ja ylläpitämä Espoon ja Kauniaisten kaupunki ostaa paikkoja, lisäksi itse maksavia tai palveluseteliä käyttäviä Muistihäiriöisten henkilöiden palvelukoti 32 asukasta Kaksi tiimiä, Silmu ja Helmi Toiminnanjohtaja, hoitajia, fysioterapeutti, virikeohjaaja, emäntä, kaksi kokkia, kaksi siivoojaa, huoltomies, projektivastaava 25 vapaaehtoista

Toiminta- ajatuksenamme on olla laadukas, turvallinen ja lämminhenkinen koti muistihäiriöisille asukkaillemme. Visiomme on olla ajassa elävä, yksilöllisyyden huomioiva onnellisen ihmisten palvelukoti

Toiminnan iloa -projekti 2009-2011 RAY rahoittaa Osa valtakunnallista Osaaja –projektia Päätavoitteena parantaa asukkaidemme elämänlaatua ja mahdollisuutta nauttia elämästä Mahdollistaa, että toimiminen vapaaehtoisena tukee myös omaa hyvää ja mielekästä ikääntymistä sekä eläkkeelle siirtymistä Mahdollistaa työyhteisöille osallistuminen vapaaehtoistoimintaan Luoda puolivapaaehtoisverkostoja Aloitin työni Toiminnan iloa –projektin vetäjänä 16.3.2009. Meillä on aikaisemminkin ollut vapaaehtoistoimintaa, mutta toiminta hiipunut vetäjän puutteeseen. Tehtäväni käynnistää vapaaehtoistoiminta Mäntyrannassa pysyväksi toiminnaksi, rekrytoida vapaaehtoisia, kouluttaa ja ohjata heitä sekä kehittää toimintaa. Tähän tarvitaan mukaan koko työyhteisö. Käynnistynyt hyvin. Alussa oli 1, nyt 23. Vapaaehtoisten ohjaaja on ensiarvoisen tärkeä toiminnan kannalta sekä raha.

Vapaaehtoistoiminta Tiedottaminen henkilökunnalle Toiminnan ohjaaja Rahoitus Markkinointi Verkostoituminen Tiedotus Ohjaaminen Koulutus Positiivinen palaute Kannustaminen Ennen projektin aloittamista toiminnanjohtaja oli tehnyt pohjatyön. Kun projekti alkoi, minä kerroin henkilökunnalle tulevasta projektista ja mitä se tarkoittaa ja mitä pitää sisällään. Painotin yhteistyötä ja sitä, että minä autan niin paljon kuin mahdollista. Henkilökunnan kokouksissa keskustellaan aina tarvittaessa ja tiedotan säännöllisesti, Seniori-ohjelma, annan myös vapaaehtoisilta tullutta palautetta. Ongelmia ei ole ollut, rajat kuin itsestään menneet kohdalleen, vapaaehtoiset löytäneet oman paikkansa talossa ja heidät on otettu ilolla vastaan, hlökunta on tyytyväinen vapaaehtoisten antamaan panokseen MARKKINOINTI-alkamisesta infotilaisuus, tiedotteiden jakaminen, esittelyt Laajalahtipäivillä, RAY:n pelisalissa, Sellossa, Elo-hankkeessa, lehtijutut VERKOSTOITUMINEN-Osaaja-projektin tuki, vapaaehtoisverkosto tärkeä, yhteyksien luominen eri toimijoihiin TIEDOTUS-pitää huolehtia henkilökunta, vapaaehtoiset, omaiset OHJAAMINEN-kun vapaaehtoinen ilmoittautuu, otetaan heti yhteyttä, sovitaan tapaaminen, infopaketti, vapaaehtoisten ohjaaminen alkukeskustelussa, ensimmäisillä kerroilla, purkuryhmät, koulutuksissa, aina tarvittaessa – myös koko henkilökunnan tehtävä KOULUTUS-vapaaehtoisille koulutusta perus ja teema, yhteistä koulutusta hlökunnalle POSITIIVINEN PALAUTE-vapaaehtoisille ja myös henkilökunnalle KANNUSTAMINEN-viestittäminen vapaaehtoisille, että heidän läsnäolonsa tärkeää ja että he tuntevat kuuluvansa työyhteisöön, virkistys

Vapaaehtoisten tekemiä tehtäviä Lukeminen Keskustelu, läsnäolo Ulkoilu, puutarhan hoito Pelaaminen Käden taidot Leipominen Valokuvien katselu Laulaminen, soittaminen Elokuvien katselu Ompeleminen Avustaminen esim. kuntopiirissä ja jumpassa Konserteissa, retkillä ym. saattoapuna Erilaisten ryhmien vetäminen Erilaiset tehtävät olemme miettineet yhdessä henkilökunnan kanssa, jolla asukkaiden tuntemus ja mistä kukakin hyötyy eniten. Kysymme aina ensin vapaaehtoiselta mitä hän haluaa tehdä ja sitten mietimme, kuka asukas hyötyisi. Pyrimme siihen, että toiminta olisi sekä asukkaalle että vapaaehtoiselle mieleistä sekä iloa ja hyvää mieltä tuottavaa.

Tehtävät, mitkä eivät kuulu vapaaehtoiselle Asukkaan konkreettinen hoitaminen Peseminen Pukeminen (poikkeuksena ulkovaatteet, jos ve haluaa) Wc:ssä avustaminen Lääkkeiden antaminen Nostaminen Kantaminen Raha-asiat Hoitajien kommentteja- vapaaehtoisilla vapaat kädet, viriketoiminta pääasia, syöttäminen ok ohjauksen jälkeen, jos joku haluaa, asukas saa paljon ihmisläheisemmän syötön, kun vapaaehtoisella on aikaa, voi keskustella samalla, mitään mitä ei halua tai tuntuu ettei osaa ei tarvitse tehdä, vapaaehtoisen turvallista toimia, kun hoitajia koko ajan paikalla, vapaaehtoisten asenne-tulevat auttamaan, ovat valmiita oppimaan uutta VAPAAEHTOISTEN KOMMENTTEJA-vapaaehtoisten tehtävä viihdyttää, henkilökunta on töissä, tehtävien rajojen kanssa ei ongelmaa

Vapaaehtoisten vastaanottaminen työyhteisöön Ennen toiminnan aloittamista mietitään yhdessä (toiminnanjohtaja ja hlökunta) mikä on vapaaehtoisten rooli, mitä saadaan, mitä hyödytään Henkilökunnan kuuleminen – huolien tosissaan ottaminen Henkilökunta näkee viriketoiminnan tärkeänä Työyhteisö on asukkaita arvostava - asukkailla hyvä olla - hlökunta auttamassa asukkaita, asukkaita varten, asukkaat eivät ole vaivaamassa hoitajia

Erilaisuuden sietäminen Hyvä työyhteisö Erilaisuuden sietäminen Meillä vahvuutena moniammatillinen henkilökunta Vapaaehtoisten ohjaajalla tärkeää hyvät yhteistyötaidot henkilökunnan kanssa- tiedottaminen Nähdään henkilökunnan työ tärkeänä- arvostus Ei liata omaa pesää

Ja niin minäkin elän, kuin kukkanen kedolla, joka tarvitsee vain valoa ja vettä. En ehkä koskaan kasva suureksi auringonkukaksi, vaan elänpä kumminkin, kedon kukkana muitten mukana ja luon näillä terälehdilläni kauneutta maailmaan. huomaatko sinä tämän kukan kauneuden? autatko vielä jatkamaan ja kasvamaan, sillä kasvumme ei lopu milloinkaan.