0 – ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aurinkoista energiaa Mia Ala-Juusela, VTT 1.
Advertisements

Energiankulutus taloyhtiössä
Uusiutuvaa energiaa käyttävät lämmitysjärjestelmät pientaloissa
ENERGIA-AVUSTUKSET- MITÄ MUUTOKSIA TULOSSA? Riitta Kimari Ympäristöministeriö Asunto- ja rakennusosasto.
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Enervent® Passiivitaloratkaisut Olemassa olevat rakennukset vievät 40% kokonaisenergian kulutuksesta Passiivitaloinstituutin määritelmä passiivitalosta:
Uusiutuvat energialähteet
Marsissa voi elää! Kunhan sinne saadaan LVI.. Lämpöä, vettä, ilmaa ja fiksuja töitä LVI luo terveelliset ja viihtyisät olosuhteet - koteihin - työpaikoille.
Tuloilman lämmitys auringolla projektianalyysi
LVI-TALOTEKNIIKANJÄRJESTELMÄT JÄRJESTELMIEN YLEISKUVAUS
Aurinkoenergian mahdollisuudet
MEILAHDEN POTILASTORNI
Hirsimökki + tulisija Tuloilma joka hirren välistä n. 1m:n korkeuteen
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
Keijo Ullakko toimitusjohtaja
Kerrostalon matalaenergiaratkaisut 2010
Oulaisten Yritystalo Oy
Energiavuosi 2011 Kaukolämpö
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
Kineettinen ja potentiaalienergia?
Atte Järvinen Julia Martikainen Jani Grönlund
Sähkösuunnittelu Seppälä Oy Puh Toimipisteet: • Varkaus • Lappeenranta.
Kaukolämpö Suomessa Kaukolämmitys on luonnollinen suomalaisten taajamien lämmitysmuoto. Se pitää ympäristön puhtaana ja lisää asumisviihtyvyyttä. Kaukolämmitys.
Ahoplan OY. Yritys Suunnittelutoimisto – 2 työntekijää – LVI alan suunnittelu Laskee myös säästön saneerauskohteelle – Suunnittelee ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiä.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Energinen Suomi.
Nykykodin lämmitysjärjestelmät
Hiihtokeskus Ukko Halla. Hiihtokeskus – Laskettelurinteitä noin 17 kpl – Hissejä 5 kpl – Murtomaahiihtolatuja 160 km – Asuntovaunualueella on 450 vaunupaikkaa,
Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab
Maa- ja aurinkoenergian hyödyntäminen kerrostalorakentamisessa (jatko hankkeelle Matalaenergiarakentaminen Kerrostalotuotannossa) Hanke päättyy
Maalämpö Kerää kallioperään, maaperään tai vesistöihin varastoitunutta aurinkoenergiaa ja geotermistä energiaa. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköenergiaa.
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU MYÖS SINUN
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Energiaratkaisut kestävässä taloudessa –avoimet energiaverkot
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
– 10 kysymystä ja vastausta–
Energia Kineettine ja potentiaalienergia? Energy… …on kykyä saada kappaleet liikkeelle.
Kivihiilen korvaaminen energiantuotannossa. Lahden energiankulutus v  Lämpöä: 1500 GWh  Sähköä: 901GWh  Energiankulutuksesta n. 70% tuli hiilivoimasta.
Energiavuosi 2014 Kaukolämpö TILASTOTIETOJA 2014  Kaukolämmön myynti (sis. verot) 2330 milj. €  Kaukolämpöenergian myynti31,7 TWh  Kaukolämmön.
LämpöYkkönen Oy | Kiinteistötekniikka Pasi Hirvijärvi
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
TA-Yhtymän pilotit. -TA-Asumisoikeus Oy/Isopurjeentie passiivitalohanke -Kiint.Oy Oulun Tarve/Rita-aukiontie passiivitalohanke -Kiint.Oy.
Onnistuuko energiasuunnittelu? Mikko Mielityinen, Saikotek Oy LVI-insinööri, 2016 Tietotekniikan insinööri, 1988.
Energiakatsaus Martti Kätkä Ryhmäpäällikkö.
Energiavuosi 2012 Kaukolämpö Kaukolämpö ja –jäähdytys 2012 Kaukolämmön myynti (sis. verot)2,25 mrd € Kaukolämpöenergian myynti33,6 TWh Kaukolämmön.
Aurinkoenergia meillä ja muualla. Juulianna Ylisaukko-oja.
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö.
Innovaatioprojekti XX00BH Ilma-ilmalämpöpumppujen toiminnan demonstraatioympäristö Rasmus Metso, Tomi Pitkänen, Joonas Färdig.
Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari
Energiavuosi 2014 Kaukolämpö.
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Vihreä sähkö – kuluttajan valinta
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
LVI-tietojen keräys ja analysointi uimahalleissa
Energian säästäminen.
Tulevaisuuden energiantuotanto
Lämpö energiamuotona Lämpövoimakone muuttaa lämmön mekaaniseksi energiaksi. Lämpövoimakoneita: lämpövoimalaitokset, auton polttomoottori. Energian huononeminen.
Lämpöenergia Energian säilymislaki: energia muuttaa muotoaan, muttei häviä. Lämmön säilymislaki: kun kylmä ja lämmin kappale koskettavat, kylmä vastaanottaa.
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Case – esittely Emännänkatu 2, Kaarina
Rakennuksen Energiatehokkuus ja E - luku
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
Esityksen transkriptio:

0 – ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020 ALLAN MUSTONEN INSINÖÖRITOIMISTO MUSTONEN OY

MIKÄ ON NOLLA-ENERGIA Energialähteen perusteella (Net zero source energy use) Rakennus tuottaa vuodessa uusiutuvaa energiaa yhtä paljon kuin kuluttaa energialähteen energiaa (esim. sähköä tai kaukolämpöä verkosta).

LVIA - RATKAISUT NOLLA-ENERGIA KOHTEESSA Lämmitysenergian lähteet, aurinkolämpökeräimet, lämpökaivot ja kaukolämpö sekä aurinkosähköpaneelit Lämmönjakotapa lämmityskaudella lattialämmitys, märkätilat ja osa-alueet  jatkossa kattolämmitys talvella ja kesällä jäähdytys oleskelutiloissa, märkätilat lattialämmitys Koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotto ristivastavirtakenno varustettuna etulämmityksellä (kesäaikana tuloilman viilennyksellä) Vesi- ja viemärilaitteet vesikalusteet ja vedenmittaus asuntokohtaisesti

ENERGIALÄHTEIDEN YHTEENSOVITTAMINEN Aurinkolämmön optimaalinen hyödyntäminen edellyttää matalalämpöistä lämmönjakeluverkostoa omilta lämmitysjärjestelmältä, lisäksi myydään kesällä lämmintä vettä naapureille Lämpö-/viilennyskaivoista saatava energia käytetään ilmanvaihdon esilämmittämiseen talvella ja kesällä huoneiden jäähdyttämiseen ja ilmanviilentämiseen Kaukolämpöä käytetään VAIN SILLOIN kun aurinkolämpökeräimistä ja lämpökaivoista ei saada riittävästi energiaa Toiminta edellyttää ”ÄLYKÄSTÄ SÄÄTÖLAITTEISTOA” kaikkien laitteiden ohjaamiseksi

AURNKOLÄMMITYS JÄRJESTELMÄN PERUSTEET KERÄINTEN ABSORPTIO KYKY tyhjöputki vai tasokeräin KERÄINTEN LUKUMÄÄRÄ KERÄINTEN ASENNUSKULMA VARAAJAN KOKO JA MALLI MODULOIVA SÄÄTÖLAITTEISTO LÄMMÖNSIIRTONESTEET KYTKENTÄ LVI- JÄRJESTELMÄÄN käytetäänkö pelkästään käyttöveden lämmitykseen vai rakennuksen lämmitykseen ja käyttövedenlämmitykseen INSINÖÖRITOIMISTO A. MUSTONEN OY LVIA –SUUNNITTELU- JA ENERGIAHALLINTAPALVELUT

AURINKO JÄÄHDYTYS JÄÄHDYTYSENERGIAA SAATAVILLA KAIKKEIN ENITEN KUN PAISTE VOIMAKKAIN hyödyntämisperiaate sama kuin nestekaasu-jääkaapissa (lämmöllä tuotetaan kylmää) aurinkolämmöllä saadaan kylmäaineen kierrättämiseen ja lauhduttamiseen tarvittava energia INSINÖÖRITOIMISTO A. MUSTONEN OY LVIA –SUUNNITTELU- JA ENERGIAHALLINTAPALVELUT