Taina Hätönen LT, psykiatrian erikoislääkäri

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lääkärin työ JIKky:ssä, erikoissairaanhoito
Advertisements

. Jaana Suokas, LT, dos. Vs Klinikkaryhmän johtaja
Turun Psykiatria Aikuisten avohoito
Aivovamman hoitoketjut Suomessa, pitääkö uusia vai riittääkö rasvaus?
Marjan tarina keskikokoisessa kaupungissa
POTILAAN OIKEUDET JA POTILASASIAMIESTOIMINTA
Kuntamarkkinat Helsinki
RYHMÄT SYKSY 2013 RYHMÄTOIMINTA ON MAKSUTONTA KUNTOSALIHARJOITTELUN ABC Fysioterapeutin ohjaamat kuntosaliharjoittelun ABC-kurssit Atalpassa ja TamppiAreenalla.
Suomen JNCL-perheiden tukiyhdistys ry
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Psykiatrian klinikassa
PERUSPALVELUT ERIKOISSAIRAANHOITO YRITTÄJÄT KOKKOLA MIELENTERVEYS- PALVELUT -Terveyskeskuksen psyk.tiimi (Kokkola) -Mielenterveystyön vastaanotto (Kälviä,
Jaana Suokas & Petri Näätänen päivitetty (J.S. ja P.N.)
Lasten mielenterveyspalvelujen porrastus – uudet tehtävät 2012 alkaen
Ajankohtaista hedelmöityshoidosta
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Lasten ja Nuorten klinikassa
Syömishäiriöiden kuntoutusyksikkö, KALLIO Anoreksiaan Bulimiaan Epätyypilliseen syömishäiriöön sairastuneet Laitoskuntoutus v.
Haavahoitaja työryhmän jäsenenä
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö 30. 8
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi 2005 Minna Viuhko Otus rs
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Lokakuu 2012 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy.
Psykiatrian päivystys KYMSHP:ssa
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
SOVATEK-SÄÄTIÖ Ty ö valmennuss ää ti ö Tekev ä ja Jyv ä skyl ä n Seudun P ä ihdepalvelus ää ti ö sulautuivat alkaen uudeksi SOVATEK -S ÄÄ TI.
Ea Hoitojonojen saattaminen erikoissairaanhoitolain edellyttämään tilaan mennessä Suunnitelma Tiedoksi: sote-johtoryhmä
Nuorten ja aikuisten syömishäiriöiden hoitoketju pääkaupunkiseudulla
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2014 Suun terveydenhuollon.
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Neuvola Neuvola Koulu- ja opiskelu-terveydenhuolto Liikkuvat neuvolat
Keuruun kaupunki 2006 Maakunnallinen kunta- ja palvelurakenne –seminaari Keuruun seutukunta Timo Louna Kaupunginjohtaja, Keuruun kaupunki.
ESH / Yleislääketieteen akuuttiosasto
Vanhempainilta Sari Vahtera ja Anne Mattsson
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
SAK tänään ja huomenna 1 Ajankohtaista työterveyshuollosta SAK:N 20. TYÖYMPÄRISTÖSEMINAARI Kari Haring Asiantuntijalääkäri SAK ry.
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2013 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy.
OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, YTHS Terveydenhoitaja Piia Moisio.
Hurtig TE1 Suomalainen terveys- ja sosiaalihuoltojärjestelmä.
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
Kouluterveydenhuolto Koulutulokkaan vanhempainaamu.
Sisältö Hankkeen tausta, tarkoitus, tavoite ja tulokset Terveystottumuksiin vaikuttaminen Toimenpideohjelmat: tupakkatuotteiden ja päihteiden käytön vähentäminen.
Mielenterveys Hakeutuminen kiireelliseen hoitoon Osoite: Puistokatu 4, 3.krs Hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus: ma-to klo 8-15 ja pe 8-14, puh. 046.
Suun terveydenhuolto Rovaniemi. Järkevä työnjako Hammashoitajan tehtävänkuva → Hammashoitajat ja lähihoitajat vastaavat omalta osaltaan potilas- ja työturvallisuudesta,
+ Psykiatrian klinikan toiminnan muutos Sanna Blanco SequeirosErja Ojanaho Ylilääkäri, tulosaluejohtajaYlihoitaja.
Perusterveydenhuolto. Perusterveydenhuollon avohoidon kaikki lääkärikäynnit / asukasta.
Opiskelijaterveyden- huolto Joni Huttula,
Kiireellisen hoidon kriteerit valmistelussa Selvitystyön eteneminen Päivi Koivuranta-Vaara HYL Kuntaliitto.
OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Kaisu Mäntymaa ja Anna Koivusalo 2016 Tutorkoulutus.
Keski-Uudenmaan valinnanvapauskokeilu Tilannekatsaus 03/2017
Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS)
Opiskeluterveydenhuollon valvonta
Uudelle opiskelijalle
Esiselvitys.
Case: EXAM – sähköinen osaamisen näyttö
Kuva C. Hoidon ja laskutuksen kulku tapauksessa, jossa kunta ohjaa potilaan hoitoon erikoishammasteknikolle tai muulle proteettista hoitoa antamaan hyväksytylle.
Perusterveydenhuolto
Tervetuloa terveystyöryhmään
TYÖTERVEYTTÄ TUKEMASSA
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Kunnat ja maakunnat Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa
Esh, pth yhteistyö Tampereen opiskeluterveydenhuollossa
Psykiatrian sosiaalityö VERKOSTOA KUTOMASSA
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen -hanke
FYSIOTERAPIAN KURSSIT kevät 2018
PERUSTURVALAUTAKUNTA
MONISAIRAIDEN POTILAIDEN KOHTALOT
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
yths.fi | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube
Esityksen transkriptio:

SYÖMISHÄIRIÖPOTILAAN HOITOVERKOSTOMALLI HELSINKI–ESPOON TERVEYSPALVELUYKSIKÖSSÄ Taina Hätönen LT, psykiatrian erikoislääkäri YTHS, Helsinki-Espoon terveyspalveluyksikkö HUS/HYKS, Syömishäiriöklinikka

YTHS valtakunnallinen opiskeluterveydenhuollon organisaatio. tarjoaa yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja perustutkintoa suorittaville yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. tärkeää myös opiskelijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja ennaltaehkäisytyö. toimipiiriin kuuluu noin 135 000 opiskelijaa, ja sillä on oma toimipiste 16 paikkakunnalla.

SAIRAUSVAKUUTUSLAKI JA KUNTASOPIMUKSET Sairausvakuutuslaki, Yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuolto: Kansaneläkelaitos voi suorittaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle kohtuullisen korvauksen sen järjestämän perusterveydenhuollon kustannuksista. Kuntasopimus: YTHS järjestää kunnan alueella olevissa yliopistojen oppilaitoksissa opiskeleville yliopiston perustutkinto-opiskelijoille terveydenhuoltolain mukaiset opiskeluterveydenhuollon palvelut (kiireettömän ja kiireellisen päiväaikaisen hoidon osalta, ei päivystysluonteista hoitoa). Kunta päättää miten palvelut kunnan alueella toteutetaan (kuntien osuus YTHS:n rahoituksesta on 11.6%,opiskelijoiden 19.4% ja Kelan 58,9%). VALVIRAN kanssa käydyissä hoitotakuun soveltamiseen liittyneissä neuvotteluissa määriteltiin Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön mielenterveyssektorin palvelut perusterveydenhuoltoon kuuluviksi opiskeluterveydenhuollon erityispalveluiksi. Hoitotakuulainsäädännön määräajat ja velvoitteet ovat sitovia myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön osalta.

HELSINKI-ESPOON TERVEYSPALVELUYKSIKKÖ, MIELENTERVEYSSEKTORI Terveyspalveluyksikön toimipiiriin kuuluu noin 45000 opiskelijaa. Henkilöstö: Johtaja ylilääkäri (1 kpl), ylilääkäri (1), psykiatrit (15), psykologit (21), psykiatriset sosiaalityöntekijät (4), psykiatriset erikoissairaanhoitajat (2), osastonhoitaja (1), toimistohenkilökunta (3).

Syömishäiriöt ovat psykiatrisia sairauksia, joissa oireet ovat sekä psyykkistä että fyysistä, joiden näkyvin piirre on poikkeava syömiskäyttäytyminen ja, joihin liittyy merkittäviä terveysriskejä. 5

HOIDOSTA JA HOIDON PORRASTUKSESTA Syömishäiriöpotilaita hoidettaessa tarvitaan moniammatillista (mm. ravitsemuksellinen, somaattinen, psykiatrinen, psykologinen) osaamista. Perusterveydenhuollon tehtävänä on tunnistaa syömishäiriö ja arvioida jatkotutkimusten tarve. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajaa syömishäiriöiden hoidossa on vaikea määrittää tiukasti, sillä olennaisinta on hoitopaikan kokemus ja tietämys näiden häiriöiden hoidosta. Hoitotuloksen kannalta tunnistaminen ja varhainen hoitoon ohjaus ovat tärkeitä. Käypähoito –suositus NICE guideline

TUNNISTAMISESTA JA HOITOONOHJAUKSESTA Sähköinen terveyskysely (SÄTKY): YTHS on kutsunut syksystä 2009 alkaen ensimmäisen lukuvuoden aikana kaikki uudet opiskelijat terveystarkastukseen, joka koostuu sähköisestä terveyskyselystä ja tarvittaessa henkilökohtaisesta tapaamisesta. Sähköinen hoidontarpeen arviointi ja ajanvaraus: sähköinen palvelu, jonka avulla kartoitetaan syömishäiriöihin liittyviä oireita. Opiskelija saa vastaustensa perusteella ohjeet ajanvarausta varten.

SYÖMISHÄIRIÖTYÖRYHMÄ HELSINKI-ESPOON TERVEYSPALVELUYKSIKÖSSÄ YDINTIIMI: Terveydenhoitajat (2) Yleislääkärit (4) Potilas LAAJENNETTU YDINTIIMI: Ravitsemusterapeutti Psykologit (2) Psykiatri LAAJENNETTU TIIMI: Fysioterapeutti Gynekologi Sisätautilääkäri Hammaslääkäri

SYÖMISHÄIRIÖPOTILAAN HOITOVERKOSTOMALLI HELSINKI–ESPOON TERVEYSPALVELUYKSIKÖSSÄ Yksityissektori mm. psyko- terapeutit 3-sektori: mm. Nyyti ry., SYLI ry Syömishäiriö- keskus Tunnista-minen ja hoitoon ohjaus YTHS, Ydintiimi: YTHS, Laajennettu ydintiimi: YHTS, Laajennettu tiimi: YTHS, muut: terveydenhoitaja yleislääkäri potilas erikoislääkärit erityistyöntekijät laboratorio röntgen suun terveydenhuolto psykologi psykiatri ravitsemus- terapeutti sisätautilääkäri hammaslääkäri fysioterapeutti gynekologi Yliopistosairaala: Syömishäiriö- klinikka kaikki hoitotahot Kunnan erikois- sairaanhoito Kunnan terveysasema Muokattu artikkelista Vuononvirta ym, SLL, 2007. T.Hätönen 300110