Sixten Korkman ETLA JULKISEN TALOUDEN KESTÄVYYYSNÄKYMÄT AJANKOHTAISTEN POLITIIKKAVALINTOJEN VALOSSA 1. Julkisen talouden alijäämätaipumus (deficit bias)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Onko pakko leikata, mistä rahat kuntien palveluihin? Yrjö Hakanen Suomen sosiaalifoorumi
Advertisements

Akavan verotavoitteet hallitusohjelmaan. Verouudistus hallitusohjelmaan Tulevan hallituksen ohjelmaan talouskasvua, työllisyyttä, osaamista ja yrittämistä.
Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Kansantaloutemme menestystekijät, uhat ja mahdollisuudet Tammikuun kihlaus –seminaari Pääjohtaja.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kansantalousosasto1 Julkisen talouden kestävyys Tiedotustilaisuus Jukka Pekkarinen.
Viron talousnäkymat Märten Ross Eesti Pank 11. maaliskuu 2009.
Talousnäkymät, julkinen talous ja talouspolitiikan linja Ilkka Kajaste.
Talouden näkymät ja Suomen haasteet
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Finanssikriisin hyvät, pahat ja rumat Sixten Korkman ETLA Pellervon Päivä 2011 Radisson Blu royal Hotel,
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden tilannekuva → finanssikriisi → reaalitalous → → julkinen talous ongelmiin Keskustelutilaisuus.
Tästäkin selvitään. Sumussa ajelehtiminen ei ole ratkaisu: Makrotalouden lupaukset eivät toteudu Teollisuuden rakennemuutos Eriarvoistuminen ja pahoinvointi.
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euroalue ja Suomi maailmantalouden myllerryksessä Märten Ross Neuvonantaja Suomen Pankki
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Talousnäkymät euroalueella ja Suomessa Vesa Vihriälä
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Verotus ja talous taantumassa – entä sen jälkeen? Vero Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen.
Kansantalouden häiriöt:
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden näkymät Euro & talous erikoisnumero 1/2010 Pääjohtaja Erkki Liikanen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
Talouden näkymät vuosina Euro & talous 3/2012
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Talouden näkymät kehyspäätösten jälkeen Markus Sovala Ylijohtaja, valtiovarainministeriö.
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden näkymät vuosina Euro & talous 3/2011 Pääjohtaja Erkki Liikanen
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2010 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden näkymät Euro & talous erikoisnumero 1/2009 Erkki Liikanen Erkki Liikanen.
Finanssipolitiikka: Talouspolitiikan osa, jossa valtio säätelee taloutta tulojen ja menojen avulla Tulojen ja menojen säätelyyn parhaat keinot budjetti.
PTT Talousnäkymät Pellervon Päivä Pasi Holm Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta sekä rahavarat , mrd
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Mitä hyvinvointivaltion pelastamiseksi tarvitaan? Vesa Vihriälä 14.4.
Taloudellinen tilanne ja talouspolitiikan mahdollisuudet
Julkinen Suomen Pankki Suomen talouden vaikeuksien voittaminen Lauri Kajanoja
ONKO EUROOPPA JAPANIN TIELLÄ? OP-ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä VTT Jaakko Kiander.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Väestön ikääntymisen kansantaloudelliset vaikutukset Tarmo Valkonen Tutkimusneuvonantaja,
TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikkaa. RAKENNE Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: 1. Kuka käyttää? (Suomi.
YH2, Kertaus -Kokeesen luettavat peruskäsitteet
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
Tulevaisuuden kunta – parlamentaarinen työryhmä
Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
Työmarkkinoiden ajankohtaiset
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
Tilastokuvaajien tulkinta
Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja.
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
Joko taantuma on ohi? Vesa Vihriälä Pellervon Päivä
Suomen talouden tulevaisuus
KESTÄVYYSVAJE.
Finanssipolitiikka = Valtion Budjettipolitiikka ja Rahapolitiikka =Keskuspankin korkopolitiikka TALOUDEN SUHDANTEISSA.
Yhteiskuntaoppi, oppitunti (Lesson) 2
BKT -ja talouden mittaaminen.
Finanssipolittiikka.
Taloudellinen katsaus Kevät 2015
TALOUSKASVU.
KESTÄVYYSVAJE.
Talouskasvun hidastuminen: historia ja tulevaisuus
MAKROTALOUSTIEDE KANSANTALOUDEN TILINPITO
Taloudellinen katsaus
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
TEHTÄVÄ s . 95.
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
Taloudellinen katsaus
Esityksen transkriptio:

Sixten Korkman ETLA JULKISEN TALOUDEN KESTÄVYYYSNÄKYMÄT AJANKOHTAISTEN POLITIIKKAVALINTOJEN VALOSSA 1. Julkisen talouden alijäämätaipumus (deficit bias) 2. Julkisen talouden kestävyysarviot ja talouspolitiikka 3. Kestävyysvaje ja hallitusohjelma 4. Kestävyyttä tukevat institutionaaliset ratkaisut YLIMMÄN VIRKAMIESJOHDON VTV-FORUUMI , Finlandia-talo

Julkisen talouden alijäämätaipumus (deficit bias)  demografia ja demokratia  myopia ja heikko informaatio  lobbaus ja common pool-ongelma  epäsymmetrinen stabilisaatiopolitiikka  poliittinen strategia

Suomessa julkinen talous on yleensä ollut vahvalla tolalla  instituutiot ovat pääosin OK  poliittinen polarisaatio on vähäistä  virkamiesten ja tasapainoisen budjetin doktriinin asema on ollut vahva  ennen nähtiin valtion lainanotolla olevan rajoituksia markkinoilla  julkisen talouden kannalta yleiset edellytykset olivat suotuisat: väestörakenne, palkkataso, verotaso, talouskasvu…) mutta nyt näkymät ovat selvästi huolestuttavampia  kameralismi on väistynyt, velanotto on helppoa, väestö vanhenee, palkkataso on korkea, verotaso niinikään ja talouskasvun edellytykset heikkoja

Pitkän aikavälin kasvunäkymät ovat Suomessa heikot (perin toisenlaiset kuin 1990-luvun laman jälkeen)  ei enää perässä hiihtäjän etua  kilpailukyky rapautunut  väestökehityksen vastatuuli  ympäristö- ja ilmastopolitiikan vaatimukset  ei uutta Nokia-ihmettä  globalisaation syveneminen & nopeus

Julkisen talouden kestävyysvaje  Hyvinvointivaltion turvaaminen edellyttää kestävällä tolalla olevaa rahoitusta  Julkisenrahoituksen kestävyydellä on lisäksi merkitystä mm. talouden kasvun, vakauden ja sukupolvien välisen tulonjaon kannalta  On syytä arvioida julkisen sektorin rahoitusta pitkällä aikavälillä  Kestävyysvaje on hyödyllinen työkalu, joka mittaa sitä kuinka paljon pitäisi välittömästi nostaa veroja tai leikata menoja jatkuvan velkaantumisen estämiseksi  Arviot kestävyysvajeesta ovat toki epävarmoja (molempiin suuntiin)  ETLAn arvio on, että Suomen julkisen talouden kestävyysvaje on suuruudeltaan 2-3 prosenttia kokonaistuotantoon suhteutettuna tai vajaat 5 mrd euroa  VM:n arvion mukaan kestävyysvaje on 5 % BKT:sta

Finanssipolitiikan välitavoitteet hallitusohjelmassa  valtion velka/BKT pitäisi kääntyä laskuun ennen vuotta 2015 ja alijäämän asettua pienemmäksi kuin 1 % BKT:sta  menoleikkauksia ja veronkiristyksiä 2,5 mrd euron edestä kumulatiivisesti (50/50 jako)  hallitus sitoutuu lisäpäätöksiin jos tavoitetta ei muuten saavuteta (perälauta, meno- ja veropuoli 50/50)  hallitus ryhtyy toimiin kestävyysvajeen poistamiseksi ennen vuotta 2015 (myöhemmin tehtävien arvioiden pohjalta) Kommentteja:  kaavaillut toimenpiteet ovat riittämättömiä asetetun tavoitteen saavuttamiseksi, mutta hallitus pyrkii ennakoitua parempaan talouskasvuun (toiveajattelua)  perälauta ei välttämättä ole ihan uskottava ja/tai on prosyklinen  sitoutuminen kestävyysvajeen osalta on vaatimattomuudessaan mitätön  tavoitteenasettelun arkkitehtuuri vaikuttaa mielivaltaiselta, for best practice see Ruotsi

Julkisen talouden kestävyyttä tukevat institutionaaliset ratkaisut  menokehys on perusteiltaan hyvä  jonkinlainen veroperustekehys on paikallaan  valtion investointien osalta tarvitaan erityiskohtelua  työeläkejärjestelmässä pitäisi edelleen lisätä sääntöjen roolia (vrt. Tanska, Ruotsi ja Kanada)  olisiko Suomeen perustettava ”finanssipoliittinen neuvosto”?