ÄYRIÄISET helenarimali2013mankkaankoulu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P ERTTI YLÄMÄKI Virolahden ya. H YÖNTEISET Esitykseni aihe on hyönteisten anatomia ja elin tavat. Esittelen myös tunnetuimpia suomalaisia hyönteisiä.
Advertisements

Eläinten yhteiset ominaisuudet
Fysioterapeutti Petri Jalava
Yksilö ostajana.
Eläinsuojeluasiamies ja tulevaisuuden haasteet Tuotantoeläinten hyvinvointiseminaari Jyväskylä Sari Salminen.
Valas sylkäisi Joonan rantaan. Se oli ihan terve..
NOORA, PAULIINA, HEIDI, ANNIKA, MINNA, SAMPSA HESARITEHTÄVÄ.
Projektin tulokset Oulussa
Copyright Syömishäiriöliitto-SYLI ry
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Simpukat, kotilot ja mustekalat
Euroopan unionin kansalaisuus
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Mistä koirat saa energiaa
Elimistö puolustautuu
Etiikan peruskäsitteet
Sademetsä.
Rantavedessä riittää vilinää
ORAVA.
Kappale 7.
NAALI Kettua muistuttava koiraeläin Valkoinen ja tuuhea karvapeite
Asenteet.
Kappale 9 Suurimmat väestökeskittymät: Pohjois-Amerikan itärannikko
Karhu on euroopan suurin petoeläin
SÄDEHOITO.
Biodiversiteetin suojelu
Visual Basic -ohjelmointi
SIENISTÄ.
Opittu käyttäytyminen. Opittu käyttäytyminen Eläimet sopeutuvat parhaiten ympäristöönsä, jos niiden käyttäytyminen ei ole geneettisesti määräytynyttä.
Gerbiili Gerbiilejä kannattaa hankkia kaksi samassa häkissä eläneestä poikueesta. Gerbiilit liikkuvat sekä yöllä että päivällä. Gerbiilin elin aika on.
Kissa Kissa on helppohoitoinen kotieläin. Kissaa voi silittää.
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Isokoskelo.
Syöpä.
KIINANJOKIDELFIINI Lipotes vexillifer. TIETEELLINEN LUOKITTELU DOMEENI: Aitotumaiset (Eucarya) KUNTA: Eläinkunta (Animalia) PÄÄJAKSO: Selkäjänteiset (Chordata)
KURKI. TUNTOMERKIT KURJEN VARTALO ON PÄÄOSIN VAALEANHARMAA. SILLÄ ON MUSTA PÄÄ KAULAN YLÄOSA SEKÄ VALKOINEN POSKI. TAKARAIVOLLA KURJELLA ON PUNAINEN PALJAS.
Rapu. Ravun rakenne Ravun ruumis koostuu päästä ja keskiruumiista, jotka ovat käytännössä yhteensulautuneet, sekä takaruumiista eli pyrstöstä. Kymmenjalkaisille.
Luokittelu Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Nilviäiset Mollusca Luokka: Simpukka Bivalvia Lahko: Unionoida Heimo: Jokihelmisimpukat Margaritiferidae.
 MARJAT, HYÖNTEISET, VILJA, HUNAJA JA KALA.  karhu syö myös lihaa.
4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?
2. VESI 7. BIOLOGIA. MITÄ VESISTÖT MEILLE MERKITSEVÄT? Eliöiden elinympäristö Juoma- ja kasteluvesi Ihmisten elinkeino (kalastus, matkailu) Liikennereitti,
TYÖRYHMÄ HILMA ILONA SAKU
Ennakkotehtävät, tietoa ja jälkipuintia luokille
Tupakan uho ja tuho    .
Kalastus.
Keltasirkku.
Syövän riskitekijät.
Phoca hispida saimensis
Kappale 4 Selkärangattomilla ei ole sisäistä tukielimistöä, vaan lihakset kiinnittyvät usein ulkoiseen tukirakenteeseen kuten kalkki- tai kitiinikuoreen.
Kanahaukka.
HELMIPÖLLÖ.
Lupiini Lupinus polyphyllus
kettu Elintavat . Kettu on lauma eläin. . Se liikkuu hämärällä.
Elämän kehitysvaiheita s. 102 – 132
Tavi.
Vaahtera.
6.1 SELKÄRANGATTOMIEN ELINTAVAT JA MUODONVAIHDOS
9.2 Vesilintujen lisääntyminen
Västäräkki.
Sinisorsa.
Syövän riskitekijät.
Riekko.
Räkättirastas.
6.2 SIMPUKKA & RAPU 7. BIOLOGIA.
Elinkeinorakenne sukupuolen mukaan Ilomantsissa 2015
5. KASVIT JA LEVÄT 7. BIOLOGIA.
Kanojen hoito ohjeet Peltolan tila
Elinkeinorakenne sukupuolen mukaan Ilomantsissa 2016
Työvoima iän ja sukupuolen mukaan Ilomantsissa 2017
Esityksen transkriptio:

ÄYRIÄISET helenarimali2013mankkaankoulu

Äyriäiset ovat niveljalkaisia ja selkärangattomia Hengittävät kiduksilla Kuori kasvun aikana luotava uudelleen - kuorettomana äyriäinen on suojaton. 2 paria tuntosarvia 1 pari yläleukoja 2 paria alaleukoja Keskiruumiissa vaihteleva määrä raajoja, joita käytetään liikkumiseen tai tarttumiseen. Tikapuuhermosto.

Äyriäisiä Rapu video: http://www.savonsanomat.fi/video-ja-kuva/videot/jokirapu-on-uhattu-laji/1068562 Merirokko http://www.itameriportaali.fi/fi/tietoa/sanakirja/fi_FI/merirokko/ Kuva siirasta: http://cc.joensuu.fi/~ehuttune/b_tuhatjalkaisia_ja_ayriaisia/siira_a.JPG Kalatäi http://tkofocus.blogspot.com/2007/08/tit-tauteja.html

Rapu pää, keskiruumis ja takaruumis kuori suojaa sisäelimiä etummaiset raajat kehittyneet suuriksi saksiksi kävelyraajat pyrstöjalkojen perusteella voi erottaa sukupuolen. ravustuskausi 21.7. -31.10 pyyntikokoinen rapu (10 cm) on 5 - 9 vuoden ikäinen.

Ravun elinympäristö Järvet ja joet. Suojaksi kivikkoa tai uppopuita, eivät viihdy muta-tai liejupohjalla Vaatii hapekasta ja puhdasta vettä. Liikkuvat hämärässä ja elävät erakkoina.

Ravun ”menu” Kaikki kelpaa Aikuiset ravut ravut ovat kasvissyöjiä, jotka kuitenkin syövät myös eläinravintoa. Erityisesti nuoret ravut syövät eläinravintoa. Kannibaaleja eli ne syövät lajitovereitaan. Kalanviljelylaitoksilla ravuille syötetään mm. omenoita, porkkanoita, perunoita, kurkkuja.

Rapurutto 1800-luvulla rapurutto tuhosi maamme rapukannan. Pohjois-Amerikasta peräisin oleva leväsieni kasvaa kuoressa. Sienen erittämät myrkyt tappavat ravun. Rapuruttosieni ei ole vaarallinen ihmiselle. Pahimpia levittäjiä ovat ihmiset. Ravut levittävät rapuruttoa itsekin: kun terveet yksilöt syövät sairastuneita lajitovereitaan, myös syöjät sairastuvat. Täplärapu ei sairastu rapuruttoon, mutta se levittää sitä. Sairastunut rapu on veltto eikä jaksa pitää saksiaan ylhäällä. Se liikkuu raajat suorina epävarmasti. Sairastunut rapu liikkuu myös päiväsaikaan järven eikä pakene vaaran uhatessa.

Lisää rapulapsia Rapu on sukukypsä 4-6-vuoden ikäisenä. Sentin mittaiset kuoriutuneet poikaset muistuttavat suuresti aikuista rapua.